TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Wat is een aandelensplitsing?


Een aandelensplitsing of stock split is een onderwerp dat met regelmaat terugkomt op de beurs. Maar wat is het precies? Waarom besluit een bedrijf om tot zo’n splitsing over te gaan? En heb jij er als belegger voordeel van? We duiken erin.

Je herkent het vast. Amazon, Google of Shopify zijn prachtige aandelen, maar voor een kleine particuliere belegger erg hoog geprijsd. In Nederland heb je met toppers zoals Adyen,  of bijvoorbeeld ASML hetzelfde: succesvolle bedrijven, mogelijk interessante beleggingen, maar voor de meeste mensen niet een aandeel dat je elke maand even kunt bijkopen.

Wat is een aandelensplitsing

Bij een aandelensplitsing worden de (doorgaans dure) aandelen van een bedrijf opgesplitst in kleinere stukken. Het aantal aandelen dat uitstaat op de markt wordt daardoor vergroot. Stel dat een bedrijf eerst 10 miljoen aandelen had uitstaan en na de splitsing 20 miljoen aandelen, dan gaat het om een aandelensplitsing van 2-voor 1. Had je één aandeel, dan heb je er na de splitsing dus automatisch twee. Helaas: de prijs verdubbelt echter niet mee.

Veel stock splits bij Apple 

Kampioen van de stock split is misschien wel Apple. Maar liefst vijf keer sinds het bedrijf op de beurs genoteerd is, heeft er al een splitsing plaatsgevonden. Het meest recent was dat in 2020, toen de aandelen volgens de verhouding 4-voor-1 gingen. Maar ook in 2014 (7-voor-1) en de jaren 2005, 2000 en 1987 (alle keren 2-voor-1) werden de aandelen gesplitst. Kun je dus nagaan wat de koers was geweest als het aandelen die splitsingen níet had uitgevoerd. Er zijn berekeningen dat het aandeel Apple dan meer dan 25.000 dollar had gekost.

Aandelensplitsing Tesla

Een ander bekend (en ook recent) voorbeeld is Tesla, dat in de zomer van 2020 een splitsing uitvoerde. In dit geval ging het om een 5-voor-1. Het resultaat pakte goed uit, want bij het moment van de aankondiging dat dat ging gebeuren – eind augustus – ging het aandeel met 81% omhoog. Vanaf de daadwerkelijke splitsing tot aan het einde van het jaar kwam daar nog eens een koersstijging van 42% overheen.

Het bedrijf verandert niet

Bij een aandelensplitsing verandert er natuurlijk niks aan het bedrijf zelf. En dat geldt ook voor de waarde van jouw portfolio. Als je één aandeel hebt van 1000 euro en het bedrijf gaat net zoals Tesla 5-voor-1, dan heb je na de splitsing vijf aandelen van 200 euro. De totale marktkapitalisatie van het bedrijf op de beurs verandert verder niet. Er is overigens ook geen grens vanaf dat het kan, al zal het aandeel in principe boven de 250 dollar moeten staan.

Waarom splitsen bedrijven hun aandelen?

Een aandelensplitsing hoeft niet – het mág. Er is geen regel of wet die zegt dat het vanaf een bepaald punt overwogen moet worden. Het wordt meestal doorgevoerd als de koers heel hard is gestegen. Daardoor is het voor kleinere beleggers, zoals met de voorbeelden aan het begin van dit artikel, een minder toegankelijk aandeel. 

Als Amazon bij wijze van spreken 3500 dollar kost, dan koop je dat niet snel. Maar na een 10-voor-1 splitsing is het aandeel met een prijs van 350 dollar ineens een stuk meer bereikbaar voor met name particuliere beleggers. Dat is dus ook een psychologisch effect, simpelweg omdat meer mensen toegang hebben tot een bepaald aandeel en daardoor de populariteit kan stijgen. Vaak treedt er ook een (al dan niet kortstondige) koersstijging op.

Hoe werkt een aandelensplitsing?

Qua procedure lijkt een aandelensplitsing op wat je ook hebt met dividend: een kalender van belangrijke momenten die na elkaar volgen. Er is een aankondiging en die bevat een aantal belangrijke data: 

  • De record date (moment van vaststellen dat je het aandeel bezit en dus recht hebt op de nieuwe situatie)
  • De split date (waarop de splitsing wordt doorgevoerd)
  • De ex-date (de dag dat de nieuwe prijs van de gesplitste aandelen in werking gaat). 

Je hoeft niks te doen, je eigen broker – zoals DeGiro of Bux – voert de splitsing voor je door. 

Geen directe waarde toegevoegd

Een vast aantal om door te splitsen is er niet. Het kan twee zijn, maar ook drie of vijf of tien. Per saldo blijft alles gelijk, dus het aantal maakt niet veel uit: het blijft een boekhoudkundige ingreep. En het voegt geen directe waarde toe aan het bedrijf. Maar een vaak voorkomend effect – zie Tesla in 2020 – is wel dat de koers op korte termijn stijgt. Dat is dan wel weer een mooi effect voor beleggers, zeker als het een populair merk is zoals Tesla of Apple. 

Het is een op niets gestoelde aanname, maar als een Nederlands topbedrijf als ASML of Adyen een split zou doorvoeren, zou dat veel kleine beleggers kunnen aansporen om ook in te stappen.

Een reverse stock split

Het tegenovergestelde bestaat ook: een reserve stock split. Dit is precies het omgekeerde. Als de verhouding 1-voor-2 is, betekent dat dat je één aandeel terugkrijgt voor elke twee aandelen die je in bezit had. Als dat bijvoorbeeld 10 euro per stuk was, heb je na de reverse stock split één aandeel van 20 euro.

Koers kunstmatig omhoog

Dat is overigens niet het meest positieve signaal, want vaak gaat het om kleine (penny-stock) aandelen die nominaal heel weinig waard zijn geworden. Het bedrijf kan kiezen om de koers kunstmatig omhoog te brengen door de aandelen samen te voegen. Ook hierbij verandert er voor jou, voor de waarde van je totale positie, uiteraard niks. Maar feit is wel dat als een bedrijf een reverse split aankondigt, dat dat ook kan leiden tot een koersdaling.

Berkshire Hathaway: twee categorieën

Een andere – weer afwijkende – smaak om de verhandelbaarheid van aandelen te vergroten wordt gehanteerd door Berkshire Hathaway. Het machtige conglomeraat van Warren Buffett heeft twee categorieën: het aandeel is verkrijgbaar in klasse A en B. 

De A-aandelen kosten op moment van schrijven ongeveer 430.000 dollar, terwijl de B-aandelen nog geen 300 dollar kosten. Dat maakt het voor kleine beleggers een stuk eenvoudiger om in te stappen. Ook kan het bedrijf een medewerker makkelijker belonen of een bonus geven via aandelen.

Hoe zinvol is een splitsing?

Terug naar de splitsing, want hoe zinvol is zo’n move van een onderneming? Het maakt voor de bedrijven zelf niet zoveel uit, het is namelijk puur cosmetisch. Je kunt zelfs populair zeggen dat het bijna een boost is voor status of ego: wij zijn zo groot en gewild, dus we gaan splitsen en dat zorgt voor veel PR. 

Die mening is puur persoonlijk overigens. Bedenk ook dat de spread – verschil tussen bied en laatprijs – groter wordt bij aandelen die laag geprijsd zijn. 

Het straalt in elk geval vertrouwen uit. Maar anderzijds, een aandeel dat duur is, trekt een bepaald type (lange termijn en standvastige) beleggers aan. Neem Berkshire Hathaway, waar de prijs van één A-aandeel een flink koophuis in Nederland waard is. Bij een lagere prijs zijn er meer ‘snelle’ beleggers die op winstbejag uit zijn. 

Het fenomeen aandelensplitsing is overigens minder in zwang dan in het verleden, met name rondom de eeuwwisseling in de dotcom-bubbel vond het veel plaats. Nu is het wat minder in de mode.

Nadeel: je GAK is niet meer juist

Een nadeel van een stock split is dat je de precieze aankoopwaarde en het rendement van je aandelen niet meer goed kunt zien bij je broker; en al helemaal niet als je je aandelen overzet naar een andere broker. Daarom is het altijd goed om zelf een Excel-bestand bij te houden van de aan- en verkopen in je portfolio, om precies te weten wat je rendement is.

Samengevat

Een stock split is letterlijk een aandelensplitsing. Het aantal uitstaande aandelen wordt vergroot, terwijl de koers wordt verlaagd. Er komen extra aandelen bij maar er vindt geen verwatering plaats. Het doel is met name om de verhandelbaarheid te vergroten.

Voor bedrijven is het voordeel:

  • Meer beschikbaarheid voor kleinere beleggers
  • Meer aandeelhouders (dus meer spreiding onder beleggers, dus meer verhandelbaarheid)
  • PR: een stock split zorgt voor veel publiciteit (en dat is veel waard)
  • Psychologisch effect

Dat laatste heb je ook met een ETF waarin een groot fonds heel sterk vertegenwoordigd is. Bijvoorbeeld een tracker waarin een topfonds als Amazon voor 20% meeweegt, die geeft je voor een lage prijs toch exposure tot een groot (duur) aandeel. Dat voelt prettig.

Bij een reverse stock split wordt het aantal uitstaande aandelen samengevoegd. De nominale waarde gaat (met een bepaalde factor) omhoog, waardoor het totaal aantal uitstaande aandelen met die factor omlaag gaat. Dat gebeurt als de koers zo laag is dat een ingreep nodig is om de koers ‘op te krikken’. 

Who knows komt er nog een stock split van bijvoorbeeld Amazon, Google (Alphabet) of Shopify, die dusdanig duur zijn dat het voor kleine beleggers niet makkelijk te kopen is. Of wéér Tesla, dat opnieuw zijn weg omhoog wist te vinden na de splitsing van 2020.

Naslagwerken: Wil je nog wat meer bronnen raadplegen over aandelensplitsingen, dan kun je mogelijk onderstaande twee artikelen eens overwegen:

Disclaimer: De auteur van dit artikel heeft positie in Apple; niet in de andere genoemde fondsen. Geen van de genoemde fondsen geldt als advies; deze namen zijn puur gebruikt als voorbeeld om het onderwerp van dit artikel nader toe te kunnen lichten. Doe altijd je eigen onderzoek.

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts