TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



Wat is de S&P500?


De S&P 500 is één van de bekendste en meest gebruikte aandelenindexen van de wereld. S&P is afkorting van de Standard & Poor’s Index, met daarin de grootste Amerikaanse bedrijven gemeten qua beurswaarde. Lees er hier alles over.

De 500 grootste bedrijven

In de S&P zitten de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten, gemeten naar hun marktkapitalisatie. De Dow Jones is misschien nog wat bekender qua naam, maar de S&P index wordt het meest gebruikt door beleggers over de hele wereld door zijn grote omvang en vele sectoren. De gezaghebbende S&P 500 wordt dan ook beschouwd als de beste graadmeter voor de Amerikaanse large-cap bedrijven.

Wat is Standard & Poor’s?

Standard & Poor’s zelf is een Amerikaanse kredietbeoordelaar, onderdeel van McGraw-Hill Financial. Eén van de hoofdactiviteiten is het beoordelen van de kredietwaardigheid van een onderneming. De adviezen van Standard & Poor’s gelden als referentie voor de financiële wereld. Deze zogeheten ratingbureaus (naast Standard & Poor’s heb je bijvoorbeeld ook concurrent Moody’s) hebben een sleutelrol in het financiële systeem.

Een rating is een soort keurmerk hoe groot de kans is dat een bedrijf (of een land, of instelling) het geld dat een belegger inlegt, ook kan terugbetalen. Die ‘terugbetaalcapaciteit’ geeft dus aan hoeveel risico je loopt op de onderneming. Uiteraard geldt hoe slechter de rating, hoe hoger het risico. Voor zo’n bedrijf is het duurder om geld te lenen, omdat de beleggers en banken een hogere rente willen.

S&P: heel brede index

De oorspronkelijke S&P-index bestaat al ongeveer 100 jaar, sinds 1923. Destijds ging het om 233 bedrijven. Sinds 1957 deze uit 500 bedrijven in de belangrijkste industriesegmenten. Alles bij elkaar beslaat de S&P-index ongeveer 80% van de beurskapitalisatie van de VS. Daar zitten de middelgrote en kleine bedrijven niet bij, maar alleen de groteren. De nummer 1 zwaargewicht is vandaag de dag gigant Apple, gevolgd door Microsoft en Amazon.

Meer weten over de weging van bedrijven? Check deze lijst:

S&P 500 Companies – S&P 500 Index Components by Market Cap (slickcharts.com)

Het verslaan van de benchmark die de S&P geeft, is het doel van de overgrote meerderheid aan beleggers, fondsbeheerders en portfoliomanagers in de hele wereld. Maar niet voor niks heeft superbelegger Warren Buffett het al vaak gezegd: “Voor veruit de meeste mensen geldt dat ze het beste af zijn met een S&P-indexfonds in plaats van losse aandelen.” Het gemiddelde van de markt verslaan – zeker structureel – is heel moeilijk.

Waarom investeren in S&P 500?

Buffett, we spreken hem uiteraard niet tegen, heeft gelijk. Sinds de oprichting in 1957 heeft de S&P 500 alle zware stormen en stormpjes meegemaakt – crises, crashes, correcties op gebied van olie, dotcom, financiële markt en een pandemie – en nog altijd ‘scoort’ de index een gemiddelde plus van zo’n 10%. Dat is nog steeds geen garantie voor de toekomst. Maar wie uitzoomt zal zien dat de slechte jaren of periodes altijd zijn gevolgd door goede jaren die weer voor herstel en groei hebben gezorgd.

Voor een historische grafiek van de S&P 500, klik dan hier

S&P 500 Index – 90 Year Historical Chart | MacroTrends

Hoe komen bedrijven in de S&P 500?

Om als bedrijf in de S&P 500 te kunnen komen, moet het voldoen aan een aantal factoren. Allereerst: het bedrijf moet uit de VS komen. Verder moet het bedrijf op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van bijna 12 miljard dollar hebben, de aandelen moeten zeer liquide zijn en tenminste 50% van de aandelen moet voor openbare handel beschikbaar zijn (de ‘free float’). Tot slot moet het bedrijf vijf kwartalen winst kunnen rapporteren: over het meest recente kwartaal en over de som van de laatste vier kwartalen. Ook moet het beursfonds bijdragen aan een evenwichtige verhouding van de sectoren binnen de index.

Wie zitten er in de S&P 500?

Alle bedrijven zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange of de NASDAQ. De S&P telt 11 hoofdsectoren, waarin alle 500 bedrijven worden ingedeeld. De drie grootste sectoren zijn IT, gezondheidszorg en duurzame consumptiegoederen. Deze sectoren zijn weer verder onderverdeeld in 24 industriegroepen, 69 industrieën en 158 sub-industrieën. Sinds 1988 is het aantal maximale bedrijven per sector losgelaten. Technologie is met ruim een kwart het meest vertegenwoordigd. De weging van de top-drie zegt al genoeg.

Zomaar een paar ‘originals’, ofwel bedrijven die sinds 1957 bij de oprichting in de S&P zaten en nog altijd zitten, zijn Altria Group (tabak), American Electric Power (elektriciteit), Campbell Soup (voeding), IBM (IT), Pepsi (voeding) en Pfizer (medicijnen). Ook vandaag de dag nog relevante bedrijven. In totaal gaat het om zo’n 90 bedrijven die er 65 jaar geleden bij oprichting al bij waren. Per jaar rouleren er zo’n twintig bedrijven gemiddeld in en uit de index en elk kwartaal vindt een herweging plaats.

Zwaarst wegende aandelen in S&P

Zoals gezegd is Apple op dit moment koploper van de S&P, met 6,9% gewicht van de hele index. De top-10 is samen goed voor bijna 30%. Onze eigen AEX in Amsterdam is ook op deze manier samengesteld, met als verschil dat het daar ‘maar’ om 25 bedrijven gaat. De koers van de gehele index is dus veel meer vatbaar voor wat de topfondsen doen. Eén van de bekendste nieuwkomers in de S&P 500 (eind 2020) was Tesla, dat ook meteen in de top-10 kwam. Na vijf kwartalen winst op rij werd Tesla toegelaten en voegde zich dus gelijk bij de kopgroep.

De conclusie mag duidelijk zijn: de S&P 500 is de meest gebruikte maatstaf. De index geldt als graadmeter voor de beurs in New York, in heel Amerika en eigenlijk de hele Amerikaanse economie – nog altijd de nummer 1 in de wereld. Je krijgt een heel breed beeld en objectief beeld van de markt en als belegger is het heel interessant om daarin te investeren.

Let wel, in de S&P zitten enkel en alleen aandelen. Zaken als obligaties, edelmetaal, valuta of crypto zitten niet in de index.

Zelf beleggen in de S&P 500

De beste manier om zelf te beleggen in de S&P 500 is via een ETF. Dit is relatief veilig, je kunt passief investeren tegen lage kosten, je spiegelt hiermee de markt en volgt het rendement van de index op de langere termijn. ETF’s van de S&P 500 behoren tot de populairste vormen van beleggen. Klanten van de DEGIRO hebben in de kernselectie keuze uit flink wat aanbieders, enkele voorbeelden op willekeurige volgorde:

  • Amundi S&P 500 ETF – ISIN: LU1681048804
  • HSBC S&P 500 ETF – Ticker: HHH
  • iShares Core S&P 500 ETF – Ticker: IWDA
  • SPDR S&P 500 ETF – Ticker: SPY5
  • Vanguard S&P 500 ETF – Ticker: VUSA

Tip: doe altijd goed je eigen onderzoek voordat je een ETF (of ander beleggingsproduct) koopt. Je kunt hiervoor websites gebruiken zoals justetf.com of morningstar.nl, om de achtergrondinformatie van de fondsbeheerders na te lezen

Naast deze voorbeelden zijn er nog meer smaken en variaties, zoals onder meer op diverse beurzen in Europa of ETF’s die wel/geen dividend uitkeren. Redenen om een voorkeur te hebben kunnen zijn:

  • Hoe groot de totale omvang van het fonds is
  • Wat de laagste beheerkosten zijn (al is deze ‘total expense ratio’ bij alle ETF’s erg laag, rond de 0,07%)
  • Ten derde kun je nog kijken naar fysieke versus synthetische replicatie: worden de fondsen echt gekocht, of nagebootst
  • Dividend uitkerend of herbeleggend (kan fiscaal interessant zijn, bijvoorbeeld in België)

Beleggen in een S&P 500 ETF hoeft echter niet moeilijk en duur te zijn. Je kunt voor minimale kosten meedoen. Zeker voor een beginnende belegger – of als je bijvoorbeeld een potje wil opbouwen voor je kind – kan een S&P indexfonds een interessante keuze zijn. Er zijn genoeg ouders die elke maand of kwartaal een bedrag in één ‘simpele’ S&P 500-ETF stoppen en dat jaren zo doen.

Wat zijn de risico’s?

Hoe beter gespreid, hoe lager het risico. Met een wereldwijde ETF heb je in principe een lager risico, omdat je ook spreid over de gehele wereld. Met de S&P 500 dat risico nog altijd relatief laag, zeker omdat veel van de bedrijven wereldwijd opereren. Dat loopt uiteraard op als je naar specifiekere ETF’s kijkt met minder aandelen in het fonds.

Mogelijk rendement ETF S&P 500

Wil je weten wat het mogelijke rendement van de S&P 500 voor jou kan zijn? Hou in je achterhoofd dat niemand weet wat de rendementen in de toekomst zullen zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden dan ook geen garanties voor de toekomst. Toch is het wel interessant om af en toe terug in de tijd te kijken.

We hebben één voorbeeldje ingevoerd in de calculator: als je 25 jaar lang elke maand 100 euro belegt tegen een wat (fictief) rendement van 8%, heb je aan het einde van de rit meer dan 90.000 euro bij elkaar. Het voorbeeld via de link hieronder is in dollars, maar vul maar eens in aan de hand van jouw situatie:

Compound Savings Calculator (communitychoicecu.com)

Openingstijden van de S&P 500

Niet onbelangrijk om in de gaten te houden, voor ons in Nederland is de S&P open van 15.30 uur tot 22.00 uur. Lokale tijd New York dat is van 9.30 uur tot 16.00 uur. Een paar dagen per jaar zijn deze tijden aangepast of is de beurs zelfs dicht, maar dat staat doorgaans netjes aangegeven via je broker. Er zijn een aantal typisch Amerikaanse feestdagen zoals Thanksgiving, Onafhankelijksdag of Memorial Day waarop de beurs dicht blijft.

Tot slot

Beleggen in een S&P 500 indexfonds geeft je exposure aan de grootste bedrijven van de wereld, en je spiegelt het gemiddelde van de markt. De weging van tech-reuzen zoals Apple, Amazon en Microsoft is zwaar, maar de diversificatie zorgt er wel voor dat je ’s avonds goed kunt slapen. Met welk bedrag en via welk platform je ook belegt of wil beleggen, het voornaamste is dat je de kosten laag houdt en een lange beleggingshorizon hebt.

De S&P 500 geeft je een betrouwbaar beeld van de economie en op basis van de afgelopen 65 jaar kun je wel zeggen dat het rendement netjes is geweest – vandaar dat zo veel mensen beleggen in deze index. Doe wel voor je investeert altijd je eigen onderzoek op basis van jouw identiteit als belegger en persoonlijk situatie.

Disclosure: de auteur van dit artikel bezit de ETF met ticker VUSA (van Vanguard) via DEGIRO en zit daarnaast long in de, in dit verhaal genoemde, losse aandelen Apple en Pfizer.

Jeroen

Jeroen is een particuliere belegger met een enorme interesse in de beurs. Hij bijt zich graag vast in onderwerpen en schrijft hierover op Langzaamrijker.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts