TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.DEGIRO vs eToro – Wat is de beste broker?


Let op: Per 20 december 2021 wijzigen de kosten voor DEGIRO. Raadpleeg de website van DEGIRO voor de juiste tarieven op het moment van lezen.

Wil je gaan beleggen maar twijfel je tussen het grote aanbod van brokers? DEGIRO is een van de populairste brokers in Nederland en België, maar eToro lijkt op het eerste oog een goed alternatief.

Ik krijg veel vragen over eToro en waarom deze broker niet vaker gebruikt wordt door particuliere beleggers.

DEGIRO is een Nederlands- Duitse broker met lage kosten. eToro is een Britse broker met een breed aanbod, inclusief risicovolle CFD’s. Ze adverteren groot met gratis transacties, maar er zijn ook verborgen kosten.

In dit artikel vergelijk ik de twee brokers tot in detail om jou te helpen om een keuze te maken tussen de twee aanbieders.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik) en eToro (klik). Wanneer je via een van deze links een account aanmaakt krijg ik daar een kleine vergoeding voor, het kost jou helemaal niets! Hopelijk zou je dit willen overwegen als bedankje voor het schrijven van deze uitgebreide vergelijking.

Samenvatting

DEGIRO is één van de grootste brokers in Nederland, terwijl eToro adverteert met het feit dat je er geen transactiekosten betaalt.

Ik zocht het tot op de bodem voor je uit en leg in dit artikel uit welke broker voor wie interessant zou zijn. In deze samenvatting probeer ik in het kort antwoord te geven voor de mensen die niet het hele artikel willen lezen.

Kosten – Ik ben tot de conclusie gekomen dat DEGIRO absoluut zeer goedkoop is en voor de meeste particuliere beleggers voordeliger zal zijn dan andere aanbieders waaronder eToro.

eToro rekent dan geen transactiekosten, maar maakt dat ruimschoots goed door verborgen kosten te rekenen. Hierdoor is eToro in veel gevallen even duur of zelfs duurder dan DEGIRO.

Met name de kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars (en andersom) zijn enorm hoog bij eToro. Deze kosten vallen niet op, maar zijn er absoluut!

Wanneer je veel wilt handelen in aandelen buiten Europa of de VS, kan eToro wel goedkoper zijn. Ook wanneer je veel wilt handelen en een echte trader bent, kan eToro goedkoper uitvallen.

Betrouwbaarheid & veiligheid – Zowel eToro als DEGIRO zijn beide grote betrouwbare brokers met duizenden klanten verdeeld over allerlei landen. Je kan dus wel stellen dat ze beide betrouwbaar zijn.

Natuurlijk brengt beleggen altijd risico’s met zich mee, maar het geeft een vertrouwd gevoel dat je klant bent bij een organisatie met een enorme klantenkring. Overigens kan je bij Etoro wel eenvoudig CFD’s/hefboomproducten kopen, waardoor je als beginner eenvoudig hele dure fouten kan maken.

Samengevat – Voor de meeste particuliere beleggers die willen investeren in grote bekende bedrijven in Europa of de VS zal DEGIRO een betere keuze zijn. Zeker wanneer je van plan bent om voor de lange termijn te investeren.

Ben je een trader en wil je veel transacties maken? Of wil je met name in exotische aandelen in Azië of Zuid-Amerika handelen? Dan kan eToro een goede keuze zijn.

Ik hoop dat je mijn onderzoek en het schrijven van dit artikel kan waarderen. Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik) of bij eToro (klik) ? Dan kun je overwegen om de bovenstaande links te gebruiken bij het aanmaken van een account. Dit kost jou niets extra, maar zorgt er wel voor dat ik een vergoeding krijg voor het aandragen van nieuwe klanten. Dankjewel daarvoor!


Voor- en nadelen DEGIRO

Hieronder kort de voordelen en nadelen van handelen bij DEGIRO. Ik kom hier later nog uitgebreid op terug.

Voordelen DEGIRO

 • Grote en vertrouwde naam in Nederland
 • Veel gratis ETF’s (kernselectie)
 • Aanmaken van een account is makkelijk
 • Geld storten met iDeal
 • Lage transactiekosten

Nadelen DEGIRO

 • Transactiekosten voor losse aandelen of ETF’s buiten de kernselectie

Voor- en nadelen eToro

Hieronder kort de voordelen en nadelen van handelen bij eToro. Ik kom hier later nog uitgebreid op terug.

Voordelen eToro

 • Geen transactiekosten
 • Groot aanbod
 • Mogelijkheid van copytrading om inspiratie op te doen

Nadelen eToro

 • Enkel handelen in USD, je euro’s moeten dus omgewisseld worden voor USD en terug naar euro met opnemen (verborgen kosten)
 • $5 kosten voor het opnemen van je eigen geld
 • Bieden risicovolle CFD’s/hefboomproducten aan waar beginners eenvoudig zeer veel geld kunnen verliezen

Je ziet dat de lijst met voordelen bij DEGIRO langer is dan de nadelen, terwijl ik bij eToro het tegenovergestelde laat zien. Dit komt omdat ik zelf wat meer te spreken ben over DEGIRO als broker. Ik zal hier in de rest van het artikel dieper op ingaan.


Kosten van beleggen bij DEGIRO en eToro

Kosten bij DEGIRO

DEGIRO kan je zien als een serieuze broker, die discountprijzen hanteert. Het is in mijn ogen de goedkoopste serieuze broker die je op dit moment kan vinden.

Transactiekosten – Bij DEGIRO betaal je transactiekosten. Deze transactiekosten liggen vele malen lager dan de kosten die je maakt bij een grootbank zoals ING or Rabobank.

Voor een Amerikaans aandeel betaal je op dit moment slechts €0,00 per transactie. Voor Nederlandse aandelen betaal je €2,00 transactiekosten. Wil je weten wat de transactiekosten precies zijn? Dan kan je gebruikmaken van de kostencalculator op de site van DEGIRO.

Daarnaast rekent DEGIRO nog €1,00 per transactie voor externe handling. Deze external handling fee komt dus bij iedere transactie om de hoek kijken, en zie ik eigenlijk gewoon als transactiekosten.

Zelf heb ik niet zoveel transactiekosten. Ik koop namelijk voornamelijk ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO. Dit is een lijst met enkele honderden ETF’s die je eens per maand zonder transactiekosten kan aanschaffen. Meer informatie daarover vind je in dit artikel op mijn website.

Valutakosten – Bij DEGIRO kun je gewoon onze eigen euro storten. Wanneer je aandelen in bijvoorbeeld de VS wil kopen, moet je deze natuurlijk wel omwisselen naar dollars.

Standaard kost dit je bij DEGIRO 0,25% voor de afhandeling van deze valuta wissel. Deze kosten zitten verwerkt in de koersen en zijn op het eerste oog niet heel erg zichtbaar.

Geld storten en opnemen – Het storten en opnemen van geld is bij DEGIRO gratis. Je maakt geen kosten voor het storten en opnemen van je eigen geld. Je kan het eenvoudig met iDeal overmaken en hebt direct de beschikking over het geld. Wanneer je geld wilt opnemen duurt dit enkele werkdagen.

Kosten bij eToro

Op het eerste oog lijkt het alsof er vrijwel geen kosten zijn bij eToro, maar dat is niet helemaal waar. Laten we er eens induiken.

Transactiekosten – eToro rekent geen transactiekosten, en daar adverteren ze dan ook uitbundig mee. Het is natuurlijk een voordeel dat je niet per transactie hoeft te betalen, zeker wanneer je een trader bent en veel transacties maakt.

Houd er echter wel rekening mee dat eToro geen liefdadigheidsinstelling is en ze natuurlijk ook gewoon geld aan jou willen verdienen. Als dat niet middels transactiekosten lukt, doen ze dat wel middels andere (verborgen) kosten.

Valutakosten – Bij eToro kun je enkel in USD handelen. Wanneer je geld overmaakt met iDeal, wordt dit dus direct omgewisseld voor USD. Ook wanneer je je geld uiteindelijk weer wil opnemen, moet de USD omgezet worden naar euro’s.

De kosten daarvoor zijn op dit moment 50 pips bij storten, en 50 pips bij opnemen van je geld. Zonder helemaal de diepte in te gaan op het begrip pips, kun je stellen dat de kosten op dit moment zo’n 0,45% bij storten en 0,45% bij opnemen zijn.

Door het wisselen van de valuta ben je dus al snel een kleine 1% kwijt.

Geld storten en opnemen – Geld storten is net als bij DEGIRO gratis en kan eenvoudig via iDeal. Om je eigen geld op te nemen worden echter wel kosten in rekening gebracht. Op dit moment kost dit $5.

Rekenvoorbeelden – DEGIRO vs eToro

Onderstaande berekeningen zijn op basis van de huidige kosten en zijn door mij persoonlijk gedaan. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan typ- of rekenfouten. Kosten kunnen in de toekomst wijzigen, controleer altijd zelf de kosten van de verschillende brokers.

Scenario 1: €10.000 eenmalig geïnvesteerd, verdeeld over 5 Europese en 5 Amerikaanse aandelen.

In dit scenario gaan we uit van een investering van €10.000, verdeeld over 5 EU en 5 VS aandelen. We gaan er vanuit dat je euro’s overmaakt, de aandelen koopt, de aandelen voor dezelfde prijs weer verkoopt, en het geld terug boekt naar je bankrekening. Zo houden we eventuele schommelingen van de koers buiten beschouwing.

DEGIROeToro
Valutakosten EUR > USD5.000 * 0,25% = €12,5010.000 * 0,45% = €45
Transactiekosten kopen & verkopen€40€0
Valutakosten USD > EUR5.000 * 0,25% = €12,5010.000 * 0,45% = €45
Beurskosten€5 per jaar€0
Geld opnemen€0$5
Totale kosten€70€94
Valutakosten voor eToro zijn afhankelijk van de wisselkoers, dit is een schatting

Zoals je kan zien zijn de kosten in dit scenario bij eToro anderhalf maal zo hoog als dat ze zijn bij DEGIRO. Kijk dus verder dan transactiekosten!

Scenario 2: €1.000 eenamalig geïnvesteerd, verdeeld over 5 Europese en 5 Amerikaanse aandelen

In dit scenario gaan we uit van een investering van €1.000, verdeeld over 5 EU en 5 VS aandelen. We gaan er vanuit dat je euro’s overmaakt, de aandelen koopt, de aandelen voor dezelfde prijs weer verkoopt, en het geld terug boekt naar je bankrekening. Zo houden we eventuele schommelingen van de koers buiten beschouwing.

DEGIROeToro
Valutakosten EUR > USD500 * 0,25% = €1,251.000 * 0,45% = €4,50
Transactiekosten kopen & verkopen€40€0
Valutakosten USD > EUR500 * 0,10% = €1,251.000 * 0,45% = €4,50
Beurskosten€5 per jaar€0
Geld opnemen€0$5
Totale kosten€47,50€13
Valutakosten voor eToro zijn afhankelijk van de wisselkoers, dit is een schatting

Zoals je ziet is eToro in dit geval goedkoper dan DEGIRO. Je zou dus kunnen stellen dat eToro bij lagere bedragen goedkoper is. Dat kom omdat de kosten met name in de valutakosten zitten, en dit is een percentage van het geïnvesteerde bedrag.

Bedenk alleen hoe jouw toekomst eruit gaat zien, en kijk nite enkel naar hoeveel je nu gaat investeren. Een klein bedrag kan interessant zijn, maar op lange termijn wordt eToro dus een stuk duurder dan DEGIRO.

Scenario 3: €15.000 geïnvesteerd, verdeeld over 5 Europese en 5 Amerikaanse aandelen. Je gaat echter wat actiever handelen en koopt/verkoopt de aandelen 3 keer in een jaar.

In dit geval gaan we dus uit van €15.000 verdeeld over EU en VS aandelen. Je gaat echter de markt proberen te timen en koopt/verkoopt je aandelen drie maal per jaar.

Dit is overigens niet aan te raden, de markt laat zich niet timen. Het is absoluut niet mijn manier van investeren, maar dat terzijde.

DEGIROeToro
Valutakosten EUR > USD7.500 * 0,25% * 3 = €56,2515.000 * 0,45% = €67,50
Transactiekosten kopen & verkopen€120€0
Valutakosten USD > EUR7.500 * 0,25% *3 = €56,2515.000 * 0,45% = €67,50
Beurskosten€5 per jaar€0
Geld opnemen€0$5
Totale kosten€237,50€139
Valutakosten voor eToro zijn afhankelijk van de wisselkoers, dit is een schatting

Zoals je ziet wordt eToro vooral goedkoper als je veel gaat handelen. Actieve traders zouden dus bij eToro goed af kunnen zijn, terwijl lange termijn investeerders (vooral die met ETFs) veelal bij DEGIRO lagere kosten maken.Het aanbod van DEGIRO en eToro

Het aanbod bij zowel DEGIRO als eToro is enorm divers. Er zijn niet veel brokers die zo ontzettend veel aandelen op zoveel markten aanbieden.

eToro kan wel wat interessanter zijn voor mensen die aandelen zoeken buiten Europa en de VS. Het aanbod hierin lijkt bij eToro wat uitgebreider. Ook is dit vanwege de kosten interessant, voor dit soort aandelen betaal je bij DEGIRO tot wel €7,50 transactiekosten.

Let echter wel op, want eToro biedt ook CFD’s aan. Dit zijn afgeleiden van aandelen, en niet de aandelen zelf. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de Noorse beurs.

Ik zal niet te diep ingaan op CFD’s, maar wil je hier wel voor waarschuwen. Bij eToro kan je heel eenvoudig in CFD’s investeren, ook CFD’s met een hefboom. Meer dan 70% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s, dus wees gewaarschuwd!

Controleer bij eToro dus altijd extra goed of je daadwerkelijk aandelen koopt en niet een afgeleide hiervan. Meer informatie over CFD’s vind je op deze pagina van mijn website.

Verder kan je bij eToro ook copytraden. Dat wil zeggen dat je (automatisch) iemand anders volgt. Zo kan je precies de aankopen en verkopen doen die een andere handelaar ook doet.

Ik ben hier over het algemeen niet zo’n voorstander van, want je vertrouwt je geld eigenlijk blindelings aan iemand toe. Het kan echter wel interessant zijn om te kijken wat handelaren doen, om zo inspiratie op te doen.

Als je ziet dat een bekende van je een bepaald aandeel in zijn portefeuille toevoegt, kan dat voor jou een trigger zijn om het aandeel eens te onderzoeken. Leuke functie dus, maar probeer niet blind iemand anders z’n koers te varen.


Gebruiksgemak van DEGIRO en eToro

Beide brokers hebben een overzichtelijke website en handige app, wat dat betreft is er dus weinig verschil tussen deze twee brokers.

Wel vind ik de website van eToro visueel wat aantrekkelijker. Zo kan je in het overzicht kleine grafieken van al je aandelen bekijken, worden de logo’s van de bedrijven getoond en ziet het er gewoon allemaal wat beter uit.

Toch moet ik eToro hier ook weer minpunten geven voor het feit dat ze CFD’s aanbieden. Deze zijn namelijk naadloos verwerkt tussen de ‘gewone’ aandelen. Hierdoor kan het gemakkelijk gebeuren dat je een CFD koopt terwijl je in de vluchtigheid denkt dat je aandelen aanschaft.

Een platform zoals Trading 212 biedt ook aandelen én CFD’s aan, maar scheidt deze duidelijk van elkaar door het platform in twee delen op te delen.

Het is wel logisch dat eToro dit niet doet, ze verdienen immers flink geld op CFD’s. Toch zorgt dat voor minpunten op het gebied van gebruiksgemak.

Daarnaast krijgt DEGIRO ook nog wat extra punten voor het feit dat zij Nederlands zijn. DEGIRO geeft alle informatie automatisch voor jou door aan de Nederlandse Belastingdienst. Tijdens je belastingaangifte zijn zaken zoals dividendbelasting dus al voor je ingevuld.

Dat is echt enorm prettig, en wat mij betreft een grote plus op het gebied van gebruiksgemak. Ik heb vorig jaar belastingaangifte gedaan terwijl ik 5 verschillende brokers had. Trust me, daar word je niet vrolijk van!


Openen van een rekening bij DEGIRO en eToro

Het openen van een rekening kan bij zowel DEGIRO als bij eToro vrij eenvoudig. Je moet een paar stappen doorlopen en kan al vrij snel zelf aan de slag.

 • Klik hier om een account bij DEGIRO te openen
 • Klik hier om een account bij eToro te openen

Bij het invullen van je gegevens hoort meestal ook het maken van een selfie en het opgeven van je BSN. Met name dat laatste komt op nieuwe beleggers nog wel eens vreemd over.

Wees echter gerust, dit is de normaalste zaak van de wereld. Ze hebben je BSN nodig om de gegevens door te geven aan de belastingdienst.

Bij het aanmaken van een account bij DEGIRO moet je kiezen voor een custody of standaard profiel. Bij een standaard profiel worden jouw effecten uitgeleend, terwijl dat bij een custody profiel niet het geval is. Bij een custody profiel worden er echter wel aanvullende kosten in rekening gebracht. Lees hier meer over het verschil tussen een standaard en custody profiel.

Het aanmaken van een rekening kan vaak al binnen een uur. Je vult je gegevens in, verifieert je identiteit en bankrekening en kunt vervolgens aan de slag.

Welke broker gebruik ik zelf?

Zelf gebruik ik al sinds ik begon met beleggen DEGIRO. Dit is simpelweg een voordelige, betrouwbare en Nederlandse broker waar ik mijn vermogen aan toevertrouw.

Daarnaast heb ik verschillende brokers uitgeprobeerd, waar eToro er een van is. Ik zie DEGIRO als mijn primaire broker, en gebruik eToro voor specifieke toepassingen.

In mijn geval gebruik ik eToro met name om te investeren in Azië, aangezien DEGIRO hier nogal hoge transactiekosten voor rekent. Ook is het aanbod van eToro een stuk groter in de Aziatische markt.

Je zult uiteindelijk zelf de keuze moeten maken, maar ik denk dat DEGIRO de beste keuze is voor een groot deel van de particuliere beleggers. Zeker als je, net als ikzelf, voor de lange termijn belegt in aandelen in Europa en de Verenigde Staten.

eToro kan interessant zijn als extra broker voor meer exotische aandelen, of wanneer je graag tradet en veel transacties doet.

Heeft deze vergelijking je geholpen? Overweeg dan om jouw account aan te maken via een van mijn links. Dat kost jou niets extra, en ik krijg een kleine vergoeding voor het aandragen van nieuwe klanten. Voor DEGIRO klik je hier en om een account bij eToro aan te maken kan je hier klikken.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO en eToro. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO of eToro heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts