TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Bitvavo of Binance? Waar het beste crypto kopen?


Cryptocurrencies zijn niet meer weg te denken. Investeren in cryptocurenccies is de laatste tijd alleen maar populairder geworden, ook onder Nederlanders.

Maar bij welke partij kan je eigenlijk veilig en voordelig crypto kopen? Dat is een vraag die ik enorm vaak krijg. De afgelopen 4 jaar heb ik meer dan 10 verschillende aanbieders uitgeprobeerd, en ik kan zeggen dat Bitvavo en Binance de beste keuze zijn. Dit zijn ook de exchanges die ik mijn vrienden en familie aanraad. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillen.

Bitvavo of Binance?

Bitvavo en Binance zijn beide goede crypto exchanges met enorm lage kosten. Beginners zijn het best af met Bitvavo, door haar eenvoud en duidelijke interface. Binance is geschikt voor hen die willen gaan handelen in cryptocurrencies en al wat meer ervaring hebben.

In de rest van het artikel zal ik per onderwerp de verschillen benoemen, om uiteindelijk een conclusie te trekken. Vervolgens kan je op basis van deze informatie zelf beslissen welke exchange het beste bij jou past.


Achtergrondinformatie

Laat ik eerst even beginnen met een korte introductie van beide exchanges, zodat je weet hoe ze ontstaan zijn en met wie je te maken hebt.

Introductie Bitvavo

Bitvavo is in 2018 in Nederland opgericht. Het doel van Bitvavo is om cryptocurrencies en de traditionele financiële markten dichter bij elkaar te brengen. Ze bieden cryptocurrencies aan, maar zijn niet een partij die zich afzet van de traditionele markten. In de ogen van Bitvavo zou crypto een onderdeel kunnen zijn van een gespreide portefeuille met andere assets.

Bitvavo is dus Nederlands en gevestigd in Amsterdam. Ze richten zich op het aanbieden van een zeer gebruiksvriendelijke platform tegen hele lage kosten. En daar zijn ze erg succesvol in. De website en app zijn zeer eenvoudig in gebruik, en de kosten liggen een stuk lager dan een hoop concurrenten.

Daarnaast hebben ze een welkomsactie waarbij je de eerste zeven dagen over de eerste €1.000 geen transactiekosten betaalt. Toch leuk meegenomen als je wilt beginnen met investeren in cryptocurrencies! Gebruik deze link (Bitvavo welkomsactie) om gebruik te maken van deze actie.

Introductie Binance

Binance is een, van origine, Chinese crypto exchange en is in 2017 opgericht door Changpeng Zhao. Het is momenteel de grootste crypto exchange in de wereld. Tegenwoordig is Binance gevestigd op de Kaaiman Eilanden.

Binance heeft enorm veel mogelijkheden en voor ieder wat wils. Je kan niet alleen met iDEAL geld storten en crypto kopen, maar je kan ook handelen in opties en futures. Handelen met hefbomen is ook mogelijk. Dat zorgt ervoor dat het platform wat overweldigend is voor beginners. Beginners hebben sowieso 90% van alle opties niet nodig.

Wel is Binance enorm voordelig, de fees zijn nóg lager dan bij Bitvavo. Het is voornamelijk interessant als je veel gaat handelen of hoge bedragen wilt inleggen, aangezien je wel kosten maakt voor het storten van geld via iDEAL.

Interesse in handelen via Binance? Maak dan op deze pagina (Binance website) een gratis account aan.


Website en App

Laten we beginnen met de website en de app. Belangrijk is dat de website en de app snel en overzichtelijk zijn. Er is niets zo vervelend als een trage app, zeker als je op een cruciaal moment crypto wilt kopen.

Bitvavo – Website en App

Bitvavo heeft in mijn ogen de beste app van alle crypto aanbieders. Hij is lekker snel, heel overzichtelijk en eigenlijk fool proof. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs ouderen met deze app overweg kunnen. Een groot pluspunt voor Bitvavo dus!

Overigens heeft Bitvavo naast de eenvoudige weergave ook een geavanceerde modus. In deze modus kan je bijvoorbeeld stoploss orders doorvoeren. In mijn ogen een erg goede opzet. Op deze manier raken nieuwkomers niets overweldigd door alle opties, maar kunnen mensen met wat meer ervaring ook uit de voeten.

Binance – Website en App

De website en app van Binance zijn absoluut van een andere categorie dan Bitvavo. Wanneer je de website of app opent komt er enorm veel op je af. Na het inloggen zie je je eigen dashboard, wat meteen enorm veel opties bied. Denk hierbij aan spot trades, margin trades, lending, staking, etc.

Binance speelt hier wel op in met de Binance Lite App. Dit is een vereenvoudigde versie van de app, speciaal voor de gebruikers die geen interesse hebben in de 1001 opties. Mijn ervaring is echter dat de meeste mensen toch de gewone Binance App downloaden en daar door de bomen het bos niet meer zien.

De website is eigenlijk exact hetzelfde. Ook op de website zijn er enorm veel opties. Een pluspunt voor hen die daar behoefte aan hebben, maar voor 90% van de gebruikers geldt waarschijnlijk dat dit alleen maar ruis is.


Het aanbod

Laten we eens naar het aanbod kijken. Een mooie app of website is natuurlijk mooi, maar als ze niet aanbieden wat je zoekt heb je daar vrij weinig aan.

Bitvavo – Het aanbod

Het aanbod bij Bitvavo is prima voor beginnende investeerders. Het aantal cryptocurrencies wisselt zo nu en dan, maar je kan bij Bitvavo tussen de 50 en 100 verschillende cryptocurrencies vinden. Wat mij betreft prima voor het gros van de investeerders.

Toch bieden ander exchanges vaak meer coins aan. De vraag is natuurlijk welke coins Bitvavo dan mist, als je ze vergelijkt met andere aanbieders. Bitvavo bied alle grotere coins eigenlijk wel aan, maar laat sommige kleinere coins achterwegen.

In mijn ogen niet echt een probleem, aangezien de kleinere cryptocurrencies vaak ook een stuk speculatiever en volatieler zijn. Ik denk dat hier wederom genoeg aanbod is voor 90% van de Nederlanders. Ben je op zoek naar een specifieke cryptocurrencies die je bij Bitvavo niet kan vinden? Dan zou je eens bij Binance kunnen kijken.

Daarnaast is het wel zo overzichtelijk dat je cryptocurrencies altijd met euro’s koopt. Je stort simpelweg euro’s in je account middels iDEAL, en koop vervolgens cryptocurrencies voor deze euro’s. Dit zorgt voor overzicht. Bij Binance werkt dit net even anders, maar daar kom ik zo wel op terug.

Tot slot is er geen minimumbedrag wat je moet inleggen bij Bitvavo. Je kan dus voor €1 aan cryptocurrencies kopen. Of dat verstandig is is een vraag apart, maar het kan wel. Ook is de spread bij Bitvavo erg laag. Dit is het verschil tussen koop en verkoop prijs. Wanneer je bijvoorbeeld voor €100 Bitcoin koopt, en direct weer verkoopt, ben je vrijwel geen geld kwijt. Andere aanbieders hebben soms een spread van wel 2% waardoor je slechts €98 voor je €100 aan Bitcoin terug krijgt.

Binance – Het aanbod

Ik gaf hierboven al aan dat Binance de grootste exchange van de wereld is, en dat is niet zonder reden. Op het platform van Binance kan je zo’n beetje alles vinden. Niet alleen meer dan 300 verschillende cryptocurrencies, maar ook allerlei afgeleide producten daarvan.

Wil je investeren in altcoins? Dan is de kans groot dat je ze zal vinden op het platform van Binance. Sterker nog: als ze niet bij Binance te vinden zijn is het nog maar de vraag of het wel een verstandige investering is.

Er zijn natuurlijk tal van goede cryptocurrencies die (nog) niet op Binance staan, maar je ziet wel dat de succesvolle projecten op een gegeven moment op Binance gelist worden. Gelukkig worden er ook veel cryptocurrencies afgewezen door Binance, waardoor er niet te veel onzin coins op het platform gelist worden.

Binance is de grootste exchange en heeft daarmee dus ook enorm veel volume. Dat is een groot voordeel voor traders. Ben je van plan om te gaan daytraden? Dan is Binance absoluut the place to be. Door het volume kan je altijd weer snel van je altcoins af.


De kosten / fees

De kosten of ook wel fees zijn voor veel investeerders enorm belangrijk. Gelukkig zijn Bitvavo en Binance een van de goedkoopste aanbieders in de markt. Waar sommige crypto aanbieders soms meer dan 1% transactiekosten rekenen, ligt dat bij Bitvavo en Binance een stuk lager.

Bitvavo – Kosten / fees

De kosten bij Bitvavo zijn zéér transparant en daar ben ik een groot fan van. Bitvavo rekent maximaal 0,25% taker en 0,15% fee. Ik kom zo nog wel even terug op wat het verschil nu precies is.

Ga je meer handelen? Dan gaan de kosten bij Bitvavo naar beneden. Wanneer je meer dan €100.000 per maand verhandeld val je in een lagere schaal, etc. Je hoeft dan niet daadwerkelijk €100.000 te investeren, maar kan ook 50 trades van €2.000 maken.

Je ziet verschillende kosten voor een taker en maker order. Maar wat is nu precies het verschil?

Een taker order, is een order waarbij je iemand anders z’n aanbod koopt. Zie het als een marktplaats. Je ziet dat iemand Bitcoin verkoopt voor een X bedrag en besluit zijn Bitcoin te kopen.

Een maker order, is een order waarbij je zelf een bod plaats. Je plaatst een koop of verkoop bod op de exchange, en wacht totdat iemand jouw bod koopt (die persoon is dan dus de taker).

Exchanges rekenen vaak lagere kosten voor een maker order, omdat ze dat soort orders nodig hebben om een markt te creëren. Als iedereen op zoek is naar een koop/verkoop maar niemand dat aanbied, zal een exchange falen. Bitvavo is dus blij met mensen die hun crypto te koop aanbieden, of een kooporder plaatsen tegen een bepaalde prijs.

In de praktijk merk je wel dat de meeste mensen gebruik maken van een taker order met een taker fee. Ik vergeet vaak ook om hier aan te denken en betaal dus ook wat meer fee.

Binance – Kosten / fees

Ondanks dat de kosten bij Bitvavo al enorm laag zijn, zijn de fees bij Binance nóg lager. Het zijn de laagste fees die ik ook ben tegen gekomen.

Standaard betaal je bij Binance 0,10% fee over je order. Het maakt daarbij niet uit of je een taker of een maker order plaatst. Het kan echter nog een stukje goedkoper, als je gebruik maakt van de Binance coin (BNB).

Wanneer je BNB in je portefeuille aanhoud en aangeeft met BNB de fee’s te betalen, ontvang je nog een extra korten. Je betaalt dan geen 0,10% fee maar slechts 0,075%. Dit is echt extreem laag!

Ik gaf het hierboven al aan, er zijn tal van exchanges die meer dan 1,00% fee rekenen. Dat zijn dus gigantische verschillen.

Ook bij Binance ga je minder betalen naar mate je meer handelt. Deze fees kan je in bovenstaande overzicht terugvinden. Check wel altijd even of de fees nog up to date zijn. Ze kunnen in de toekomst natuurlijk wijzigen en ik kan niet garanderen dat deze afbeelding altijd up to date is.


Staking op de exchange

Wil je een extra zakcentje verdienen met je cryptocurrencies? Dan kan je ervoor kiezen om je crypto te staken. Ik ga niet te diep in op wat staking nu precies is, maar het komt er op neer dat je een rentepercentage over je cryptocurrencies krijgt.

Er kunnen risico’s verbonden zijn aan staking. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je mogelijk kan behalen. Ik ben hier zelf erg terughoudend in.n

Bitvavo – Staking

Het is bij Bitvavo mogelijk om je cryptocurrencies te staken. De opbrengst (het percentage) ligt hierbij niet extreem hoog, bij andere aanbieders kan je mogelijk een betere staking vergoeding ontvangen. Daar staat wel tegenover dat Bitvavo een groot deel van de cryptocurrencies in een cold wallet opslaat, wat een stuk veiliger is.

Je staking vergoeding wordt wekelijks in de cryptocurrencies zelf uitgekeerd. Je ontvangt dus geen euro’s, maar een klein beetje meer cryptocurrencies. Op dit moment keert Bitvavo de staking vergoeding iedere maandag uit.

Binance – Staking

Ook bij Binance is het mogelijk om je cryptocurrencies te staken. Daarnaast bied Binance nog tal van andere optis aan, zoals swaps en launchpools. Ik hou me hier zelf niet mee bezig. Je moet echt weten wat je doet en op de hoogte zijn van de risico’s. Ik vind het dat niet waard en spendeer mijn tijd liever aan andere zaken, zoals hij bijhouden van mijn website.


Klantenservice

Ik heb persoonlijk niet zo’n goede ervaring met de klantenservice van Binance. In 2018 werd crypto enorm populair en nam het aantal gebruikers explosief toe. Toen ik Binance mailde met een vraag/probleem moest ik weken op een antwoord wachten.

Enerzijds snap ik dat ze te maken hadden met een extreme groei in aantal gebruikers. Tegelijkertijd vind ik dat ze meer hadden moeten investeren in de klantenservice. Vergeet overigens ook niet dat Binance niet Nederlands is. Je kan ze niet bellen en zal alles in het Engels af moeten handelen.

Bitvavo heeft wel een Nederlandse klantenservice. Ook Bitvavo is niet telefonisch bereikbaar. Wel kan je ze bereiken via e-mail of live chat. Mijn ervaring is dat je snel antwoord krijgt op je vragen. In mijn geval kreeg ik dezelfde middag al antwoord op mijn e-mail.


Conclusie: Bitvavo of Binance. Wat is de beste crypto exchange?

Kort samengevat is Bitvavo een Nederlandse aanbieder die alles aanbied wat 90% van de gebruikers nodig heeft. Eenvoud en overzicht is het motto van Bitvavo, en dat tegen lage kosten. Ik denk dat Bitvavo voor de meeste lezers de beste keuze is, doordat het simpelweg enorm eenvoudig in elkaar zit, tegen zeer aantrekkelijke kosten (laagste van alle NL aanbieders).

Nog geen klant? Maak gratis een account aan en handel de eerste 7 dagen de eerste €1.000 zonder transactiekosten. Klik hier om gebruik te maken van deze actie.

Binance is een goede optie wanneer je al wat meer ervaring hebt. Binance bied letterlijk alles aan wat maar mogelijk is binnen cryptocurrencies. Ze zijn ook niet voor niets de grootste in de wereld. Dit maakt het echter wel ingewikkeld voor beginners.

De kosten bij Binance zijn absoluut de laagste die ik ook tegen ben gekomen. Dit is vooral interessant wanneer je van plan bent veel te gaan handelen (kopen/verkopen).

Interesse in Binance? Maak dan hier (Binance website) een gratis account aan. Vergeet niet om wat BNB te kopen en je fees in BNB te bepalen, om 25% korting op de fees te krijgen.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van Bitvavo en Binance. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. Bitvavo of Binance heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts