TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



VWRL vs VWCE ETF – Wat is de beste keus?


Ik investeer al geruime tijd veelal in de Vanguard All-World ETF (VWRL). Een tegenhanger daarvan is VWCE, maar hier investeerde ik niet in. Dit had met name te maken met het feit dat je VWRL zonder transactiekosten kan aankopen bij DEGIRO, terwijl je voor VWCE wel transactiekosten moest betalen.

Dit heeft te maken met de kernselectie van DEGIRO. Dit is een lijst met ETF’s die je eens per maand zonder transactiekosten kan aankopen. Sinds kort is VWCE echter toegevoegd aan deze kernselectie! Vanaf nu kan je VWCE dus ook zonder transactiekosten aanschaffen.

Dit leek me het uitgelezen moment om de twee eens met elkaar te vergelijken. Wat zijn de overeenkomsten, de verschillen, en voor welke ETF zou je het beste kunnen kiezen?

Let op: De kernselectie van DEGIRO wordt eens in de paar maanden aangepast. Check dus altijd even of beide ETF’s nog in de kernselectie vallen op het moment van lezen.

VWRL vs VWCE

Beide ETF’s hebben heel veel overeenkomsten, het zijn zo goed als dezelfde producten. Toch is er ook een verschil, en laat ik daar mee beginnen.

Verschil

VWRL is een distribuerende ETF terwijl VWCE een accumulerende ETF is. Dit is het grootste verschil tussen de vrijwel identieke ETF’s. Wat wil dat zeggen?

Wanneer je VWRL bezit zal het dividend van de onderliggende aandelen aan je uitgekeerd worden. Je ontvangt eens per kwartaal een overschrijving op je rekening, waarvan je eventueel nieuwe ETF’s zou kunnen kopen.

Bij VWCE is dat niet het geval. Het dividend van de onderliggende aandelen wordt door Vanguard direct terug geïnvesteerd in de ETF. Hierdoor ontvang je geen dividend op je rekening, maar zal de koers van de ETF harder stijgen.

Overeenkomsten

Voor de rest zijn er vooral veel overeenkomsten tussen VWRL en VWCE. Ze bestaan beide uit exact dezelfde (enkele duizenden) bedrijven, de lopende kosten van 0,22% zijn hetzelfde en ze zijn beide gevestigd in Ierland om onnodige belastingen te voorkomen.

De onderliggende aandelen bestaan uit een mix van mid- en large cap bedrijven. Dit zijn veelal grote multinationals. De bedrijven zijn verspreid over de hele wereld, inclusief opkomende markten. Wel ligt het accent met 55% op de Verenigde Staten.

Wat we niet terug vinden in beide ETF’s zijn kleine bedrijven.

De voordelen van VWCE

Ik heb heel wat reacties ontvangen van mensen die VWCE een prettigere belegging vinden dan VWRL. Men gebruikt echter ook vaak een argument wat onjuist is, dus dat wil ik eerst uit de lucht helpen.

Verschil in dividendbelasting

Veel mensen zeggen namelijk dat ze VWCE kiezen om 15% dividendbelasting te voorkomen. Dat is echter een argument dat alleen Belgen kunnen gebruiken.

Nederland heeft een belastingverdrag met Ierland. Door dit belastingverdrag betalen we als Nederlanders 0% dividendbelasting over de dividenden die we uit Ierland ontvangen. Hierin zit dus geen verschil tussen VWCE en VWRL.

Voor Belgen ligt dit anders. Belgen betalen wel een vorm van dividendbelasting en willen daarom graag een ETF die géén dividend uitbetaalt. Het is voor hen simpelweg voordeliger als de dividenden direct door Vanguard geherinvesteerd worden in de ETF. Op die manier betalen ze geen belasting in België.

Wel hebben VWRL en VWCE te maken met dividendlekkage. Dit is een fenomeen dat vaak terug komt bij ETF’s, zeker bij All-World ETFs’. Volgens mijn berekening was de dividendlekkage zo’n 0,22% in 2020. Je kan als alternatief kiezen voor een fonds wat in Nederland gevestigd is om dit te voorkomen, maar de vraag is maar of dat fonds dezelfde rendementen zal behalen. Zelf neem ik die 0,22% dividendlekkage voor lief.

Automatisch dividend herbeleggen

Een ander voordeel wat vaak genoemd wordt is wel valide. Dit is het feit dat VWCE direct je dividend herbelegt en je hierin dus niets meer zelf hoeft te doen. Je hoeft dus niet zelf van het ontvangen dividend nieuwe ETF’s aan te schaffen.

Zelf vind ik dit niet zo’n groot voordeel, aangezien ik toch iedere maand nieuwe ETF’s koop. Als er op dat moment ontvangen dividend op mijn rekening staat investeer ik dit gewoon mee.

Bij VWCE zal het sneller en volledig opnieuw geïnvesteerd worden, maar het verschil in rendement door dat kleine verschil is nihil.

Een custody account i.c.m. VWCE

Op dit moment bekijk ik wel de mogelijkheden om in VWCE te investeren in combinatie met een custody account. Een custody account is een accountvorm bij DEGIRO waarbij je bezittingen niet worden uitgeleend.

Het nadeel hiervan is dat je als tegenprestatie een deel van je dividend moet inleveren. Wanneer je voor VWCE kiest ontvang je echter géén dividend, dus in theorie zou dat ervoor moeten zorgen dat je geld veiliger staat zonder dat dit iets kost.

Het nieuws dat VWCE in de kernselectie staat is vers van de pers en ik heb hier nog niet goed genoeg naar kunnen kijken om conclusies te trekken. Ik ga deze constructie in ieder geval serieus onderzoeken.

Conclusie: VWRL of VWCE

Mijn conclusie voor nu is dat het niet veel uitmaakt of je als Nederlander VWRL of VWCE kiest. Bij de Belgen zie je dat vrijwel iedereen voor VWCE gaat, wat mij een verstandige keuze lijkt.

Ik ga mijn VWRL ETF’s in ieder geval niet omzetten naar VWCE en blijf ook gewoon VWRL kopen. Wel ga ik de mogelijkheid onderzoeken om VWCE te kopen vanuit een custody account bij DEGIRO. Op die manier dek je net wat meer risico af, en de kosten zouden gelijk moeten blijven.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts