TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Wat is het W-8BEN formulier bij DEGIRO?


Wanneer je een account aanmaakt bij DEGIRO wordt je al snel gevraagd om het W-8BEN formulier in te vullen. Maar wat is het W-8BEN formulier precies, en zou je deze moeten invullen?

In dit artikel leg ik kort uit wat het W-8BEN formulier is, voor wie het relevant is om in te vullen, en waarom je het wel of niet zou moeten invullen.

Wat is het W-8BEN formulier

Het formulier is afkomstig van de Belastingdienst in de Verenigde Staten (IRS) en heeft te maken met dividendbelasting.

Amerikanen betalen namelijk 30% dividendbelasting over hun ontvangen dividend. Wanneer er €1,00 dividend uitgekeerd wordt, zal een Amerikaan dus €0,30 dividendbelasting betalen.

In Nederland ligt de dividendbelasting met 15% een stuk lager. Gelukkig heeft de Nederlandse staat tal van belastingverdragen met ander landen, waaronder de Verenigde Staten. Daardoor betalen wij als Nederlanders ook slechts 15% dividendbelasting over dividenden uit de Verenigde Staten.

Dit is waar het W-8BEN formulier bij DEGIRO om de hoek komt kijken. Middels dit formulier kun je aangeven dat je geen Amerikaans staatsburger bent, en vraag je dus die verlaagde dividendbelasting van 15% aan.

Let wel op: je bent zelf verantwoordelijk voor het correct invullen van het formulier. Ik spreek hier nu over het algemeen omdat meer dan 99% van de Nederlanders geen Amerikaanse nationaliteit heeft en/of geen woonadres in de Verenigde Staten heeft. Wanneer dit wel het geval is, kom je mogelijk niet in aanmerking voor de lagere dividendbelasting.

Wanneer is het W-8BEN formulier belangrijk?

Het formulier is met name belangrijk wanneer je Amerikaanse aandelen of ETF’s hebt. Deze keren immers vanuit de Verenigde Staten dividend uit.

Wanneer je het formulier niet invult zal er automatisch 30% dividendbelasting ingehouden worden, en keert DEGIRO slechts 70% van het dividend uit.

Heb je het formulier wel ingevuld en kom je in aanmerking voor de lagere dividendbelasting? Dan zal er 15% dividendbelasting ingehouden worden en keert DEGIRO 85% van het dividend uit.

30% dividendbelasting zonder invullen W-8BEN formulier
15% dividendbelasting na invullen W-8BEN formulier

W-8BEN wel of niet invullen?

DEGIRO herinnert je constant aan het W-8BEN formulier. Dit doen ze niet om jou te pesten, maar om je te helpen. Voor bijna alle Nederlanders is het immers zo dat het belasting kan schelen. Niemand wil te veel belasting betalen.

Wanneer je geen Amerikaanse aandelen of ETF’s bezit is het formulier op zich niet nodig. Persoonlijk zie ik echter geen nadelen in het invullen van het formulier. Baat het niet dan schaadt het niet, zullen we maar zeggen.

Zelf heb ik het formulier direct bij het aanmaken van mijn rekening ingevuld. Wanneer ik nu naar mijn dividendbetaling van bijvoorbeeld McDonalds kijk, zie ik inderdaad dat er 15% dividendbelasting ingehouden wordt.

Overigens kan er nog altijd sprake zijn van dividendlekkage, ook na het invullen van dit formulier. Meer daarover lees je in mijn artikel over dividendlekkage.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts