TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Crypto kopen in Nederland (met iDEAL)


Wanneer je voor het eerst de keuze maakt om crypto te gaan kopen, kan het aanbod overweldigend zijn. Er zijn enorm veel aanbieders en exchanges die eigenlijk allemaal min of meer hetzelfde doen. Waarschijnlijk wil je gebruik maken van iDEAL en ben je op zoek naar een plek om met weinig kosten crypto aan te schaffen.

In dit artikel neem ik je mee in de wirwar van aanbieders, maak ik duidelijk wat de verschillen zijn, en leg ik je uit waarom de ene aanbieder de ander niet is.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Kort samengevat is Bitvavo (klik) in mijn ogen voor de meeste lezers de beste plek om crypto te kopen. Het is een Nederlandse aanbieder met een registratie bij De Nederlandse Bank, heeft enorm lage kosten, en je kan er gebruik maken van iDEAL. Wanneer je deze link (Bitvavo) gebruikt, kan je bovendien de eerste 7 dagen tot wel €1.000 aan cryptocurrencies aanschaffen zonder daar transactiekosten over te betalen. Profiteer dus zeker van deze welkomstbonus als je voor het eerst crypto gaat aanschaffen.

Verschil tussen exchanges en brokers

Ik wil graag eerst beginnen met uit te leggen wat het verschil is tussen een cryptobroker en een crypto exchange. Beide worden namelijk veel door elkaar gebruikt en veel mensen kennen de verschillen niet.

Een broker is een partij die crypto koopt en verkoopt, en daar een vergoeding voor vraagt. Je koopt bij een broker rechtstreeks van deze partij zelf. Het nadeel van een broker, is dat zij zelf bepalen wat de prijs van de crypto op dat moment is. Ze zullen ongetwijfeld de koersen van de markt volgen, maar kunnen daar wel gemakkelijk een klein bedrag bovenop vragen zonder dat de gebruiker dat direct door heeft.

Een exchange is een (online) plek waar crypto verhandeld worden. Je koopt bij een exchange niet van de aanbieder zelf, maar van een andere gebruiken die ook gebruik maakt van de exchange. Je kan het een beetje vergelijken als het kopen van een tweedehands TV bij een pandjeshuis, of op marktplaats. Op Marktplaats kan je de prijs van de TV vergelijken, omdat er meerdere verkopers zijn die hetzelfde product verkopen. Bij een pandjeshuis moet je er maar op vertrouwen dat de verkoper een realistische prijs voor het product vraagt.

Overigens verdienen de makers van deze exchanges (marktplaatsen) ook gewoon geld. Zij vragen meestal een klein percentage vergoeding over het aankoop of verkoopbedrag. Zo kunnen zijn bijvoorbeeld 0,25% vergoeding vragen. Als ik €100 aan crypto aan jou verkoop via de exchange, betaal ik in dat geval €0,25 vergoeding en betaal jij €0,25 vergoeding. Je betaalt die vergoeding dus voor het mogelijk maken van de transactie.

De kosten kunnen enorm verschillen en dit is zeker iets om op te letten. Hier kom ik later in het artikel op terug.

Nederlandse of buitenlandse aanbieder

De eerste keuze die je zou moeten maken bij het zoeken van een goede broker of exchange, is het kiezen tussen een Nederlandse of een buitenlandse broker. In Nederland zijn verschillende aanbieders actief, die allemaal een registratie bij De Nederlandse Bank moeten hebben. Het is wel een prettig idee dat een aanbieder in Nederland zit, voor het geval er iets met je crypto zou gebeuren. Ook is de klantenservice vaak in het Nederlands te bereiken.

Toch zijn er ook buitenlandse aanbieders die erge populair zijn onder Nederlanders. Dat heeft met name met het aanbod te maken. Een aanbieder zoals Binance heeft vele malen meer verschillende cryptocurrencies dan Nederlandse aanbieders. Daarnaast bieden veel buitenlandse brokers leverage aan, terwijl Nederlandse brokers dit niet doen. Overigens heeft leverage wel een hoger risico en zou ik dit zeker niet aan beginners aanraden.

Daarnaast zal niet iedere broker of exchange euro’s accepteren. Je kan simpelweg niet altijd euro’s overmaken naar een broker of exchange, en dan dit dus ook niet omzetten naar crypto. Veel buitenlandse aanbieders accepteren wel bankoverschrijvingen in euro’s, maar de ervaring leert toch dat Nederlanders het liefst met iDEAL betalen. Je kan dan eenvoudig betalen het het geld is ook meteen beschikbaar, zodat je niet enkele dagen hoeft te wachten op een buitenlandse bankoverschrijving. Persoonlijk zou ik dus ook alleen kiezen voor een aanbieder die iDEAL accepteert.

Mijn ervaring is dat heel veel Nederlanders gebruik maken van Bitvavo om euro’s middels iDEAL te storten, en crypto aan te schaffen. Vervolgens verstuurt een deel van de gebruikers de crypto naar een andere aanbieder, om daar te handelen in onbekende altcoins of om gebruik te maken van leverage.

Hou de kosten goed in de gaten, dan kan je die euro’s in eigen zak houden!

Kosten voor het aanschaffen van crypto

Wanneer je aanbieders van crypto gaat vergelijken, is het enorm belangrijk om goed naar de kosten te kijken. Er zijn nog altijd partijen die zeer hoge (verborgen) kosten rekenen. De kosten zijn niet helemaal verborgen, maar worden in ieder geval niet benoemd aan de klant. De argeloze investeerder die niet nieuw is in de wereld van cryptocurrencies zal waarschijnlijk niet direct merken dat er best veel geld aan de strijkstok blijft hangen.

Transactiekosten

Allereerst betaal je bij iedere broker of exchange transactiekosten. Dat is op zich niets geks en het verdienmodel van dit soort partijen. Let wel goed op wat de transactiekosten precies zijn. Sommige aanbieders geven enkel hele brede ranges aan en plaatsen op hun website dat er “0,40% tot 2,00% transactiekosten” berekend worden. Daar heb je natuurlijk niets aan, je wilt immers weten wat je precies gaat betalen.

Binance is op het moment van schrijven de goedkoopste exchange. Je betaalt bij Binance slechts 0,10% transactiekosten. Wanneer je BNB in portefeuille hebt en gebruik maakt van het kortingsprogramma betaal je zelfs slechts 0,075% transactiekosten. Deze kosten zijn van toepassing op zowel taker als maker transacties. Overigens accepteert Binance geen euro stortingen, daarmee is het op dit moment geen geschikte broker voor het kopen van crypto.

Taker fee’s zijn de fee’s die je betaalt wanneer je een market order plaatst. Dit wil simpelweg zeggen dat je een aanbod op de marktplaats aanschaft, je gaat dus in op het aanbod wat iemand geplaatst heeft. Maker fee’s zijn de vergoedingen die je betaalt wanneer je zelf een aanbod op de marktplaats plaatst. In de praktijk wil dit zeggen dat je een limietorder plaatst. In veel gevallen zijn de maker fee’s lager dan taker fee’s. Meer informatie over ordertypes kan je vinden in mijn blogbericht over ordertypes.

Bij Bitvavo betaal je wat meer dan bij Binance, maar het zijn nog altijd de laagste kosten die ik bij een aanbieder met iDEAL heb kunnen vinden. De kosten zijn op het moment van schrijven 0,25% voor taker orders, en 0,15% voor maker orders. Ongeveer het dubbele van Binance dus, maar nog altijd erg laag.

Andere Nederlandse aanbieders vragen vele malen hogere fee’s. Zo betaal je bij Bitcoinmeester op dit moment 1% per transactie. Coinmerce vermeld op haar website dat de kosten 0,40% tot 2,50% zijn, vrij onduidelijk dus. Ze zeggen zelf nauwelijks hoge kosten te rekenen, maar een transactievergoeding van 2% heb ik zelf regelmatig voorbij zien komen. Overigens worden die transactiekosten nergens in hun app duidelijk vermeld. In mijn ogen een slechte zaak, ze worden daardoor voor mij erg ongeloofwaardig.

Spread op de koers

Een andere kostenpost is de spread op de koers. De spread is het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs. Dit verschil kan ontstaan doordat een broker zelf een spread hanteert, of door de gebruikers op een exchange.

Stel je voor, je wilt altcoin ABC kopen. Er staan biedingen van €100 op de exchange, er zijn dus mensen bereid om de coin voor €100 te kopen. Tegelijkertijd wil de goedkoopste verkoper graag €101 voor zijn ABC coin hebben. Je hebt dan een spread van €1 bij een koers van €100, een spread van 1% dus.

Op het eerste oog zal je deze spread niet direct zien, maar hij is er wel. Als je ABC coin zou kopen en enkele seconden later zou verkopen, ontvang je dus minder voor je ABC coin dan dat je ervoor betaalt hebt. Je bent niet alleen transactiekosten kwijt, maar ook de spread vreet aan je rendement.

De spread is bij sommig aanbieders vrij hoog. Ze geven zelf aan dat ze daar niets aan verdienen en dat het komt doordat er minder kopers en verkopers actief zijn op hun platform, en ik geloof ook wel dat ze daar gelijk in hebben. Tegelijkertijd ben jij er als klant de dupe van, want het gaat om jouw euro’s.

Bij Bitvavo worden zowel de transactiekosten als de spread netjes vermeld bij het invoeren van een transactie. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Bij veel andere Nederlandse aanbieders wordt de spread niet benoemd. Wederom een reden voor mij om te kiezen voor Bitvavo.

Kosten voor storting en opname

Tot slot zijn er verschillende aanbieders die kosten in rekening brengen voor het opnemen en storten van euro’s en/of cryptocurrencies. Zo betaal je op dit moment €1 voor het storten van euro’s bij Bitcoinmeester. In mijn ogen zijn dit onnodige kosten die zo’n aanbieder minder interessant zijn. Bedrijven maken wel degelijk kosten als jij als klant iDEAL gebruikt, maar dat gaat maximaal om enkele tientallen centen. Het vragen van €1 kosten voor het storten van euro’s zie ik dan ook als verdienmodel, zonde!

Zorg ervoor dat je crypto veilig opgeslagen wordt

Veiligheid van je crypto

Een bekende uitspraak in de wereld van crypto is “Not your keys, not your crypto”. Men wil daarmee zeggen dat je enkel eigenaar van je cryptocurrencies bent, wanneer je ook eigenaar bent van de keys van je eigen wallet.

Wanneer je je crypto in de wallet van de aanbieder laat staan, ben je dus afhankelijk van deze aanbieder. Voor kleinere bedragen wellicht geen probleem, maar het is wel goed om na te gaan hoe veilig de partij is waar jij je crypto koopt. In het verleden zijn verschillende grote exchanges gehackt, waardoor gebruikers al hun tegoeden kwijt zijn geraakt.

Laat ik vooropstellen dat geen enkele aanbieder 100% veilig is, dat bestaat simpelweg niet. Wel doen brokers en exchanges er alles aan om de crypto veilig op te slaan. Omdat ik zelf bij Bitvavo handel, bekijk ik de situatie bij Bitvavo voor dit artikel.

Allereerst wordt het merendeel van de digitale valuta bij Bitvavo in cold wallets opgeslagen. Dit wil zeggen dat meer dan de helft van de tegoeden van klanten (en Bitvavo zelf) niet online staat. Hierdoor is het beschermd tegen hacks.

Deze tegoeden worden offline op veilige locaties opgeslagen. Zelf geven ze aan dat het gaat om kluizen van bankkwaliteit die 24/7 gemonitord worden. Dit zijn locaties met een veiligheidscategorie 4+, de strengste eisen van Nederland. Een voorbeeld van zo’n aanbieder van kluizen is DNK.

Daarnaast zijn er strikte protocollen voor het verplaatsen van deze wallets. Er is een zogenaamd multi-signature protocol van kracht. Grote transacties kunnen alleen worden opgestart door een selecte groep directieleden. Er is altijd goedkeuring van meerdere personen nodig, waarmee je garandeert dat men elkaar controleert.

Tot slot maakt Bitvavo gebruik van gescreende medewerkers en van security audits. De codes worden gecontroleer door meerdere gespecialiseerde IT-beveiligingsbedrijven, om ervoor te zorgen dat er geen zwakke plekken in de software zitten. Na iedere codewijziging wordt de code opnieuw onder de loep genomen.

Het gezegde “Not your keys, not your crypto” blijft nog steeds van kracht, maar zoals je ziet zet Bitvavo alles op alles om jouw crypto zo veilig mogelijk te houden.


1: Bitvavo – Absolute nummer één in Nederland

Je hebt wellicht al gemerkt dat Bitvavo voor mij de absolute nummer één aanbieder in Nederland is. Dat komt met name door de enorme transparantie die ze bieden, de gebruiksvriendelijke app en website, en het feit dat je enorm groot zijn. Bitvavo biedt zo’n beetje alle altcoins die ik zou willen aanschaffen aan, en is waarschijnlijk voor 90% van de lezers de beste aanbieder.

De kosten zijn bij Bitvavo, zeker in vergelijking met andere Nederlandse aanbieders, erg laag. Je betaalt 0,25% taker fee of 0,15% maker fee. Dat is een heel stuk minder dan andere aanbieders, die vaak 1% of soms zelf meer per transactie rekenen! Ook is de spread relatief laag. Ik vind het een groot pluspunt dat de spread en de kosten netjes vermeld worden wanneer je een order plaatst. Dit doet Bitvavo niet in eigenbelang (het kan immers gebruikers afschrikken), maar toont wel dat ze gewoon volledig transparant willen zijn.

De app en website zijn super gebruiksvriendelijk. Het werkt gewoon allemaal snel en vlekkeloos, en je kan er met iDEAL betalen. Wanneer je geld stort, staat het meestal binnen enkele seconden op je account. Ook het uitkeren van tegoeden gaat bij mij altijd zonder enige problemen.

Tot slot voldoen ze in mijn ogen ook aan alle veiligheidseisen die je van een exchange mag verwachten. Geen enkele aanbieder kan 100% veiligheid garanderen, maar de maatregelen die Bitvavo treft zijn enorm uitgebreid en waarschijnlijk ook niet erg goedkoop. Echt een partij die als doel heeft om het beste te zijn, om zo op lange termijn geld te verdienen.

Wil je gebruik maken van Bitvavo? Met deze link (Bitvavo) handel je de eerste 7 dagen tot €1.000 zonder transactiekosten. Mooi meegenomen als je toch crypto wilt gaan kopen dus!

2: Binance – Laagste kosten en enorm aanbod

Binance mag wat mij betreft ook niet ontbreken in dit lijstje. Dat komt doordat Binance de laagste kosten in de markt rekent, en een enorm aanbod heeft. Zo’n beetje iedere cyrptocurrency van enig formaat is wel op Binance te vinden. Ook het handelen met leverage is bij Binance mogelijk, al maak ik daar zelf geen gebruik van.

Wel heeft Binance één groot nadeel. Deze buitenlandse aanbieder accepteert op dit moment geen euro stortingen. Dat heeft te maken met rechtzaken die tussen Europa en Binance lopen. Daardoor is het niet mogelijk om middels iDEAL geld te storten om crypto te kopen.

Ik denk dat Bitvavo daardoor voor 90% van de lezers het meest geschikt is. Ben je van plan om gebruik te maken van een optie die Binance wel heeft, en Bitvavo niet? Dan zou je ook je crypto met euro’s bij Bitvavo aan kunnen schaffen, om de crypto vervolgens te versturen naar Binance.

Gebruik maken van Binance? Wanneer je deze link (Binance) gebruikt voor het aanmaken van je account, support je mij als schrijver van dit artikel. Dankjewel daarvoor.

3: Coinbase – Beursgenoteerd in Amerika

Coinbase is één van de bekendere namen in de wereld van crypto. Ze zijn op het moment van schrijven de nummer 2 exchange in de wereld volgens de website Coinmarketcap. Daarnaast is Coinbase sinds 2021 beursgenoteerd, je kan dus aandelen in Coinbase verhandelen.

Persoonlijk vind ik coinbase niet echt een geschikte aanbieder voor Nederlanders. Ik zie simpelweg geen voordelen ten opzichte van Bitvavo of Binance. Zo kan je op dit moment geen geld storten middels iDEAL. Ook zijn de transactiekosten een stuk hoger. Zo zijn de kosten bij Coinbase Pro (het uitgebreidere platform) op dit moment 0,50% voor zowel taker als maker transacties. Bij het gewone Coinbase platform kunnen die kosten zelfs nog verder oplopen.

Ik benoem Coinbase dus vooral omdat ik deze naam vaak voorbij hoor komen, niet omdat ik denk dat dit een goede optie is.

4: Crypto.com

Tot slot benoem ik graag nog even Crypto.com. Ook Crypto.com benoem ik niet omdat ik denk dat het een goede plek is om crypto te kopen, maar omdat ik de naam steeds vaker voorbij zie komen.

Op het moment van schrijven zijn de fee’s bij Crypto.com voor zowel maker als taker transacties 0,40%. Ook deze transactiekosten liggen dus wat hoger dan bij Binance en Bitvavo. Daarnaast is het ook hier niet mogelijk om gebruik te maken van iDEAL, en moet je je euro’s per bankoverschrijving overmaken naar Crypto.com. Niet heel gebruiksvriendelijk dus.

Crypto.com dankt haar bekendheid vooral vanwege de crypto betaalkaarten die ze aanbieden. Dit zijn betaalkaarten op basis van VISA, die je kan gebruiken om met cryptocurrencies te betalen. Heb je interesse in crypto betaalkaarten? Lees dan even dit artikel over mijn ervaring met crypto betaalkaarten.


Conclusie: Crypo kopen in Nederland (met iDEAL)

Kort samengevat is Bitvavo in mijn ogen voor de meeste lezers de beste plek om crypto te kopen. Het is een Nederlandse aanbieder met een registratie bij De Nederlandse Bank, heeft enorm lage kosten, en je kan er gebruik maken van iDEAL. Wanneer je deze link (Bitvavo) gebruikt, kan je bovendien de eerste 7 dagen tot wel €1.000 aan cryptocurrencies aanschaffen zonder daar transactiekosten over te betalen. Profiteer dus zeker van deze welkomstbonus als je voor het eerst crypto gaat aanschaffen.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts