TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Prinsjesdag 2020 – wat kan de particuliere belegger verwachten?


Gisteren was het weer prinsjesdag. Iedere derde dinsdag van September worden de plannen voor volgend jaar bekend gemaakt, en zo ook gisteren. In dit artikel heb ik de belangrijkste wijzigingen die jij als particuliere belegger gaat merken opgesomd.

De complete lijst met wijzigingen is enorm, ik heb er dus enkele zaken uit gepakt die jij en ik gaan merken. Weet dus dat er naast dit lijstje ook nog andere wijzigingen doorgevoerd zullen worden.

Wijzigingen voor particuliere beleggers

De koopkracht stijgt

Deze wijziging is een algemene uitspraak en van toepassing op de gemiddelde Nederlander, niet specifiek op de gemiddelde belegger. De verwachting is dat de koopdracht gemiddeld met zo’n 0,8% zal stijgen. Het is dus een gemiddelde, per situatie kan het resultaat anders zijn.

Lagere inkomstenbelasting

Het is geen grote wijziging, maar het is er wel een. De eerste schaal van de inkomstenbelasting is op dit moment 37,35%. Dit zal volgend jaar verlaagd worden naar 37,10%. Je gaat dus iets minder inkomstenbelasting betalen, maar het verschil is zo minimaal dat je hier niet veel van zal merken.

Minder vermogensbelasting

Deze wijziging is goed nieuws voor beleggers. Op dit moment hoef je over de eerste 30.846 euro aan vermogen geen vermogensbelasting te betalen. Alles wat je daarboven op je (beleggers)rekening hebt staan is wel onderhevig aan vermogensbelasting (inkomstenbelasting box 3).

Deze drempel zal in 2021 omhoog gaan naar (ongeveer) 50.000 euro. Dat betekent dus dat je zo’n 20.000 euro meer vermogen kan bezitten, voordat je belasting moet gaan betalen. Als je wel belasting moet betalen over je vermogen, zal dat dus minder zijn omdat de eerste 50.000 euro is vrijgesteld. Goed nieuws dus!

Investeren in vastgoed

Voor starters op de woningmarkt is er ook goed nieuws. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je je eerste woning? Dat betaal je geen overdrachtsbelasting, terwijl je in 2020 nog 2% diende te betalen. Hierdoor probeert het kabinet het voor starters makkelijker te maken om een woning te kopen.

Echter is er ook een wijziging voor vastgoed beleggers. De overheid wil investeerders ontmoedigen om woningen aan te schaffen als belegging, om zo meer ruimte te creëren voor de mensen die een woning zoeken om daadwerkelijk in te wonen. In 2021 gaat de overdrachtsbelasting voor beleggingspanden dan ook van 2% naar 8%. Wanneer je in vastgoed investeert is dat nogal een verschil.

Elektrische auto’s worden goedkoper

Om het rijden van een elektrische auto te stimuleren, is het belastingvoordeel tot 2025 verlengd. Rij je een volledig elektrische auto? Dan betaal je géén motorrijtuigenbelasting.

Daarnaast gaat de motorrijtuigenbelasting op traditionele brandstof auto’s stapje voor stapje steeds verder omhoog, waardoor elektrisch een serieus alternatief wordt.

Ik heb dit hier benoemd omdat veel particuliere beleggers in elektrische auto’s beleggen via merken zoals Tesla. Dit is dus een extra duwtje in de rug. Vergeet alleen niet dat dit belastingregels op nationaal niveau zijn, dit heeft geen invloed op de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s.

Zorgverzekering gaat omhoog

Tot slot nog wat informatie over de zorgverzekering, die heeft immers iedereen. De verwachting is dat de zorgverzekering met zo’n 5 euro per maand zal stijgen.

Echter zijn de verzekeraars uiteindelijk degene die de premie bepalen, hoe dit er aan het eind van het jaar precies uit zal gaan zien is dus niet helemaal zeker.

Minder zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers

Ben je naast particuliere belegger ook nog ZZP’er? Ik wel, daarom vond ik dit een interessant punt om te benoemen. De zelfstandigenaftrek voor eenmanszaken of VOF wordt de komende jaren stukje voor stukje afgebouwd.

Dit wil dus zeggen dat je over een groter bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Echter, eerder besprak ik al dat het percentage inkomstenbelasting wat zal dalen. Netto zal je hier dus niet veel van merken.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts