TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Kleinere Auto om Geld te Besparen – Mijn Ervaring


De afgelopen maanden heb ik zwaar getwijfeld over het verkopen van mijn auto. Sinds ik 1,5 jaar geleden een nieuwe baan heb gekregen, ga ik lopend of op de fiets naar het werk. Ik gebruik mijn auto dan ook alleen voor de boodschappen en bezoek aan familie of vrienden.

Ik denk dat ik mijn auto gemiddeld één keer per week gebruik, vrijwel altijd voor korte afstanden. Op dit moment rij ik een BMW 116i. Een geweldige auto om te rijden, maar wel een auto van ruim 1200 kilogram rijklaar gewicht. De auto komt uit 2006 en was in aanschaf dus niet extreem duur. Ik heb er 3 jaar geleden zo’n €6.000 voor betaald.

Ik ben echter eens kritisch gaan kijken naar de kosten voor verzekering en wegenbelasting. Op dit moment betaal ik:

  • €49,95 per maand aan verzekering (WA+)
  • €48,- per maand aan wegenbelasting

In totaal betaal ik dus €97,95 per maand aan wegenbelasting en verzekering. Daarvoor heb ik nog geen meter gereden. Wanneer ik bedenk dat ik slechts één keer per week mijn auto gebruik, komt het erop neer dat ik bijna €25 per keer voor mijn auto betaal. Dat is wel erg veel!

Is het verstandig om mijn auto te verkopen?

Ja, ik zou mijn auto kunnen verkopen. Zeker in de zomermaanden is dit geen ramp, aangezien ik nog een motor heb. Ik gebruik mijn motor echter alleen voor plezier ritjes en zeker niet voor lange afstanden, daar is hij niet voor gemaakt!

Mijn auto verkopen kan natuurlijk, en vanuit een FIRE gedachte zou dat het beste besluit zijn. Ik waardeer echter de vrijheid die mijn auto geeft. Ik kan de weekboodschappen in één keer bij de Lidl halen, ik kan gaan en staan waar ik wil en ik hoef mij geen zorgen te maken over vervoer.

Toch blijft het aan me vreten, die €25 per rit. Hoeveel zou ik dit naar beneden kunnen krijgen wanneer ik een kleinere auto zou gaan rijden?

Hoeveel goedkoper is het om een kleine auto te rijden?

Momenteel denk ik na over het kopen van een kleinere auto, puur om de maandelijkse kosten te besparen. Tuurlijk, een kleine auto is ook zuiniger. Maar dat zal in mijn geval niet zoveel schelen, aangezien ik toch bijna geen kilometers maak.

Voor de vergelijking kijk ik op dit moment naar een Toyota Aygo (of vergelijkbaar). Wat zouden de kosten voor een dergelijke auto zijn? Ik zocht het deze week uit. Een dergelijke auto weegt zo’n 775 kilogram. Hierdoor betaal ik bijna 2/3 minder wegenbelasting.

De verzekering is voor een dergelijke auto ook goedkoper. Voor een goede vergelijking vergeleek ik de kosten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij voor dezelfde voorwaarden (WA+).

Dit is hoeveel ik ga betalen als ik een kleinere auto zou gaan rijden:

  • €35,02 per maand aan verzekering (WA+)
  • €19,33 per maand aan wegenbelasting

In totaal zou ik dus €54,35 per maand aan wegenbelasting en verzekering gaan betalen. Een besparing van €43,60 per maand ten opzichte van mijn huidige BMW 116i.

Klinkt misschien niet als een mega groot verschil, maar het is ruim 50% goedkoper. De investeerders onder ons weten ook wat die €43,60 per maand op de lange termijn kan betekenen. Ik reken het hieronder voor je uit.

Waarom heb ik dan mijn auto nog niet verkocht, zal je denken? Dat zit hem met name in het feit dat mijn BMW zo’n €4.500 kan opleveren als ik hem via Marktplaats verkoop. Dat kost tijd en moeite, maar ik denk dat dit een reëel bedrag is voor mijn auto.

Een Toyota Aygo uit 2010 is echter een stukje duurder. Je moet al snel aan zo’n €6.000 denken. Ik moet er dus €1.500 op bijleggen.

Hoeveel goedkoper is een kleine auto op de lange termijn?

We weten dus dat een kleine auto in mijn geval €43,60 per maand goedkoper is. Dit bedrag zal overigens nog wel hoger uit vallen, aangezien een Toyota Aygo bijna de helft minder brandstof verbruikt dan mijn BMW. Deze rijdt namelijk 1:11. Maar dit laat ik voor het gemak maar even buiten beschouwing.

Stel, ik verkoop mijn BMW vandaag en koop morgen een Toyota Aygo. Dan ga ik dus €43,60 per maand minder betalen. Ik moet er wel eenmalig €1.500 op bijleggen. Het duurt dan zo’n 34 maanden (of 2 jaar en 10 maanden) voordat ik break-even sta wat betreft kosten.

Maar wat nou als ik die Toyota Aygo 5 jaar blijf rijden? Hoeveel gaat het me dan opleveren? Na 2 jaar en 10 maanden sta ik dus break-even en vanaf dat moment ga ik geld besparen. Er blijft 2 jaar en 2 maanden over om geld te besparen. Ik ga er voor het gemak vanuit dat ik dit iedere maand in een ETF beleg met een rendement van 5% per jaar.

Na 5 jaar heb ik €1.181 bespaard door in een Toyota Aygo te rijden in plaats van een BMW 116i.

Ga ik mijn auto inruilen voor een kleinere auto?

Ik weet dat ik er verstandig aan doe om mijn auto te verkopen en naar een kleinere auto te kijken. Maar ga ik het ook echt doen? Eerlijk is eerlijk, ik weet het nog niet.

Ik ben best wel een petrol head en waardeer een mooie en fijne auto. Je ruilt toch een topmodel in voor een koekblik op 4 wielen. Toch denk ik dat ik het binnen een jaar wél ga doen. Mijn auto is vorige week weer APK gekeurd en heeft onderhoud gehad, maar ik ben bang dat er veel onderhoud nodig gaat zijn om volgend jaar weer goedgekeurd te worden.

Autogarages weten de prijzen voor een BMW wel te vragen zeg maar.. Ik hou jullie op de hoogte en laat het weten als ik de stap gemaakt heb!

Hoe zit het bij jou? Ben jij bewust kleiner gaan rijden? Of denk je er op dit moment over na? Laat gerust een comment achter, vind ik leuk om te lezen!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts