TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



8 Alternatieven voor VWRL


Beleggen in wereldwijde aandelen via indexfonds VWRL is onder veel particuliere beleggers enorm populair. Logisch, want je investeert via deze ETF met lage kosten in meer dan 3600 bedrijven. Maar wat zijn de alternatieven? Welke smaken heb je qua kosten, spreiding en dividend? In dit artikel bekijken we andere trackers die ook de wereldeconomie volgen.

Wat is VWRL

De bekende All World ETF VWRL behoeft eigenlijk weinig introductie meer. Zeker voor beleggers bij DEGIRO is dit fonds van Vanguard een vlaggenschip uit de kernselectie. VWRL volgt de marktgewogen FTSE All World Index en daarmee heb je maximale wereldwijde spreiding. Je volgt de wereldeconomie – en die gaat de afgelope decennia op de langere termijn omhoog.

Let op: Lopende kosten, kernselectie, grootste posities, vermogen onder beheer, en andere data kan in de toekomst veranderen. Controleer dit soort informatie altijd zelf, dit artikel wordt niet constant geüpdate.

VWRL (Vanguard FTSE All-World ETF)

Kernselectie DEGIRO: ja (AMS)
ISIN: IE00B3RBWM25 | Opgericht: 2012
Vermogen onder beheer: $12,6 miljard | Aantal posities: 3619
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet
Lopende kosten: 0,22% | Dividend: 4x per jaar

Wil je meer weten over VWRL, dan kun je ook hier eens kijken:

VWRL ETF – Alles wat je moet weten! – Langzaam Rijker

Wil je wat dieper in de data achter VWRL duiken, kijk dan bij Morningstar:

Verdeling van activa|Top 10 Posities|Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR)|ISIN:IE00B3RBWM25 (morningstar.nl)

VWRL is als tracker vooral populair vanwege de wereldwijde spreiding. De ETF is ideaal voor passief beleggen, de kosten zijn laag en het fonds zit in de kernselectie van DEGIRO. VWRL is genoteerd in euro’s en geldt als ‘veilige’ belegging, waarbij je wel moet aantekenen dat beleggen altijd risico met zich meebrengt. In menig portfolio is VWRL desalniettemin een hoeksteen waarin heel veel mensen elke maand voor een vast bedrag bijkopen.

8 Interessante alternatieven voor VWRL

Er zijn natuurlijk meer ETF’s die de wereld-index volgen. De verschillen kunnen zitten in de hoeveelheid posities, lopende kosten, spreiding over landen en continenten, uitkering of herbelegging van dividend, accenten op gebied van ESG of de grootte van de bedrijven; om een paar elementen te noemen. Laten we er eens een aantal bekijken.

Dit overzicht staat op willekeurige volgorde, streeft er niet naar om compleet te zijn en is een selectieve, redactionele keuze uit de markt. Het geeft je een inzicht in wat er zoal op dit vlak verhandelbaar is. Doe altijd eerst zelf je onderzoek, want dit is zeker geen financieel advies.

VWCE (Vanguard FTSE All-World ETF acc)

Kernselectie DEGIRO: ja (XET)
ISIN: IE00BK5BQT80 | Opgericht: 2019
Vermogen onder beheer: $83,8 miljard | Aantal posities: 3619
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook
Lopende kosten: 0,22% | Dividend: wordt herbelegd

De jonge broer van VWRL heet VWCE en die zit sinds 2021 in de kernselectie van DEGIRO. Het grootste (en enige) verschil is dat VWCE het dividend herbelegt in plaats van per kwartaal uitkeert, zoals VWRL wel doet. De aandelen, spreiding en kosten zijn hetzelfde. In België is een ‘accumlutating’ ETF fiscaal gunstig. Let op: voor de XETRA beurs betaal je € 2,50 beurskosten per jaar.

Meer over de keuze VWRL vs VWCE? Lees dan ook eens hier, met in het bijzonder meer informatie over de dividendbelasting en dividendlekkage:

VWRL vs VWCE ETF – Wat is de beste keus? – Langzaam Rijker

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF)

Kernselectie DEGIRO: nee
ISIN: IE00BNG8L278 | Opgericht: 2021
Vermogen onder beheer: $149 miljoen | Aantal posities: 5587
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook
Lopende kosten: 0,24% | Dividend: wordt herbelegd

Het nieuwe, in maart 2021 opgerichte ‘groene’ broertje van VWRL en VWCE. Belangrijkste verschil van dit nieuwe familielid: er wordt alleen belegd in aandelen die aan ESG-criteria voldoen (Environmental, Social & Corporate Governance). Let op: deze ETF zit niet in de kernselectie. V3AA belegt ook in small caps, al is de top-5 hetzelfde als bij de grote broers.

Wil je voor je onderzoek meer weten over ESG-beleggen? Lees dan later ook eens dit artikel: Wat is ESG beleggen? – Langzaam Rijker

IWRD (iShares MSCI World ETF)

Kernselectie DEGIRO: ja (AMS)
ISIN: IE00B0M62Q58 | Opgericht: 2005
Vermogen onder beheer: $6 miljard | Aantal posities: 1561
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet
Lopende kosten: 0,50% | Dividend: 4x per jaar

Wereldwijde spreiding door middel van aandelen in 23 ontwikkelde landen. Het zwaartepunt ligt met ruim 62% in de Verenigde Staten, gevolgd door West-Europa (10%), Japan (8%) en het Verenigd Koninkrijk (6%). De index volgt in tegenstelling tot VWRL geen opkomende markten en dus ook geen China. Bestaat wel al zeven jaar langer dan VWRL.

IWDA (iShares MSCI World ETF)

Kernselectie DEGIRO: ja (AMS)
ISIN: IE00B4L5Y983 | Opgericht: 2009
Vermogen onder beheer: $ 44,4 miljard | Aantal posities: 1561
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet
Lopende kosten: 0,20% | Dividend: herbelegd

Ook ouder dan de Vanguard-variant, groter ook qua omvang en geen opkomende markten. Net als bij VWRL en VWCE zit het verschil tussen IWRD en IWDA in het uitkeren of herbeleggen van het dividend. Let wel op dat je de IWDA in Amsterdam koopt, je hebt ‘m namelijk ook in Londen en die is niet gratis te verhandelen volgens de regel van DEGIRO.

WRD (HSBC MSCI World ETF)

Kernselectie DEGIRO: ja (Parijs)
ISIN: IE00B4X9L533 | Opgericht: 2010
Vermogen onder beheer: $ 3,3 miljard | Aantal posities: 1429
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook, Amazon
Lopende kosten: 0,15% | Dividend: 4x per jaar

Qua kosten is deze ETF met slechts 0,15% een interessante. Wel is deze genoteerd aan de beurs van Parijs, wat dus weer betekent dat je 2,50 euro aan kosten per jaar extra betaalt. Met een dividendrendement van bijna 15% over de laatste 10 jaar gemiddeld is deze ETF, met bijna 1500 posities, een interessante om mee te nemen in je onderzoeklijstje.

LCWD (Lyxor MSCI World ETF)

Kernselectie DEGIRO: ja (Milaan)
ISIN: LU1781541179 | Opgericht: 2018
Vermogen onder beheer: $ 1 miljard | Aantal posities: 1558
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet
Lopende kosten: 0,12% | Dividend: wordt herbelegd

Het verhaal wordt eentonig, maar qua aantal posities, grootste posities, kosten en wereldwijde spreiding is deze tracker van het Franse Lyxor vergelijkbaar met de andere indexfondsen uit dit overzicht. Wel is het forse percentage in de VS nog noemenswaardig, namelijk bijna 68% van LCWD. Let op: je koopt ‘m alleen zonder transactiekosten in Milaan.

Amundi MSCI World ETF

Kernselectie DEGIRO: ja (Parijs)
ISIN: LU1681043599 | Opgericht: 2018
Vermogen onder beheer: $ 1,8 miljard | Aantal posities: 1557
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet
Lopende kosten: 0,38% | Dividend: wordt herbelegd

Ook de Franse vermogensbeheerder Amundi (hoofdkantoor in Parijs) heeft een wereldtracker die is opgenomen in de kernselectie van DEGIRO. Dit indexfonds koop je op de beurs van Parijs, maar gebruik daarbij wel het ISIN-nummer omdat er geen ticker-symbol is. Qua positie-aantal is deze bijna identiek aan die van Lyxor, dat hetzelfde moederbedrijf heeft.

XWLD (Xtrackers MSCI World ETF)

Kernselectie DEGIRO: nee (verhandelbaar in Londen)
ISIN: IE00BJ0KDQ92 | Opgericht: 2014
Vermogen onder beheer: $ 9,6 miljard | Aantal posities: 1557
Top-5 posities: Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, Alphabet
Lopende kosten: 0,14% | Dividend: wordt herbelegd

Wat minder interessant als Nederlandse belegger (want geen kernselectie DEGIRO en genoteerd aan de beurs van Londen), maar we willen zoveel mogelijk smaken aan bod laten komen. Met 0,14% zijn de kosten laag en met +13,5% gemiddeld rendement over de laatste vijf jaar (2016-2020) zou je een mooie plus hebben gemaakt als je hierin structureel zou investeren.

Veelgebruikte websites voor onderzoek naar ETF’s

Om je onderzoek op te zetten heb je een aantal websites met veel informatie over alle ETF’s die er zijn. Twee van de meest bekende zijn JustETF.com en Morningstar.com. Je vindt er ook een handig overzicht met maar liefst 13 wereldwijde ETF’s:

ETF Screener | justETF

Ook kun je via deze link op JustETF.com de wereldtrackers met elkaar vergelijken:

Top MSCI World ETFs | Find The Best MSCI World ETF | justETF

De MSCI Index

Als je je afvraagt wat eigenlijk de MSCI World Index is: die geldt als één van de bekendste en meest gebruikte indices van de wereld. De index bestaat uit bijna 1650 aandelen uit 23 verschillende landen. De index wordt samengesteld door het Amerikaanse financieringsbedrijf Morgan Stanley Capital International.

FAANG-aandelen

Je wist het waarschijnlijk wel maar als één ding opvalt, is het wel dat de wereldeconomie ‘geregeerd’ wordt door de grootste Amerikaanse fondsen die FAANG worden genoemd: Facebook, Apple, Amazon, Google (Alphabet) en Netflix. Die laatste staat nergens in de top-5 (dat doet Micosoft wel), maar dit lijstje is in alle wereldtrackers de kopgroep. Welke tracker je ook koopt, je hebt altijd mooie exposure naar deze bedrijven.

Samengevat

Alle genoemde trackers streven naar wereldwijde spreiding. Sommigen zitten meer in de VS, of beleggen ook in small caps, of hebben lagere kosten. Zie dit artikel als een opstapje naar je eigen onderzoek en kies daarna de ETF die het beste bij jou past. Dát het beleggen in een wereldwijde ETF een verstandige zaak is, moge duidelijk zijn. Er wordt vaak gezegd dat als je alles in één tracker stopt, je het bijna niet beter kan doen met losse aandelen. De data bewijzen dat ook.

De specifiek genoemde ETF’s uit dit artikel zijn geen koopadvies. De meningen in dit verhaal zijn subjectief en geheel persoonlijk. Als je overweegt om te investeren in één van deze ETF’s, doe dan altijd eerst grondig je eigen onderzoek of raadpleeg een professioneel financieel adviseur.

De auteur van dit artikel heeft zelf een positie in de Vanguard All-World ETF (VWRL), net als de eigenaar van Langzaamrijker.nl

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts