TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Kan je de ARK ETF’s in Nederland kopen?


ARK Invest is een populaire vermogensbeheerder uit de Verenigde Staten. Ze beheren op dit moment 5 ETF’s die zich richten op disruptive innovations. Maar is het mogelijk om de ARK ETF in Nederland of België te kopen?

De ARK ETF’s zijn niet in Europa beschikbaar, maar toch kan je met een omweg in Nederland en België investeren in ARK. Dat kan door gebruik te maken van CFD’s.

Wat ARK Invest nu precies is, hoe je erin kan investeren, en wat de voor- en nadelen zijn beschrijf ik in dit blogartikel.

Samenvatting

De ETF’s van ARK invest zijn niet in Europa beschikbaar. Je gaat als niet-Amerikaan dus ook geen broker vinden die de ARK ETF aanbied. Toch kan je met een omweg wel indirect investeren in de ETF’s van ARK Invest.

eToro biedt namelijk voor alle ETF’s een speciale CFD aan. Je koopt dus niet de daadwerkelijke ETF, maar kan wel profiteren van de koersstijging (of daling) van de ARK ETF’s.

Wat de nadelen van een CFD zijn leg ik verderop in dit artikel uit. Wil je direct investeren in ARK Invest? Maak dan een account bij eToro aan (klik) en zoek naar ARK.

Wat is ARK Invest?

ARK Invest is een Amerikaanse vermogensbeheerder. Het werd in 2014 in New York opgericht door Cathie Wood. Wood is een portfoliomanager met meer dan 40 jaar ervaring in specifieke markten.

De afgelopen 40 jaar heeft zij voor verschillende vermogensbeheerders gewerkt, maar in 2014 besloot zij dus om haar eigen bedrijf op te richten.

ARK Invest investeerde direct in het (toen nog vrij onbekende) Tesla. De halve wereld verklaarde ze voor gek, maar na een spurt in de koers van TSLA was dit al snel 10% van de bezittingen van ARK.

ARK Invest richt zich op de toekomst en is constant op zoek naar de new big thing. Waar veel vermogensbeheerders kijken welke sectoren het in het verleden goed hebben gedaan, probeert ARK Invest in de toekomst te kijken.

Bij ARK Invest hebben ze uiteraard ook een glazen bol, maar ze richten zich op disruptive innovation. Dit zijn technologische vernieuwingen die onze manier van leven drastisch veranderen.

ARK Invest richt zich bijvoorbeeld op de volgende onderwerpen;

  • Kunstmatige Intelligentie
  • Autonoom rijden
  • Fintech
  • Robotica
  • 3D printen
  • Internet of Things
  • etc

Verderop in dit artikel zal ik de 5 ETF’s van ARK Invest stuk voor stuk toelichten, zodat je een idee hebt wat het verschil tussen deze ETF’s is.

ARK ETF’s in Nederland of België kopen

De ETF’s van Ark Invest zijn niet in Europa beschikbaar. Je gaat dus ook geen enkele broker vinden die deze ETF aanbied (tenzij je de Amerikaanse nationaliteit hebt).

Toch kan je met een omweg investeren in de ETF’s van ARK. eToro biedt namelijk voor iedere ETF een aparte CFD aan. Nog geen klant bij eToro? Klik dan hier om een account aan te maken (klik).

Zoals je ziet zijn alle vijf de ETF’s op dit moment beschikbaar als CFD. Je kan nog altijd niet de ETF zelf kopen, maar op deze manier kan je wel profiteren van een koersstijging (of daling).

Wel heeft het gebruik van CFD’s enkele nadelen. Je koopt immers niet daadwerkelijk de ETF, maar gaat een contract met de broker aan. CFD staat voor contract for difference en is eigenlijk niets meer of minder dan een afspraak tussen jou en eToro.

Wanneer de koers van het onderliggende stuk (de ETF) stijgt, dan stijgt de waarde van de CFD. Echter heb je geen poot om op te staat als eToro failliet mocht gaan, je hebt immers niet de ETF in handen maar een contract met eToro. Op zo’n moment kan je waarschijnlijk fluiten naar je geld.

De vraag is natuurlijk hoe groot die kans is. eToro is één van de grootste aanbieders in de wereld en heeft miljoenen klanten. Ik zie ze nog niet zomaar failliet gaan, maar het risico is er natuurlijk altijd.

Persoonlijk vind ik het geen probleem om op deze manier wat in CFD’s te investeren. Ik zou je afraden om een te groot gedeelte van je portefeuille in CFD’s te steken, maar een kleine positie durf ik wel aan.

Daarnaast kan het zomaar zo zijn dat ARK Invest in de toekomst ook ETF’s in Europa gaat aanbieden. Meerdere mensen uit mijn community hebben deze vraag al aan ARK gesteld en kregen als antwoord dat het niet op de korte termijn beschikbaar zal zijn. Dat wil dus niet zeggen dat ze helemaal niet naar Europa komen.

Je kan de CFD’s dus ook als een overbrugging zien voor de periode waarin de ETF’s nog niet in Europa beschikbaar zijn.

Wil je investeren in ARK Invest en heb je nog geen account bij eToro? Door een account aan te maken via deze link (eToro website) help je mij weer op weg. Dit is een affiliate link en ik krijg een vergoeding voor het aanbrengen van een nieuwe klant. Het kost jou niets, zie het als een bedankje voor het schrijven van dit uitgebreide artikel. Bedankt alvast!

De 5 ETF’s van ARK Invest

Hieronder wil ik graag ingaan op de 5 ETF’s die ARK invest op dit moment aanbied. In de toekomst komen hier wellicht nog andere ETF’s bij, zo zijn ze op dit moment bezig met de ontwikkeling van een ETF die zich richt op ruimtevaart.

TickerOnderwerpOnderliggende aandelenMarktwaarde (maart 2021)
ARKKDisruptive Innovation35-5521 miljard USD
ARKWNext Generation Internet35-507 miljard USD
ARKGGenomic Revolution30-509 miljard USD
ARKQAutonomous Technology & Robotics30-503 miljard USD
ARKFFintech Innovation35-554 miljard USD

ARKK – Disrupitive innovation

Dit is de grootste en bekendste ETF die ARK op dit moment aanbied. Als men het heeft over de ARK ETF gaat het in 9 van de 10 gevallen over ARKK. Het is een ETF die zich niet op één onderwerp focust, maar meer een samenvatting van alle andere ETF’s bij elkar. De ETF richt zich op disruptive innovation. Dit zijn grote innovatieve technologieën die onze manier van leven zullen veranderen.

De ETF is in oktober 2014 uitgebracht en bevat normaal gesproken zo’n 35 tot 55 onderliggende aandelen. Op het moment van schrijven heeft deze ETF een marktwaarde van 21 miljard dollar, waarmee het dus de grootste ETF van ARK Invest is.

De ETF richt zich onder andere op; AI, Autonoom rijden, Fintech, DNA sequencing, Robotica en 3D printen.

ARKW – Next Generation Internet

De naam van de ETF zegt het eigenlijk al, men richt zich op het nieuwe internet. Een wereld waarin internet een nog grotere rol speelt in ons leven, waarbij alles en iedereen met elkaar verbonden is.

Deze ETF werd in september 2014 uitgebracht en bevat normaal gesproken zo’n 35 tot 50 onderliggende aandelen. De marktwaarde is de middelste van de vijf ETF’s, met een marktwaarde van 7 miljard dollar op het moment van schrijven.

De ETF richt zich op AI, Cloud computing, Digitale media, Internet of Things, Mobiele betalingen en Autonome technologieën.

ARKG – Genomic Revolution

Deze ETF richt zich op alles wat zorgt voor een beter, gezonder en langer leven. Ik kom hieronder nog terug op welk soort onderwerpen je dan zou moeten denken.

De ETF is in oktober 2014 uitgebracht en bevat normaal gesproken 30 tot 50 onderliggende aandelen. Het is op dit moment de tweede ETF van ARK met een marktwaarde van 9 miljar dollar.

De ETF richt zich op; DNA sequencing, Genbewerking, Gentherapie, Landbouwtechnologie, Gerichten therapieën, en moleculaire diagnostiek.

ARKQ – Autonomous Technology & Robotics

Deze ETF richt zich op alles wat te maken heeft met autonome robotica en autonome mobility. Denk aan zelf lerende robots en autonoom rijdende auto’s.

De ETF werd uitgebracht in september 2014 en is de kleinste uit de lijst. De totale marktwaarde is op het moment van schrijven 3 miljard dollar. De ETF bevat normaal gesproken zo’n 30 tot 50 onderliggende aandelen.

De ETF richt zich op onderwerpen zoals; Robotica, 3D printen, Autonome technologie, Autonome voertuigen, Drones, en Mobility as a Service.

ARKF – Fintech innovation

Tot slot hebben we nog ARKF welke zich richt op Fintech, ofterwijl financiële technologie.

Dit is de nieuwste ETF, uitgebracht in december 2016. Normaal gesproken bevat de ETF zo ’n 35 tot 55 onderliggende aandelen. De marktwaarde van deze ETF is op het moment van schrijven 4 miljard dollar.

De onderwerpen waarop gericht wordt zijn; Digitale wallets, Mobiele betalingen, Leningen, Risicotransformatie, AI, en eCommerce.

Is het verstandig om in ARK Invest te investeren?

Ik geef nooit aankoop advies, dat ga ik nu dus ook niet doen. Wat ik je wel mee wil geven is dat er twee zaken zijn om goed in je achterhoofd te houden.

  1. ARK Invest heeft geen glazen bol. Ze hebben het de afgelopen jaren enorm goed gedaan, maar hebben uiteraard geen zekerheden. Als ARK Invest een aandeel aan de portefeuille toevoegd zie je dat enorm veel beleggers dit aandeel ook gaan kopen. Pas hier mee op.
  2. Als een bepaalde sector de toekomst heeft, wil dat niet zeggen dat het altijd verstandig is om erin te investeren. Ook wanneer er toekomst is kan een aandeel of ETF overgewaardeerd zijn. Denk aan een TSLA welke onlangs verhandeld werd voor meer dan 1.000 maal de jaarwinst.

Conclusie

Het aankopen van een ARK ETF is voor ons als Europeanen vooralsnog niet mogelijk. Toch kunnen we indirect meeliften met de koers door gebruik te maken van de CFD’s van eToro (klik). Zorg ervoor dat je weet wat de nadelen van een CFD zijn en hou dit in het achterhoofd wanneer je hier gebruik van maakt.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van eToro. Tim heeft geen positie in de ARK CFD van eToro. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. eToro heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts