TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Kosten eToro: Is eToro wel echt gratis?


eToro staat bekend als de broker zonder transactiekosten, maar is eToro echt zo goedkoop? Tot mijn grote verbazing zie ik dat vele Nederlanders dit klakkeloos overnemen en eToro gratis denken te gebruiken.

Blijkbaar verdiept niet iedereen zich in de daadwerkelijke kosten van een broker, want de kosten bij eToro kunnen aardig oplopen.

Ik zeg absoluut niet dat eToro een slechte broker is en dat je er niet zou moeten beleggen, maar ik vind het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de kosten die je bij eToro maakt.

Bij eToro betaal je geen transactiekosten, maar moet je wel verplicht je euro’s omzetten naar dollars. Hierdoor is eToro in veel gevallen niet goedkoper dan andere brokers. eToro is vooral interessant voor beleggers die actief handelen.

In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende kosten bij eToro. Geen vage percentages of Pips, maar gewoon tastbare voorbeelden van mogelijke kosten.

Ik beleg zelf bij eToro zodat ik de ARK ETF als CFD kan kopen. Wil je ook een account openen bij eToro? Zorg dat je weet wat je doet, 68% van de particuliere beleggers verliezen geld. Als je bovenstaande link gebruikt bij het openen van een account kost dat je niets, en steun je mijn blog. Zie het als een bedankje voor het schrijven van dit artikel. Alvast bedankt!

Transacties zijn inderdaad gratis

Laten we beginnen met het goede nieuws. Het goede nieuws is dat transacties bij eToro inderdaad gratis zijn. Dit is goed nieuws voor de beleggers die zichzelf trader noemen.

Zij kunnen immers dag in dag uit orders doorvoeren en betalen daar niets extra voor. Dat is een serieus voordeel en maakt eToro uitermate geschikt voor de belegger die veel transacties doet.

Het openen van een rekening is ook geheel gratis bij eToro. Je betaalt dus geen aansluitkosten of iets dergelijks voor het openen van een rekening. Je kan direct profiteren van alle features die eToro te bieden heeft, zoals het sociale netwerk en de aangeboden analyses.

Valutakosten zijn de grootste onopgemerkte kostenpost

Wanneer ik mensen vraag of ze weten hoeveel kosten ze maken bij eToro benoemen ze vaak de kosten voor het opnemen van geld. Ja, dat kost op dit moment $5 per keer. Maar nee, dat is niet de grootste kostenpost.

Op de een of andere manier hebben beleggers niet door dat de grootste (verborgen) kosten zitten in het omwisselen van je euro’s naar dollars. Dat eToro hier kosten voor rekent is niet gek én ze vragen geen extreem groot bedrag, maar toch kunnen deze kosten flink oplopen.

Dat komt doordat je bij eToro enkel met dollars kan traden. Dit wil zeggen dat jouw euro’s direct omgewisseld worden voor dollars zodra je je geld stort. Wanneer je je geld weer wilt opnemen worden de dollars omgewisseld voor euro’s en krijg je ze uitbetaalt op je bankrekening.

Het omzetten van de valuta’s is nou precies waar die kosten zitten. Volgens de website van eToro betaal je daar op dit moment 50 pips voor bij storten, en 50 pips bij het opnemen van je geld (bij gebruik van iDEAL). Als je een creditcard of Paypal gebruikt lopen deze kosten hoger op.

Pips zeggen veel beleggers niets en ze willen zich er niet in verdiepen. Zonder dat helemaal uit te leggen kan je stellen dat de kosten zo’n 0,45% bij storten en 0,45% bij opnemen zijn. De exacte kosten zijn afhankelijk van de koers van de dollar, maar dit zijn de percentages waar ik vandaag de dag ongeveer op uit zou komen.

Kort samengevat kan je dus stellen dat je bij eToro al zo’n 1% aan valutakosten kwijt bent voor het storten en opnemen van geld.

Belangrijkste conclusie die je hieruit kan trekken is dat het duur is om geld te storten en op te nemen. Wanneer je gebruik maakt van eToro zou ik dan ook adviseren om niet constant geld te storten en op te nemen, maar het voor langere tijd te laten staan.

Ik wil nog een keer benadrukken dat deze valutakosten op zichzelf niet gek zijn. Iedere broker rekent deze kosten. Het nadeel is dat je bij eToro altijd al je euro’s moet omwisselen voor dollars, ook als je vervolgens Europese aandelen koopt. Deze koop je namelijk met dollars. Daarnaast zijn de valutakosten gewoonweg wat hoger dan bij andere brokers zoals DEGIRO.

Hou er tot slot ook rekening mee dat je dus altijd te maken hebt met de koersen van de Amerikaanse Dollar. Als je via eToro in Europese aandelen investeert maar de Amerikaanse Dollar 10% in waarde daalt, heb je nog altijd een negatief rendement van -10% op jouw inleg. Dit komt dus doordat je al jouw euro’s omzet naar dollars, en met die dollars gaat investeren. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook gebeuren, waarbij je juist winst maakt op deze valuta schommelingen.

Heb je interesse in een beleggersrekening bij eToro? Maak dan een gratis account aan via mijn link en steun mijn blog, alvast bedankt! Klik hier om een gratis account aan te maken (eToro website). Zorg dat je weet wat je doet, 68% van de particuliere beleggers verliest geld.

Afbeelding ter illustratie. Bekijk de meest actuele tarieven op de website van eToro.

Kosten voor een inactief account

Bij eToro betaal je ook geen beheerkosten. Er is dus geen maandelijkse fee of andere standaard kostenpost waardoor je maandelijks of jaarlijks geld kwijt bent aan het open houden van je account.

Waar je wel goed op moet letten is dat er kosten zijn voor inactiviteit! Wanneer je langer dan 12 maanden in inlogt op je account gaat eToro kosten voor inactiviteit rekenen.

Je hoeft dus alleen maar in te loggen en nog niet eens iets te kopen, dat is een voordeel. Toch vind ik dit wel een vervelende kostenpost. Beleggers die een jaar niet hebben ingelogd zijn blijkbaar niet actief bezig met hun beleggingen, dan is het wel heel makkelijk om vervolgens bij hen kosten te gaan rekenen.

De kosten zijn ook niet mals, want je betaalt vanaf dat moment $10 per maand voor inactiviteit. Gelukkig zullen je posities niet gesloten worden en worden de kosten enkel in rekening gebracht als je daadwerkelijk vrij te besteden dollars op je rekening hebt staan.

Kosten voor het opnemen van geld

Wil je je eigen geld weer opnemen bij eToro? Dan betaal je niet alleen de valutakosten zoals ik hierboven al schreef, maar ook een standaard fee van $5 per opname.

Dat klinkt als niet zo heel veel, maar is zeker een punt om rekening mee te houden. Vooral wanneer je een wat kleiner vermogen hebt kunnen deze kosten flink oplopen. Als je bijvoorbeeld $500 gestort hebt en dit weer opneemt, ben je al 1% kwijt aan opnamekosten. Reken daar de 1% voor de valutakosten bij en je kan concluderen dat je heel wat rendement moet maken om in de groene cijfers te eindigen.

Nadeel: Handelen in CFDs

Bij eToro kan je allerlei producten kopen, waaronder CFD’s. Ik ben zelf geen voorstander van het begrip CFD’s, en ook kunnen daar ook extra kosten bij komen kijken.

Wanneer je gebruik maakt van CFD’s kan je ook gebruik maken van een hefboom. Wanneer je gebruik maakt van een hefboom heb je te maken met financieringskosten. Deze kosten worden uitgedrukt in een nachtpremie en een weekendpremie.

In het onderstaande voorbeeld zie je een aandeel Facebook met een hefboom van x5. In dit geval koop je een CFD en betaal je $0.11 aan overnight fee en $0.32 aan weekend fee.

Ik ben sowieso geen voorstander van het handelen in CFDs en het gebruik van hefbomen, dus ga hier ook niet dieper op in. Weet in ieder geval dat je te maken hebt met dit soort fee’s wanneer je op deze manier gaat handelen.

Afbeelding ter illustratie

eToro en DEGIRO vergeleken

Ik vergelijk veel brokers met DEGIRO omdat dit mijn favoriete broker is waar ik zelf het meeste vermogen beleg. Ik heb eerder al een artikel geschreven waarin ik DEGIRO en eToro met elkaar vergelijk.

In dat artikel ga ik op verschillende zaken in, waar kosten een onderdeel van is. Ik zal mijn conclusies over de kosten hier nog even kort samenvatten.

Ik rekende in scenario 3 de kosten uit voor een beetje gemiddelde Nederlandse belegger. Ik ging er daarbij vanuit dat je €15.000 geïnvesteerd vermogen hebt, verdeeld over 5 Europese en 5 Amerikaanse aandelen. Je gaat actief handelen en koopt/verkoopt de aandelen 3 keer per jaar.

Ik kwam tot de volgende conclusie wat betreft kosten:

DEGIROeToro
Valutakosten EUR>USD7.500 * 0,10% * 3 = €22,5015.000 * 0,45% = €67,50
Transactiekosten€90€0
Valutakosten USD>EUR7.500 * 0,10% * 3 = €22,5015.000 * 0,45% = €67,50
Beurskosten€5 per jaar€0
Geld opnemen€0$5
Totale kosten€140€139
*Valutakosten voor eToro afhankelijk van wisselkoers, dit is een schatting

Bij DEGIRO betaal je slechts voor de helft van je vermogen valutakosten, de andere helft blijven immers euro’s. Wel betaal je de kosten per transactie, in totaal dus zes maal. Bij eToro betaal je enkel valutakosten bij het storten en opnemen, maar wel over het gehele bedrag omdat alles in dollars geïnvesteerd wordt.

Transactiekosten heb je bij eToro niet, bij DEGIRO betaal je in dit voorbeeld €90 aan transactiekosten. Ook betaal je €5 per jaar aan beurskosten voor het handelen op de Amerikaanse beurs.

Tot slot betaal je bij eToro nog $5 voor het opnemen van je geld, ik ben er in deze berekening voor het gemak vanuit gegaan dat dit gelijk staat aan €4.

Zoals je ziet zijn de kosten bij eToro en DEGIRO in dit geval vrijwel gelijk.

Belangrijkste conclusie is dat eToro niet altijd zo goedkoop is als ze doen voorkomen. Ze adverteren groots dat je wel gek moet zijn om bij een andere broker transactiekosten te betalen, maar vergeten er bij te zeggen dat de valutakosten bij eToro vele malen hoger zijn.

In dit geval zijn DEGIRO en eToro ongeveer even duur. Wanneer je meer geld geïnvesteerd zou hebben, zou eToro verhoudingsgewijs steeds wat duurder worden.

eToro wordt pas echt goedkoper als je veel transacties maakt, en op veel verschillende beurzen gaat handelen. Ook bij exotische aandelen zoals Zuid Amerika of Azië kunnen de transactiekosten bij DEGIRO hard oplopen. In zo’n geval kan eToro ook goedkoper zijn. Bekijk dus goed wat voor soort belegger je zelf bent.

Heb je interesse in een beleggersrekening bij eToro? Maak dan een gratis account aan via mijn link en steun mijn blog, alvast bedankt! Klik hier om een gratis account aan te maken (eToro website). Zorg dat je weet wat je doet, 68% van de particuliere beleggers verliest geld.

Samenvatting: de kosten bij eToro

We kunnen dus samenvatten dat de reclames van eToro niet het hele verhaal vertellen. Ze laten je denken dat je wel gek zou zijn om bij een andere broker transactiekosten te betalen, maar in werkelijkheid is eToro helemaal niet zo goedkoop als ze doen voordoen (en zeker niet gratis).

Kort samengevat heb je bij eToro met de volgende kosten te maken:

  • Valutakosten voor het verplicht omzetten van je euro’s naar dollars
  • Overnight- en weekend fee’s als je gebruik maakt van CFD’s
  • Kosten voor het opnemen van je geld
  • Eventueel kosten wanneer je account 12 maanden inactief is

Handel je veel en op veel verschillende beurzen? Dan is eToro wellicht een interessante optie voor je. Een account aanmaken is gratis, je maakt pas kosten wanneer je euro’s gaat storten. Een account aanmaken kan via deze link (eToro website). Het kost je niets extra, en je steunt mijn blog daarmee. Dank voor het lezen!

Disclaimer: Dit artikel is geschreven op basis van persoonlijke ervaringen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Kijk voor de actuele prijzen altijd zelf op de website van eToro.

eToro is een multi-asset platform dat beleggingen in aandelen en crypto-activa biedt, evenals de handel in CFD’s. Houd er rekening mee dat CFD’s complexe instrumenten zijn en, vanwege het hefboomeffect, een hoog risico inhouden om snel geld te verliezen. 68% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich het hoge risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De getoonde handelsgeschiedenis is minder dan 5 volledige jaren en is mogelijk niet voldoende als basis voor een beleggingsbeslissing.

Copy Trading is een portefeuillebeheerdienst die wordt aangeboden door eToro (Europe) Ltd., die is geautoriseerd en gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission.

Cryptoassets zijn volatiele instrumenten die in zeer korte tijd sterk kunnen fluctueren en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. In tegenstelling tot CFD’s is de handel in crypto-activa niet gereguleerd en wordt daarom niet gecontroleerd door enig regelgevend kader van de EU.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van eToro. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. eToro heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts