TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



Wat is dividendlekkage?


Wanneer je gaat beleggen is dividendlekkage een woord dat je ongetwijfeld wel eens tegen zal komen. Maar wat is dividendlekkage nu precies, en wat kan je ertegen doen? In dit artikel praat ik je helemaal bij.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is de buitenlandse belasting op dividend die je niet terug kan vragen bij de Belastingdienst. Dit kan bij een persoon of bij een beleggingsinstelling voorkomen.

Wellicht klinkt dit nog wat abstract, laat het me uitleggen. In Nederland betalen we 15% belasting over ontvangen dividend. In andere landen kan dit percentage hoger liggen. Nederland heeft met veel landen een verdrag waarin bepaald is dat wij Nederlanders ook in dat land slechts 15% belasting betalen. Een voorbeeld is de Verenigde Staten met 30% dividendbelasting.

De dividendbelasting kan je bij je aangifte inkomstenbelasting terugvragen. Dit doe je in box 1 voor Nederlandse dividendbelasting en in box 3 voor dividendbelasting in een land waar Nederland een verdrag mee heeft. Mee informatie hierover vind je in mijn blogbericht over ‘beleggen en belasting‘.

Betaal je meer dan 15% dividendbelasting en is dit niet terug te vragen via je aangifte inkomstenbelasting? In dat geval spreken we over dividendlekkage.

Deze dividendlekkage kan bij jezelf voorkomen, maar ook de uitgevende partij van een ETF of fonds kan te maken hebben met dividendlekkage. In beide gevallen spreken we dus over dividendlekkage.

Benieuwd wat het belastingtarief op dividend is in verschillende landen, en met welke landen Nederland een belastingverdrag heeft? Onderstaande tabel geeft een kort overzicht.

VerdragslandTarief dividendbelastingVerdragstarief voor NederlandersTermijn teruggaaf
Australië15%15%3 jaar
België30%15%3 jaar
Canada25%15%3 jaar
China10%10%3 jaar
Duitsland26,375%15%4 jaar
Frankrijk12,8%15%3 jaar
Noorwegen25%15%5 jaar
Spanje19%15%4 jaar
Verenigde Koninkrijk0%10%6 jaar
Verenigde Staten30%15%3 jaar
Zweden30%15%5 jaar
Zwitserland35%15%5 jaar
Let op: Ik kan niet garanderen dat deze tabel altijd up to date is. Tarieven kunnen in de toekomst wijzigen.

Dividendlekkage bij jou als belegger

Laten we als eerst kijken naar de situatie waarin jij als particuliere belegger te maken hebt met dividendlekkage. Deze vorm van dividendlekkage is namelijk het makkelijkst te begrijpen (en soms op te lossen).

Zoals ik al aangaf heeft Nederland met tal van landen een belasting verdrag. Hierin is afgesproken dat Nederlanders slechts 15% dividendbelasting betalen in plaats van de hogere percentages in het land van oorsprong. Daardoor is het mogelijk dat jij als Nederlander slechts 15% belasting betaalt op het dividend van het aandeel Coca-Cola, terwijl een Amerikaan hier 30% dividendbelasting over moet betalen.

Het is hiervoor wel van belang dat je het W-BEN formulier invult. Dit is een formulier waarmee je verklaard dat je als Nederlander geen relatie met de VS hebt. Als dat zo is, kom je in aanmerking voor het lagere belastingtarief. Wanneer je gebruik maakt van DEGIRO wordt je automatisch gevraagd dit formulier in te vullen. Let op wanneer je met buitenlandse brokers aan de haal gaat, die hebben deze optie soms niet.

Je zou grofweg kunnen zeggen dat er 3 verschillende scenario’s zijn als het gaat om dividendbelasting voor jou als persoon. Ik heb het dan over dividend wat je ontvangt vanuit jouw aandelen of ETF’s.

  • Scenario 1: Er is een belastingverdrag en er wordt direct maximaal 15% dividendbelasting ingehouden bij de bron.
    In dit geval betaal je direct slechts 15% dividendbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Amerikaanse aandelen die je via DEGIRO koopt. Wordt er $1.00 dividend uitgekeerd? Dan zal er $0.15 belasting ingehouden worden en krijg je $0.85 bijgeschreven op je rekening. Je kan vervolgens bij je belastingaangifte in box-3 eventueel die $0.15 terugvragen. Hoe dat precies zit lees je in dit artikel.
  • Scenario 2: Er is een belastingverdrag maar er wordt niet direct minder belasting ingehouden bij de bron.
    In dit geval is er wel degelijk een belastingverdrag, maar is daar geen rekening mee gehouden. In het geval dat er $1 dividend uitgekeerd wordt zal er $0.30 ingehouden worden en $0.70 uitgekeerd worden. Je kan het verschil eventueel terugvragen bij de buitenlandse belastingdienst. Dit is echter vrij omslachtig en wordt vaak niet gedaan. Wanneer je dit niet doet hebben we dus te maken met dividendlekkage. Overigens is 15% nog altijd te verrekenen bij je box-3 aangifte in Nederland zoals hierboven het geval was.
  • Scenario 3: Er is géén belastingverdrag met het land waarin je investeert en je betaalt mogelijk meer dan 15% belasting.
    Beleg je in een land waar Nederland géén belastingverdrag mee heeft? Dan moet je mogelijk meer dan 15% belasting betalen over het te ontvangen dividend. In dat geval treed er ook dividendlekkage op.

Dividendlekkage bij een beleggingsinstelling

Ook bij een beleggingsinstelling kan dividendlekkage optreden. Zelf beleg ik veel door middel van ETF’s en binnen deze ETF kan ook dividendlekkage optreden. Ik investeer veelal in de Vanguard All-World ETF (Dist.) (VWRL) dus ik zal deze in dit artikel als voorbeeld gebruiken.

Bij een ETF heb je niet alleen te maken met de beleggingsinstelling (zoals VanGuard) die dividend aan jou uitkeert. Nee, ook de onderliggende aandelen keren dividend uit, maar dan aan VanGuard. Er zit dus eigenlijk een partij tussen.

Dat er bij de uitkeer van dividend aan jou als persoon dividendlekkage kan optreden weet je nu, dat hebben we hierboven besproken. Maar ook bij de uitbetaling van het dividend van de aandelen aan de beleggingsinstantie kan dividendlekkage voorkomen.

In dat geval ontvangt VanGuard niet het complete dividend omdat er geen belastingverdrag met de VS is, waar VanGuard gevestigd is. De ETF mag dan wel in Ierland gevestigd zijn met een dividendbelasting van 0%, er is al dividend weggelekt voordat het überhaupt vanuit de ETF aan de particuliere belegger is uitgekeerd.

Dividendlekkage bij VWRL

Als we kijken naar het jaarrapport 2020 van VanGuard dan zien we op pagina 64 dat er in totaal $100.819.368 aan dividend is ontvangen. Ook kunnen we aflezen dat er $12.482.600 aan belasting is ingehouden. Als we dit met elkaar verrekenen kom ik uit op een dividendlekkage van 12,38%.

Vervolgens moeten we nog berekenen hoeveel dividend er is uitgekeerd. De totale ETF had een waarde van $5.594.999.708. Als we dat afzetten tegen de hoogte van het dividend kom ik uit op een dividendpercentage van 1,80%. Over die die 1,80% hebben we dus 12,38% dividendlekkage.

Onder aan de streep heeft VWRL dus een dividendlekkage van zo’n 0,22%. Dat wil zeggen dan 0,22% van je investeringen gespendeerd wordt aan het betalen van buitenlandse dividendbelasting.

Is dividendlekkage erg?

Hoe erg is dividendlekkage nu precies? Sommige mensen kiezen enkel voor Nederlandse aandelen en fondsen om dividendlekkage te voorkomen. Zelf ben ik het daar niet helemaal mee eens.

Je hebt gezien dat er bij een ETF zoals VWRL een dividendlekkage van 0,22% optreed. Je kan natuurlijk in andere aandelen en fondsen stappen om dit te voorkomen, maar de vraag is of deze aandelen en fondsen net zo goed presteren. Niemand kan in de toekomst kijken dus dat antwoord kan ik je ook niet geven, maar persoonlijk neem ik de 0,22% lekkage voor lief.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts