TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



Wat is dividend beleggen?


Er zijn meerdere beleggingsstrategieën die zijn gericht op dividend. Zeker is in elk geval dat je daarbij kiest voor de lange termijn. In dit artikel bespreken we welke aandelen dividend uitkeren, en hoe je vervolgens zou kunnen leven van het dividend.

Dividend is een structurele winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Dividendbeleggen is een vorm van beleggen waarbij men zich richt op het verkrijgen van een gezonde stroom dividendinkomsten.


Dividendbeleggen is traditioneel populair onder beleggers. Het is erg geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers, het levert een stroom van passief inkomen op (die je weer omzet in nog meer inkomsten) en je werkt toe naar een vermogen dat in de loop der tijd groter en stabieler wordt.

Natuurlijk heeft de coronacrisis ook schade toegebracht aan dividendaandelen – neem de klap die Shell kreeg, inclusief een ‘ondenkbare’ en historische dividendverlaging – maar zonder twijfel is deze strategie nog steeds heel verstandig.

Wat is dividend?

Dividend is een structurele winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Een bedrijf dat winst maakt heeft twee mogelijkheden voor de winstverdeling: de winst in te houden en investeren in het bedrijf, of uitkeren aan de aandeelhouders. Dat laatste gebeurt bij Amerikaanse bedrijven per kwartaal, in Nederland meestal een of twee keer per jaar. Als je kiest voor een Amerikaans vastgoedfonds, kun je soms zelfs elke maand dividend krijgen.

Je geld werkt voor jou

Een algemene en goede reden om te beginnen met beleggen, is om eerder met pensioen te kunnen gaan en te leven van inkomsten uit dividend. Daarmee zijn het doel (je geld dat voor jou aan het werk is) en de factor tijd (lange horizon) dus al bepaald. De belangrijkste reden om te kiezen voor dividendbeleggen is de structurele bron van inkomsten. Vergelijk het met verhuren van vastgoed. Dat levert je ook maandelijks elke keer huurinkomsten op.

Maandelijks dividend ontvangen

Als je portfolio een klein beetje slim inricht, kun je al met maar drie verschillende aandelen in iedere maand van het jaar een dividend ontvangen. Een voorbeeld:

  • Aandeel 1: dividend in januari, april, juli, oktober (bijv. Coca Cola)
  • Aandeel 2: dividend in februari, mei, augustus, november (bijv. AT&T)
  • Aandeel 3: dividend in maart, juni, september, december (bijv. Pfizer)

Al heb je dus maar verschillende 3 aandelen, dan ontvang je toch al elke maand een dividend op je rekening! Kijk op de website van ieder bedrijf (of google: ‘dividend calender naam bedrijf) om te vinden wanneer het dividend wordt uitgekeerd.

Voeg je er als voorbeeld nog een dividend-uitbetalende ETF aan toe (zoals VWRL), een Amerikaans vastgoedfonds (een zogeheten REIT) en nog twee gewone dividend-aandelen, dan ontvang je dus maar liefst 28 keer per jaar een dividend uit in totaal maar 7 posities. Bouw dit op, houd dit vol en over een aantal jaar groeit je inkomen alleen maar meer.

Bewezen rendement

Hoe dat kan? Bedrijven die structureel dividend uitkeren, hebben meestal een voorspelbare, stabiele groei. De winsten zijn duurzaam. De onderneming heeft een bewezen positie in de markt. Er is geen of beperkte dreiging van concurrentie. Je kunt daarnaast ook mooi zien dat het bedrijf in het verleden constant heeft gepresteerd wat betreft dividend uitkeren, soms tot een halve eeuw terug. Belangrijk is ook dat er relatief weinig koersschommelingen zijn.

Dividend aristocraten

Bedrijven die structureel dividend betalen en telkens verhogen worden dividend aristocraten genoemd, als ze dat 25 jaar of langer volhouden. Gaat het om Europese bedrijven, dan krijgen ze de titel ‘aristocraat’ al na 10 jaar. In Amerika treed je toe tot het fraaie lijstje dividend kings als je 50 jaar op rij het dividend hebt verhoogd. Google deze termen maar eens, je zult veel prachtige (en vaak ook minder bekende!) bedrijven vinden.

Dividend kan een stabiele factor zijn

Je weet met dividendbeleggen meestal wat je kunt verwachten en daardoor kunnen deze aandelen in je portfolio fungeren als schokdemper. Een stabiele factor, naast groeiaandelen die veel onvoorspelbaarder zijn. En als je bedenkt dat deze vorm van beleggen zo’n 7% gemiddeld bewezen rendement per jaar oplevert en je belegt om later over een vermogen te beschikken met geld dat je nu kunt missen, dan kun je ’s avonds rustig slapen. Dat past bij een bepaald profiel belegger, vooral als je niet van veel risico nemen houdt.

Buy and hold

Het voornaamste kenmerk van dividendbeleggen is buy and hold. Je doet goed onderzoek en koopt aandelen om ze in principe niet meer weg te doen. Je hebt er geen omkijken meer naar. Daarom zijn dividendaandelen uitermate geschikt voor mensen die ervan willen leven. In Amerika is dividend, naast vastgoed, een mega-industrie. Dividendbeleggen is er extreem groot omdat mensen er geen pensioen voor hun oude dag hebben. Nederlanders beleggen doorgaans voor iets extra’s, in Amerika is het pure noodzaak. Door het stabiele rendement van goede bedrijven is hun inkomen en pensioen gewaarborgd.

Op hoofdlijn heb je twee smaken:

  • Dividend groei (klein, maar toenemend dividend)
  • Dividend behoud (bewezen, stabiel en hoog dividend)

Je hebt bedrijven waarbij het dividend nog niet zo hoog is, maar wel elk jaar wordt verhoogd. Een voorbeeld is Apple of Nike. En je hebt ondernemingen waarvan het dividend hoog is en blijft. Neem Coca-Cola, een aristocraat. Die laatste groep bedrijven komt vaak uit de oude economie zoals olie, telecom of levensmiddelen. De term high yield betekent dat het percentage dat je ontvangt aan dividend hoog is ten opzichte van de prijs van het aandeel.

Hoe kun je dividend yield berekenen?

  • Pak het dividend in centen/euro’s
  • Deel dat bedrag door de koers

Bijvoorbeeld: aandeel Verizon (telecom)

  • Dividend: 2,51 dollar (per jaar)
  • Gedeeld door de koers (als voorbeeld: 57 dollar) =  4,4% yield, wat heel mooi is

Let op: ook de belastingdienst komt nog langs. In Nederland gaat het om 15% belasting, in de VS 30%, maar via je broker kun je regelen dat dat wordt teruggebracht naar 15%. Dat kun je doen door middel van een W8-formulier, bijvoorbeeld via DeGiro.

Behoud en groei

Bij dividend behoud (hoog dividend) richt je je op de aandelen die hun stabiele dividend jaarlijks uitkeren. De waardering voor deze bedrijven is vaak hoog, maar de stabiliteit en continuïteit zijn ook vaak een feit. Je kunt als belegger het dividend herinvesteren en daarmee compounden. Bij dividend groei richt je je op bedrijven die nog ruimte hebben om te groeien en het dividend verder te verhogen. Allebei zijn dat prima strategieën.

Past dividendbeleggen bij jou?

Wanneer past dividend-beleggen bij jou? Je identiteit op de beurs ken je uiteraard zelf het beste. Een wat saaier aandeel dat stabiel rond dezelfde koers blijft zweven en elk kwartaal of ieder jaar netjes een dividend uitkeert, heeft een ander effect dan een cool technologie-aandeel dat volop in het nieuws is, met vele euro’s omhoog knalt en de week erna met twee keer zoveel in het rood schiet. Om de volgende maand weer dik in de plus te staan.

Je hoeft jezelf natuurlijk niet te beperken tot één smaak. Je kunt echter wel bepalen waar je jezelf het meest comfortabel bij voelt. Iedere variant vraagt om een ander profiel. Een emotionele houding, omdat verschillende typen aandelen anders reageren op de wisselende marktomstandigheden – net als jij dat doet. Algemeen bekend is wel dat er geen alternatief is voor beleggen. Sparen kost alleen maar geld en brengt bij hogere bedragen ook een bankrisico mee.

Voordelen van dividend aandelen:

  • Minder volatiel dan andere aandelen, dus lager risico
  • Jaarlijkse bron van inkomsten (om te herbeleggen)
  • Je vermogen groeit stabiel
  • Weinig moeite (buy and hold) na aanschaf van een aandeel
  • Als rendement hoger is dan de inflatie, stijgt je koopkracht

Wil je structureel meer passief inkomen genereren, dan is dit interessant voor jou.

Nadelen van dividend beleggen:

  • Weinig koerswinst op het aandeel zelf
  • Het vergt geduld (de naam Langzaamrijker komt ergens vandaan)
  • Echt goede dividendaandelen kunnen duur zijn

Of zo’n aandeel ook een koersgroeimogelijkheid heeft is eigenlijk minder relevant. Je kijkt niet of nauwelijks naar de stand van het aandeel. Het is beleggen voor je inkomen. Mensen die dat doen, doen dat meestal tot hun dood.

Hoe kies je dividend-aandelen?

In het begin zal je goed onderzoek moeten doen. Maar zodra je het geld hebt belegd, is het een kwestie van continue herbeleggen van je dividend. Belangrijke vragen zijn: begrijp ik het product of dienst dat wordt aangeboden door het bedrijf? Gebruiken mensen dit product over 20 jaar nog steeds? Heeft het bedrijf een duurzaam concurrentievoordeel? Is het bedrijf recessiebestendig? Is de beurswaarde 10 miljard of meer? En is het dividend duurzaam?

Om je op weg te helpen:

  • Kijk naar sectoren die veel dividend uitkeren (vaak oude economie)
  • Leg hoogdividendaandelen naast groeidividendaandelen
  • Kijk naar de dividend yield (liefst tussen 2-6%)
  • Lezen, lezen, lezen. Over dit onderwerp kun je uren lezen

Bekende dividend-aandelen

Een aantal bekende dividend-aandelen uit Nederland gericht op groei zijn Wolters Kluwer, Unilever en ASML. Bekende dividend-aandelen gericht op hoog dividend zijn Shell en Nationale Nederlanden. ETF’s gericht op dividend heb je ook. In de kernselectie van DeGiro heb je onder meer de SPDR Euro Dividend Aristocrats ETF (ticker SPYW) gericht op Europese dividendaandelen) en de SPDR US Dividend Aristocrats ETF (Amerikaanse markt, ticker SPYD). Vanguard heeft met haar All-World High Dividend Yield (ticker VHYL) ook een optie.

Kan je leven van dividend?

Het doel van dividendbeleggen is dat je meer dividend ontvangt dan je kosten hebt. Wat jouw kosten zijn en hoe je lifestyle is, weet jij natuurlijk alleen zelf. Als je 2500 euro per maand nodig hebt (ofwel 30.000 per jaar), dan moet je 5% rendement maken op een totaal portfolio van 600.000 euro.

Het goede nieuws: je hoeft dus geen miljonair te zijn om te kunnen leven van je dividenden. Het minder goede: dat bedrag geeft al aan dat voor beleggen met lagere bedragen dit doel erg ambitieus is. Daarom kun je beter eerst de vragen stellen: wat is mijn horizon? Wil ik snelle groei maken met aandelen, of ben ik bereid om periodiek en met geduld in te leggen op weg naar mijn financiële vrijheid? En: wie ben ik als belegger?

De 4% regel

Als leestip hierbij een ander artikel van deze website over de zogeheten 4% regel. Die houdt in dat je elk jaar 4% van je geïnvesteerde vermogen kunt opnemen, zonder dat je vermogen in 30 jaar tijd opraakt. Deze regel wordt vaak gebruikt om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken: Wat is de 4% regel en hoe veilig is hij? – Langzaam Rijker

Slow and steady wins the race

Met dividendbeleggen kun je goed bouwen aan een groot vermogen. Welke strategie je ook kiest, uiteindelijk wil je de aandelen zo goedkoop mogelijk kopen. Een opkomend of stabiel dividend gaat daarna misschien wat minder hard dan de spectaculaire groeiaandelen, maar onderschat nooit het gegeven: slow and steady wins the race.


Interessante twitteraars

Een laatste tip: op Twitter vind je veel accounts van Amerikaanse dividendbeleggers. Zij posten heel actief, delen tips, bespreken aandelen en zijn bloedfanatiek als het gaat om hun filosofie achter dividendbeleggen. Dat kan heel inspirerend en leerzaam zijn. Een paar voorbeeldjes van accounts zijn @HeroDividend, @king_dividend, @DividendsDad en @TD_Investor. Volg er een paar en je begrijpt vanzelf waarom dividendbeleggen in Amerika echt heel groot is.

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts