De opmars van SPAC’s maakt veel mensen nieuwsgierig. Een mooie manier om met een laag bedrag een hoog rendement te behalen? Een kans om risicoloos geld te verdienen? Of is het bijna gokken en een rage waar je, als lange termijn belegger, niet aan wil meedoen? Veel vragen, waar ik in dit artikel antwoord op probeer te geven.
Ze zijn hot, want bijna de helft van de beursgangen in Amerika in 2020 kwam tot stand via SPAC’s, of voluit Special Purpose Acquisition Company’s.
Kort door de bocht betekent dat: een grote zak geld op zoek naar een fusiepartner. Er is eerst kapitaal opgehaald bij aandeelhouders, die hopen op een mooie klapper. De oprichters van de SPAC gaan daarna met een blanco cheque op pad om een ander bedrijf over te nemen en dat naar de beurs te brengen. Een modeverschijnsel dat in korte tijd alléén maar meer groeit.
Een SPAC heeft voor een bedrijf dat naar de beurs wilt gaan meerdere voordelen ten opzichte van de traditionele IPO:
- Snel de beurs op kunnen, met minder risico
- Hype creëren en nog meer investeerders aantrekken
- Tijdrovend proces van een beursgang omzeilen
- Geld besparen: een gewone IPO (Initial Public Offering) is veel duurder
- De oprichters (promotors) verdienen er natuurlijk goed aan
Hoe werkt een SPAC?
Een SPAC wordt opgericht als overnamebedrijf. Het is op dat moment een vennootschap zonder geschiedenis, een lege huls. Het hoofddoel is om een bedrijf te vinden dat snel en relatief goedkoop naar de beurs wil gaan.
Bij een grote groep beleggers wordt geld opgehaald – meestal voor de introductiekoers van 10 dollar per aandeel – om daarna op jacht te gaan naar een bedrijf om mee samen te gaan.
Daarin krijgt de SPAC dan een minderheidsbelang (maar wel substantieel), en het andere bedrijf neemt de beursnotering over. Missie geslaagd.
SPAC heeft twee jaar de tijd
Je investeert als belegger echter op dat moment nog niet in een onderneming met een product, dienst of bedrijfsactiviteiten. Het is puur een vennootschap zonder commerciële activiteiten. Je geeft dus eigenlijk blind je geld aan het management achter de SPAC, dat afspreekt een fusiepartner te vinden.
De SPAC krijgt maximaal twee jaar de tijd om zo’n overnamepartner te vinden. Als dat niet lukt, wordt de hele SPAC weer opgeheven. Net zo belangrijk als wie er wordt overgenomen, is dus wat de SPAC-oprichters eerder gepresteerd hebben. Hebben zij een zakelijk track record dat kans geeft op succes?
Wat zijn de risico’s van een SPAC?
Op het moment dat je investeert, is er nog geen beursgang in zicht. Daar zit ’m ook meteen al een risico. Je investeert in een ambitie, niet in een tastbaar resultaat.
Er kan bijvoorbeeld ook géén beursgang plaatsvinden en dan moet de oprichter de onderneming liquideren en het bedrag (minus de operationele kosten voor het management) weer uitkeren aan de aandeelhouders.
SPAC-aandelen kunnen nogal volatiel zijn. Nieuws over een overname drijft de prijs op, maar als het voornemen mislukt dan daalt de koers weer.
Nadelen voor beleggers
Omdat ik het belangrijk vind dat je weet waar je aan begint, som ik eerst de nadelen voor beleggers op. Je ziet namelijk vast ook vaak de flitsende YouTube-video’s, schreeuwerige blogs die dikke winsten beloven en de ‘gouden tips’ op Instagram om snel 100% rendement te pakken.
SPAC’s lijken soms wel een gekte, waar echt veel content over wordt gemaakt. In die stroom van aantrekkelijke berichten kun je in de verleiding komen om in te stappen.
Let echter goed op de valkuilen:
- Het kan dus tot wel 24 maanden duren voordat je geld in een echt beursgenoteerd bedrijf zit. Het hoeft geen groot nadeel te zijn, maar houd er rekening mee dat je geld dus mogelijk zit ‘stil zit’ en niet voor je aan het werk is in die tijd
- Je investeert aanvankelijk niet in een bedrijf of product, maar in de mensen achter de SPAC. Je gaat er vanuit dat zij rendement voor je gaan maken, maar je hebt soms nog geen idee wie ze overnemen. Je moet vertrouwen hebben in de oprichters, maar je hebt lang niet alle informatie over hun plan
- Hype! Iedereen heeft het erover. Bekende figuren worden opgevoerd als promotor. Mensen die eerder bij grote bedrijven zoals Apple zaten, zijn nu verbonden aan een SPAC. Er zijn ook beroemde sterren (basketballegendes Shaquille O’Neal en Michael Jordan, om maar twee te noemen) die in beeld komen. Dat zorgt dat de aandelen soms niet voor 10 dollar maar veel meer verhandeld worden. Daardoor staat de SPAC al vroeg hoog. Als het niet lukt een overname te doen, kan het aandeel weer dalen
- Als een overname lang uitblijft, kan de oprichter van de SPAC mogelijk wat minder kieskeurig worden en een minder goed bedrijf overnemen. Zij hebben vaak het recht om (voor een minimaal bedrag) 20% van de aandelen in het fusiebedrijf te kopen. Sowieso is lang niet altijd alles duidelijk over beloningsstructuren bij SPAC’s, maar de kans op een minder goede match is een heel belangrijk punt
- Het track record is nogal middelmatig. Uit onderzoek onder 200+ SPAC’s blijkt dat minder dan 30% op langere termijn winstgevend is. Het is dus geen investering voor de lange termijn. Onderzocht is ook dat sinds begin 2018 het rendement van alle SPAC’s sindsdien gemiddeld minder is dan dat van de S&P500-index
De voordelen van SPAC’s
Natuurlijk zijn er ook voordelen! En als je dit artikel na alle kritische kanttekeningen tot hier hebt gelezen, dan mag je die zeer zeker ook weten. Voor de bedrijven betekent een SPAC een alternatieve manier van toegang tot de kapitaalmarkt – en wat zit er in voor jou?
- SPACS zijn goedkoop. Meestal 10 dollar per aandeel. En ze springen niet meteen op dag 1 naar een veel hoger bedrag, zoals met een IPO wel kan
- Toegankelijkheid: je kunt als particulier niet investeren in een IPO voor de beursgang, maar SPAC’s zijn wel publiekelijk toegankelijk. En als de SPAC niet lukt, krijg je je geld dus ook weer terug
- Het zijn, zeker in de Verenigde Staten, vaak wel ‘sexy’ sectoren. Tech, Elektrische Voertuigen (Nikola), sports betting (DraftKings) en zelfs ruimtetoerisme (Virgin Galactic). Ook Playboy aast erop om via een SPAC weer terug naar de beurs te gaan
- Kans op een klapper: je kunt zomaar investeren in een nieuwe gigant. Stel je voor, de nieuwe Tesla of Microsoft. Je zit vooraan als het bedrijf het goed doet en jij bent ingestapt voor een tientje. Ofwel: high-risk, high-reward
- Je beslist mee. De aandeelhouders hebben het laatste woord als er een overname-kandidaat is gevonden. Als de beleggers groen licht geven, gaat het fusiebedrijf naar de beurs. Let wel: je stemrecht als particuliere belegger is natuurlijk minimaal
Een Nederlandse SPAC
In de VS is bijna de helft van de beursgangen afgelopen jaar een SPAC geweest, het zevenvoudige (of zelfs meer) dan in 2015. De verwachting is dat ook in 2021 SPACS alleen maar méér als paddenstoelen uit de grond zullen komen.
In Europa is deze markt veel kleiner en verder op achterstand. Dat komt door andere regels, minder belangstelling en het feit dat Europa natuurlijk gefragmenteerd is ten opzichte van Amerika.
Toch ging er in 2020 in Nederland ook een SPAC naar de beurs. Het bedrijf Dutch Star Companies One N.V. (DSCO) ging van start in 2018 en vond in het techbedrijf CM.com – een communicatieplatform met betaalfunctionaliteit, afkomstig uit Brabant – een geschikte kandidaat. Na de afronding van de fusie kreeg CM.com een notering aan de Euronext Amsterdam.
Bekende SPAC uit 2020: DraftKings
In april 2020 ging wedkantoor DraftKings uit Boston naar de beurs via een SPAC. Voor de sports bettor heeft het goed uitgepakt. Het aandeel (ticker DKNG) is weliswaar nog erg volatiel maar wordt door analisten al veel hoger geschat dan de huidige koers.
Van een kleine 20 dollar in april stootte het aandeel door naar bijna 65 dollar, om vervolgens wel weer te zakken. Het plafond kan echter nog veel hoger liggen (er zijn prognoses van analisten die 100 dollar zeggen. Dat is toch mooi als je voor 10 dollar bent ingestapt). Met een markt die in de VS alleen maar groeit door nieuwe wetgeving, is er veel groeipotentie.
Waar haal je info vandaan
Een kalender met informatie over nieuwe SPAC’s vind je hier: https://spactrack.net/. Deze site is SPAC tracker tool om te vinden wat er op dit moment gaande is op gebied van nog actieve en al afgeronde SPAC’s. Per sector – bijvoorbeeld fintech, EV, healthcare – kun je zoeken naar nieuwe kansen en je leest ook in welke fase een SPAC zich bevindt.
Ook zie je de percentages wat betreft opbrengsten. Uiteraard geldt zoals bij alles rondom beleggen: snel rijk worden bestaat niet. Je geld verdubbelen kan niet zomaar. Gratis geld bestaat niet en voor alles moet je onderzoek doen – wat die toffe content over SPAC’s je ook belooft. Overigens vind je ook informatie over SPAC’s op de officiële NASDAQ-website nasdaq.com.
Samengevat
SPAC’s zijn erg speculatief. Als kleine particuliere belegger uit Nederland weet je vaak niet waar je blind instapt. Je geld staat een poosje stil, garantie op resultaat is er niet. Anderzijds: je kunt wel degelijk hoog rendement maken, je kunt net als bij IPO’s instappen vanaf het allereerste uur en voor weinig geld doe je mee in interessante sectoren met potentie.
Wel moet je er veel aandacht aan schenken – op het juiste moment instappen en er ook weer uitstappen – en je moet bestand zijn tegen volatiliteit. Daar komt dus altijd emotie bij kijken! Je moet ook geluk hebben. Dat kan absoluut leuk of spannend zijn, maar mijn tip is altijd: zorg dat je je plan in gedachten houdt. Stap nooit zomaar in een SPAC omdat een YouTuber daar een toffe video over maakt en je een mega-rendement belooft (FOMO!). En als je toch instapt, doe dat met een klein gedeelte van je portfolio-waarde.