Wat past bij jou? Beheerd beleggen of zelf beleggen?


Dit blogartikel is tot stand gekomen door een samenwerking met ABN AMRO.

Op Langzaamrijker praten we veel over zelf beleggen en wat minder over beheerd beleggen . Dat is eigenlijk zonde, want beheerd beleggen kan voor veel mensen ook een interessante keuze zijn.

Heb je niet veel tijd, ben je vatbaar voor emotie of wil je je investeringen niet constant zelf bijstellen om het risico aan te passen? In dat geval kan beheerd beleggen een goede optie voor je zijn.

Wat is beheerd beleggen

Beheerd beleggen is een vorm van beleggen waarbij je zelf niet actief aan de knoppen zit. Je vertrouwt je geld toe aan een partij die jouw geld vervolgens voor je gaat beleggen. Dat scheelt tijd want je hoeft jezelf niet te verdiepen in de materie.

Ook hebben de vermogensbeheerders ervaring met beleggen, waardoor ze weten welke investeringen goed bij jou passen. Zo weet je zeker dat je niet zelf beginnersfouten maakt.

Bij veel vermogensbeheerders kan je zelf een risicoprofiel kiezen. Daarmee geef je aan hoeveel risico je bereid bent te lopen. Je vermogen wordt over het algemeen verdeeld over aandelen en obligaties. Hoe hoger risicoprofiel, hoe groter het gedeelte aandelen is. Met aandelen is de kans groter om wat hogere rendementen te behalen dan met obligaties, maar ook de verliezen kunnen groter zijn.

Wat is zelf beleggen

Wanneer je zelf gaat beleggen dien je zelf je eigen keuzes te maken en op de hoogte te zijn van de marktontwikkelingen. Beleggers die zelf beleggen kunnen dit redelijk actief in losse aandelen doen, maar ook een passievere aanpak met behulp van ETF’s is mogelijk.

Je zal wel zelf een plan moeten maken en jezelf verantwoordelijk moeten houden voor het uitvoeren en volgen van dat plan. De geschiktheid verschilt van persoon tot persoon. Het is belangrijk dat je rationeel naar de aandelenbeurs kan kijken en je niet te veel laat beïnvloeden door emoties en nieuws.

Begeleid beleggen bij ABN AMRO

Wil je wel zelf beleggen, maar weet je niet precies waarin en hoe? Dan kan begeleid beleggen van ABN AMRO een interessante optie voor je zijn.

ABN AMRO begeleid je in de keuze voor je doel en het risico dat je wilt nemen. Een doel kan bijvoorbeeld de studie van je kinderen of het aflossen van je hypotheek zijn. Je kiest vervolgens een ABN AMRO Profielfonds dat beheerd wordt door de experts van ABN AMRO zelf.

Toch heb je zelf de vrijheid om je investering aan te passen of te stoppen. Het is dus een vorm van zelf beleggen waarbij je gebruik maakt van de kennis die de experts van ABN AMRO te bieden hebben.

Beleggen kost tijd

Eén van de belangrijkste redenen om te kiezen voor begeleid beleggen van ABN AMRO is de factor tijd. Wanneer je zelf wilt gaan beginnen met beleggen kost het met name veel tijd om alle materie in eerste instantie tot je te nemen. Wat zijn aandelen, wat zijn obligaties, hoe bepaal ik het risico dat ik wil lopen, waar koop ik mijn beleggingen, etc.

Wanneer je kiest voor begeleid beleggen kan je binnen een uur alles geregeld hebben. Je kiest je doel, stort het geld en stort eventueel periodiek geld bij.

Daarom denk ik dat begeleid beleggen interessant kan zijn voor mensen die niet voldoende tijd hebben, of niet voldoende tijd willen maken om alle materie rondom beleggen te beheersen.

Emoties bepalen een groot deel van je rendement

Een andere hele belangrijke reden om te kiezen voor begeleid beleggen is emotie. Over het algemeen bepalen emoties een groot deel van je rendement.

Het komt geregeld voor dat particulieren die zelf een portefeuille samenstellen, keuzes maken op basis van emotie. Emotie is binnen de wereld van beleggen één van de slechtste raadgevers.

Zo kan het gebeuren dat je uit paniek al je beleggingen op de bodem van de markt verkoopt, of juist op een hoog punt in risicovolle aandelen stapt omdat je bang bent om de boot te missen.

Wanneer je van jezelf weet dat je vatbaar bent voor dit soort emoties, zou begeleid beleggen een goede keuze kunnen zijn.

Het nadeel van begeleid beleggen

Naast alle voordelen heeft begeleid beleggen natuurlijk ook een nadeel. Het nadeel is dat er kosten zijn voor de service die je ontvangt. Binnen het profielfonds worden kosten gemaakt die uiteindelijk wat van het rendement afsnoepen. Daar staat tegenover dat je met een gerust gevoel aan de slag kan gaan.Zorg er dus voor dat je goed naar de kosten kijkt en niet te maken krijgt met een partij die enorme commissies vraagt waardoor je rendement uiteindelijk enorm tegenvalt.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts