TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.De Kosten bij GoldRepublic – Is het duur?


Regelmatig krijg ik vragen over de kosten bij GoldRepublic. Eerder schreef ik al een complete review van GoldRepublic, maar in dit artikel wil ik puur even inzoomen op de kosten bij het beleggen in edelmetalen via GoldRepublic.

Beleggen in fysieke edelmetalen is altijd duurder dan beleggen in ETF’s. Met die kennis in het achterhoofd is GoldRepublic een relatief voordelige aanbieder van fysiek edelmetaal. Het spaarplan is interessant om de kosten te drukken.

In dit artikel zal ik stap voor stap door de verschillende kosten lopen, om uiteindelijk met een conclusie te komen.

Wil je ook gebruik maken van GoldRepublic? Maak dan via deze link (GoldRepublic website) een gratis account aan om vandaag nog te investeren in edemetalen. Dit is een affiliate link. Gebruik kost jou niets, en ik ontvang een kleine vergoeding voor het schrijven van dit artikel. Dank daarvoor.

De kosten bij GoldRepublic op een rij

De kosten bij GoldRepublic zijn onder te verdelen in transactiekosten, opslagkosten en eventueel handelingskosten. Over zilver moet in Nederland overigens BTW betaald worden. Je kan er bij GoldRepublic voor kiezen om je zilver in Zürich op te slaan, waardoor je niet te maken krijgt met BTW.

Ook zijn er indirecte ‘kosten’. Dit zijn niet zozeer kosten, maar wel iets wat je rendement drukt. Ik heb het dan over de spread tussen de aankoop en verkoop koersen. Ik kom hier nog op terug.

Transactiekosten

Over de transactiekosten bij GoldRepublic bestaat geen twijfel. Deze kosten zijn duidelijk 1% per transactie. Dit geldt zowel voor de aankoop als voor de verkoop. Wanneer je edelmetalen koop en later weer verkoopt, ben je dus 2% aan transactiekosten kwijt.

Maak je gebruik van het spaarplan? Dan zijn de kosten slechts 0,50% voor een aankoop. Een eventuele verkoop kent wel gewoon 1% verkoopkosten.

Deze kosten zijn wat hoog voor hen die ETF’s gewend zijn, maar de kosten zijn in mijn ogen wel acceptabel. Het verhandelen van fysieke metalen brengt nu eenmaal kosten met zich mee. Wel denk ik dat het goed zou zijn als GoldRepublic een maximum bedrag hanteert voor de transacties. Hoe meer edelmetalen je koopt, hoe meer werk het is om dit te verwerken. Toch denk ik dat een aankoop van €5.000 aan goud niet twee keer zou moeten kosten als het aankopen van €2.500 aan goud.

Opslagkosten

Voor opslag is dit een ander verhaal. Hoe meer metaal je laat opslaan, hoe duurder het wordt. Dit is logisch. Daarom zijn de opslagkosten ook altijd een percentage van je tegoeden bij GoldRepublic.

Voor goud betaal je 0,50% opslagkosten per jaar, terwijl je voor zilver en platina 1% per jaar betaald. Het is logisch dat zilver wat duurder is dan goud, omdat zilver meer ruimte in beslag neemt. Één kilogam zilver is beduidend groter dan één kilogram goud.

Handelingskosten

Voor zilver in Zürich en Frankfurt betaal je ook handelingskosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid zilver of platina die je koopt. Op dit moment zijn de kosten ongeveer €9 per kilogram. Voor platina zijn deze kosten overigens ook aanwezig, maar verwaarloosbaar (0,03%). Voor zilver kan dit echter een redelijke kostenpost zijn. De kosten zijn zo’n 1,30% tegen de huidige zilverprijzen.

Verschil tussen aankoop en verkoop prijs (spread)

Verder is er een spread aanwezig tussen de aankoop en de verkoop prijs van edelmetalen bij GoldRepublic. Dit wil zeggen dat je vaak 2% minder voor je goud krijgt, dan dat je ervoor moet betalen.

De spread kan wisselen. Stel dat de spread 2% is;
Wanneer je bijvoorbeeld voor €100 aan goud koopt, zie je na de transactie dat de waarde van het goud slechts €98 is.

De spread kan echter ook oplopen als er een grote vraag of weinig aanbod is. Ik heb zelf meegemaakt dat de spread zo’n 5% op zilver was. Ik vind dat een behoorlijk verschil, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Alle kosten bij elkaar opgeteld

Als je alle kosten bij elkaar optelt kunnen de kosten toch wel oplopen. Laten we naar een scenario kijken.

Stel; je koopt €1.000 aan zilver en verkoopt dit een jaar later. We gaan uit van een prijs van €700 per kilogram tijdens aankoop én verkoop. De kosten op een rij:

Soort kostenPercentageBedrag
Transactiekosten1% koop + 1% verkoop€20,00
Opslagkosten1% per jaar€10,00
Handelingskosten€9 / kg€12,86
Spread2% (gemiddelde)€20,00
Totaal€62,86
Scenario: Schaf €1.000 zilver aan en verkoop het een jaar later

Dit zijn dus redelijk wat kosten. Je komt bij een bedrag van €1.000 al snel op zo’n 6% aan kosten. Het is goed om hier rekening mee te houden. Het constant aankopen en verkopen zou ik voorkomen. Wil je gaan handelen? Dan kan je beter in een derivaat handelen.

De kosten worden overigens procentueel lager wanneer je de edelmetalen langer vast houdt. Daarnaast zijn de kosten bij goud wat lager. Daarom heb ik ook een berekening gemaakt waarbij we voor €1.000 aan goud kopen, en dit een jaar later weer bij dezelfde koers verkopen.

Soort kostenPercentageBedrag
Transactiekosten1% koop + 1% verkoop€20,00
Opslagkosten0,50% per jaar€5,00
Spread2% (gemiddelde)€20,00
Totaal€45,00
Scenario: Koop €1.000 aan goud en verkoop het een jaar later

In dit geval ben je zo’n 4,5% kwijt aan kosten. Een stuk lager dan wanneer we hetzelfde in zilver zouden investeren. Maar ook bij goud zijn de kosten niet mals. Zou je het goud niet één jaar maar 10 jaar vast houden, dan zijn de kosten gemiddeld 0,90% per jaar. Dat klinkt al een stuk interessanter.

Het spaarplan van GoldRepublic

Ben je van plan om regelmatig te investeren in edelmetalen? Dan is het spaarplan van GoldRepublic wellicht interessant voor je. De aanschaf wordt daarmee geen 1% per transactie maar slechts 0,50% per transactie. Wanneer je bijvoorbeeld €250 per maand zou investeren, scheelt dat toch weer €1,25 per maand aan kosten.

Verkoop je je edelmetalen weer? Dan zijn de kosten wel gewoon 1%. Het spaarplan is in mijn ogen vooral interessant wanneer je maandelijks zou willen investeren. Daarnaast is het een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te investeren, en het niet te vergeten.

Wil je ook gebruik maken van GoldRepublic? Maak dan via deze link (GoldRepublic website) een gratis account aan om vandaag nog te investeren in edemetalen. Dit is een affiliate link. Gebruik kost jou niets, en ik ontvang een kleine vergoeding voor het schrijven van dit artikel. Dank daarvoor.

GoldRepublic vs. zelf kopen en opslaan

Een alternatief voor edelmetalen bij GoldRepublic en opslaan, zou zijn om het zelf te kopen en op te slaan. Er zijn tal van aanbieders actief waar je gouden munten en baren kan kopen. Ook zilver is bij verschillende aanbieders verkrijgbaar.

Vervolgens kan je dit zelf opslaan. Overigens zou ik iedereen op het hart drukken om dit soort zaken niet in huis op te slaan. Kijk liever naar een kluis bij een partij zoals De Nederlandse Kluis. Bekijk deze review van DNK voor meer informatie.

Wanneer je dit zelf gaat regelen, komen er echter ook heel wat kosten kijken. Allereerst zit er vaak een premium op de prijs van munten en dergelijke. Je betaalt vaak een paar procent meer dan de spotprijs van goud of zilver.

Vervolgens moet je de producten in huis krijgen. Veel aanbieders maken gebruik van verzekerde verzending, wat meestal met een prijskaartje komt. Sommige aanbieders hebben ook kantoren door het land waar je jouw bestelling kan ophalen, maar ook daar vragen ze vaak een paar euro voor.

Vervolgens moet je het nog veilig opslaan. Een partij zoals De Nederlandse Kluis bied safeloketten aan vanaf ongeveer €10 per maand. Deze kosten moet je dus ook rekenen.

Stel je voor dat je om de maand voor €500 aan edelmetalen koopt bij een online aanbieder. De producten hebben een spotprijs waarde van €485 (je betaalt altijd wat meer dan de spotprijs voor munten en baren). De bezorging kost €12,50 per bestelling. Vervolgens huur je een kluisje bij DNK. De kosten zijn dan als volgt.

Soort kostenHoeveelBedrag per jaar
Premium boven spotprijs3% per aankoop€90,00
Verzendkosten€12,50 per bestelling€75,00
Kluishuur€10 per maand€120,00
Totaal€285,00
Scenario: Iedere 2 maanden fysieke edelmetalen kopen en opslaan

De bovenstaande berekening is natuurlijk een beetje natte vinger werk. De daadwerkelijke kosten verschillen per aanbieder en het ligt eraan wat je precies koopt. Maar je ziet wel dat de kosten flink op kunnen lopen.

Aan het eind van het jaar heb je voor €6.000 aan edelmetalen gekocht. De kosten zijn daarmee zo’n 4,75% van je totale investering. Dit laat zich dus vergelijken met de kosten bij Goldrepublic.

Conclusie: De kosten bij GoldRepublic

We kunnen concluderen dat de kosten bij GoldRepublic niet mals zijn, zeker wanneer je gewend bent om te investeren in ETF’s. Echter zijn de kosten acceptabel als je het vergelijkt met andere aanbieders of het zelf opslaan van fysieke edelmetalen.

Het is in mijn ogen verstandig om enkel aankopen te doen die je voor de lange termijn wilt aanhouden. Ga niet handelen op het platform van GoldRepublic, maar zie het als een investering voor later.

Voor mij is GoldRepublic in ieder geval een voordelige en vooral transparante/betrouwbare aanbieder van fysieke edelmetalen. Wil je ook gebruik maken van GoldRepublic? Maak dan via deze link (GoldRepublic website) een gratis account aan om vandaag nog te investeren in edemetalen. Dit is een affiliate link. Gebruik kost jou niets, en ik ontvang een kleine vergoeding voor het schrijven van dit artikel. Dank daarvoor.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van GoldRepublic. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. GoldRepublic heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts