TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Kosten bij DEGIRO (inclusief verborgen kosten)


Wanneer je gaat beleggen wil je natuurlijk zo min mogelijk kosten maken. Dit heeft immers invloed op je rendement. Wanneer je kosten net zo hoog zijn als je rendement, ben je aan het beleggen voor de broker in plaats van beleggen voor jezelf.

Daarom neem ik je in dit artikel mee in de kosten voor het beleggen bij DEGIRO. Ik probeer alle kosten die de gemiddelde belegger heeft met je door te nemen. Kosten voor opties, futures, en dat soort zaken, neem ik niet mee. Dat komt omdat ik een lange termijn belegger ben, en me niet bezig houd met de korte termijn.

Dit artikel is voor het laatste geüpdatet op 09 mei 2023. Zorg dat je altijd zelf controleert of de tarieven op dit moment nog van toepassing zijn, aangezien de tarieven ongeveer één a twee keer per jaar wijzigen.

Wil je beleggen bij DEGIRO? Overweeg dan om via mijn link (DEGIRO.nl) naar de website te surfen. Ik ontvang een kleine vergoeding voor het doorverwijzen van bezoekers naar de website van DEGIRO, dankjewel voor de moeite!

Voor wie zijn kosten van groot belang

Lage kosten zijn natuurlijk voor iedereen van belang. Toch zijn de kosten met name van belang voor mensen met een kleinere beurs. Wanneer je bijvoorbeeld €100 per maand te investeren hebt, maakt het nogal uit of je €2 of €5 per transactie betaalt. Je bent op die manier immers meteen 2% tot 5% aan kosten kwijt. Iemand die €2.500 per maand kan beleggen, heeft verhoudingsgewijs minder last van het verschil in kosten.

Zorg er dus voor dat je meteen vanaf het begint scherp bent op de kosten. Beleggen is nooit gratis, ook niet wanneer brokers daar wel mee adverteren. Brokers zijn commerciële bedrijven die winst willen maken. Als je niet linksom betaalt, betaal je wel rechtsom. Als er écht geen kosten zijn, ben jij het product. Onthoud dat altijd goed.

Dat gezegd hebbende is DEGIRO een echte prijsvechter. De kosten bij DEGIRO zijn een stuk lager dan bij veel grootbanken en ook veel brokers zijn duurder dan DEGIRO. In dit artikel lopen we stap voor stap langs de verschillende kostenposten.

De verschillende kosten bij DEGIRO op een rij

Wanneer we naar het kostenoverzicht bij DEGIRO kijken, zien we dat er meerdere kostenposten zijn. Ik loop ze één voor één met je door, en zal op het eind nog een voorbeeldberekening laten zien.

  • Transactiekosten & Handlingskosten
  • Valutakosten
  • Beurskosten / Aansluitkosten
  • Dividendbelasting
  • Overige kosten voor opties / futures / etc

Transactiekosten bij DEGIRO

Laten we beginnen met de transactiekosten bij DEGIRO. De naam zegt het eigenlijk al; dit zijn de kosten die je betaalt per transactie.

Het maakt daarbij niet uit hoeveel aandelen je in die ene transactie koopt. Of je nu in één keer 10 aandelen ING koopt, of één aandeel ING koopt, de transactiekosten betaal je per transactie.

Hou er overigens rekening mee dat je per transactie ook handlingskosten betaalt. Deze komen zo meteen aan bod, maar ik wil dit wel alvast duidelijk maken. DEGIRO heeft deze splitsing gemaakt en geeft aan dat je zonder transactiekosten in de VS kan handelen, maar in werkelijkheid komen hier dus wel handlingskosten bij.

De transactiekosten voor aandelen en ETF’s bij DEGIRO zijn als volgt:

BeursTransactiekosten
Nederland, België€ 2,00
Verenigde Staten, Canada€ 1,00
Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland€ 3,90
Australië, Hong Kong, Japan, Singapore€ 5,00

Tot zo ver de transactiekosten. Deze zijn vrij duidelijk en in vergelijking met concurrenten redelijk betaalbaar. Voor mij is dit één van de redenen om te kiezen voor DEGIRO.

Naast de transactiekosten, brengt DEGIRO ook handlingskosten in rekening. Dit zijn kosten die ze maken voor derde partijen. Ze maken dus een splitsing in transactiekosten en handlingskosten, maar beide betaal je per transactie. Ik tel deze twee kostenposten dan ook altijd bij elkaar op, om de kosten zo goed te kunnen vergelijken met concurrenten.

Handlingskosten
Externe handlingskosten per transactie€ 1,00

Tot slot wil ik je graag nog wijzen op de kernselectie van DEGIRO. Dit is een lijst met enkele honderden ETF’s die je eens per maand zonder kosten kon aanschaffen. Hier is echter een eind aan gekomen, voor deze ETF’s betaal je géén transactiekosten maar wel een euro handlingskosten. Deze producten zijn erg interessant voor mensen die maandelijks een relatief klein bedrag willen investeren in ETF’s, doordat je de kosten vrij laag kan houden.

Tarief
ETF’s uit DEGIRO kernselectie€ 1,00 handlingskosten

Valutakosten bij DEGIRO

De volgende kostenpost is een kostenpost die redelijk hard kan oplopen, en ook niet meteen opvalt. Je zou kunnen stellen dat dit een verborgen kostenpost betreft. Niet omdat DEGIRO deze kosten niet benoemd, maar meer omdat deze kosten niet meteen in beeld staan bij een transactie.

Valutakosten zijn de kosten die je betaalt voor het omwisselen van je euro’s naar een andere valuta. Koop je bijvoorbeeld Tesla aandelen in de VS, dan doe je dit in dollars. Je euro’s moeten dan omgezet worden naar dollars, om deze aankoop te kunnen doen. En let op! Wanneer je de aandelen verkoopt, zullen de dollars ook weer omgezet worden naar euro’s.

De kosten voor het omwisselen van valuta zijn als volgt:

Valutakosten
Automatische valuta omzetting (Auto fx)0,25%
Handmatige valuta omzetting€10 + 0,25%

Zoals je ziet kan je ervoor kiezen om valuta automatisch om te zetten, maar je kan er ook voor kiezen om dit handmatig te doen. In het laatste geval krijg je bijvoorbeeld een dollar potje in je account. Wanneer je dividend in dollars ontvangt, blijven deze dollars in je account staan. Je kan deze dan weer gebruiken om dollar aandelen te kopen.

De valutakosten kunnen stiekem best wel hard lopen. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om voor €2.500 Tesla aandelen te kopen, moet deze €2.500 omgezet worden naar dollars. De kosten daarvoor zijn €6,25. Deze kosten maak je ook weer wanneer je besluit om de aandelen te verkopen, en de dollars om te laten zetten naar euro’s.

Hou hier vooral rekening mee als je wat actiever gaat handelen in buitenlandse aandelen. Je wilt voorkomen dat je achter de schermen tientallen euro’s kwijt bent voor de valuta afhandeling.

Deze kosten worden overigens verwerkt in de aan- of verkoopprijs. Dit is de reden dat de kosten minder transparant zijn en door menig belegger over het hoofd gezien worden.

Beurskosten of aansluitkosten bij DEGIRO

Deze kostenpost bestaat uit kosten voor het aansluiten bij een beurs. Handel je bijvoorbeeld bij de NYSE én de NASDAQ. Dan dien je hiervoor jaarlijks te betalen. Je betaalt een bedrag van €2,50 per jaar per beurs waarop je dat jaar gehandeld hebt.

Overigens zijn de Euronext in Amsterdam en de Euronext in Brussel uitgesloten van deze kostenpost.

De kosten zijn niet heel hoog, maar het is toch goed om te weten dat deze kosten bestaan. Ze worden maandelijks afgeschreven. Het kan dus zomaar zo zijn dat je vandaag een aankoop op een nieuwe beurs doet, en over 3 weken pas deze kosten hoeft te betalen. Veel nieuwe beleggers weten dit niet, en vragen zich af waar deze kostenpost ineens vandaan komt. Bij deze!

Aansluitkosten per jaar
DEGIRO Aansluitkosten*€ 2,50
* M.u.v. Euronext Amsterdam en Brussel

Dividendbelasting bij DEGIRO

Dit zijn géén kosten die je bij DEGIRO maakt, maar ik wil het toch even kort aanhalen om duidelijkheid te scheppen. Wanneer je dividend ontvangt, dien je hier dividendbelasting over te betalen.

Ontvang je bijvoorbeeld € 10 dividend van een Nederlands aandeel? Dan moet je hier € 1,50 aan dividendbelasting (15%) over betalen. DEGIRO maakt dit makkelijk door deze dividendbelasting alvast voor je in te houden. In dit geval ontvang je dus € 8,50 aan dividend.

Het voordeel hiervan is dat je geen belasting meer hoeft te betalen wanneer je belastingaangifte gaat doen. Dit zijn dus géén kosten die je aan DEGIRO betaalt, maar dit is een service die ze jou verlenen.

Overige kosten bij DEGIRO

Naast bovenstaande kosten, zijn er nog tal van andere kostenposten wanneer je een actievere belegger bent. Denk aan kosten voor het lenen van geld, het kopen van futures en opties, en andere producten. De opties zijn bij DEGIRO eindeloos, maar ik maak daar zelf geen gebruik van.

Ik investeer enkel in aandelen en ETF’s om een vermogen op te bouwen, en hou me niet bezig met korte termijn handelingen. Wanneer je wilt weten wat dit soort zaken kopen, zal je even op de website van DEGIRO moeten kijken.

Voorbeeldberekening van de kosten bij DEGIRO

We weten nu welke kostenposten er zijn, en hoe hoog deze kosten zijn. Maar dit voelt wellicht nog een beetje abstract. Het lijkt me daarom goed om een voorbeeldberekening te maken van de kosten voor een gemiddelde belegger bij DEGIRO.

Wat de kosten voor jou zullen zijn weet je natuurlijk zelf het best. De een koopt enkel ETFs uit de kernselectie, terwijl de ander wekelijks meerdere trades uitvoert. We gaan in dit voorbeeld uit van iemand die maandelijks deze aankopen doet:

  • Maandelijks €150 aan de VWRL ETF (kernselectie)
  • Maandelijks €200 aan ASML aandelen
  • Maandelijks €200 aan 3M aandelen

In onderstaande tabel zie je welke kosten er maandelijks gemaakt worden;

VWRL: €150ASML: €2003M: €200
Transactiekosten€ 0,00€ 2,00€ 1,00
Handlingskosten€ 1,00€ 1,00€ 1,00
Beurskosten€ 0,00€ 0,00€ 2,50 (per jaar)
Valutakosten€ 0,00€ 0,00€ 0,50
€ 1,00€ 3,00€ 2,50

In dit geval maak je dus €6,50 aan kosten per maand. Daarnaast maak je €2,50 aan kosten voor het aansluiten aan de Amerikaanse beurs per jaar. Per jaar ben je in dit geval dus €78,00 aan kosten kwijt. De ervaring leert echter wel dat de meeste beleggers wat meer transacties doen. Je kan er dus vanuit gaan dat de meeste beleggers wat meer kosten maken.

Echter kan je het ook heel goedkoop houden, wanneer je enkel ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO koopt. Het is dus geheel afhankelijk van jouw profiel als belegger.

Samengevat: Is DEGIRO duur?

Ik denk dat we kunnen concluderen dat beleggen bij DEGIRO niet duur hoeft te zijn. Zeker wanneer je dit vergelijkt met grootbanken die vaak € 5 of meer per transactie rekenen. Let echter op met valutakosten, en probeer niet te veel transacties door te voeren. Spaar desnoods wat kleinere bedragen bij elkaar, om vervolgens één grote transactie te doen. Dit kan de kosten drukken.

Wil je beleggen bij DEGIRO? Overweeg dan om via mijn link (DEGIRO.nl) naar de website te surfen. Ik ontvang een kleine vergoeding voor het doorverwijzen van bezoekers naar de website van DEGIRO, dankjewel voor de moeite!

Tot slot wil ik nog herhalen dat dit artikel op 05 mei 2023 geüpdate is. Controleer altijd of de bovenstaande tarieven op het moment van lezen nog van toepassing zijn.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts