TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Geld verdienen met Youtube? Zo doe ik dat!


Geld verdienen met Youtube, voor vele is het een droom. Maar hoeveel geld kan je nu eigenlijk verdienen wanneer je een Youtube kanaal hebt? Er is niet één antwoord op deze vraag, maar in dit artikel ga ik proberen je een zo duidelijk mogelijk beeld te geven.

Wil je meer weten over geld verdienen met jouw website of Youtube kanaal? Hou dan Site Hustle zeker in de gaten!

Hoe verdien je geld met Youtube

Youtube inkomsten kan je onderverdelen in verschillende categorieën. Je kan geld verdienen met de advertenties die rondom jouw video getoond worden (Adsense), affiliate marketing, branded content / sponsored video’s, lidmaatschappen, donaties en merchandise.

Adsense advertenties op je Youtube video’s

De meest voor de hand liggende vorm van inkomen vanuit Youtube zijn de advertenties die voor, tijdens of na je video getoond worden. Je ontvangt een klein bedrag van adverteerders omdat jouw kijkers ook de advertenties bekijken. Hoeveel geld je hiermee verdient is van veel verschillende factoren afhankelijk.

Allereerst kan niet bij iedere video een advertentie getoond worden. Zo worden er geen advertenties getoond bij video’s die gericht zijn op kinderen. Ook zijn er veel gebruikers met een zogenaamde Adblocker, wat ervoor zorgt dat zij geen advertentie te zien krijgen.

Daarnaast is het onderwerp van jouw Youtube kanaal erg belangrijk. Adverteerders proberen namelijk de juiste doelgroep te bereiken. Je zal dus merken dat veel advertenties aansluiten bij het onderwerp van jouw video’s. Gaat jouw video over koken, knutselen of is het gewoon een vlog van jouw dagelijks leven? Dan zal de vergoeding per bekeken advertenties relatief laag zijn.

Adsense geeft dit weer in de vorm van CPM. Dit staat voor de vergoeding per 1.000 advertentieweergaven. Wanneer je een dergelijk Youtube kanaal hebt, kan je er vanuit gaan dat je tussen de €0,50 en €2,00 per 1.000 weergaven verdiend.

Heb je echter een Youtube kanaal dat is gericht op ondernemen, boten, of andere dure hobby’s? In dat geval kan je CPM een stuk hoger uitvallen. Het is mogelijk om in zo’n situatie een CPM van €5 tot €10 euro te realiseren. Je verdiend in zo’n geval dus enkele euro’s per 1.000 weergaven.

Ik heb het in dat geval over de euro’s die je zelf verdiend. Je ontvangt namelijk 55% van de inkomsten, de overige 45% gaat naar Youtube. Als je dus €5,50 per 1.000 weergaven ontvangt, zal de adverteerder €10 per 1.000 weergaven betalen.

Ik heb zelf een Youtube kanaal wat gericht is op persoonlijke financiën. De CPM ligt hier hoger dan gemiddeld. Hieronder zie je dat ik met 59.600 weergaven een bedrag van €348,11 heb verdiend.

Laat je niet misleiden door de CPM van €10,90. Hier gaat namelijk, zoals ik al zei, nog 45% voor Youtube vanaf.

Affiliate Marketing via Youtube

Een andere manier om geld te verdienen via Youtube is door gebruik te maken van affiliate marketing. Ik schrijf op Site Hustle veel over affiliate marketing, omdat het één van mijn meest favoriete vormen van inkomen is.

Je beveelt simpelweg een product aan, en linkt naar dit product. Wanneer iemand op de link klinkt en een aankoop doet, ontvang je een commissie over deze aankoop.

Je kan deze links natuurlijk in de beschrijving van je video verwerken, maar het werkt ook erg goed wanneer je deze links in je video benoemt. Zo kan je bijvoorbeeld een product reviewen. Je zegt vervolgens in de video: “Wil je weten wat de actuele prijs van dit product is? Klik hieronder op de link naar Coolblue”. Je verkoopt als het ware de click op je link.

Ik heb geen goed printscreen van een affiliate programma wat ik middels Youtube promoot. Ik promoot namelijk een private affiliate programma waarvan ik de statistieken niet met jullie kan delen. De statistieken uit de afbeelding hieronder zijn voor het affiliate programma van Coolblue. Ik doe hier niets voor, ik heb enkel mijn camera, microfoon en belichting vernoemd in de beschrijving van mijn video’s. Ik benoem deze links niet in mijn video’s, daarom vallen de inkomsten ook vrij laag uit.

Hoe relevanter jouw affiliate links zijn voor jouw kijkers, hoe beter. De Adsense CPM ligt voor een knutsel website waarschijnlijk vrij laag, maar affiliate marketing kan eventueel heel goed werken! Zorg ervoor dat je affiliate links gebruikt die passen bij de doelgroep. Link bijvoorbeeld naar materialen of gereedschappen die jij persoonlijk gebruikt.

Ben je enthousiast over een specifieke tool of type materiaal? Wees dan ook niet te bank om hier eens een video over te maken. Zorg er wel voor dat je dit niet té vaak doet, anders kan je Youtube kanaal te commercieel overkomen.

Sponsored video op je Youtube kanaal

Een andere interessante inkomstenbron vanuit je Youtube kanaal is het samenwerken met merken. Je kan zogenaamde sponsored video’s maken, of eventueel een andere partnership aangaan.

Een sponsored video is vaak een video die in zijn geheel gewijd is aan een specifiek merk of product. Zo kan een Youtube kanaal over auto’s bijvoorbeeld uitgenodigd worden bij een schadeherstelbedrijf om de werkzaamheden daar toe te lichten. Of een food vlogger kan bijvoorbeeld gevraagd worden om een nieuwe Airfryer uit te proberen.

Het is ook mogelijk om jouw video’s te laten sponsoren, zonder dat je een gehele video aan een specifiek merk of product wijdt. Vaak is de afspraak dan dat je het merk een aantal seconde benoemd en aangeeft dat zij de video mede mogelijk maken. Bijvoorbeeld: “Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Philips. De Philips Airfryer is een betaalbare airfryer van hoge kwaliteit. Bekijk hem nu bij een verkooppunt bij jou in de buurt.”

Sponsored video’s hebben in mijn ogen een aantal voordelen en nadelen. Het voordeel is natuurlijk dat jij hele waardevolle kijkers hebt. Heb je en Youtube kanaal over Mountainbikes met zo’n 10.000 abonnee’s? Een Mountainbike merk wil waarschijnlijk veel liever op jouw kanaal adverteren dan op een nieuws kanaal. Jouw kijkers zijn immers geïnteresseerd in mountainbiken, onder de kijkers van een nieuws video zal het percentage mountainbikers vele malen lager liggen. Je kan daarom ook best een aanzienlijk bedrag vragen voor een dergelijke sponsored video. Welk bedrag dat is, is weer helemaal afhankelijk van het onderwerp en het aantal kijkers dat je video’s trekken.

Een nadeel van sponsored video’s is dat het een eenmalige inkomstenbron is. Je maakt een video, ontvangt een leuke vergoeding, maar dat was het ook. Volgende video’s zijn waarschijnlijk niet meer gesponsord en je zal opnieuw op zoek moeten gaan naar nieuwe adverteerders.

Youtube Lidmaatschappen

Youtube lidmaatschappen zijn relatief nieuw. Je kan gebruikers aanbieden om Lid van je kanaal te worden. Wanneer zij dit doen, krijgen ze een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale badge bij hun comments en live chat, exclusieve video’s en andere voordelen.

Lidmaatschappen zijn niet standaard beschikbaar, je moet een flink aantal abonnee’s hebben voordat je dit kan activeren. Voorheen diende je 10.000 abonnee’s te hebben, maar dat aantal lijkt langzaam maar zeker lager te worden.

Een lidmaatschap kost meestal een paar euro per maand, 30% van deze inkomsten gaan naar Youtube. 70% van de inkomsten zijn dus voor jou als eigenaar van het Youtube kanaal.

Zelf heb ik nog geen ervaring met memberships. Ik heb de optie inmiddels wel gekregen binnen mijn kanaal met zo’n 7.000 volgers, maar ik wil dit pas gaan toevoegen wanneer ik ook genoeg tijd hem om mijn volgers daadwerkelijk iets extra’s te bieden.

Donaties ontvangen op Youtube

Een andere manier van geld verdienen is het ontvangen van donaties tijdens jouw Livestreams. Wanneer je live gaat op Youtube, is het mogelijk om een zogenaamde fooipot aan te maken.

Ik ga zelf live via Streamlabs OBS. Dit is een programma waarbij je jouw livestream op de achtergrond helemaal kan opmaken met allerlei overlappende afbeeldingen e.d. Wil je een zogenaamde donatie / fooipot aanmaken? Daarvoor gebruik ik Tipeeestream.

Het is technische gezien eenmalig wat opzet werk, ik ben er zelf een aantal uur mee bezig geweest. Maar als je alles eenmaal goed hebt ingesteld, kan je voortaan met een paar drukken op de knop live gaan.

Donaties zijn vaak kleine bedragen, maar als je vaak live bent kunnen deze bedragen natuurlijk wel oplopen. Vaak doneren mensen een paar euro, ik zie het dan ook niet echt als inkomstenbron maar echt als fooipotje. Hieronder een printscreen uit de backend van Tipeeestream.

Geld verdienen met Youtube Merchandise

Tot slot is het nog mogelijk om geld te verdienen met Merchandise. Denk bijvoorbeeld aan T-shirts, petten, etc. Ik heb zelf geen ervaring met Merchandise en heb begrepen dat de resultaten wisselend zijn. Sommige Youtubers verdienen er een aardig zakcentje extra mee, terwijl het voor andere Youtubers absoluut geen zoden aan de dijk zet.

Ik heb zelf ook nooit Merchandise via Youtube gekocht, dus kan wat dat betreft vrij weinig zeggen over deze vorm van inkomen. Het lijkt mij wel pas interessant wanneer je een flinke following hebt, men koopt immers pas jouw Merchandise als ze echt fan van je zijn.

Hoeveel abonnee’s heb je nodig om geld te verdienen via Youtube?

Het is dus vrij lastig om te zeggen hoeveel geld je gaat verdienen via Youtube. Veel mensen focussen zich op het aantal abonnee’s, maar daar zou ik niet te veel naar kijken. Het gaat met name om de volgende factoren:

  • Hoeveel views krijgen je video’s
  • Wat is het onderwerp van je video’s
  • Heb je trouwe volgers en veel reacties
  • Bereik je een specifieke doelgroep

Een Youtuber met 5.000 abonnee’s die video’s maakt over ondernemerschap, kan vele malen meer verdienen dan een Youtuber met 20.000 abonnee’s die video’s maakt over zijn/haar vakantiebestemmingen.

Ik ben heel benieuwd welke ervaring jij hebt als het gaat om geld verdienen via Youtube. Gaat het goed, of heb je er juist moeite mee? En welke vormen van inkomen werken het best voor jou? Laat een reactie achter in de comments!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts