TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Review: Mijn ervaring met GoldRepublic


Sinds midden 2020 maak ik gebruik van GoldRepublic voor het kopen van fysiek goud en zilver. In dit blogartikel vertel ik je graag meer over mijn ervaring met GoldRepublic, zodat je kunt uitvinden of GoldRepublic ook iets voor jou is.

Ik schrijf deze review geheel op basis van persoonlijke ervaringen en dit artikel is niet gesponsord door GoldRepublic. Wel heb ik een affiliate link voor GoldRepublic. Wanneer je je via deze link aanmeld kost dat je niets extra, maar krijg ik een kleine vergoeding voor het doorverwijzen van een nieuwe klant. Klant worden bij GoldRepublic? Dan zou ik het waarderen als je via deze link klant wilt worden bij GoldRepublic (klik).


Wat is GoldRepublic?

GoldRepublic is specialist in het verhandelen en opslaan van edelmetalen. Je kunt bij GoldRepublic terecht voor de aanschaf van fysiek zilver, goud en platina.

GoldRepublic werd in 2008 opgericht door Marleen Evertsz en Kasper Luursema. Zij zagen dat de goudmarkt vooral bestond uit louche partijen, opdringerige verkopers en ondoorzichtige prijzen. Zij wilden daar met GoldRepublic verandering in brengen.

GoldRepublic ontving in 2010 als eerste edelmetaalverkoper ooit een AFM-vergunning. Daarnaast is GoldRepublic op dit moment de enige partij die op deze wijze edelmetalen aanbiedt.

Wat is dan die unieke wijze? Bij GoldRepublic kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week edelmetalen kopen en verkopen. Vervolgens worden de metalen opgeslagen op één van de locaties van GoldRepublic. Je kunt hierbij kiezen voor een kluis in Zürich, Frankfurt of Amsterdam.

De edelmetalen worden daar veilig en verzekerd opgeslagen. Vervolgens stuurt GeldRepublic iedere dag een juridisch eigendomsbewijs. Op dit bewijs wordt aangegeven hoeveel gram edelmetaal van welke baar in jouw bezit is. Je bent dus daadwerkelijk juridisch eigenaar van het edelmetaal.

Indien gewenst kun je het metaal vanaf 100 gram zelfs thuis laten bezorgen of op de locaties van GoldRepublic afhalen. Dit laatste zou ik overigens niet aanraden, aangezien hier kosten mee gemoeid zijn. Toch is het een fijn idee om te weten dat je het edelmetaal daadwerkelijk fysiek kunt ophalen.

Bron: Goldrepublic

Is GoldRepublic betrouwbaar?

In een goudmarkt vol ongure partijen is GoldRepublic wat mij betreft echt een verademing. Je aankopen zijn veilig en transparant, waardoor je weet waar je aan toe bent.

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en maakt daarnaast gebruik van onafhankelijke audits. Ze zijn ruim tien jaar actief binnen deze wereld en bieden op de website inzicht in alle benodigde documenten. Denk hierbij aan audits, verzekeringen en vergunningen.

Ik ben geen jurist en ben absoluut geen expert op dit gebied, maar ik weet wel dat ik zelf met een vertrouwd gevoel investeer in goud en zilver bij GoldRepublic. Dit voelt voor mij in ieder geval vele malen prettiger en veiliger dan wanneer ik mijn goud en zilver bij lokale partijen zou moeten kopen en opslaan.

Ook een account aanmaken bij GoldRepublic? Overweeg dan om je via deze link (GoldRepublic website) aan te melden. Dat kost jou niets extra, en ik krijg een kleine vergoeding voor het aandragen van een nieuwe klant. Zie het als een bedankje voor het schrijven van deze review.


Mijn ervaringen met GoldRepublic

Ik maak sinds 2020 gebruik van GoldRepublic en ben tot nu toe erg tevreden. Mijn ervaring is dat het een transparante organisatie is die ook snel reageert op vragen via de klantenservice.

Op het begin liep ik tegen enkele zaken aan met betrekking tot kosten en speads waardoor ik wat vragen had (ik vertel je er verderop in dit artikel meer over). Ik heb mijn vragen aan de klantenservice gesteld en kreeg de volgende dag direct een keurig antwoord wat mijn vertrouwen wekte.

Ik zal hieronder globaal omschrijven hoe het kopen van goud en zilver bij GoldRepublic in zijn werk gaat, en daarbij enkele screenshots toevoegen.

Persoonlijk dashboard

Wanneer je op de website inlogt kom je op je persoonlijke homepage terecht. Hieronder heb ik een screenshot van mijn homepage toegevoegd. Gevoelige informatie heb ik uit de screenshot verwijderd.

Persoonlijke homepage na inlog

Op de homepage vind je alle belangrijke informatie in één oogopslag terug. Denk hierbij aan:

 • Je cash saldo
  • Dit is de hoeveelheid euro’s die je in je account hebt staan. Je kunt dit eenvoudig aanvullen door via iDEAL geld over te maken. Dit geld is direct beschikbaar voor het kopen van edelmetalen.
 • Je edelmetalen portefeuille
  • Dit zijn de edelmetalen die op dit moment in de kluis liggen en jouw eigendom zijn. Zelf heb ik op dit moment zo’n 23 gram goud en 1.700 gram zilver in eigendom. Deze edelmetalen liggen in een kluis in Zürich.
 • Edelmetalen in transport
  • Wanneer je goud, zilver of platina koopt, zal GoldRepublic dit bij haar toeleveranciers aanschaffen en voor je opslaan. Wanneer je een aankoop doet duurt het gemiddeld een week voordat de door jou aangekochte edelmetalen daadwerkelijk in de kluis liggen. Dit heeft te maken met het logistieke proces dat hier achter ligt. Je hebt deze edelmetalen dus daadwerkelijk gekocht, maar een baartoewijzing is er nog niet omdat de baar nog moet aankomen bij GoldRepublic.
 • Baartoewijzingen
  • De baartoewijzing geeft aan welk baar in welke kluis jouw eigendom is. Deze toewijzing wordt ook iedere dag per mail verstuurd zodat je altijd een actueel eigendomsbewijs hebt.

Middels dit dashboard kun je in een oogopslag zien hoe je portefeuille ervoor staat. Wat ik persoonlijk nog een goede toevoeging zou vinden is een indicatie van de waarde ten opzichte van de waarde waarvoor je de edelmetalen gekocht hebt. Dit is in dit dashboard niet terug te zien, maar zie ik in de app van GoldRepublic wel terug komen.

Goud/Zilver/Platina kopen

Wanneer je edelmetalen wilt kopen ga je naar het kopje “kopen”. Hier kun je gemakkelijk een order doorvoeren. Voor de duidelijkheid heb ik hieronder wederom een printscreen toegevoegd.

Een order doorvoeren voor het kopen of verkopen van edelmetalen

Wanneer je een oder doorvoert dien je een aantal opties aan te geven.

 • Actie: Kopen of verkopen
 • Edelmetaal: Welk metaal wil je verhandelen
 • Kluislocatie: Kies voor één van de drie kluislocaties
 • Type order: Kies voor bestens (market) of een limiet order
 • Order op basis van: vul een bedrag of een gewicht in

Persoonlijk sla ik al mijn edelmetalen op in Zürich. Waarom ik dat doe leg ik hieronder in het kopje kosten verder uit. Ook ga ik daar dieper in op de spread. Dit is het verschil tussen koop en verkoop van een edelmetaal.

Het spaarplan van GoldRepublic

Naast het eenmalig kopen van edelmetalen is het ook mogelijk om gebruik te maken van een maandelijks spaarplan. Je kunt bij GoldRepublic vanaf €50,00 per maand gebruik maken van dit spaarplan. Hierdoor wordt er standaard de laatste werkdag van de maand geld van je rekening afgeschreven, en worden op de eerste werkdag van de maand edelmetalen aangekocht.

Het voordeel van het spaarplan is dat de transactiekosten wat lager liggen dan bij een eenmalige aankoop. Ook is het een mooie manier om ongemerkt wat geld apart te zetten in goud of zilver.

Zelf maak ik (nog) geen gebruik van het spaarplan dus ik kan hier verder geen ervaringen over delen.


De kosten bij GoldRepublic

De kosten bij GoldRepublic zijn relatief laag. Dit wil zeggen dat de kosten erg laag zijn als je bedenkt dat je fysieke edelmetalen hebt, die veilig worden opgeslagen en verzekerd zijn. Wanneer je zelf fysiek goud of zilver zou kopen, een kluis huurt, en een verzekering afsluit ben je absoluut meer geld kwijt.

Toch moet je je wel beseffen dat alles zijn prijs heeft. Jouw edelmetalen worden daadwerkelijk getransporteerd, opgeslagen en verzekerd. Daar gaan gewoonweg kosten mee gemoeid. Weet dus dat je wel kosten maakt wanneer je in fysieke edelmetalen gaat investeren. Het is niet te vergelijken met het investeren in aandelen of ETF’s.

Waar bestaan die kosten dan uit? Dat zal ik hieronder uiteen zetten. Let wel op, dit zijn de tarieven op het moment van schrijven van dit artikel. Check altijd even of de tarieven nog up-to-date zijn.

Een overzicht van de kosten bij GoldRepublic

De kosten bestaan uit transactiekosten, opslagkosten en eventueel handlingskosten. Over zilver moet in Nederland ook BTW betaald worden, daarom kies ik ervoor om in Zürich te kopen. Tot slot zitten er nog indirecte kosten in de spread, daar kom ik hieronder ook nog even op terug.

Transactiekosten

De transactiekosten bij GoldRepublic zijn vrij duidelijk; je bent 1% per transactie kwijt. Vergeet niet dat dit geldt voor een aankoop én een verkoop. Wanneer je edelmetalen koopt en later weer verkoopt ben je dus 2% aan transactiekosten kwijt.

Wanneer je gebruikmaakt van het spaarplan betaal je slechts 0,50% transactiekosten voor de aankoop. Wanneer je je edelmetalen ooit weer verkoopt betaal je hier wel gewoon 1% transactiekosten over.

Persoonlijk vind ik deze kosten acceptabel, maar ik zou liever zien dat er een maximum aan zou hangen. Bijvoorbeeld 1% transactiekosten met een maximum van €10 of iets dergelijks. Ik begrijp dat er kosten zitten aan het toewijzen en transporteren van fysieke edelmetalen, maar ik geloof niet dat de kosten voor een aankoop van €2.000 euro twee keer zo hoog moeten zijn als voor een aankoop van €1.000 euro.

Opslagkosten

De opslagkosten betaal je voor de opslag en verzekering van je edelmetalen. Dit zijn jaarlijkse kosten exclusief BTW. Voor goud betaal je 0,50% opslagkosten, voor zilver en platina 1%.

Ik verwacht dat goud goedkoper is dan zilver doordat goud simpelweg een grotere dichtheid heeft. €1.000 aan goud is simpelweg lichter van gewicht en kost minder ruimte dan €1.000 aan zilver. Waarom platina ook 1% kost weet ik niet, wellicht heeft het te maken met het feit dat hier minder in geïnvesteerd wordt.

Handelingskosten

Voor zilver (in Zürich en Frankfurt) en platina betaal je ook handelingskosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid zilver of platina dat je koopt. Op dit moment zijn de kosten €9 per kilogram. Voor platina zijn deze kosten verwaarloosbaar (0,03%) maar voor zilver kan het toch een redelijke kostenpost zijn. Tegen de huidige zilverprijs is dit zo’n 1,30% aan extra kosten.

De spread tussen koop- en verkoop prijs

Eerder gaf ik al aan dat ik de klantenservice wel eens gecontacteerd had omdat ik niet begreep waarom de waarde van mijn zilver anders was dan ik gedacht had. Dit had te maken met de spread.

Een spread is het verschil tussen de koop en verkoop prijs van een asset. Laat ik beginnen met te zeggen dat GoldRepublic een terugkoopgarantie geeft, wat natuurlijk super is. Dit wil zeggen dat je jouw zilver 24/7 aan GoldRepublic kunt verkopen.

Hou echter wel rekening met de spread tussen de koop en verkoop prijs. Normaal gesproken is de spread zo’n 2%. Dit wil zeggen dat je 2% meer betaalt dan wanneer je jouw goud of zilver zou verkopen. Als je voor €100 goud koopt en het direct weer zou verkopen, zou je hier slechts €98 voor terug krijgen (overige kosten buiten beschouwing gelaten).

Op het moment van schrijven van dit artikel is er een enorme run op zilver. Op dit moment is de spread op zilver dan ook bijna 5%, dat is erg veel! Hou er dus rekening mee dat deze spread niet standaard 2% is, maar kan afwijken.

Overzicht van de kosten bij GoldRepublic

Als samenvatting voor de kosten wil ik graag een scenario aan je voorleggen waarbij je €1.000 aan zilver koopt en na een jaar weer verkoopt. Ook gaan we uit van een prijs van €700 per kilogram op het moment van aankoop en verkoop. Wanneer je voor €1.000 zilver bij GoldRepublic koopt en een jaar later weer verkoopt heb je te maken met de volgende kostenposten:

Soort kostenPercentageBedrag
Transactiekosten1% koop + 1% verkoop€20,00
Opslagkosten1% per jaar€10,00
Handelingskosten€9 / kg€12,86
Spread2% (gemiddeld)€20,00
Totaal€62,86
Scenario: Schaf €1.000 zilver aan en verkoop het een jaar later

Als we zo naar het overzicht kijken zijn er redelijk wat kosten. Op een jaar kom je op ruim 6% aan kosten uit. Dit is dus goed om te onthouden wanneer je gaat investeren in fysieke edelmetalen.

De kosten zullen overigens relatief lager worden wanneer je de edelmetalen langer vast zou houden, omdat de transactiekosten en spread alleen meetellen bij een aankoop of een verkoop. Wanneer je hetzelfde zou doen over een periode van tien jaar ben je zo’n 1,5% aan kosten per jaar kwijt.

Voor de volledigheid kunnen we ook nog even kijken naar de kosten voor een scenario waarin we €1.000 investeren in goud. Ook hier gaan we weer uit van een koers die op het moment van kopen en verkopen gelijk is. Ook gaan we uit van een periode van één jaar.

Soort kostenPercentageBedrag
Transactiekosten1% koop + 1% verkoop€20,00
Opslagkosten0,50% per jaar€5,00
Spread2% (gemiddeld)€20,00
Totaal€45,00
Scenario: Schaf €1.000 goud aan en verkoop het een jaar later

In het geval van goud ben je zo’n 4,5% aan kosten kwijt. Een stuk lager dan wanneer we zilver kopen, maar nog altijd redelijk wat kosten. Ook hier geldt weer dat de kosten per jaar afnemen naar mate je het goud langere tijd vast zou houden. Wanneer je het goud zou kopen en over tien jaar pas zou verkopen, zijn de kosten gemiddeld 0,90% per jaar.


De app van GoldRepublic

Wellicht is het goed om nog te benoemen dat GoldRepublic ook een eigen app heeft. Ik heb deze app sinds kort in gebruik. Persoonlijk regel ik dit soort zaken liever op mijn pc, omdat ik dan wat meer overzicht heb.

Investeringen houd ik sowieso bij in allerlei spreadsheets die ik toch op mijn pc moet invullen, dus doorgaans regel ik alles op mijn pc. Toch is het wel fijn om de app bij de hand te hebben.

Probeer wel te voorkomen dat je constant in de app naar je rendement gaat kijken. Dit zorgt ervoor dat je allerlei aankopen en verkopen op basis van emotie gaat doen, wat uiteindelijk vaak een negatief effect op je rendement heeft.


GoldRepublic alternatieven

Er zijn in mijn ogen twee alternatieven voor het investeren in goud en zilver. Allereerst kun je gebruik maken van ETF’s. Daarnaast zou je zelf op zoek kunnen gaan naar fysiek goud en zilver en dit zelf opslaan.

GoldRepublic vs Goud en Zilver ETF’s

Het voordeel van ETF’s is dat ze erg lage kosten hebben. Wanneer ik een goud ETF vergelijk met een belegging via GoldRepublic kom ik tot de conclusie dat de ETF goedkoper is.

Echter weet je bij een ETF nooit zeker dat de onderliggende asset, goud in dit geval, ook echt in bezit is van de uitgever van de ETF. In principe wordt dit goed gemanaged, maar wanneer goud en/of zilver hard in prijs zouden stijgen, kan dit een probleem gaan worden. Met die gedachte in het achterhoofd heb ik liever mijn eigen baren die daadwerkelijk op mijn naam staan.

Daarnaast wil ik ook graag wat spreiden. Ik kan wel ETF’s bij DEGIRO kopen, maar vind het ook wel een prettig idee om niet al mijn investeringen bij DEGIRO te hebben. Op deze manier spreid ik mijn vermogen voor extra zekerheid.

Zelf fysiek goud/zilver kopen en opslaan

Een ander alternatief voor GoldRepublic is dan het zelf aanschaffen van fysiek goud of zilver en het zelf opslaan. Ik vind dit zelf een wat mindere optie.

Het begint al met de aankoop. Dit kan bij een lokale aanbieder, een online bullion webshop of eventueel via Marktplaats. Je betaalt echter al snel een flinke premium, vooral als je kleinere hoeveelheden wilt gaan kopen. Als je iedere maand een paar gram goud koopt lopen de premiums nogal hard op.

Daarnaast zit je met het stukje opslag. Thuis bewaren is sowieso een no-go wat mij betreft. Ik wil geen goud of zilver in huis opslaan. Je zou dan moeten uitwijken naar de huur van een kluis. Overigens is dit goedkoper dan ik voorheen dacht. De eenvoudigste veilig kluis kost je zo’n €10 per maand via De Nederlandse Kluis. Huur je ergens een kluis, zoek dan goed uit of je edelmetalen verzekerd zijn. De standaard verzekering bij een kluis is niet altijd toereikend.

Kortom, het zelf aanschaffen en opslaan van fysiek goud of zilver is voor mij geen serieus alternatief voor het investeren via GoldRepublic. Te veel gedoe, te veel onzekerheden en waarschijnlijk ook te veel kosten.


Conclusie

GoldRepublic is al ruim tien jaar een betrouwbare partij in fysieke edelmetalen. Je koopt bij GoldRepublic fysiek goud, zilver of platina wat vervolgens in kluizen in Nederland, Duitsland of Zwitserland wordt opgeslagen.

Investeren in edelmetalen moet je niet vergelijken met investeren in aandelen of ETF’s, er komen namelijk meer kosten bij kijken. Ondanks dat GoldRepublic relatief voordelig is, moet het edelmetaal toch getransporteerd en opgeslagen worden. Deze kosten kun je dus niet negeren.

Voor mij is GoldRepublic de meest transparante en betrouwbare aanbieder van dit moment. Wil je ook gebruik maken van GoldRepublic en heb je nog geen account? Maak dan via deze link (GoldRepublic website) een gratis account aan om vandaag nog te beginnen met het investeren in edelmetalen.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van GoldRepublic. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. GoldRepublic heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts