Transparant

Laatste wijziging: 22/02/2024

Ik vind het enorm belangrijk om transparant te zijn naar mijn volgers. Helaas is niet iedereen altijd even eerlijk en transparant, en daarom is het helaas nodig om hier extra aandacht aan te schenken.

Deze pagina heb ik in januari 2022 bewust opgezet om je meer te vertellen over mij, mijn motieven en belangen. Niemand verplicht mij om deze pagina te maken of om al deze informatie met je te delen. Ik doe dit puur vanuit mijzelf om openheid richting mijn volgers te creëren. Ik was hiermee de eerste financiele content creator die zo’n pagina aanmaakte, maar zie gelukkig dat steeds meer partijen op deze manier duidelijkheid scheppen.

Ik heb deze pagina onder verdeeld in een aantal punten die van belang zijn als het aankomt op het maken van content rondom financiën.

1. Vergoedingen

Ik ontvang soms vergoedingen van bedrijven voor het maken van mijn content. Ik werk met dit soort vergoedingen zodat ik al mijn content gratis aan mijn volgers kan blijven aanbieden. Gratis bestaat niet, er moet altijd ergens betaald worden wat tijd is geld. Ik spendeer uren per week aan het maken van deze content, en heb uiteraard ook inkomen nodig. In het geval van Langzaamrijker betalen bedrijven mij dus voor bepaalde zaken, zodat ik jou als kijker geen vergoeding hoef te vragen.

Ik vind dat het belang van de kijker altijd op nummer één staat. Ik zal dus alleen met bedrijven samenwerken als ik ook zelf geloof dat kijkers hier interesse in hebben en bij geholpen kunnen zijn. Daarnaast accepteer ik alleen vergoedingen, mits ik volledig vrij ben in de content die ik maak. Ik kan content wel met sponsoren delen voor een check op feitenlijke onjuistheden, maar zal nooit toestaan dat zij inspraak hebben in mijn persoonlijke opinie of visie.

Hieronder volgt een lijst van bedrijven waar ik een samenwerking mee heb. Dit zijn de bedrijven die mij de afgelopen 6 maanden hebben betaald voor enige vorm van promotie;

 • DEGIRO
  • Ik gebruik DEGIRO zelf al enkele jaren als particuliere beleggen, ook voordat ik Langzaamrijker begon. Daarom was de keuze om met DEGIRO samen te werken erg snel gemaakt. Een van de goedkoopste brokers met een enorm aanbod van verschillende producten. Ik link in mijn content naar de website van DEGIRO, en krijg een vergoeding wanneer gebruikers via mijn link naar de website van DEGIRO surfen. Ik ontvang géén vergoeding per aangebrachte klant.
 • Brand New Day
  • Ik gebruik Brand New Day al enkele jaren voor mijn eigen pensioen. Ik ben via mijn werkgever met ze in contact gekomen omdat het bedrijfspensioen via Brand New Day liep, maar ben later ook als ZZPer mijn eigen pensioen bij Brand New Day gaan regelen. Ik link in mijn content naar Brand New Day, waardoor volgers op de website van Brand New Day terecht kunnen komen. Dit noemt men ook wel refferal verkeer. Ik ontvang een bedrag voor het refferal verkeer. Ik ontvang geen vergoeding voor het aanbrengen van klanten of leads.
 • Bitvavo
  • Ik gebruik Bitvavo om te investeren in cryptocurrencies. Ze hebben een vergunning van DNB en zijn daarnaast zeer voordelig. Het aanbod en de lage prijs maken dit voor mij een zeer interessante partij om cryptocurrencies aan te schaffen. Wanneer je via mijn affiliate link klant wordt bij Bitvavo, ontvang ik een percentage van de gemaakte transactiekosten. Dit kost jou niets extra en heeft enkel invloed op de winstgevendheid van Bitvavo. Daarnaast vergoed Bitvavo enkele van mijn video’s. Als dit het geval is, zal dit altijd vermeld worden middels de standaard sponsored video pop-up in Youtube.
 • Portfolio Dividend Tracker
  • De Portfolio Dividend Tracker (PDT) is opgericht door podcaster Pim Verlaan. Ik heb Pim enkele malen ontmoet en heb regelmatig met hem gesproken over PDT. Na ongeveer 2 jaar heb ik eind 2022 besloten dat PDT in mijn ogen zoveel toegevoegde waarde heeft, dat ik met Pim heb afgesproken dat ik de tool in enkele videos toon. Ik ontvang een vaste vergoeding voor het tonen van de software in mijn video, en ontvang geen vergoeding voor het aanbrengen van referral verkeer of gebruikers.
 • Raisin
  • Raisin is een Duitse onderneming met bankvergunning, die het mogelijk maakt om via hun platform te sparen in tal van Europese landen. Op deze manier ontvang je vaak hogere rente dan je in Nederland zou ontvangen.
   Raisin kan interessant zijn, al is het belangrijk om op punten zoals bronbelasting en depositogarantie te letten. Daarom zou ik iedereen aanraden om mijn uitgebreide review te bekijken alvorens je besluit bij Raisin te gaan sparen. Zo ben je volledig op de hoogte van alle voor- en nadelen van sparen via Raisin.
   Ik ben affiliate partner van Raisin. Wanneer je via mijn link klant wordt én een rekening bij een partnerbank opent, ontvang ik een vaste vergoeding vanuit Raisin. Deze vergoeding heeft geen impact op jouw account, je ontvangt precies hetzelfde aanbod als wanneer je niet via mijn link bij Raisin terechtgekomen bent.

Ik wil graag nogmaals benadrukken dat ik enkel samenwerk met bedrijven waar ik achter sta. Ook werk ik enkel samen met bedrijven die géén zeggenschap eisen over de inhoud van mijn content. Alle content maak ik op basis van mijn eigen ervaring en mening. Sponsoren krijgen hoogstens vooraf inzicht voor een check op feitelijke onjuistheden, maar meestal is ook dat niet het geval.

Langzaamrijker ontvangt meerdere verzoeken tot samenwerking per maand, maar in vrijwel alle gevallen worden deze direct afgewezen.

2. Mijn belang bij het maken van de video’s en blogs

Ook wil ik graag duidelijk maken wat mijn belang is bij het maken van mijn video’s en blogs. Ik maak mijn content omdat ik er mensen mee kan helpen, maar ben zelf natuurlijk ook gebaat bij het maken van deze content.

Allereerst is de content een vorm van inkomen. Enerzijds door de genoemde vergoedingen uit punt 1 hierboven, anderzijds door standaard advertenties die bijvoorbeeld vóór of gedurende mijn video’s getoond worden.

Daarnaast zou je kunnen stellen dat ik gebaat ben bij een kijker die positief gestemd is over assets in mijn portefeuille. Ik heb echter nooit de doelstelling om specifiek assets te promoten, om er zelf beter van te worden. Ik heb ook niet de indruk dat mijn content (met enkele duizenden kijkers) de koers van een specifiek aandeel of ETF kan laten stijgen. Daarnaast spreek ik in mijn video’s niet vaak over specifieke aandelen, ETF’s of cryptocurrencies. Wel deel ik regelmatig mijn persoonlijke portefeuille.

Tot slot heb ik inkomen uit het verkopen van eigen producten zoals trainingen, cursussen of spreadsheets. Hogere kijkcijfers zorgen ook voor hogere verkoopcijfers van mijn eigen producten.

3. Geen financieel advies

Mijn content kan nooit gezien worden als financieel advies. Ondanks het feit dat ik gediplomeerd financieel adviseur ben, maak ik de content niet om kijkers te adviseren. Ik ken jou als kijker niet, ik ken je persoonlijke situatie niet, en ik heb ook geen vergunning voor het geven van financieel advies. Dit benadruk ik regelmatig in mijn content en daarnaast probeer ik dit waar nodig te vermelden middels disclaimers. Tot slot hou ik hier natuurlijk ook rekening mee bij het maken van de content.

Als content creator mag ik wel beleggingsaanbevelingen geven. Anders dan bij beleggingsadvies, is een aanbeveling niet een persoonlijk advies voor een specifieke volger, maar een algemene aanbeveling. Ik kies er echter voor om ook zo weinig mogelijk aanbevelingen te geven. Ik ga nauwelijks in op specifieke assets.

Mijn doel is niet om mijn visie over specifieke assets te delen. Mijn doel is om de kijker te informeren over persoonlijk financiën, en om de kijker aan het denken te zetten over zijn of haar eigen financiën. Dat kan ook zonder daarbij in te gaan op specifieke assets.

Met z’n allen zien we uiteraard meer dan ik alleen. Heb je het idee dat een bepaald stuk content gezien kan worden als financieel advies? Informeer me gerust! Deze feedback kan ik zeker gebruiken om de content aan te passen en/of om toekomstige content nog beter te maken.