TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Wanneer ontvang ik Dividend? 4 Belangrijke datums!


Bedrijven die dividend betalen, keren dat bedrag uit aan beleggers die het aandeel in bezit hebben op de dag voordat het aandeel ex dividend gaat. Wat dat precies betekent en waarom er nog drie andere datums van belang zijn, leg ik je uit in dit artikel.

De ex-dividend datum is dus erg belangrijk. Naast de ex dividend datum zijn er nog drie andere datums om rekening mee te houden: de aankondigingsdatum, de vaststellingsdatum en de betaalbaarstelling.

Hoe je precies naar deze datums moet kijken leg ik je in dit artikel verder uit. Daarnaast heb ik onderstaande video gemaakt, waarin je dezelfde informatie terug kan vinden. 

Maar eerst in het kort; wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders. Het woord dividend komt uit het Latijn (‘dividere’) en betekent letterlijk ‘verdelen’. Er zijn vier verschillende dagen van belang als het gaat om dividend. Die gaan we een voor een bespreken:

  1. Aankondigingsdatum (declaration date)
  2. Ex dividend datum (ex-dividend date)
  3. Vaststellingsdatum (record date)
  4. Betaalbaarstelling (payment date)

Aankondigingsdatum van het dividend

Op deze datum maakt de Raad van Bestuur van een onderneming bekend wanneer en hoeveel dividend per aandeel er wordt betaald aan de aandeelhouders.

Als jij op die datum een aandeel van dat bedrijf in bezit hebt, heb je recht op dividend. Dat bedrag kan in hoogte verschillen per keer en het kan – zoals tijdens de coronacrisis – ook wel eens fors verlaagd of geschrapt worden. Dat verschilt per bedrijf. Je moet altijd onderzoek doen naar de historie van een bedrijf als het gaat om het delen van de winsten.

Overigens kunnen de beleggers het voorstel van de Raad van Bestuur goed- of afkeuren tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Ook die vind je op de site van een bedrijf.

Ex-dividend datum

Ex-dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorgaande periode. Let dus op: op de dag vóór de ex-dividend datum wordt bepaald wie er een aandeel in zijn bezit heeft en dus recht heeft op de winstuitkering.

Op de dag zelf kun je dus wel aandelen kopen, maar heb je geen aanspraak meer op dat dividend. Ook zal de waarde van het aandeel die dag zakken met de hoogte van het dividend, even los van de normale koersbewegingen door de handel. 

Stel: de koers van een aandeel is € 100 en op de dag voor ex dividend. Het dividend is 1 euro per aandeel, dus dan zal de koers op de ex dividend dag € 99 zijn (los van normale schommelingen). Na de ex-dividenddatum zal de betaalbaarstelling volgen waarop het dividend van € 1 wordt uitgekeerd.

Dividend is dus geen gratis geld, maar oneerbiedig gezegd een sigaar uit eigen doos. De koers daalt met de hoogte van het dividend. Toch is dit een populaire manier van beleggen omdat je niets hoeft te verkopen (en geen transactiekosten maakt) om inkomsten te hebben uit je aandelen.

Over het algemeen zie je dat dividend aandelen niet hard stijgen in prijs. Ze worden immers steeds met de hoogte van het dividend verlaagd. Verkijk je echter niet op de ‘groei’ van een dividend aandeel, want het ontvangen dividend is zeker interessant.

Vaststellingsdatum van het dividend

Op de ex-dividenddatum wordt door de broker bekeken wie er recht heeft op dividend, zodat het bedrijf dit kan gaan uitkeren. Daar zit echter nog één moment tussen, namelijk de vaststellingsdatum.

Op die dag stelt het bedrijf vast wie er een aandeel heeft. Op de ex-dividend datum is dat gebeurd door de broker, nu dus door de onderneming. Daar zit niet veel tijd tussen overigens, in de praktijk is dat vaak één tot maximaal een paar beursdagen.

Betaalbaarstelling van het dividend

De dag van uitbetaling! Ook dit verschilt, het kan in de praktijk bijvoorbeeld wel een maand duren voordat het bedrijf daadwerkelijk het dividend betaalt.

Je krijgt op die dag het geld bijgeschreven in de vrije ruimte van het account van je broker. Het is natuurlijk leuk om tot die tijd in je account te zien dat er dividend aankomt op een bepaalde datum en dat je weet dat je weer iets meer vermogen zult gaan hebben. Let dus wel; er kan tijd overheen gaan. Dat verschilt per bedrijf en ook dit vind je weer op de website van een onderneming.

Ook door te googelen vind je vaak handige overzichten en historie van dividendkalenders. Google ‘investor information’ in combinatie met de naam van het bedrijf, of bijvoorbeeld ‘Shell ex-dividend date’ en je weet het gelijk.

Recht op dividend

In de praktijk komt het er op neer dat je een aandeel in je bezit moet hebben op moment van sluiting vóór de-exdividend datum. Ook al heb je dat aandeel pas die dag of een dag ervoor gekocht, dat maakt niet uit.

De lengte dat je een aandeel hebt is ook niet relevant. En ook kun je het aandeel na de ex-dividenddatum weer verkopen: je hoeft het niet te behouden tot de betaalbaarheidsstelling.

Let wel op; je betaalt natuurlijk transactiekosten voor het kopen en verkopen van aandelen, dus houd daar rekening mee.

Ook daalt de koers van het aandeel met de hoogte van het dividend, zoals ik hierboven al aangaf. Sommige nieuwe beleggers denken het ei van Columbus gevonden te hebben en kopen voor de ex-dividenddatum een aandeel, om hem een dag later weer te verkopen. Maar die vlieger gaat dus niet op.

Hoe ontvang je dividend?

Sommige bedrijven keren één keer per jaar dividend uit. Andere bedrijven, zoals je in Amerika vaak ziet, doen dat elk kwartaal ofwel vier keer per jaar. Dat geldt trouwens ook voor Shell. Het kan ook zijn dat er halfjaarlijks wordt uitgekeerd.

Als je gaat voor aandelen met dividend kun je het zo plannen in je portfolio dat je elke maand van een andere onderneming dividend krijgt uitbetaald. Houd je dat lang genoeg vol, dan heb je dus continu een stroom van inkomsten via dividend.

Uiteraard is het advies om dat geld meteen weer te herbeleggen en niet op te nemen om uit te geven. Als je van het dividend nieuwe aandelen koopt die ook weer dividend voor je creëren, groeit je vermogen stap voor stap.

Wat is interim-dividend?

Soms gaat een bedrijf over tot het uitkeren van een interim-dividend. Dat is een soort voorschot op het uiteindelijke dividend van dat jaar en wordt al betaald voor de afsluiting van het boekjaar. Een onderneming kiest hiervoor als blijkt dat het jaar met een grote(re) winst wordt afgesloten.

Daarmee krijgen de beleggers het vertrouwen van de bestuurders. Zo’n interim dividend straalt ook uit dat het goed gaat en daarmee kan de koers van het aandeel positief beïnvloed worden. Het bedrag wordt op de slotkoers in mindering gebracht. 

Dividendbelasting

De belasting op dividend wordt automatisch ingehouden. In Nederland ligt dit tarief op 15%. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een professionele broker die dit soort zaken goed voor je regelt, anders betaal je vaak 30% dividendbelasting op Amerikaanse aandelen. Als je bijvoorbeeld via DEGIRO (review) het dividend krijgt bijgeschreven bij je vrije ruimte, zul je zien dat dat bedrag al met 15% verminderd is.

Je kunt Nederlandse dividendbelasting zelf terugvragen bij de Belastingdienst door dit aan te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Om daar meer over weten raad ik je aan om dat te checken op de website van de Belastingdienst zelf.

Dividend aristocraten

Er zijn bedrijven op de beurs die elk jaar of elk kwartaal hun dividend verhogen. Die wil je hebben! Het kan zijn dat het maar één cent is, maar dat is ook een verhoging. De zogeheten dividend aristocraten zijn bedrijven die al 25 jaar of langer elke keer het dividend hebben weten te verhogen of minimaal gelijk hebben gehouden.

Het is natuurlijk niet alle bedrijven gegeven om zo stabiel winsten uit te keren. Google maar eens op ‘dividend aristocrats Europe’ of ‘dividend kings USA’ om lijstjes te vinden met deze bedrijven.

Des te groter was de schok toen Shell in 2020 het dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog moest verlagen. ‘Dividend Shell daalt pas als de wereld vergaat’, kopten de kranten in het jaar 1998. Er was dus ruim twintig jaar later een pandemie voor nodig om dit toch te laten gebeuren. Eind april raakte de coronacrisis het concern hard en ging het dividend voor het eerst in 65 jaar omlaag. Iets wat ondenkbaar was gebeurde toch. Dividend is dus geen zekerheid.

Behoud van waarde

Als dividend voor één ding zorgt, dan is het wel voor het behoud van waarde van je portfolio. Daarnaast is er een constante stroom van inkomsten die ervoor zorgt dat je vermogen langzaam blijft groeien.

Natuurlijk: je moet altijd blijven spreiden en de dividendbetalingen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst (zie Shell). Of dividendbeleggen past in jouw beleggingsstrategie is geheel aan jou, maar het is zeer zeker een interessante manier van beleggen. Dividend kan een belangrijk deel van je vermogensgroei zijn, als je bijvoorbeeld streeft naar 7% groei per jaar. Een deel daarvan kan uit het dividend komen en dat zorgt weer voor rendement en een groter vermogen.

PS: Het woord ‘datum’ kent in het Nederlands en Latijn een meervoud: datums en data. Beide zijn taalkundig juist. Omdat je bij data vaak denkt aan gegevens of een verzameling van digitale informatie, is in dit artikel gekozen voor ‘datums’

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts