TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Ordertypes bij DEGIRO (Limit, Market, Stoploss, Stop-Limit)


Wanneer je een aandeel of ETF gaat kopen bij DEGIRO krijg je te maken met allerlei verschillende soorten orders die voor een beginnende belegger vaak erg onduidelijk zijn. Het is belangrijk dat je weet welk ordertype je moet gebruiken in welke situatie.

Bij DEGIRO kun je gebruik maken van vier verschillende ordertypes, namelijk: Limit order, Market order, Stoploss en de Stop-Limit order. Elk type order heeft zijn eigen voor- en nadelen, risico’s en de beste situaties om ingezet te worden. Het is belangrijk dat je als belegger hiervan op de hoogte bent.

In dit artikel neem ik je door middel van afbeeldingen en voorbeelden mee in de verschillende ordertypes en laat ik zien in welke situatie je een specifiek ordertype het beste kunt gebruiken zodat jij deze op de juiste manier in kunt zetten.

Het orderboek

In figuur 1 is een voorbeeld van een orderboek zichtbaar, we gaan er hierbij vanuit dat jij de enige bent die op dat moment wil kopen of verkopen. Dit voorbeeld zal door het gehele artikel gebruikt worden om de verschillende ordertypes uit te kunnen leggen.

Bovenaan zie je de laatprijzen, dit zijn de prijzen waarvoor iemand anders het aandeel zou willen verkopen (laten gaan). Zo zie je bijvoorbeeld dat er vier mensen zijn die het aandeel voor €103 willen verkopen. Onderaan zie je de biedprijzen, dit zijn de prijzen die iemand anders bereid is om te betalen voor het aandeel (bieden). Zo zie je bijvoorbeeld dat er twee mensen zijn die het aandeel willen kopen voor €100.

Wat je kunt zien is dat er een spread (verschil) zit tussen de bied- en laatprijs. De spread in dit voorbeeld is €1, dit is het verschil tussen de hoogste biedprijs (€100) en de laagste laatprijs (€101). Normaal gesproken is deze spread echter veel kleiner.

Figuur 1 – Een voorbeeld van een orderboek

Wanneer je zelf aandelen koopt zul je eigenlijk nooit in het orderboek hoeven kijken. Het zijn vaak traders die op korte termijn het aandeel kopen en verkopen om kleine winsten te behalen die gebruik maken van het orderboek. Toch is het wel belangrijk om te weten hoe het orderboek in elkaar zit, om uiteindelijk de verschillende ordertypes te kunnen begrijpen.

Limit order

Een limit order is het meest ordertype. Hierbij geef je aan dat je bijvoorbeeld 3 aandelen wilt kopen voor maximaal €102 per stuk. Zoals in het voorbeeld te zien is koop je dan 1 aandeel voor €101 en 2 aandelen voor €102. Hierdoor is je gemiddelde aankoopkoers €101,66 voor die 3 aandelen.

Zoals je kunt zien in figuur 2 verdwijnen deze 3 aandelen uit het orderboek en daarmee is de laagste laatprijs nu €103. De spread is dus ook gestegen naar €3. Dit zal in de praktijk niet zo vaak voorkomen omdat zowel kopers als verkopers hierop reageren, omdat ze misschien wel bereid zijn om het voor een lagere prijs te verkopen of een hogere prijs te kopen.

Figuur 2 – Orderboek na de uitgevoerde Limiet order

We gaan terug naar het voorbeeld in figuur 1 waarbij je nu 3 aandelen wilt kopen voor €101. Je ziet dat er maar 1 aandeel wordt aangeboden voor deze prijs, deze koop je dan automatisch. Zoals je kunt zien in figuur 3 worden de overige 2 aandelen toegevoegd aan het orderboek als biedprijs. Hiermee gaat de prijs van het aandeel ook omhoog.

Figuur 3 – Resterende order wordt toegevoegd als biedprijs

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de Limit order bij DEGIRO blijft staan tot het einde van de dag. Wel kan je zelf aangeven dat je de order wilt laten staan totdat hij gevuld is, een zogenaamde doorlopende order. De order zal dan net zo lang blijven staan, totdat hij daadwerkelijk doorgevoerd wordt.

Dit geldt allemaal ook voor het verkopen van een aandeel met een Limit order, het is dan alleen precies omgedraaid.

Market order

Met een Market order geef je aan dat je een x aantal aandelen wilt kopen voor de beste prijs op dat moment. Bij DEGIRO moet je dan vaak meer vrije ruimte hebben dan dat je uiteindelijk gaat betalen. Als je bijvoorbeeld een Market order wilt uitvoeren van 3 stuks voor €100 per stuk, dan zou je denken dat je aan €300 genoeg hebt.

Het kan echter zo zijn dat wanneer je de Market order maakt, de prijs van het aandeel precies op dat moment heel hard is gestegen. In dat geval zou je bijvoorbeeld 3 x €110 moeten betalen. Daarom vraagt DEGIRO een marge zodat ze zeker weten dat ze je order kunnen doorvoeren. Je moet bij een Marketorder dus altijd meer vrije ruimte hebben dan bij een Limit order.

Met een Market order wil je kopen voor de beste prijs die op dit moment beschikbaar is. Wanneer we terug gaan naar het voorbeeld in figuur 1 en je wilt 3 aandelen kopen, dan zal je 1 aandeel kopen voor €101 en 2 aandelen voor €102. Hiermee is je gemiddelde aankoopkoers €101,66.

Wat nou als je een Market order wil maken voor een groter aantal aandelen? Houdt er altijd rekening mee dat een grotere Market order gevaarlijk kan zijn omdat het niet altijd zeker is dat dit aandeel ook voor de prijs die je voor ogen hebt verkocht wordt door anderen.

Bij grote bedrijven zal dit geen probleem opleveren, maar kleinere bedrijven of alternatieve beurzen kunnen een laag volume hebben waardoor grote orders wat extra risico met zich meebrengen.

Wanneer je 15 aandelen wilt kopen en we kijken opnieuw naar het orderboek in figuur 1, dan betaal je:

  • 1 aandelen voor €101
  • 2 aandelen voor €102
  • 4 aandelen voor €103
  • 8 aandelen voor €104

Hiermee betaal je een gemiddelde prijs van €103,26. Deze prijs is dus een stuk hoger dan wanneer je maar 3 aandelen zou kopen met een Market order.

Het is dus wel aan te raden om een Market order te gebruiken wanneer je zeker weet dat je nu het aandeel wilt kopen en het je niet uitmaakt wat de prijs is. Mijn advies is dan ook om zo veel mogelijk een Limit order te gebruiken omdat je dan precies weet wat er gaat gebeuren en dat de prijs geen gekke dingen zal doen.

Dit geldt ook allemaal voor het verkopen van een aandeel, alleen dan precies andersom. Hier kan ook weer een gevaar in zitten, als er bijvoorbeeld nieuws naar buiten komt dat een bedrijf fraude heeft gepleegd.

Er zullen dan veel mensen zijn die hun aandelen willen verkopen via een Market order. Het kan dan zo zijn dat de verkopers elkaar maar opbieden naar een lagere prijs waardoor er een grote kans is dat je aandelen niet worden verkocht omdat er relatief weinig kopers zijn. Dit geldt ook wanneer er juist heel goed nieuws naar buiten komt en beleggers willen kopen via Market order dat dan de prijs ook erg hard kan stijgen.

Stoploss

Een Stoploss is een vorm van een Market order. Een Stoploss order wordt vaak gemaakt om winsten veilig te stellen of om verliezen te beperken, hiermee zeg je namelijk dat je de aandelen automatisch wilt verkopen wanneer de koers naar een bepaalde prijs is gedaald of gestegen. Daarbij is het opnieuw belangrijk dat er voldoende mensen bereid zijn om het aandeel te kopen voor die prijs.

Als we opnieuw kijken naar het voorbeeld in figuur 1 en je hebt een Stoploss ingesteld voor 9 aandelen op €98. Je zal dan 5 aandelen kunnen verkopen voor €97 en de overige 4 kan je verkopen voor €96. Dit betekent dat je je 9 aandelen hebt verkocht voor een gemiddelde prijs van €96,55.

Ook is het hierbij, net zoals bij een Market order, maar de vraag voor welke prijs je je aandelen uiteindelijk hebt verkocht. Er zijn namelijk meer verkopers waardoor de prijs misschien wel nog lager uitvalt. Dit zie je pas wanneer de order is doorgevoerd.

Stop-Limit

Een Stop-Limit order is een andere versie van een Limit order. Opnieuw gebruiken we het voorbeeld in figuur 1. Je wilt bijvoorbeeld een Stop-Limit order maken van 9 aandelen voor een stopprijs van €98 en een verkoopprijs van €97.

Dit betekent dat, op het moment dat de koers zakt naar €98, dat je je 9 aandelen wilt verkopen voor €97. Het verschil met een Stoploss is dat je, wanneer je wilt verkopen voor €97, er maar 5 aandelen gekocht kunnen worden door iemand anders voor die prijs. De overige 4 aandelen blijven dan staan als verkooporder voor €97.

Dit is ook meteen het gevaar van een Stop-Limit order. Stel het aandeel daalt nog veel verder naar bijvoorbeeld €95, dan blijft jouw verkooporder van 4 stuks voor €97 staan. Het is dan maar de vraag of het aandeel deze prijs nog haalt, anders blijf je zitten met deze aandelen.

Een Stop-Limit is dus een wat gevaarlijkere order, je moet het echt nauwlettend in de gaten houden omdat je niet zeker weet dat alles verkocht wordt.

Conclusie

Dit waren de 4 belangrijkste ordertypes bij DEGIRO. Ik hoop dat ik je voldoende heb geïnformeerd waardoor je de juiste order gebruikt voor de juiste situatie.

Zelf maak ik vrijwel altijd gebruik van een Limietorder.

Een laatste feitje is ook nog wel leuk om te weten. Wanneer je een hogere Limit order gebruikt dan de huidige prijs, koopt het systeem toch aandelen voor de beste prijs.

Wanneer je naar het orderboek van Figuur 1 kijkt hoef je dus niet precies een order van €101 te plaatsen. Als je een Limietorder van €104 plaatst, zal het systeem toch de best mogelijke prijs kopen. Zelf gebruik ik dus altijd een Limietorder die een stukje (ongeveer 1%) boven de huidige prijs ligt, zodat ik zeker weet dat de order direct gevuld wordt.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts