Affiliate Marketing en Belasting. Hoe zit dat?


De afgelopen 10 jaar heb ik al inkomen uit affiliate marketing. Eerst als particulier, later in mijn eenmanszaak. Dat ik rekening moet houden met belastingen is voor mij een automatisme, maar voor jou misschien (nog) niet.

In dit artikel vertel ik je meer over het betalen van belasting over je inkomsten uit affiliatemarketing.

Disclaimer: Ik ken jouw persoonlijke situatie niet en ben geen belastingadviseur. Ik deel enkel hoe ik ben omgegaan met belastingen op mijn inkomen uit affiliate marketing.

Verschillende soorten belasting

Er zijn tal van verschillende soorten belastingen in ons land. Met welke belastingen je te maken krijgt als affiliate marketeer hangt af van jouw status (particulier of ondernemer) en van jouw totale vermogen.

In principe zou je kunnen zeggen dat je dankzij affiliate marketing te maken kan krijgen met de volgende soorten belasting:

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting (ondernemer)
  • Vermogensbelasting

Ik ze kan omdat je niet altijd met al deze vormen van belasting te maken hebt. Wel heeft vrijwel iedereen te maken met inkomstenbelasting, tenzij je een zeer laag inkomen hebt.

Ik licht graag eerst even de bovenstaande vormen van belasting toen, en zal vervolgens naar verschillen scenario’s gaan kijken.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is de standaard belasting die vele Nederlanders betalen over hun inkomen. Ieder jaar wordt de hoogte van de inkomstenbelasting opnieuw bekend gemaakt. De tarieven zijn terug te vinden op deze pagina op de website van de Belastingdienst.

Voor 2021 geldt dat je, wanneer je de AOW leeftijd nog niet bereikt hebt, je de volgende tarieven inkomstenbelasting dient te betalen.

SchijfBelastbaar inkomenPercentage
1tot €68.50837,10%
2vanaf 68.50849,50%
Belastingschijven voor 2021

Je betaalt inkomstenbelasting over al jouw inkomen. Het maakt niet uit of dit nu inkomen uit loondienst, ondernemer, of overige werkzaamheden is.

Toen ik nog geen eenmanszaak had, gaf ik al mijn affiliate marketing inkomsten op als inkomen uit overige werkzaamheden. Deze inkomsten werden simpelweg bij mijn salaris opgeteld en vervolgens moest ik hier nog belasting over betalen.

Sinds 2012 ben ik ondernemer en geef ik de inkomsten aan als winst uit onderneming. Eigenlijk komt dit op hetzelfde neer, aangezien ik part-time werkte. Mijn winst uit onderneming werd bovenop mijn salaris gerekend en vervolgens betaald ik hier inkomstenbelasting over.

Wanneer je dit artikel hebt gevonden omdat je op zoek bent gegaan naar informatie over belasting op affiliate marketing, verdien je waarschijnlijk nog geen €68.508 met jouw business. In dat geval betaal je dus 37,10% belasting over jouw inkomen.

In loondienst houdt jouw werkgever automatisch al inkomstenbelasting af. Daarom is er ook een verschil tussen jouw bruto en netto salaris. Ben je ervan bewust dat dit bij affiliate marketing niet het geval is. Het is dus raadzaam om een deel van je inkomsten apart te zetten voor de belasting. Zelf zet ik altijd 50% van mijn inkomsten apart, zo weet ik zeker dat ik voldoende achter de hand heb om uiteindelijk mijn inkomstenbelasting te betalen.

Omzetbelasting (ondernemer)

Ben je ondernemer en heb je bijvoorbeeld een eenmanszaak? Dan moet je ook ieder kwartaal de BTW afdragen aan de belastingdienst.

Bij veel Nederlandse partijen zal je naast je commissie ook 21% BTW ontvangen. Als je bijvoorbeeld €100 commissie ontvangt, zal een partij zoals Tradetracker of Bol.com jou €121 uitkeren. Deze 21% BTW dien je vervolgens weer in te leveren bij de belastingdienst.

Het voordeel van ondernemer zijn is dat je de kosten hier vanaf mag trekken. Koop je bijvoorbeeld een nieuw toetsenbord van €100, dan betaal je daar ook 21% BTW over. Je hebt dus €121 betaald voor het toetsenbord. Die betaalde €21 BTW mag je van de ontvangen €21 BTW aftrekken. In dat geval hoef je dus géén BTW af te dragen aan het eind van het kwartaal.

Dit is ook de reden dat veel ondernemer zeggen: “ik hoef de BTW niet te betalen”. In werkelijkheid betalen ze die BTW wel, maar ze kunnen het aftrekken van de ontvangen BTW waardoor ze onder aan de streep 21% minder betalen.

Ontvang je affiliate marketing commissie uit het buitenland? Dan wordt er meestal niet met BTW gerekend. Ik ga in dit artikel niet dieper in op hoe je dit administratief goed verwerkt, hiervoor kan je het best contact opnemen met een boekhouder. Het verschilt namelijk per situatie en land, waardoor het echt maatwerk is.

Vermogensbelasting

Ik twijfelde of het kopje vermogensbelasting in dit artikel thuis hoorde, maar ik wil hem toch even kort benoemen.

Wanneer je flink wat vermogen hebt dien je hier vermogensbelasting over te betalen. Ook dit bedrag wordt ieder jaar opnieuw bekend gemaakt. In 2021 geldt dat je vanaf €50.000 vermogen een vermogensbelasting moet gaan betalen.

Wil je hier meer over weten? Ik schreef eerder een artikel over belastingaangifte voor beleggers, hier ga ik dieper in op wat vermogensbelasting voor jou zou kunnen betekenen.

Dit is dus pas aan de orde wanneer je enkele tientallen duizenden euro’s vermogen hebt.

Affiliate marketeer maar geen eigen bedrijf

Ben je actief als affiliate marketeer en ontvang je affiliate commissies onder dat je geen eigen bedrijf hebt?

In dat geval worden de inkomsten simpelweg bovenop je inkomen uit loondienst gerekend. Ik ga deze inkomsten altijd netjes op als inkomsten uit overige werkzaamheden. Vervolgens betaal je hier de bovengenoemde inkomstenbelasting over.

Sommige mensen kiezen ervoor om deze inkomsten niet op te geven, maar dat lijkt me zeer onverstandig! Wanneer je fraude pleegt met belastingen kan dat je duur komen te staan. Gewoon netjes opgeven dus.

Zoals ik hierboven al zei heb ik altijd 50% van mijn inkomsten apart gezet. Toen ik nog geen eenmanszaak had, heb ik een tweede particuliere bankrekening geopend. Hier heb ik alle affiliate marketing inkomsten op uit laten betalen.

De helft van de inkomsten ging naar mijn spaarrekening of eigen betaalrekening, de andere helft liet ik op deze tweede rekening staan. Wanneer je in maart van het volgende jaar aangifte doet moet je de inkomstenbelasting betalen, en je wilt niet dat je het geld dan niet hebt.

Wil je precies weten hoe dit in jouw situatie zit? Dan zou je ook een boekhouder of belastingadviseur kunnen vragen om met je mee te kijken. Dat kan bijvoorbeeld eenmalig om alles voor jezelf op een rij te zetten.

Affiliate marketeer als zelfstandig ondernemer

Heb je een eigen eenmanszaak? In dat geval worden de affiliate marketing commissies gewoon als inkomsten binnen je bedrijf gerekend.

Afhankelijk van je situatie heb je dan ook recht op een startersaftrek, zelfstandigen aftrek, en andere aftrekposten voor ondernemers. Dit is maatwerk en voor meer informatie verwijs ik je door naar een boekhouder of belastingadviseur.

Vergeet niet om je administratie goed op orde te hebben. De meeste affiliate partijen maken gebruik van selfbilling. Dit wil zeggen dat ze de commissies aan je overmaken, en er vanuit gaan dat jij zelf de administratie goed regelt. Deze selfbilling facturen hebben een negatief bedrag.

Ik maak achteraf altijd een factuur op voor iedere uitbetaling, zodat ik en mijn boekhouder duidelijk hebben welke betaling waar vandaan komt. Ik begreep van mijn boekhouder dat je ook gewoon de selfbilling facturen mag aanhouden, maar ik vind het wel prettig om mijn eigen facturen op te stellen op basis van de selfbilling facturen.

Inschrijven als ondernemer of niet?

Nu je bovenstaande gelezen hebt, vraag je je wellicht af of het verstandig is om jezelf in te schrijven als ondernemer.

Persoonlijk denk ik dat het al snel interessant kan zijn, maar het hoeft niet direct. Ik heb zelf een jaar of twee inkomsten uit affiliate marketing gehad zonder dat ik ingeschreven was bij de kamer van koophandel.

Pas toen ik daadwerkelijk maandelijks standaard inkomsten had, ben ik me gaan inschrijven. De precieze bedragen weet ik niet meer, maar ik geloof dat ik op dat moment zo’n €100 per maand aan inkomsten had.

Persoonlijk zou ik me niet direct inschrijven, aangezien veel mensen beginnen met affiliate marketing maar het nooit afmaken. Je zit dan te kijken met een ingeschreven bedrijf zonder inkomsten. Je hebt wel administratieve verplichtingen en dat is zonde.

Het voordeel van inschrijven van een eenmanszaak is dat je kosten voor jouw onderneming van je inkomsten kan aftrekken. Zoals ik net aangaf betaal je onder aan de streep geen €121 maar €100 voor dat toetsenbord.

Veel voorkomende kosten voor affiliate marketeers zijn hostingkosten, abonnementskosten voor software en eventueel hardware zoals een toetsenbord. Gelukkig hebben wij affiliate marketeers verder weinig kosten, zeker wanneer je net begint.

Samenvatting: Affiliate marketing en belasting

Afhankelijk van jouw situatie moet je rekening houden met verschillende soorten belasting.

Persoonlijk hou ik altijd 50% van mijn inkomsten apart om later inkomstenbelasting van te betalen. Tot nu toe is dat voor mij altijd voldoende geweest en kon ik achteraf zelfs een deel overzetten naar mijn spaarrekening.

Ook als particulier moet je belasting betalen over deze inkomsten uit overige werkzaamheden. Niet vergeten apart te zetten dus, dat voorkomt een hoop ellende!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts