TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.VWRL ETF – Alles wat je moet weten!


Mensen die me al langere tijd volgen weten het waarschijnlijk wel; ik ben fan van de ETF VWRL. Waarom dat zo is, en welke zaken je zou moeten weten over deze ETF vertel ik je in dit blogartikel.

Korte disclaimer: Dit is geen beleggingsadvies. Doe zelf je eigen onderzoek en bekijk of deze (of een andere) ETF bij je past.

VWRL is de ticker (afkorting) van de Vanguard FTSE AW ETF. Deze ETF heeft de ISIN code IE00B3RBWM25 en is beschikbaar op de Euronext in Amsterdam.

Kort samengevat is VWRL enorm populair door de volgende kenmerken:

  • Zeer brede spreiding over duizenden bedrijven over de hele wereld
  • Onderdeel van de kernselectie van DEGIRO
  • Lage kosten
  • Genoteerd in euro’s

Wil je gaan investeren in VWRL of een andere ETF en heb je nog geen rekening bij DEGIRO? Het openen van een rekening is gratis en kan op deze pagina op de DEGIRO website.

Ik ben zelf bij deze ETF gekomen door het lezen van het blog van Mr FOB. Vaak krijg ik de vraag waarom VWRL beter is dan andere alternatieven zoals de All-World ETF van iShares. Ik denk niet dat VWRL per definitie beter is, maar je moet nu eenmaal een keuze maken. Ik heb destijds voor VWRL gekozen en voel me daar goed bij. Je ziet dat veel andere bloggers ook VWRL gebruiken, wellicht omdat we bij elkaar lezen over deze ETF.

In dit blogartikel ga ik je dus meer vertellen over VWRL, lees je met me mee?

Wat is VWRL?

VWRL is dus een ETF (tracker) van Vanguard. De volledige naam van deze ETF is ‘VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF’. De ETF volgt de All-World index en wordt dus verhandeld in Amsterdam. Je kan met deze ETF in één klap investeren in de gehele wereldwijde aandelenmarkt.

VWRL is nog niet zo heel lang op de markt en is opgericht op 22 mei 2012. De ETF is de laatste jaren steeds populairder geworden en heeft inmiddels een belegd vermogen van 6.561.000.000 euro. Ruim 6,5 miljard euro, geen kleine jongen voor een ETF die zich richt op Nederland dus.

Overigens is VWRL ook in Londen te koop, het is dus niet zo dat enkel Nederlanders in deze ETF investeren. Maar binnen Nederland is het denk ik wel de meest populaire ETF onder particuliere beleggers.

Dividend van VWRL

Één van de meest gesteld vragen in mijn discord chat is: ‘Ontvang je met VWRL ook dividend?’

Het antwoord is ja! VWRL keert inderdaad dividend uit. Zoals altijd valt op voorhand natuurlijk niet te garanderen hoeveel dividend er uitbetaald wordt. Rondom de coronacrisis werd er bijvoorbeeld minder dividend uitgekeerd door, met name, banken.

In 2019 lag het dividendrendement net iets onder de 2%. Geen gigantisch hoog dividend dus, maar dat is ook niet de doelstelling van zo’n breed gespreide ETF.

Het dividend wordt per kwartaal in Amerikaanse dollars uitgekeerd

Ik zie VWRL niet als een dividend ETF, maar het dividend is de afgelopen jaren wel stukje bij beetje blijven groeien dus dat is een bijkomend voordeel.

Waar bestaat VWRL uit?

Wat zit er nu precies in deze ETF? De belangrijkste informatie kan je overigens altijd terug vinden op Morningstar, dat is een ideale website! Via deze link vind je alle informatie over VWRL.

Op het moment van schrijven bestaat VWRL uit 3452 aandelenposities in tientallen landen. Dit aantal kan in de toekomst wat afwijken, aangezien de ETF twee keer per jaar geherbalanceerd wordt. Daarover later meer.

De top 10 posities is goed voor ruim 15% van het belegde vermogen in deze ETF. De aller grootste posities zijn Apple, Microsoft, Amazon en Facebook. Zij hebben allemaal een positie die meer dan 1% van de totale waarde vertegenwoordigt. Hieronder zie je een tabel met de top 10 posities van het moment van schrijven van dit artikel.

Aandeel / BedrijfLand% van het vermogen
Apple IncVS3,47%
Microsoft CorpVS3,06%
Amazon.com IncVS2,68%
Facebook Inc AVS1,22%
Alphabet Inc Class C (Google)VS0,89%
Alibaba Group Holding Ltd ADRChina0,88%
Alphabet Inc AVS0,88%
Tencent Holdings LtdChina0,79%
Johnson & JohnsonVS0,77%
Taiwan Semiconductor Manufacturing CompanyTaiwan0,70%

Het valt je misschien al direct op dat het vooral grote Tech bedrijven uit de Verenigde Staten zijn. Dit komt doordat dit op dit moment de grootste bedrijven ter wereld zijn. Althans, ze hebben de hoogste waarde op de beurs.

De Verenigde staten is traditioneel gezien een hele grote markt, en dat zie je ook terug in deze ETF. Ruim 55% van het vermogen is namelijk geïnvesteerd in bedrijven van Amerikaanse bodem. Hieronder een tabel met de verdeling over de landen.

Regioverdeling% van het vermogen
Verenigde Staten55,96%
West Europa – Euro8,68%
West Europa – Niet Euro4,71%
Japan7,08%
Verenigd Koningkrijk4,38%
Azië – Ontwikkeld4,35%
Azië – Emerging7,20%
Canada2,51%
Latijns Amerika1,20%
Emerging Europa0,59%
Afrika0,49%
Midden-Oosten0,75%
Australiazië2,09%

Je ziet dus dat veruit het grootste deel in de VS geïnvesteerd is, maar ook Europa en Japan zijn goed vertegenwoordigd. Ook opkomende markten (emerging markets) zijn in deze ETF meegenomen.

Als we kijken naar Marktkapitalisatie zien we dat deze ETF investeert in zeer grote, grote, en middelgrote bedrijven. De kleine en micro bedrijven worden zo goed als helemaal uitgesloten.

Marktkapitalisatie% van het vermogen
Zeer groot48,78%
Groot35,50%
Midden15,08%
Klein0,64%
Micro0,01%

Tot slot wil ik je graag nog laten zien welke sectoren deze ETF vertegenwoordigd.

Sectorverdeling% van het vermogen
Technologie18,89%
Financiële Dienstverlening15,01%
Gezondheidszorg12,69%
Cyclische Consumptiegoederen11,43%
Industrie9,49%
Communicatiediensten9,93%
Defensieve Consumptiegoederen8,32%
Grondstoffen4,60%
Energie3,47%
Nutsbedrijven3,22%
Vastgoed2,96%

De bovenstaande tabellen kunnen we eigenlijk in één woord samenvatten: SPREIDING!

VWRL vertegenwoordigd duizenden bedrijven in tientallen landen in tal van sectoren en is daarmee een zeer gespreide investering.

Je kan hierdoor met enkele tientjes al één ETF kopen die gespreid is over de hele wereld. In mijn ogen één van de beste en meest veilige manieren van beleggen.

Herbalanceren van VWRL

Alle bovenstaande cijfers heb ik ingevuld tijdens het schrijven van dit blogartikel in september 2020. De cijfers kunnen later afwijken, want de ETF wordt twee keer per jaar geherbalanceerd.

Dit wil zeggen dat Vanguard opnieuw kijkt naar de verdeling volgens de All-World Index, en op basis daarvan verschillende posities koopt of verkoopt. Het herbalanceren doen ze twee keer per jaar in maart en september.

Het rendement van VWRL

Allemaal leuk en aardig dat we nu weten wat VWRL precies is, maar hoe zit het met het rendement?

Helaas kan ook ik niet in de toekomst kijken, dus we zullen het moeten doen met de rendementen van afgelopen jaren.

Omdat de ETF pas in 2012 is geïntroduceerd, hebben we nog niet heel veel historische gegevens.

Het rendement van de afgelopen jaren was niet mis, maar dit waren ook zeer goede jaren op de beurs. Het liefst zou je natuurlijk ook het rendement willen weten tijdens mindere periodes, maar zoveel informatie hebben we simpelweg niet.

Jaar20152016201720182019
Rendement VWRL (All-World)8,43%11,23%8,94%-4,67%27,75%
Rendement IAEX (AEX)6,80%12,77%15,98%-8,04%27,67%
Rendement VUSA (S&P500)12,02%14,56%6,68%-0,37%32,98%

*Bron: Morningstar.com (typfouten voorbehouden)

Wat me opvalt is dat VWRL een beetje tussen de AEX ETF van iShares, en de S&P500 ETF van Vanguard in zit. De Verenigde Staten hebben sowieso een hoger rendement laten zien dan veel andere landen in de afgelopen jaren.

Dat is voor mij echter geen reden om enkel in de S&P500 te investeren. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst. Het zou mij niet verbazen als de VS de aankomende jaren wat minder rendement gaat zie waardoor alles weer wat meer in verhouding komt te staan.

Wat zijn de kosten van VWRL

Voor niets gaat de zon op, en dat geldt natuurlijk ook voor deze ETF. Wanneer je geld investeert via VWRL betaal je ook jaarlijkse kosten.

Althans, die kosten worden niet afgeschreven, maar zitten verwerkt in de koers van de ETF. De jaarlijkse kosten zijn 0,22%.

Dat is in mijn ogen een nette vergoeding voor zo’n mooie ETF. Er zijn in de VS ETF’s waar je nog een stuk minder kosten voor betaalt, maar veel alternatieven in Nederland hebben hogere kosten dan de 0,22% die je bij VWRL kwijt bent.

Samengevat

Kort samengevat is VWRL een zeer breed gespreide ETF met lage kosten. Daarnaast is het onderdeel van de kernselectie waardoor ik deze ETF maandelijks zonder transactiekosten kan aanschaffen.

Het is voor mij dé ultieme manier van breed gespreid investeren met zo’n laag mogelijke kosten. Ik vind het leuk om in losse aandelen te investeren, maar zal altijd een groot deel van mijn belegd vermogen in een breed gespreide ETF zoals VWRL blijven investeren.

Heb je vragen over VWRL? Stel ze gerust in de reacties hieronder om bekijk meer informatie op de informatiepagina van Vanguard.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts