In dit artikel neem ik je graag mee in mijn ervaringen met DEGIRO. Deze review is bedoeld voor mensen zoals jij en ik die naast sparen ook graag een deel van hun vermogen willen investeren voor later.
Ik neem je in deze review meer in zoals gebruikersgemak, het aanbod, tarieven en veiligheid van beleggen via DEGIRO. Hopelijk helpt mijn review jou om een keuze te maken voor de beste aanbieder voor jouw situatie. Meten een account aanmaken? Dat kan geheel gratis op deze pagina (DEGIRO website)
Één ding staat vast en dat is dat DEGIRO voor mijn manier van beleggen de absolute nummer #1 is! Lees verder en ontdek waarom.
Samenvatting: Mijn ervaring met DEGIRO
Omdat niet iedereen de tijd of zin heeft om mijn hele artikel te lezen, begin ik met een samenvatting.
Ik ben erg tevreden met DEGIRO. De kosten zijn laag, het aanbod is groot en het dashboard is gebruiksvriendelijk. Wel zou DEGIRO nog wat kunnen verbeteren op het gebied van achtergrond informatie over bepaalde assets (voor fundamentele analyse).
Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik op deze link om een account aan te maken. Zo steun je mij ook, aangezien DEGIRO mij een kleine vergoeding kan geven voor het verwijzen van nieuwe klanten. Dankjewel alvast. Heel veel succes en plezier met jouw beleggersrekening bij DEGIRO!
Aanmaken van een account bij DEGIRO
Het aanmaken van een account bij een broker zegt in mijn ogen al iets over hoe toegankelijk een broker is. Wanneer het omslachtig is om een account aan te maken, gaan bij mij al alarmbelletjes rinkelen. Als een broker al zo omslachtig werkt om nieuwe klanten binnen te halen, dan zal het systeem zelf niet veel beter zijn.
Gelukkig is het aanmaken van een account bij DEGIRO super eenvoudig. Ga naar de website van DEGIRO en maak vervolgens binnen 10 minuten een account aan. Je kan letterlijk binnen 10 minuten beginnen met beleggen door het aanmaken van een gratis account.
Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over het aanmaken van een account bij DEGIRO. Je kan dit artikel doornemen wanneer je hier meer over wilt weten. Hieronder zal ik het ook nog even kort samenvatten.
- Stap 1: Aanmaken van een account door naar deze pagina te gaan en vervolgens een emailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.
- Stap 2: Je ontvangt een bevestigingsmail en klikt op de button/link in de email om het aanmaken van jouw account te verifiëren.
- Stap 3: Je vult de gevraagde gegevens naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus alle volledige voornamen.
- Stap 4: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent. In 99/100 gevallen zal dit niet het geval zijn. Dit heeft te maken met bepaalde belasting regels.
- Stap 5: Vervolgens dien je een rekeningnummer op te geven. Let op! Dit moet het rekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. Zorg dus dat je je juiste rekeningnummer koppelt. Dit rekeningnummer moet op naam staan van de persoon die je bij de contactgegevens hebt ingevuld (jijzelf dus).
- Stap 6: Upload een foto of scan van je paspoort of ID-kaart.
- Stap 7: Verificatie door €0,01 over te maken naar DEGIRO. DEGIRO controleert vervolgens of jouw naam en de naam op het rekeningnummer overeen komen.
Gebruikersgemak van het DEGIRO systeem
In dit deel van de review vertel ik je graag meer over het gebruikersgemak. Denk aan het dashboard, analyse mogelijkheden, de mobiele app en de manier waarop je aankopen doet.
Het DEGIRO dashboard
Wanneer je inlogt op DEGIRO kom je terecht op jouw persoonlijke dashboard. Het bovenste deel van het dashboard richt zich op jouw bezittingen. Je ziet in één oogopslag hoeveel je account waard is, hoeveel je in je portefeuille hebt zitten, hoeveel vrije ruimte (euro’s) je nog hebt en hoeveel jouw assets voor deze dag in de plus of in de min staan.
Vervolgens zie je in de rest van het dashboard hoe de markt er die dag voor staat. Ik moet zeggen dat ik dit eigenlijk nooit gebruik. Ik ben zelf een passieve belegger en ik koop iedere maand voor een vast bedrag mijn vaste ETF’s. Ik maak me dus niet druk over het verloop van de markt.
Wel geeft het een goed beeld van de algehele trend. Als alles zwaar in het rood staat wil ik nog wel eens wat extra euro’s inleggen. Het is dan in de aanbieding zullen we maar zeggen.
Wanneer je via het menu naar je portefeuille gaat, zie je een overzicht van al je bezittingen. Hieronder heb ik een overzicht van mijn portefeuille geplaatst om een beeld te geven.
Ik vind het overzicht eenvoudig, maar duidelijk. Je hebt zo in één oogopslag een duidelijk beeld van hoe je bezittingen er voor staan. Wel mis ik soms wat overzicht in de details. Denk bijvoorbeeld aan een graph waarin het verloop van mijn portefeuille wordt weergegeven. Ik zie nu wat de huidige situatie is, maar niet hoe de situatie vorige week was. Dat zou in mijn ogen wel beter mogen en kunnen.
Analyse mogelijkheden binnen DEGIRO
Het bovenstaande punt heeft veel overlap met het feit dat de analyse mogelijkheden binnen DEGIRO erg beperkt zijn. De graphs die getoond worden zijn in mijn ogen te eenvoudig en niet geschikt voor zaken zoals technische analyse. Je kan hiervoor het best gebruik maken van TradeView.
Gelukkig heb ik zelf als passieve belegger weinig technische analyse nodig, dus voor mij voldoet het overzicht van DEGIRO op zich wel. Maar het is wel een gemiste kans.
Ook op het gebied van fundamentele analyse scoort DEGIRO in mijn ogen niet erg goed. De informatie die over een asset wordt gegeven is vaak nogal beperkt. Aan de andere kant moet je je afvragen of een broker de juiste partij is om informatie over assets te geven. Daarvoor kijk ik liever op Morningstar.
Tot slot vind ik de informatie over dividenduitkering wat gering. Je ziet op een bepaalde datum hoeveel dividend er bijgeschreven gaat worden. Vervolgens wordt het dividend enkele dagen later bijgeschreven. Het is echter nooit helemaal duidelijk op welke datum het dividend nu bijgeschreven wordt. Dit kan je wel terug vinden op Morningstar, maar het zou prettig zijn als DEGIRO dit ook zelf weer gaat geven.
Het aanbod bij DEGIRO
Het aanbod van een broker is natuurlijk één van de belangrijkste aspecten. Wanneer je met een broker in zee gaat, wil je wel dat er genoeg keus is om jouw ideale samenstelling van assets te maken.
Het aanbod op DEGIRO is gelukkig enorm ruim. Je kan in totaal uit zo’n 60 beurzen kiezen. Niet alleen beurzen zoals US, Nederland en Duitsland. Nee, ook het handelen in Turkije, Oceanië of Nieuw-Zeeland behoort tot de mogelijkheden.
Ook het aanbod van verschillende producten is groot. Je vindt bij DEGIRO niet alleen aandelen, maar ook zaken zoals: indexfondsen, ETF’s, hefboomproducten en obligaties. Wat dat betreft is DEGIRO een broker met enorm veel opties.
Zelf maak ik vooralsnog alleen gebruik van ETF’s, omdat ik zo passief mogelijk maandelijks een bedrag wil inleggen. Speculeren op de koers doe ik wel, maar daarvoor hou ik het bij cryptocurrencies.
Tarieven voor beleggen via DEGIRO
De kosten voor een broker zijn voor veel mensen doorslaggevend. Voor mij geldt ook dat de enorm lage kosten bij DEGIRO het verschil hebben gemaakt. Dit is dé reden dat ik destijds voor beleggen via DEGIRO heb gekozen.
Zoals ik al zei beleg ik om iedere maand een vast bedrag in te leggen en zo mijn vermogen voor de toekomst langzaam te laten groeien. In dat geval is DEGIRO absoluut de goedkoopster. Ben je van plan om in één keer een groot bedrag te beleggen? In dat geval zou je eens naar Lynx kunnen kijken.
Het mooie is dat ik in specifieke ETF’s beleg en daardoor géén transactiekosten maak. Ik beleg dus heel voordelig bij DEGIRO. Ik leg daar meer over uit in het kopje ‘kernselectie van DEGIRO’ hieronder.
Een van mijn beste vrienden belegd bij een grootbank. Als ik zie hoeveel transactiekosten hij daar betaalt valt mijn mond iedere keer weer open van verbazing. Beleggen via je bank is in de meeste gevallen vele malen duurder dan via DEGIRO.
Transactiekosten van verschillende transacties
De transactiekosten bij DEGIRO zijn in vergelijking met andere brokers erg laag. DEGIRO laat op haar website verschillende vergelijkingen zien en het verschil met het gemiddelde van alle aanbieders kan oplopen van 50% tot wel 96%.
Vooral het verschil voor Amerikaanse aandelen in ontzettend groot. Daarnaast betaal je bij DEGIRO geen accountkosten.
Ik heb de tarieven in onderstaande pdf gekoppeld. De reden dat ik de tarieven niet in mijn artikel vernoem, is dat deze nogal eens kunnen veranderen. Op het moment van schrijven is onderstaande PDF de lijst met de juiste bedragen. Controleer altijd even zelf of deze bedragen nog altijd van toepassing zijn.
Kernselectie van DEGIRO
Naast de lage tarieven bij DEGIRO, heeft de broker ook een lijst met ETF’s die tegen een fair use policy zonder transactiekosten te verhandelen zijn. Het mooie is dat hier heel veel goede ETF’s tussen zitten.
Zet je maandelijks voor de lange termijn een bepaald bedrag opzij? In dat geval is het enorm interessant om naar deze lijst te kijken. Deze lijst noemt DEGIRO de kernselectie.
In het kort komt het erop neer dat je al deze ETF’s minstens één keer per maand zonder transactiekosten kan kopen óf verkopen. Onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs een tweede transactie zonder transactiekosten doen.
Dit zorgt ervoor dat ik zonder enige transactiekosten kan beleggen bij DEGIRO. Dat is gewoonweg fantastisch! Er zijn in de wereld van beleggen maar weinig zekerheden, maar kosten is er één. Door de kosten zo laag mogelijk te houden, vergroot je je rendement op lange termijn.
Wil je meer weten over de kernselectie van DEGIRO? Lees dan even dit artikel over de kernselectie.
Waarom is DEGIRO zo goedkoop?
Je vraagt je wellicht af waarom DEGIRO zo goedkoop is, vergeleken met andere brokers en banken. Zit er dan geen addertje onder het gras?
DEGIRO heeft bewust ingezet op het goedkoop zijn. Allereerst heeft DEGIRO een kantoor in Sofia, Bulgarije. Hierdoor blijven de loonkosten een stuk lager dan bij andere brokers.
Daarnaast leent DEGIRO assets uit, waarmee ze ook een klein rentepercentage verdienen. Hoe dat zit zal ik voor nu niet uitleggen, daar is deze review niet voor bedoeld. Weet in ieder geval dat je ook een custody profiel kan aanmaken, waarbij jouw assets niet uitgeleend worden. De gemiste opbrengsten voor DEGIRO worden dan wel doorberekend. In de volgende alinea vertel ik wat meer over de verschillende soorten profielen.
Tot slot heeft DEGIRO een voordeel doordat ze ontzettend groot zijn. Het is een broker die actief is in meer dan vijftien landen. Alles wordt online gedaan, er zijn dus geen lokale kantoren nodig. Op deze manier blijft de overhead laag. Deze lage kosten zorgen ervoor dat DEGIRO haar service veel voordeliger kan aanbieden dan bijvoorbeeld een traditionele bank.
Veiligheid van je beleggingen bij DEGIRO
Wanneer je een account aanmaakt, krijg je de keuze tussen een standaard account en een custody account. Hier zitten enkele verschillen in die zeker ook betrekking hebben op de veiligheid van jouw beleggingen.
Bij een standaard account heb je toegang tot alle mogelijkheden die DEGIRO aanbied. Je kan niet alleen assets kopen en verkopen, maar je kan ook shorten, en je kan turbo’s/sprinters inzetten.
Het nadeel hiervan is dat je voor dit soort zaken assets ‘moet lenen’. Je merkt hier verder niets van, maar DEGIRO leent andermans assets uit om jouw actie uit te voeren. Andersom geldt dus ook dat jouw assets uitgeleend worden aan anderen. Bij een custody account is dit niet het geval.
Dat maakt dat een custody account veiliger is dan een standaard account. Overigens is dit niets vreemds, dit gebeurd bij vrijwel alle brokers. Zelfs grote partijen als VanGuard en iShares lenen assets onderling uit.
Het risico dat er iets mis gaat is ook enorm klein, maar niet nul. Aan een standaard account kleeft dus altijd een klein risico.
Hieronder in het kort een overzicht met de verschillen tussen een custody en een standaard account:
Standaard profiel | Custody profiel | |
Mogelijkheden met het account | Kopen, verkopen, shorten, sprinters, turbo’s | Kopen, verkopen |
Dividend uitkering | 100% dividend uitkering | Je betaald een fee over het dividend |
Veiligheid | Je assets worden uitgeleend (klein risico) | Je assets worden niet uitgeleend (geen risico) |
Verder worden al jouw beleggingen bij DEGIRO apart gehouden in een bewaarbedrijf. Wanneer DEGIRO failliet zou gaan, gaan jouw beleggingen dus niet mee het faillissement in. Dit is overigens verplicht in Nederland.
Al met al is DEGIRO een veilige broker te noemen. Er blijft natuurlijk altijd een risico dat er iets fout gaat, maar DEGIRO lijkt zijn zaakjes in ieder geval goed op orde te hebben.
Is DEGIRO geschikt voor de passieve belegger die maandelijks een vast bedrag wil investeren?
Leg je iedere maand een relatief klein bedrag van maximaal enkele honderden euro’s in? Dan is DEGIRO absoluut jouw nummer één broker.
Zelf beleg ik ook op deze manier. Ik koop elke maand een aantal VWRL ETF’s en bouw zo mijn portfolio steeds verder uit. Eigenlijk heel saai, maar wel mooi gespreid en overzichtelijk.
Het mooie is dus dat ik géén transactiekosten betaal. In jouw geval zou dat ook niet hoeven, zeker niet wanneer je in ETF’s gaat beleggen. Naast aandelen kan je ook andere ETF’s zonder transactiekosten kopen. Zelf maak ik gebruik van TRET. Dit is een ETF van Think, welke zich richt op wereldwijd vastgoed.
Uiteindelijk zijn er maar een paar zaken zeker tijdens het beleggen, en de kosten is daar één van. Zorg dat je de kosten zo laag mogelijk houdt om zo een zo’n hoog mogelijk rendement te behalen. De kernselectie van DEGIRO gaat je daar absoluut bij helpen.
Is DEGIRO geschikt voor de actieve belegger?
Als ik heel eerlijk ben, heb ik hier minder ervaring mee. Wanneer je echte aandelen wilt gaan beleggen is DEGIRO absoluut een goede keus.
Wel hoor ik goede verhalen over CFD’s bij andere aanbieders. In dat geval koop/verkoop je dus geen echte aandelen, maar speculeer je op de koers. In zo’n geval is een partij zoals Plus500 wellicht interessant voor jou. Zorg wel dat je jezelf goed inleest, want 80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met Plus500. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Wat vinden anderen van DEGIRO?
Nu is inmiddels wel duidelijk dat ik DEGIRO kan aanbevelen, maar wat vinden anderen eigenlijk?
Wanneer ik online kijk naar review websites, zie ik dat DEGIRO ook hier goed uit de bus komt. Hier en daar een kritische review over de bereikbaarheid van de klantenservice, maar over het algemeen zijn de reviews lovend. Ook zie ik dat DEGIRO de moeite neemt om de negatieve reviews te beantwoorden.
DEGIRO ontvangt op Trustpilot 4 uit 5 sterren. Ook op Facebook is te zien dat de broker 3,9 uit 5 sterren ontvangt. Een dikke voldoende dus. Niet slecht, voor een broker met zo’n lage kosten!
Nog geen account bij DEGIRO? Op deze pagina van DEGIRO website maak je gratis een account aan. Je helpt mij enorm door mijn link te gebruiken, aangezien DEGIRO mij een kleine vergoeding kan betalen op het moment dat je via mijn link een account aanmaakt. Deze review is verder niet gesponsord en 100% op mijn eigen ervaring geba
Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.