TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



VWRL of NT Fondsen, wat is beter?


Wanneer je je gaat verdiepen in indexbeleggen kom je op een gegeven moment mogelijk voor de keuze tussen VWRL of een NT fonds te staan. Online zijn veel voorstanders en tegenstanders van beide producten te vinden, die op fora zoals Reddit uitgebreid discussieren over de voordelen en nadelen.

Veelal gaat men in op de kosten, maar naast de kosten zijn er natuurlijk ook andere verschillen. Daarnaast merkte ik bij het lezen van deze discussies dat veel gebruikers elkaar na leken te praten, zonder dat ze altijd precies wisten waar ze over praatte. Cijfers en onderbouwing ontbreken vaak.

Daarom heb ik besloten om de diepte in te duiken, en de jaarverslagen van beide producten met elkaar te vergelijken.

Disclaimer: Ik heb deze vergelijking in februari 2023 gemaakt op basis van de meest recente data die ik kon vinden. De kosten bij VanGuard, Northern Trust en ABN AMRO kunnen fluctueren. Ook ben ik geen accountant, maar puur als particuliere belegger een hele dag in de cijfers gedoken. Het kan dus voorkomen dat de data in dit blogbericht niet 100% overeen komt met de huidige tarieven of cijfers.


https://youtu.be/mpy23NxNTg8

Wat is de VWRL ETF van VanGuard?

Wanneer we het hebben over VWRL, spreken we over een ETF van VanGuard. De volledige naam van de ETF is ‘VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF’. De ETF volgt de MSCI All-World index en wordt onder andere verhandeld op de beurs in Amsterdam. Het voordeel van deze ETF is dat je met één aankoop kan investeren in duizende bedrijven, verspreid over de gehele wereld.

De ETF is in 2012 opgericht en wordt uitgegeven door het Amerikaanse VanGuard. VanGuard heeft meerdere All-World ETF’s, maar deze zijn vaak gericht op klanten in de Verenigde Staten en hier in Europa niet verkrijgbaar. VWRL is speciaal voor Europese investeerders ontwikkeld.

Wanneer we de jaarverslagen er op na slaan zien we dat er middel 2022 zo’n 12 miljard euro geinvesteerd werd middels deze ETF. Dat is bijna een verdubbeling van een paar jaar geleden, toen er nog maar 6 miljard middels VWRL werd geinvesteerd.

De samenstelling van VWRL kan wisselen. Je geld wordt geïnvesteerd in meer dan 7.000 bedrijven. Twee keer per jaar wordt de samenstelling gewijzigd op basis van de MSCI All-World index. Op het moment van schrijven is de ETF verdeeld over de volgende sectoren;

SectorPercentage
Technologie18,4%
Financiële diensten16,3%
Gezondheidszorg13,4%
Industrie10,5%
Cyclische consumentengoederen10,1%
Defensieve consumentengoederen7,9%
Communicatiediensten6,9%
Energie5,4%
Grondstoffen5,0%
Nutsbedrijven3,2%
Vastgoed2,9%
Verdeling in februari 2023

Zoals je ziet wordt er gespreid over tal van sectoren. Naast verschillende sectoren, wordt er ook geïnvesteerd in verschillende landen. Ook hiervoor wordt de MSCI All-World index gevolgd. Op het moment van schrijven bestaat de verdeling uit:

WerelddeelPercentage
Verenigde Staten58,28%
West Europa (euro)8,03%
Japan6,36%
Azië (emerging)6,31%
West Eruopa (niet euro)4,72%
Verdeling in februari 2023

Zoals je ziet wordt het meeste in de VS geïnvesteerd. Dat is ook wel logisch, aangezien de VS de grootste economie van de wereld is. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat bedrijven uit de VS vaak wereldwijd actief zijn. Denk aan Facebook. Apple, Microsoft of Alphabet (Google). Zij verdienen hun geld dus niet alleen in de VS, maar wereldwijd.

De grootste posities van VWRL zijn op dit moment op volgorde van grootte, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, UnitedHealth, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Berkshire Hathaway en JPMorgan.


Wat zijn NT-fondsen

Een NT fonds is, zoals de naam al doet vermoeden, een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds werkt net iets anders dan een ETF.

  • Een ETF wordt op de beurs verhandeld en moet je per stuk aanschaffen, terwijl je een fonds niet per stuk aanschaft maar voor een bepaald bedrag kan inleggen.
  • Doordat een ETF op de beurs te verhandelen is, kan de prijs de gehele dag fluctueren en kan je ook constant kopen en verkopen. Een beleggingsfonds wordt eens per dag bijgewerkt. Je hebt dus de hele dag dezelfde prijs bij je fonds staan, en kan ook maar eens per dag kopen of verkopen.
  • Sommige fondsen hebben actieve fondsbeheerders die hun best doen om de markt te verslaan. Dat is bij deze Northern Trust fondsen niet het geval.

Beleggers die kiezen voor NT-fondsen, kiezen vaak voor meerdere fondsen. Een samenstelling van deze fondsen tesamen kan ervoor zorgen dat je een wereldwijde spreiding realiseert zoals bij VWRL het geval is. De meest gekozen fondsen zijn:

  • Northern Trust World
  • Northern Trust Emerging Market
  • Northern Trust Small Cap

Hierbij houdt men veelal een verhouding van ongeveer 80/10/10 aan. Deze verdeling kan nog wel eens een procent verschuiven, maar in grote lijnen weet je dan hoe de meeste beleggers deze NT-fondsen gebruiken.

De verdeling over de verschillende sectoren ziet er bij NT-fondsen net wat anders uit dan bij VWRL, omdat er bepaalde bedrijven voor duurzaamheid worden uitgesloten. Zo wordt er bijvoorbeeld niet in olieproducten geïnvesteerd, waardoor de sector grondstoffen wat lager ligt dan bij VWRL. De verdeling is al volgt:

SectorPercentage
Technologie21,1%
Gezondheidszorg15,2%
Financiële diensten14,9%
Luxe consumentengoederen10,4%
Industrie9,0%
Consumentengoederen7,4%
Communicatiediensten6,7%
Energie5,7%
Grondstoffen4,0%
Nutsbedrijven2,8%
Vastgoed2,8%
Verdeling in februari 2023

Ook de NT-fondsen worden verspreid over verschillende delen van de wereld. Omdat men meestal 80% investeert in Northern Trust World (NTWC) ga ik hier dieper op in. Hou er dus wel rekening mee dat de andere NT-fondsen een andere verdeling hebben.

LandPercentage
Verenigde Staten68,3%
Japan6,4%
Verenigd Koninkrijk4,2%
Frankrijk3,3%
Canada3,2%
Zwitersland3,0%
Duitsland2,3%
Australië2,0%
Nederland1,3%
Zweden1,0%

Grootste verschillen

VWRL en NT-fondsen worden dus eigenlijk met dezelfde doelstelling gebruikt. Beleggers willen een wereldwijde spreiding om een gemiddeld rendement op de lange termijn te behalen. Tot zover komen beide producten dus met elkaar overeen. Er zijn echter ook duidelijke verschillen, die ik hier graag voor je wil opsommen.

ETF vs beleggingsfonds

Ik benoemde het hierboven al even kort. VWRL is een ETF terwijl de NT-fondsen beleggingsfondsen zijn. Het grote verschil is dat VWRL gedurende de dag in prijs kan fluctueren, terwijl de NT fondsen slechts eens per dag worden bijgewerkt. In theorie zou je VWRL in de ochtend kunnen kopen, en in de avond weer kunnen verkopen om winst te nemen. Dat kan bij de NT-fondsen niet. Deze worden eens per dag bijgewerkt en ook de transacties worden eens per dag doorgevoerd.

Duurzaamheid

De VWRL ETF volgt de MSCI All-World index. De NT-fondsen doen dat niet helemaal. Ze sluiten verschillende bedrijven uit op basis van ESG criteria. Dit wil zeggen dat ze extra aandacht hebben voor milieu, maatschappij en bestuur. Ze sluiten niet alleen bedrijven uit die te maken hebben met wapens en tabak, maar ook grote olieproducenten zitten bijvoorbeeld niet in de NT-fondsen. Overigens sluiten ze maar een klein deel van de bedrijven uit, de echte duurzame belegger zal geen genoegen nemen met de ESG criteria van NT fondsen.

Domicille land en dividendlekkage

VWRL is geregisteerd in Ierland, om zo gunstig mogelijk om te gaan met belastingen. Verderop ga ik nog dieper in op dit onderwerp, maar bij VWRL kan je er vanuit gaan dat ongeveer 9,5% van het dividend verloren gaat aan belastingen. Dit noemt men ook wel dividendlekkage. In de praktijk wil dit zeggen dat je ongeveer 0,23% per jaar ‘kwijt’ bent aan dividendbelasting. NT-fondsen zijn in Nederland geregisteerd om dit probleem te omzeilen. Overigen zie je, als je in de cijfers gaat duiken, dat er ook bij NT-fondsen wel degelijk belasting betaald wordt. Ik kwam zelf uit op een lekkage van 0,07%. Beduidend minder dan bij VWRL het geval is dus. Er zijn echter ook andere kosten om rekening mee te houden, daar kom ik verderop uitgebreid op terug.

Rendement

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, en dat geldt ook voor deze twee producten. We weten natuurlijk niet welke van de twee er in de toekomst een beter rendement gaat geven. Toch wil ik even kort stilstaan bij de rendementen van de afgelopen jaren.

Product2016201720182019202020212022
VWRL11,23%8,94%-4,67%27,75%6,32%28,51%-13,61%
NTWC (NT World)10,55%8,32%-3.30%30,93%8,22%31,74%-13,71%

Zoals je ziet zijn de rendementen over het algemeen redelijk gelijk. Sommige jaren presteert VWRL wat beter, andere jaren zit NTWC aan de juiste kant van de medaille. Het is moeilijk hier conclusies aan te hangen voor de toekomst, omdat dat toch koffiedik kijken blijft.


De kosten op basis van data

Dan zijn we nu aangekomen op het moment waarop we de kosten gaan vergelijken. Dit is namelijk één van de grootste redenen van NT-fondbeleggers om voor deze producten te kiezen. Op het eerste oog lijkt het alsof het kiezen voor NT-fondsen een no-brainer is. De lopende kosten zijn op papier een stuk lager en er zou geen sprake van dividendlekkage zijn.

Maar hoe zit het nu precies? Je ziet dat veel mensen elkaar online na praten, zonder naar de daadwerkelijk cijfers te kijken. Ik dook daarom de jaarverslagen in, om een duidelijke vergelijking te maken

Kosten bij VWRL

Laten we eerst starten met de kosten die sowieso duidelijk gecommuniceerd worden:

  • Lopende kosten (in koers verwerkt): 0,22%
  • Transactiekosten: Gratis via DEGIRO

Of die lopende kosten kloppen, en welke verborgen kosten er nog meer zijn, gaan we nu bespreken. Ik ben daarvoor dit jaarverslag van VanGuard ingedoken. We bespreken dus de cijfers van 30 juni 2022, dit zijn op het moment van schrijven de meest actuele cijfers.

Hieronder een uiteenzetting van de cijfers die ik heb kunnen vinden.

AlgemeenBedragPercentage tov totaal
Totaal aan assets in beheer€ 12.083.613.022100%
Ontvangen dividend+ € 290.519.219+ 2,40%
Bron: Vanguard Funds plc Annual Report – June 2022

Nu we weten hoeveel VanGuard binnen VWRL in beheer heeft, en hoeveel dividend ze ontvangen hebben, kunnen we dit tegen de kosten en betaalde belastingen afzetten om de totale kosten in kaart te brengen.

Soort kostenBedragPercentage tov totaal
Management kosten– € 28.531.762– 0,236%
Transactie- en overige kosten– €2.260.575– 0,019%
Betaalde belastingen (dividendlekage)– € 27.812.177– 0,230%
Opbrengsten uit security lending+ € 1.772.784+ 0,015%
Totaal– € 56.831.730– 0,470%
Bron: Vanguard Funds plc Annual Report – June 2022

Zoals je ziet zijn de management kosten (lopende kosten) van juli 2021 tot en met juni 2022 wat hoger uitgevallen dan gecommuniceerd, dit is namelijk 0,23% geweest. Verder zien we een klein bedrag een transactie en overige kosten, welke vrijwel volledig gedekt wordt door de inkomsten uit security lending.

Wel zien we dividendlekkage. Dit is geen verassing en wordt ook door velen als nadeel benoemd. In de periode juli 2021 t/m juni 2022 kwam de dividendlekkage uit op een percentage van 0,23%.

Alles tesamen komen de kosten uit op een percentage van 0,47%. Hier komen verder gaan transactiekosten bij kijken. VWRL valt binnen de kernselectie van DEGIRO en kan daarmee eens per maand zonder kosten aangeschaft worden. Ook zijn er geen beurskosten aangezien de Euronext in Amsterdan bij DEGIRO is uitgesloten van beurskosten.

Kosten bij Northern Trust World (NTWC)

Laten we ons focussen op NT World. De kosten voor de andere NT-fondsen ligt hoger dan het World fonds, maar bestaat dus meestal uit een kleiner deel van de portefeuille.

Ook ga ik uit van een belegging bij ABN AMRO. Dit lijkt de goedkoopste grootbank te zijn als het aankomt op investeren in aandelenfondsen. Banken zoals ING en Rabobank zijn in veel gevallen duurder. Ik ga er bij deze berekening vanuit dat je nog geen klant bent van ABN AMRO. Je moet een betaalrekening openen, om een beleggingsrekening te kunnen openen. De kosten hiervan heb ik dus meegenomen in deze berekening. Als je al klant bent, kan je deze kosten achterwegen laten.

De bekende kosten zijn:

  • Lopende kosten: 0,15%
  • Transactiekosten: Gratis
  • Servicekosten ABN AMRO: 0,20%
  • Betaalrekening ABN AMRO (verplicht): € 35,40 per jaar

Let op: dit zijn de kosten in februari 2023. Deze kunnen in de toekomst wijzigen, en het kan voorkomen dat dit artikel niet up-to-date is.

Ook voor Northern Trust geldt dat ik vervolgens in het jaarverslag gedoken ben om de daadwerkelijke kosten op te sporen.

AlgemeenBedragPercentage
Totaal aan assets in beheer€ 3.868.474.406100%
Ontvangen dividend€ 41.703.3761,07%
Bron: Northern Trust annual report december 2020

Zoals je ziet is het Northern Trust World fonds een stuk kleiner dan VWRL. Op het moment van schrijven is het totaal bedrag aan assets in beheer ongeveer een vierde van dat van VWRL. Laten we snel naar de kosten kijken, om een compleet beeld te krijgen.

Soort kostenBedragPercentage
Management kosten– € 2.224.408– 0,058%
Transactie- en overige kosten– € 1.539.030– 0,040%
Betaalde beslastingen– € 2.692.404-0,070%
Inkomsten uit security lendingn.v.t.n.v.t.
Totaal– € 6.455.8420,167%
Bron: Northern Trust annual report december 2020

Ook voor Northern Trust geldt dus dat de kosten net wat hoger uitvielen dan in eerste instantie gecommuniceerd wordt. Wel zijn de betaalde belastingen al in dit bedrag meegenomen, terwijl de dividendlekkage bij VWRL nog toegevoegd moet worden.

Kosten bij Northern Trust Emerging Markets & World Small

Ik wil even kort stil staan bij de twee andere NT fondsen:

  • Northern Trust Emerging Markets: NTEM
  • Northern Trust World Small Cap: NTSC

Deze hebben namelijk andere kosten dan NTWC. Ik zal hieronder mijn bevindingen delen, zonder helemaal de diepte in te duiken. Dit om het artikel leesbaar te houden.

NT Emerging Markets (NTEM) – 0,311%

Totale assets volgens het jaarverslag lag op € 3.274.810.666. De totale kosten voor management, transacties, belastingen en overige kosten lag op € 10.169.590. Vooral het percentage belastingen lag hier beduidend hoger, waardoor de totale kosten voor dit fonds uitkomen op 0,311%

NT World Small Cap (NTSC) – 0,127%

Totale assets volgens het jaarverslag lag op € 337.120.270. De totale kosten voor management, transacties, belastingen en overige kosten lag op € 426.469. Het totale kostenplaatje komt daardoor uit op 0,127%.

Gemiddelde kosten NT fondsen

Wanneer je uitgaat van een 80/10/10 verdeling tussen de verschillende fondsen, kom je uit op een gemiddeld kostenplaatje van 0,177% voor het pakket aan NT-fondsen.

Conclusie kosten

Op basis van de cijfers die we uit de jaarverslagen hebben gehaald, kunnen we een mooi vergelijking en conclusie maken. Ik ga er daarbij vanuit dat je €10.000 investeert in VWRL of in het pakket Northern Trust fondsen met een verhouding van 80/10/10. Hierbij kom ik uit op de volgende kosten.

VWRL – € 10.000 inleg

  • Lopende kosten: € 24,00
  • Dividendlekkage: € 23,00
  • Service fee broker: € 0,00
  • Kosten rekening: € 0,00

Totale kosten: € 47 of 0,47%

NT fondsen (nog geen ABN AMRO klant) – € 10.000 inleg

  • Lopende kosten (gemiddeld): € 17,70
  • Dividendlekkage: € 0
  • Service fee bank: € 20,00
  • Kosten rekening: € 35,40

Totale kosten: € 73,1 of 0,73%

NT fondsen (reeds ABN AMRO klant) – € 10.000 inleg

  • Lopende kosten (gemiddeld): € 17,70
  • Dividendlekkage: € 0
  • Service fee bank: € 20,00
  • Kosten rekening: n.v.t.

Totale kosten: € 37,70 of 0,38%

Zoals je ziet maakt het dus vooral uit of je al ABN AMRO klant bent of niet. Overigens kan je de NT fondsen ook bij andere grootbanken kopen, maar voor zover ik heb kunnen achterhalen is ABN AMRO de goedkoopste optie. Zo betaal je bij ING een servicefee van 0,24% en een basisfee van € 20 per jaar.

De NT-fondsen worden relatief ook steeds goedkoper naarmate je meer gaat inleggen, omdat de kosten voor de bankrekening dan in verhouding minder duur zijn. Beleg je bijvoorbeeld € 100.000 dan blijven de kosten voor VWRL gelijk. Voor de NT fondsen zouden de kosten dalen naar 0,23% (nieuwe klanten) of 0,20% (bestaande klanten).

Kortom: Ben je al ABN AMRO klant? Dan kunnen NT fondsen al snel wat goedkoper zijn dan VWRL via DEGIRO. Ben je nog geen klant? Dan zal het vanaf een bedrag van ongeveer € 20.000 goedkoper zijn om te kiezen voor NT fondsen. We kijken hierbij puur naar de kosten, en niet naar de rendementen van de verschillende producten.

Ik kies er zelf niet voor om meteen halsoverkop al mijn VWRL te verkopen en te kiezen voor een rekening bij ABN AMRO. Het kopen en verkopen van aandelen is via ABN AMRO een stuk duurder dan bij DEGIRO. Ik vind het wel prettig dat alles op één plek bij elkaar staat en vind het niet prettig om nóg een bankrekening te hebben. Als ondernemer heb ik al 4 bankrekeningen en zo raak ik het overzicht snel kwijt.

Toch denk ik dat de NT fondsen het overwegen waard zijn, al is het maar om een deel van je beleggingen daarin te stallen. Ga dus voor jezelf na wat in jouw geval de meest interessante optie is. In mijn geval, met ruim € 50.000 aan beleggingen in VWRL, zou het zo’n € 100 per jaar goedkoper zijn om over te stappen. Ondanks dat dat op de lange termijn een flinke impact kan maken, weegt het voor mij op dit moment niet op tegen de nadelen. Zeker omdat mijn ervaring is dat kosten bij banken en brokers nogal eens wijzigen, en ik niet voornemens ben om ieder jaar over te stappen.


Redenen om voor NT-fondsen of VWRL te kiezen

Nu we eindelijk precies weten wat de verschillen in kosten tussen de beide opties is, wil ik nog kort stilstaan bij redenen om voor de een of voor de ander te kiezen.

Er worden veel argumenten via fora zoals Reddit gedeeld, daar wil ik even kort bij stil staan.

  • Kosten: Dit klopt in veel gevallen, maar vergeet de kosten voor de bank niet. Zoals je hierboven ziet ligt het omslagpunt in mijn geval bij € 20.000. Bij een bedrag dat lager is dan € 20.000 ben ik goedkoper uit met VWRL
  • Dividendlekkage: Het is niet zo dat Northern Trust geen geld kwijt is aan belastingen. Dit ligt wel een factor 3 lager dan bij VWRL én is al in de 0,15% lopende kosten meegenomen. Dit is een van de redenen dat NT fondsen een lager kostenpercentage hebben
  • Duurzaamheid: VWRL en de NT fondsen volgen min of meer dezelfde index. Northern Trust heeft daar een eigen ESG laag overheen gelegd. Hierdoor beleggen ze niet in zaken zoals tabaksproducenten en olieproducenten. De NT fondsen zijn dus iets duurzamer dan VWRL. Let wel op, want de NT fondsen krijgen altijd nog maar een score van 3 uit 5 voor duurzaamheid. Wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan zijn de NT fondsen waarschijnlijk nog niet duurzaam genoeg.
  • Grootbank vs broker: Ondanks dat brokers en banken aan strenge eisen moeten voldoen, kan ik me voorstellen dat sommige beleggers liever hun geld stallen bij een grootbank. Onthoud wel dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op beleggingen, ook niet bij een grootbank.
  • Fractioneel inleggen: Een voordeel van indexfondsen is dat je een bedrag kan inleggen, terwijl je bij ETF’s één hele ETF moet kopen. Wanneer VWRL € 100 kost moet je dus per keer een veelvoud van € 100 inleggen. Dit kan als een nadeel ervaren worden.

Conclusie

Ik ben blij dat ik een hele dag heb uitgetrokken om dit helemaal uit te pluizen, en alles op papier te zetten. Zo weten we tenminste waar we over praten, en kunnen we kijken naar de data in plaats van meningen op fora.

In de basis hebben de Northern Trust fondsen inderdaad lager kosten dan VWRL. Echter, komen er bij de aanschaf van deze fondsen wel andere kosten kijken zoals servicefee’s bij je bank. Op dit moment is ABN AMRO de goedkoopste optie met een service fee van 0,20%, maar dit kan (en zal) in de toekomst wel weer veranderen.

Daarnaast betaal je bij sommige banken een vast bedrag voor het openen van een beleggersrekening, en betaal je kosten voor het hebben van een verplichte betaalrekening. Hierdoor kan VWRL in sommige gevallen als nog een goedkopere optie zijn. Naar mate je meer inleg hebt, zullen de kosten relatief lager worden en kunnen NT fondsen steeds aantrekkelijker worden.

Ik heb besloten om vooralsnog niet over te stappen naar Northern Trust fondsen. De grootste reden is dat ik het niet zie zitten om nóg een bankrekening te openen. ABN AMRO is nu de goedkoopste, maar mijn ervaring leert me dat dit in de toekomst wel weer zal gaan verschuiven. Ik ben niet van plan om iedere paar jaar mijn vermogen te gaan verhuizen.

De fondsen van Northern Trust kunnen dus inderdaad lagere kosten hebben dan VWRL, zeker bij grotere bedragen, maar ga voor je eigen situatie na of het verstandig is om voor het een of het ander te kiezen.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts