TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



Wat is het gemiddelde rendement op aandelen?


Beleggen draait om rendement maken op je geld. Als nieuwe belegger wil je dan ook graag weten wat je kunt verwachten. Dat is meteen een lastige spagaat. We weten heel veel op basis van data uit het verleden, maar tegelijk hebben we geen enkele zekerheid en weten we niks over de toekomst. We zoeken naar inzichten over het gemiddelde rendement.

Wat is rendement?

Rendement is het (positieve of negatieve) resultaat op een investering, wat we uitdrukken in een percentage van de investering aan de beginperiode. Meestal wordt dat berekend op jaarbasis. Rendement is niet hetzelfde als het resultaat, wat uitgedrukt wordt in een bedrag.

Doordat we rekenen met rendement en dus met procenten, kun je verschillende uitkomsten veel beter met elkaar vergelijken. Ook maakt het dus niet uit of je 50 euro per maand inlegt of 5000 euro, het gaat allemaal om de procenten – in de plus – op je beleggingen.

De benchmark

Rendement maken is de hoofdreden dat je belegt. Tegelijkertijd is verre van eenvoudig om dat structureel goed te doen, of op alle posities die je koopt. Je haalt een rendement door middel van koerswinst, het ontvangen van dividend en in het geval van obligaties op de rente die je elk jaar krijgt. Rendement is een maatstaf om een fonds of aandeel te beoordelen over de jaren heen.

Spoiler alert: je gaat nooit (nee echt, nooit) op alle investeringen een positief rendement halen. Maar zolang je meer goede dan minder goede beslissingen neemt, is dat niet erg. Daarnaast is geduld je allerbeste vriend.  

Je kunt een index (zoals de AEX of S&P 500) gebruiken als benchmark. Dat is immers hoe de markt als geheel presteert. Je kunt fondsen, aandelen of je portfolio afzetten tegen die benchmark.

Het rendement op aandelen in de laatste 100 jaar

Uit cijfers blijkt dat het gemiddelde rendement op aandelen in de Verenigde Staten in de laatste 100 jaar jaarlijkse ongeveer 10% is geweest, en 6-7% als je de inflatie meeneemt in dat percentage. Toch komt die 10% niet zo vaak voor. Sterker nog: tussen 1926 en 2020 viel het percentage maar acht keer binnen de bandbreedte tussen de 8-12% rendement. De andere jaren was het veel hoger of veel lager.

Tip: wil je een keer echt diep duiken in de historische data, google dan eens naar het jaarlijkse rapport van de drie Amerikaanse hoogleraren Dimson, Marsh en Staunton. Zij berekenen het rendement van aandelen van 1900 tot nu.

Volatiliteit: aandelen schommelen

Die 10% rendement vertekent ook het beeld dat de rendementen van jaar tot jaar kunnen schommelen, door de volatiliteit van aandelen. Zo is er in de laatste 93 jaar maar liefst 26 keer verlies geleden, met uitschieters zoals in 2008 aan het begin van de bankencrisis (-38%).

Als je een lange horizon hebt, is dat echter geen probleem. De zon gaat immers op de beurs altijd weer schijnen. Ook als je een jaar met negatief rendement hebt gehad. Heb je een korte horizon, dan is dat wel een probleem. Je kunt op het verkeerde moment instappen en dan heb je (te) weinig tijd om een eventueel verlies weer te laten herstellen.

Veel jonge beleggers azen – op social media, via financial influencers en online community’s zoals Reddit – op de nieuwste trends. Een snelle rit naar boven, winst pakken en de val naar beneden te vlug af zijn. Anderen gaan voor de lange termijn en kiezen voor ETF’s, die een gemiddelde van de markt weten na te bootsen. Eén ding is bewezen, hoe veel de aandelenmarkten ook op en neer gaan: ze gaan op langere termijn altijd weer omhoog.

De index verslaan

De Amerikaan Peter Lynch is één van de beroemdste en beste beleggers aller tijden. Als fondsmanager van het Magellan Fund behaalde hij tussen 1977 en 1990 een gemiddeld rendement van ruim 29% (!) per jaar. Daarmee runde hij het beste beleggingsfonds van de wereld. In maar liefst 11 van de 13 jaar aan het roer, wist hij de S&P 500 index te verslaan.

Lynch had geen geheim, behalve dat hij het vooral simpel hield. “Koop wat je kent, kijk naar de fundamentals, heb een langetermijnvisie, laat je niet uit aandelen verjagen als de markten dalen en beleg alleen in namen waarvan je het verhaal erachter begrijpt.”

Tip: als je wilt leren van zijn succes, op YouTube staan genoeg oude interviews met Peter Lynch die qua inhoud nog steeds van toepassing zijn op de actualiteit. Zijn kennis is tijdloos en je wordt er altijd wijzer van. De man is een goeroe en kan je misschien inspireren.

Gemiddeld: 7% rendement

Die 29% is natuurlijk uitzonderlijk hoog. Na de Corona-uitbraak in maart 2020 zijn er veel aandelen fors gezakt en hebben vele beleggers daarna ook zulke hoge (en nog veel hogere) rendementen kunnen maken toen de markt zich herstelde. Dat is echter geen ‘normaal’ jaar, voor zover je al kunt spreken van normaal op de beurs. Niemand weet wat er komt.

Een algemene aanname, die je wel het meest zult lezen, is dat het gemiddelde rendement op aandelen ongeveer tussen de 7% en 8% ligt. Volgens superbelegger Warren Buffett ligt het ietsje lager (tussen 6% en 7%), dus laten we heel globaal uitgaan van 7%. De rest is dus speculatie.

Tijd in de markt verslaat het timen van de markt

Bewezen is dat veruit de meeste beleggers de markt niet kunnen verslaan. De markt timen heeft eigenlijk geen zin, omdat niemand kan voorspellen wanneer een aandeel op zijn hoogste of laagste punt staat. Daarom is passief beleggen in goed gespreide ETF’s een slimme en populaire keuze. Waar je wél invloed op hebt, is je tijd in de markt.

Tijd in de markt is belangrijker dan timing van de markt!

Waarom is tijd in de markt zo belangrijk?

Een periode van 30 jaar is ongeveer 11.000 dagen. Als je in die periode de 10 beste en meest groene handelsdagen zou missen, kan je rendement zomaar dalen van bijvoorbeeld 9% naar nog maar 6%. Mis je de 20 beste dagen, haal je amper nog maar 4%. Het grootste deel van je rendement komt uit een ultra-klein gedeelte van de handelsdagen. Dan moet je er wel zijn.

Als je in Amerika van de laatste 40 jaar de beste 30 handelsmaanden had gemist, dan zou je rendement dalen van ongeveer 11% naar maar 3%. In paniek uit de markt stappen omdat er een correctie of recessie is geweest, is dus altijd de meest onverstandige keuze. “The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient”, is één van de beroemdste quotes van Warren Buffett. Hij staat sinds 1965 op gemiddeld +20% rendement.

Wie na de Corona-uitbraak van maart 2020 gewoon was blijven zitten, was waarschijnlijk allang hersteld en zelfs alweer hoger uitgekomen dan voor de pandemie.

Korte termijn rendementen

Natuurlijk kun je op de korte termijn hele hoge rendementen behalen. Maar bedenk: actief beleggen gaat snel, kost veel tijd en is heel spannend. Waar iemand als Peter Lynch of Warren Buffett kijkt naar het fundament van het bedrijf áchter het aandeel, kijkt een korte termijnbelegger alleen naar het aandeel (en de psychologie van de markt) zelf.

Stijgt de koers? Wordt het aandeel meer waard? Niks mis mee, als je weet wat je doet en de risico’s aanvaardt. Wij kijken naar realistische, met statistieken bewezen rendementen op de langere termijn. Ook dan kun je overigens veel meer behalen dan de genoemde 7%.

Wie 10 jaar geleden aandelen ASML had gekocht, had nu zo’n 1200% rendement gemaakt. Hetzelfde geldt voor collega-chipper ASMI, die zelfs over de 1500% is gegaan. Maar ook dan geldt weer dat je tijd in de markt altijd het meeste rendement oplevert.

Hoger langer in de markt, hoe lager het risico

De bottom line moge duidelijk zijn. Als je langer belegt, heb je lagere risico’s. En door uit te zoomen van jaren naar decennia, zul je zien dat in de laatste elf decennia er maar twee keer verlies is gemaakt. Sinds 1950 heb je met een beleggingshorizon van vijftien jaar of langer altijd een positief rendement kunnen halen (mits een goed gespreid portfolio).

Geen garantie op rendement

Je hoort ‘m vaak: rendementen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Dat klopt. Maar in het slechtste geval had je (sinds 1950, met vijftien jaar in de markt en goed gespreid) altijd nog bijna 4,25% rendement gemaakt. Overigens wordt de term ‘reëel gemiddeld rendement’ gebruikt als de inflatie er al vanaf is getrokken. Als dat niet is, gaat het over het ‘nominale’ rendement. En als je naar decennia kijkt, let dan ook op of een bepaalde uitschieter (zoals de dotcomcrisis in 1999, de huizencrisis in 2008 of de coronacrisis in 2019) er wel of niet in wordt meegenomen.

Is het mogelijk om meer rendement te maken?

Is het mogelijk om méér dan 7% rendement te behalen? Ja, zeker. Maar je kunt en mag er niet vanuit gaan. En al helemaal niet dat je dat consequent kunt volhouden. Focus je daarom op de historisch bewezen rendementen uit het verleden, met 5% tot 8% als realistische standaard. Dat is een prima doel om na te streven.

Historisch rendement AEX

Nog even naar het verleden. Wat is historisch gezien het gemiddelde rendement in Nederland op de AEX? Als we kijken naar de laatste ruim 30 jaar, periode 1989-2019, zien we dat er zeven jaren waren met negatief rendement en 24 jaren met een positief rendement. Het gemiddelde rendement? Dat was, jawel: 7,26% per jaar.

De AEX is echter nog iets ouder, uit 1983. En zie daar het totale gemiddelde rendement: 10,4%.

Zoals je kunt zien verschilt dit nogal per jaar. In het totale bestaan van de AEX waren er 9 negatieve jaren en 28 positieve jaren.  

Tot slot

Rendement is natuurlijk een hard percentage, groen of rood. Maar er zit ook veel psychologie achter. Eigenlijk zoals bij het punt dat we in dit verhaal maken, over tijd in de markt. Daarom nog een paar inzichten:

  • Ben niet te euforisch als het goed gaat. Ja, je hebt een goede beslissing genomen. Maar weet dat het in de toekomst (zeer waarschijnlijk) minder zal gaan. En dan ben je van genie niet ineens een loser
  • Ben juist optimistisch als het niet goed gaat. Een correctie of mindere maand geeft je kansen om aandelen te spotten die ondergewaardeerd zijn en je in de toekomst veel rendement kunnen opleveren
  • Wil je die 7% gemiddeld? Dan is buy and hold het devies. Niet te veel kopen en verkopen. Alleen al vanwege de kosten. Tenzij je Peter Lynch of Warren Buffett bent, kun je de markt niet verslaan. En dan is 7% héél netjes

Als laatste tip: gebruik deze compound interest calculator eens.

Compound Interest Calculator (rapidtables.com)

Vul je periodieke inleg in en kijk wat je over 10, 15 over 20 jaar aan vermogen opbouwt door middel van compounden. Zeker weten dat je blij wordt van die rendementen!

Disclaimer: Dit artikel is met grote zorg en passie samengesteld. We kunnen echter niet 100% correctheid van de cijfers garanderen. Ook kunnen de gemiddelde cijfers in het verleden verschillen van het moment van schrijven. Wil je de exacte rendementen van verschillende indexen weten? Verdiep je dan zelf in de cijfers alvorens je je conclusies trekt.

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts