TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



10 Veelgemaakte Fouten door Beginnende Beleggers


Het afgelopen jaar zijn er enorm veel mensen gestart met beleggen. Echter, zie je dat deze beginnende beleggers nog regelmatig fouten maken.

In dit artikel ga ik in op de veelgemaakte fouten door beginnende beleggers, om jullie te kunnen behoeden voor het maken van deze fouten.

1. Geen strategie

Vele beginnende beleggers investeren zomaar in bedrijven, omdat ze die kennen of interessant vinden. Er zit echter vaak geen specifieke strategie achter. 

Onderzoek daarom welke strategieën er zijn en welke strategie bij jou past. Enkele voorbeelden hiervan zijn groeiaandelen, dividendaandelen, ETF’s, indexfondsen of een combinatie hier van. 

Bepaal een strategie en houd je hier ook aan!

2. Denken dat het makkelijk is

Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, het is alleen niet zo makkelijk als sommige beginnende beleggers denken dat het is. Je kunt er bijvoorbeeld niet zomaar vanuit gaan dat je de markt kun verslaan door aandelen te kopen in sectoren die hard zijn geraakt tijdens een crisis met het idee: die zullen toch wel weer gaan stijgen.

Risico en rendement zijn namelijk altijd met elkaar verbonden. Over het algemeen geldt hoe hoger het potentieel rendement, hoe meer risico hier aan verbonden is.

3. Teveel naar anderen luisteren

Het kan heel leerzaam en interessant zijn om naar ideeën en adviezen van anderen te luisteren op YouTube, TV of Social Media. Zorg er wel altijd voor dat je er je eigen conclusie aan gaat hangen. 

Ga niet blind af op deze adviezen, ook niet als het een expert is. Het doel van deze mensen is over het algemeen om veel publiek te trekken, en mensen zijn nou eenmaal geïnteresseerd in voorspellingen over de markt of over specifieke aandelen.

Zelf merk ik ook dat de video’s over specifieke aandelen en de verwachting daarop het best presteren, terwijl de meest belangrijke video’s minder bekeken worden.

4. Naar de korte termijn kijken

De meeste beginnende beleggers zijn continu bezig met het bekijken van het rendement van hun portefeuille. 

Het wordt je ook wel makkelijk gemaakt tegenwoordig, je kunt op ieder moment van de dag de app van je broker openen. 

Het gevaar dat hier in schuilt is dat je je laat leiden door de schommelingen van je rendement op korte termijn. Als het goed is heb je een strategie gekozen en heb je het aandeel gekocht met het idee dat het op de lange termijn gaat stijgen, hierin maken deze bewegingen op de korte termijn eigenlijk vrij weinig uit.

Zorg er voor dat je niet in paniek raakt als een aandeel af en toe daalt, de markt gaat namelijk niet in één rechte lijn omhoog.

5. Emoties laten meespelen

Emotie is de grootste killer voor het rendement van particuliere beleggers. 

Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je, bij een grote daling van de markt, wilt gaan verkopen om de rest van je geld veilig te stellen. Het is bijna onmogelijk om geen emoties te hebben, maar probeer er voor te zorgen dat je geen beslissingen gaat maken op basis van deze emoties. 

6. De markt proberen te timen

Het timen van je aan- en verkopen heeft geen zin en is eigenlijk ook onmogelijk. Je kunt niet altijd op het laagste punt kopen en het hoogste punt verkopen, dus probeer dit ook niet. 

Zorg er voor dat je een plan hebt voor het kopen van aandelen. Voorbeelden hiervan zijn lump sum: je volledige budget in één keer investeren of dollar cost averaging: gespreid over een periode op vaste basis een bedrag investeren.

7. Te veel kosten maken

Bij het beleggen is het maken van kosten vanzelfsprekend, je kunt er wel op allerlei manieren voor zorgen dat deze kosten zo laag mogelijk zijn. 

Om te beginnen kun je de verschillende brokers al vergelijken op basis van transactiekosten en andere fees. Binnen je broker kun je ook nog allerlei keuzes maken om je kosten zo laag mogelijk te houden. Zo kun je bij DeGiro maandelijks de ETF’s uit de kernselectie zonder kosten kopen of verkopen. 

Wil je toch beleggen in losse aandelen, dan kun je kijken naar de verschillende beurzen waarop jouw aandelen te koop zijn. Je betaalt bij DEGIRO (review) namelijk jaarlijks een fee voor iedere beurs waarvan jij aandelen bezit. Zorg er dus voor dat je probeert je aandelen te kopen op de beurzen waar je al aandelen hebt. 

Al met al: zorg er voor dat je je bewust bent van de kosten en maak hierin weloverwogen keuzes.

8. Geen financiële buffer hebben

Investeren doe je voor de lange termijn, dit geld heb je dus als het goed is op korte termijn niet nodig.

Vaak zie je dat beginnende beleggers direct hun hele spaargeld gaan investeren. Maar wanneer ze dan een grote aankoop willen doen zoals een huis, hebben ze hier geen geld meer voor over. Als de markt dan toevallig net in een minder periode zit en je gaat het geld er uit halen met verlies, dan is dat erg zonde. 

Zorg er dus voor dat je voor jezelf bepaalt hoe hoog deze financiële buffer moet zijn, een vaak genoemde maatstaf is een bedrag van ongeveer 6 maanden aan uitgaven. Om er voor te zorgen dat je geen geld uit je beleggingen hoeft te halen.

9. Geen rekening houden met belastingen en inflatie

Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk rendement behalen met je investeringen. Er zijn echter een aantal factoren waarvan de meeste beginnende beleggers zich niet bewust zijn. 

Zo moet je vanaf een bepaald niveau belasting betalen over je investeringen en geld. Hoeveel dit precies is kun je vinden op de website van de Belastingdienst. 

Ook moet je rekening houden met inflatie, je geld wordt namelijk ieder jaar minder waard. Als je op dit moment €10.000 euro hebt kun je daar nu meer van kopen dan over 10 jaar, je koopkracht wordt dus minder in de loop van de tijd. Ga bijvoorbeeld maar eens na hoeveel je grootouders hebben betaald voor een huis en wat de prijs van eenzelfde soort huis nu is.

Deze factoren moet je dus allemaal meenemen in het berekenen van je daadwerkelijke rendement.

10. Te snel beginnen met hefboomproducten

Hefboomproducten, ook wel leverage genoemd, zijn producten waarmee je geleend geld kan gebruiken in je beleggingen. Dit kan er voor zorgen dat je heel veel rendement of juist heel veel verlies kan maken. 

Met een hefboom van 10 heb je bijvoorbeeld, wanneer een aandeel met 1% stijgt, je een daadwerkelijk rendement hebt van 10%. Maar dit is ook andersom zo, de verliezen zijn ook 10 keer zo groot. 

Hierin zit dus erg veel gevaar, zeker voor de beginnende en onervaren belegger die hier nog onvoldoende kennis over heeft. Zorg er voor dat je ervaring op hebt gedaan met het beleggen in normale aandelen en ETF’s, voordat je gebruik gaat maken van hefboomproducten.

Conclusie: Beginnende Beleggers maken fouten

De conclusie van dit hele verhaal is dat vrijwel iedere beginnende belegger fouten maakt. Dat is ook helemaal niet erg en dat mag.

Toch zie je helaas dat beginners soms met grote bedragen beginnen met beleggen, in dezelfde valkuilen stappen en op die manier geld verliezen. Vervolgens stoppen ze, na het accepteren van een verlies, met beleggen en voelt het voor ze alsof beleggen gelijk staat aan geld verliezen.

Hopelijk helpt dit lijstje jou om potentiële fouten (en dus verliezen) te voorkomen. Dit lijstje doorlezen is één, maar probeer met name te focussen op je mindset en zorg ervoor dat je mentaal helemaal klaar bent voordat je met serieuze bedragen gaat beleggen.

Succes!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts