TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Kernselectie: Welke ETF’s van DEGIRO zijn Gratis?


Heb je een beleggersrekening bij DEGIRO en ben je op zoek naar een lijst met de ETF’s die je gratis kan verhandelen bij DEGIRO? Dan zit je hier goed!

Heb je nog geen beleggersrekening bij DEGIRO? In mijn handleiding lees je hoe je binnen 10 minuten een gratis account aanmaakt.


Direct zelf een gratis account bij DEGIRO aanmaken? Ga dan naar deze pagina (DEGIRO) en maak binnen 10 minuten een gratis account aan.


DEGIRO kent een aantal assets die je zonder transactiekosten kan verhandelen. Hier zitten wel voorwaarden aan. Zo kan je ze slechts één keer per maand gratis kopen of verkopen en kan DEGIRO de lijst met assets zonder transactiekosten in de toekomst aanpassen.

Let op: De lijst kan dus in de toekomst anders zijn dan tijdens het schrijven van dit artikel. Zorg altijd dat je bij het aankopen dubbelcheckt of er écht geen transactiekosten berekend worden.

Op dit moment is de lijst met gratis te verhandelen ETF’s via deze pagina op DEGIRO terug te vinden. Ook heb ik het PDF-bestand met de huidige gratis ETF’s hieronder ge-embed. Voor zo ver gaat dit goed en is dit de laatste versie van het document. Maar zorg dat je bij het kopen van een ETF dubbellcheckt of het daadwerkelijk gratis is, het kan altijd voorkomen dat informatie veranderd is sinds ik dit artikel schreef. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je aankoop.

De kernselectie van DEGIRO

Wanneer betaal ik geen transactiekosten bij DEGIRO?

Zoals ik al even aangaf betaal je onder bepaalde voorwaarden geen transactiekosten bij DEGIRO. Allereerst moet een ETF behoren tot de kernselectie van DEGIRO. Dit is een lijst met ETF’s die dus gratis verhandeld kunnen worden. Je vind de meest actuele versie van deze lijst via de link hierboven.

De ETF’s worden op basis van een fair use policy zonder transactie door DEGIRO aangeboden. Dit betekend dat je één transactie (een aankoop of verkoop), per ISIN code, zonder transactiekosten kan laten uitvoeren.

Dat is in mijn ogen precies genoeg, aangezien ik iedere maand een vast bedrag in de VWRL ETF investeer. Ik doe niet aan paniekvoetbal en verkoop mijn ETF’s pas als ik over lange termijn winst wil nemen (minstens 15 jaar).

Elke volgende transactie in dezelfde ISIN code en richting, wordt op voorwaarde dat de waarde van de transactie 1000 EUR/USD of meer is en er geen tegengestelde transactie heeft plaatsgevonden, ook zonder transactiekosten uitgevoerd.

Klinkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Het komt erop neer dat je tweede transactie gratis is, mits deze meer dan 1.000 EUR groot is én je dezelfde kant op handelt als de eerste transactie. Dus kocht je eerder deze maand een ETF, dan kan je nu (mist je meer dan 1.000 EUR inlegt) nog een keer gratis kopen. Voor een verkoop betaal je dus wél transactiekosten, aangezien dit de andere richting op is.

Het voorbeeld van DEGIRO hieronder laat zien wat je kan verwachten.

Welke ETF’s vallen binnen de kernselectie van DEGIRO?

Er zijn ontzettend veel ETF’s die binnen de kernselectie van DEGIRO vallen. Zelf ben ik fan van VRWL van Vanguard. Dit is een wereldwijd gespreide ETF waar ik maandelijks in beleg. Maar er is nog veel meer keus. Op het moment van schrijven zijn er onder andere ETF’s van:

 • Amundi
 • Comstage
 • ETFS
 • iShares
 • Lyxor
 • Think
 • Vanguard
 • En meer..

Deze ETF’s worden voornamelijk verhandeld op de volgende beursen:

 • Euronext Parijs
 • Xetra
 • Euronext Amsterdam

In mijn eerste maand als belegger maakte ik al meteen een fout door VWRL aan te schaffen op de London Stock Exchange. Hier zaten dus wél transactiekosten aan verbonden. Zorg dus dat je altijd goed controleert op welke beurs jouw ETF gratis te verhandelen is.

Let bij het aanschaffen goed op, op welke beurs je je aankoop doet. Ik kocht mijn eerste ETF op de London Stock Exchange en betaalde wél transactiekosten.

Waar moet je verder op letten?

Zoals ik al aangaf moet je allereerst goed opletten dat je de ETF op de juiste beurs aanschaft. Zoals je in de afbeelding gemarkeerd ziet staan, heb ik 2x de VANGUARD FTSE ALL-WORLD ETF aangeschaft. Echter kocht ik hem de eerste keer in Londen (LSE) en later pas gratis in Amsterdam (EAM).

Daarnaast is het altijd verstandig om de ISIN code even te controleren. Zo weet je zeker dat je de juiste ETF op de juiste beurs koopt. De titels lijken namelijk vaak zo veel op elkaar, dat een fout gemakkelijk gemaakt is.

Check tot slot altijd even of er inderdaad geen kosten in rekening worden gebracht wanneer je de order gaat doorvoeren. Wanneer je op KOOP klikt, krijg je altijd een controle scherm. Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk controleert welke order je gaat plaatsen.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts