TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



Beleggen in goudmijnaandelen


Een alternatief om te beleggen in goud is via goudmijnbedrijven. De ongeschreven beursregel luidt: als de goudprijs stijgt, stijgen de prijzen van die aandelen nog harder. De volatiliteit is echter groot, je hebt geduld nodig en garanties zijn er niet. 

Goud als veilige haven

In onzekere economische tijden geldt fysiek goud als een veilige haven. Zeker als er inflatie gevreesd wordt. Bij chaos moet je goud hebben, hoor je vaak. Ook in de coronacrisis was het edemetaal weer populair, omdat dat het risico van een portfolio kan verlagen. Toch zijn er weinig thema’s waarbij de afweging tussen risico en rendement zo veel besproken is als bij goud en goudmijnen. En de volatiliteit, daar moet je ook wel tegen kunnen.

Een ding is zeker, goud is al duizenden jaren over de hele wereld een populair middel om mee te betalen. Het kan daarom geen kwaad om de bedrijven áchter de goudmijnen nader te onderzoeken en eens wat dieper te graven in het onderwerp.

Alternatief voor fysiek goud

Een disclaimer: dit verhaal gaat niet over de keuze voor goud versus goudmijnaandelen. Die directe vergelijking hangt veel af van jouw persoonlijke voorkeur, je beleggingsstrategie en hoeveel tijd of energie je in een investering wil steken. Het vertrekpunt van het artikel is wel dat (exposure aan) goud een solide belegging is en dat het als klein percentage van je portfolio kan dienen als eventuele schokdemper – met in achtneming van de risico’s.

In dit geval richten we ons puur op goudmijnen, als een mogelijk alternatief voor direct investeren in fysiek goud. Je belegt hiermee uiteraard in een echt bedrijf aan de beurs, en daarom is het ook zo totaal anders dan het kopen van goud dat in een kluis ligt.

Wil je ook de basics van investeren in goud weten of wil je de uitgebreide ervaringen van fysiek goud aanhouden bij een aanbieder – onder meer over de opslagkosten – dan kun je na het lezen van dit artikel de volgende twee video’s overwegen:

Afhankelijk van de goudprijs

Goudmijnen dus. Met de deur in huis: goudmijnaandelen – het resultaat van de bedrijven die goud delven – zijn sterk gelinkt aan de goudprijs. Als de goudprijs omhoog gaat, gaan de prijzen van goudmijnaandelen (doorgaans) nog veel harder omhoog door de hoge winstmarges. Dat wordt gezien als hefboomeffect. De kosten van het werk nemen namelijk niet toe, maar goud kan – als vluchtheuvel in onzekere tijden – wel hard klimmen.

Andersom geldt hetzelfde, de aandelen kunnen ook vele malen dalen als goud uit de gratie is. Maar zolang de vraag groot is, zal de prijs van goud blijven stijgen en dat komt de bedrijven en het rendement van goudmijnaandelen of ETF’s ten goede.

Goud mijnen kost geld

Beleggen in goudmijnaandelen betekent dat je investeert in bedrijven die letterlijk goud ‘mijnen’, ofwel uit de grond halen. Die activiteit kost veel geld en als de goudprijs daalt, zijn die kosten (te) hoog. Volatiliteit ten top dus, want de goudprijs schommelt nogal. 

Het wordt interessant als de prijs van goud stijgt, omdat de kosten van het mijnen gelijk blijven. En let op: als de dollar zwak staat, wordt de goudprijs (en indirect ook de prijs van goudmijnaandelen) voor ons in Europa interessanter.

Het goud op de wereld

Goud is in ieder geval schaars. Als je al het goud dat ooit in de wereld is opgegraven zou samenvoegen, krijg je naar schatting een blok van minder dan 21 bij 21 bij 21 meter. Dat is ruim 190.000 ton (190 miljoen kilo), of ongeveer 3 Olympische zwembaden vol. Volgens het US Geological Survey, een wetenschappelijk bureau van de Amerikaanse regering dat onderzoek doet naar natuurlijke hulpbronnen, is er nog zo’n 50.000 ton te gaan op onze planeet. Dat zou betekenen dat circa 80% al uit de grond is gehaald.

Naast de productiecapaciteit en de gevoeligheid van de volatiele goudprijs – datgene waar de bedrijven die goud mijnen zelf geen invloed op hebben – zijn er best wel risico’s voor de ondernemingen. De toekomstige inkomsten, en daarmee de koersen van een aandeel, hangen van méér af dan alleen de goudprijs. 

Risicofactoren goudmijnaandelen

  • Uitputting van een mijn (er zijn geen garanties)
  • Mismanagement / slecht bestuur: het blijft een bedrijf dat wordt gerund
  • Invloed van overheid in politieke instabiele landen
  • Diefstal en corruptie (zie onder)
  • Hoge productie- en arbeidskosten (hoe dieper, hoe duurder)
  • Wisselkoersschommelingen (goud is in dollar)

Voor aandeelhouders zijn er ook directe voordelen:

  • Geen opslagkosten van fysiek goud
  • Je krijgt (meestal) dividend
  • De koers van een aandeel kan ook stijgen, zonder dat de goudprijs stijgt
  • Geen zorgen over veiligheid van jouw goud
  • Rendement als de goudprijs hoog staat
  • Een aandeel is makkelijk verhandelbaar

We noemden net ‘diefstal en corruptie’. Een random leestip over dit onderwerp lees je hier, over toestanden in Zimbabwe. Smokkelhandel, bendes en een corrupt systeem, het hangt allemaal rondom de winning van goud in het land:

Politici houden geweld rond goudmijnen Zimbabwe zelf in stand – MO*

Wereldpartijen

Beleggen in een goudmijn-aandeel wordt meestal gezien als aanvullende investering in je portfolio. Dit voeg je toe, omdat je exposure wil hebben aan goud en een bepaald risico (inflatie) wil dempen. Er zijn wel honderden goudmijn-bedrijven waar je in kunt beleggen, van kleintjes tot ondernemingen met een kapitalisatie van meer dan 10 miljard dollar. We nemen drie van de grootste partijen ter wereld onder de loep, in willekeurige volgorde.

Barrick Gold Corp 

(NYSE, ticker: GOLD)

Oorsprong: Canada

ISIN CA0679011084

Sector: goud en koper

Deze Canadese grootmacht is opgericht in 1983. Barrick geldt als de op één na grootste gouddelver van de wereld. Het bedrijf heeft mijnen in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië en Saudi-Arabië. Ook genoteerd op de thuisbeurs in Toronto. 

Newmont Corporation

(NYSE, ticker NEM)

Oorspong: Verenigde Staten

ISIN US6516391066

Sector: goud en bijproducten zoals koper, zilver, zink en lood

De grootste goudproducent ter wereld. Amerikaans mijnbedrijf uit de staat Colorado, opgericht in 1921. Met mijnen en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Australië. De omzet in 2020 was 11,5 miljard dollar; waarvan 2,5 miljard dollar winst.

AngloGold Ashanti 

(NYSE, ticker AU)

Oorsprong: Zuid-Afrika

ISIN US0351282068

Sector: goud en zilver

Het Zuid-Afrikaanse AngloGold Ashanti is ook een top-4 speler in de wereld, met mijn-activiteiten op 21 plekken verdeeld over 4 werelddelen. Genoteerd op 7 beurzen in de wereld. Meeste activiteiten in Afrikaanse landen en er werken meer dan 70.000 mensen.

Een echte aanrader is dit artikel van Yahoo Finance, waar je de ’15 beste goudmijnaandelen van de wereld’ vindt. Inclusief cijfers en fundamentals, toelichting per bedrijf en adviezen van analisten:

15 Best Gold Mining Stocks to Invest In (yahoo.com)

Waar moet je op letten?

Bij goudmijnaandelen zijn er een paar factoren interessant om op te letten tijdens je onderzoek. Als eerste de schuldenlast. Hoe ziet de balans eruit? Kan een bedrijf blijven voldoen aan zijn verplichtingen als het tegenzit?

Als tweede, daaraan gelieerd, zijn er de cash cost en de All-in-Sustaining-Costs (AISC). De cash cost geeft aan welke (ondergrens van de) goudprijs nodig is om de kosten te dekken. Denk aan loon, energie en transport. De AISC betreft ook de aanvullende kosten zoals onder meer administratieve kosten. Kortom: wat is nodig om de onderneming te runnen.

Energietransitie 

Dan is er nog het milieuaspect. Beter gezegd: goudmijnen zijn grote vervuilers. De grote partijen uit de sector hebben zich daarom verplicht om tegen 2050 geen CO2 meer uit te stoten, maar dat kost uiteraard veel geld. Wereldspeler Newmont heeft tot 2025 al een half miljard dollar gereserveerd om te investeren in elektrische voertuigen (trucks) en zonne-energie om het goud uit de mijnen te kunnen halen.

ESG-uitdaging haalbaar?

Voor veel spelers in de markt zal die uitdaging niet haalbaar zijn. De globale verwachting is dat er nogal wat fusies zullen plaatsvinden of dat er bedrijven wegvallen, omdat zij niet mee kunnen of willen in de energietransitie die de komende decennia plaatsvindt. Dat zowel institutionele beleggers als particulieren de keuze voor duurzaamheid en ESG (milieu, maatschappij en goed bestuur) heel hoog in het vaandel hebben, is geen nieuws. 

ETF’s met goudmijnaandelen

Bij DEGIRO zitten er twee goudmijners in de kernselectie, die 1x per maand zonder transactiekosten zijn te verhandelen. 

VanEck Vectors Gold Miners ETF

Ticker G2X (Xetra)

Kosten: 0,53% op jaarbasis

55 aandelen uit de NYSE Arca Gold Miners Index, die de prestaties volgt van de grootste beursgenoteerde goudmijnbedrijven wereldwijd. Newmont en Barrick wegen samen voor 25% mee. Geen dividend.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

Ticker G2XJ (Xetra)

Kosten: 0,55% op jaarbasis

97 aandelen, voornamelijk kleine en middelgrote (jonge) bedrijven in de wereldwijde goud- en zilverwinningsindustrie. 50% in Canadese bedrijven. Geen dividend.

Tot slot

Goudmijnaandelen brengen veel risico mee. Dat komt vooral door de afhankelijkheid van de goudprijs, maar ook bedrijfsvoering en onvoorziene factoren hebben invloed. Je beperkt dat risico uiteraard door te kiezen voor een goed gespreide ETF. Heb je geduld – de goudprijs komt en gaat in een golfpatroon dat jaren kan duren – en ben je bestand tegen volatiliteit, dan kunnen goudmijnaandelen een interessante toevoeging aan je portefeuille zijn.

Hier vind je nog 10 goud ETF’s (verkrijgbaar bij DeGiro) die zowel beleggen in fysiek goud als bedrijven die zich focussen op het mijnen van goud:

De 10 Beste Goud ETF’s Bij DEGIRO | HetGeldCollege

Disclaimer: de auteur van dit artikel heeft geen van de genoemde aandelen of fondsen in zijn portfolio. De eigenaar van deze website heeft wel een directe investering in fysiek goud via aanbieder GoldRepublic. Alle voorbeelden zijn alleen gebruikt om het thema toe te lichten. Dit geldt niet als financieel advies. Doe altijd eerst je eigen onderzoek.

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts