TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Waarom de eerste €100.000 zo belangrijk is voor beleggers


Beleggen kan een effectieve manier zijn om je geld te laten groeien. Maar wist je dat de eerste 100.000 euro die je verdient met beleggen het belangrijkste zijn? Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffet, benadrukt het belang van deze mijlpaal. In dit artikel zullen we bespreken waarom de eerste 100.000 euro zo belangrijk zijn en hoe je deze mijlpaal kunt bereiken.

Charlie Munger is een van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Als zakenpartner van Warren Buffet heeft hij de afgelopen decennia miljarden dollars verdiend. Munger benadrukt het belang van de eerste 100.000 euro die je verdient met beleggen. Volgens hem is dit bedrag het meest belangrijk, omdat het de basis vormt voor al je toekomstige beleggingen.

Waarom is de eerste 100k zo belangrijk?

De eerste 100.000 euro zijn zo belangrijk, omdat het de basis vormt voor al je toekomstige beleggingen. Als je deze mijlpaal bereikt, kun je profiteren van het rendement op rendement effect. Dit betekent dat je winst gaat maken op de winst die je al gemaakt hebt. Als je bijvoorbeeld 100.000 euro belegt met een rendement van 8%, dan verdien je na een jaar 8.000 euro. Als je dit bedrag opnieuw belegt, dan verdien je het volgende jaar 8.640 euro. Dit is het rendement op rendement effect.

Hoe bereik je de eerste 100k? Het bereiken van de eerste 100.000 euro is niet gemakkelijk, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  1. Begin op tijd – Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt om je geld te laten groeien
  2. Beleg regelmatig – Door regelmatig te beleggen, profiteer je van het gemiddelde rendement over een langere periode
  3. Diversifiseer je portefeuille – Door je geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen, verminder je het risico
  4. Houd de kosten laag – Hoe hoger de kosten, hoe lager je rendement
  5. Geduld hebben – Beleggen is een lange termijn strategie. Verwacht geen snelle resultaten, maar houd je oog gericht op de lange termijn

In de praktijk: de kracht van de eerste 100k

Om de kracht van de eerste 100k uit te leggen, wil ik graag een scenario met je bespreken. Hierdoor wordt het tastbaar hoe belangrijk die eerste ton nu eigenlijk is.

Laten we even aannemen dat je in staat bent om €10.000 per jaar te sparen. Laten we ook aannemen dat je een rendement van 7% per jaar weet te behalen op je investeringen. Hoe lang duurt het dan om je eerste €100.000 bij elkaar te krijgen?

De eerste €100K zijn het moeilijkst

Zoals je ziet, duurt het in dit scenario 7,84 jaar om je eerste ton bij elkaar te krijgen. Veel mensen denken dat het dan 10x zo lang (78 jaar) duurt om een miljoen bij elkaar te krijgen.

Maar dat is niet juist, want men verkijkt zich op de kracht van het rente-op-rente effect. Dit is ook de reden dat de eerste €100K het aller moeilijkst is.

Als je met dezelfde hoeveelheid blijft inleggen (€10.000 per jaar) duurt het nog maar 5,10 jaar om je tweede ton bij elkaar te krijgen.

Vermogensgroei tot €200K

Dat is zo’n 35% sneller dan de eerste €100K! En het mooie is, dat je het effect van rente-op-rente steeds beter gaat zien naar mate de tijd vordert. Hieronder kan je duidelijk zien dat de tijd voor de volgende €100K steeds korter wordt.

Vermogensgroei tot €500K

Zoals je ziet duurt het steeds korter om tot je volgende ton te komen. De periode van €400K naar €500K duurt nog geen derde van de periode tot je eerste ton!

VermogenAantal jaren
Eerste €100K7,84 jaar
Tweede €100K5,10 jaar
Derde €100K3,78 jaar
Vierde €100K3,01
Vijfde €100K2,50 jaar

Elke €100K duurt korter omdat je vermogen groter is, en het rendement van 7% een groter effect op de groei heeft. Hoe meer geld je geïnvesteerd hebt, hoe meer rendement je kan maken voor je volgende ton. Naar mate je vermogen groeit, is een steeds kleiner deel initiele inleg en een steeds groter deel rendement.

Laten we tot slot nog kijken hoe deze route eruit ziet als je naar je eerste miljoen zou willen groeien. Wanneer je jaarlijks €10.000 inlegt en een rendement van 7% hebt komen we op de volgende getallen uit.

Vermogensgroei tot €1 Miljoen

Het is interessant om te zien dat de laatste €400K – van €600K naar €1M – in 6,37 jaar behaald kan worden. Dat is minder lang dan het duurt om je eerste ton bij elkaar te krijgen!

In de laatste jaren van deze reis verdien je dus 4 keer zo veel, in minder tijd. Dit is de kracht van rente-op-rente en de reden dat Charlie Munger blijft benadrukken dat de eerste €100K zo enorm moeilijk maar ook belangrijk is.

Hoe lang duurt het om 1 Miljoen op te bouwen?

In de bovenstaande grafieken kan je al duidelijk zien dat de eerste 100k het zwaarst wegen. Naar mate je portefeuille groter wordt, duurt het steeds minder lang om je tweede €100K bij elkaar te krijgen.

Maar wat is nu eigenlijk de verhouding tussen deze stappen? Om dat te verduidelijken heb ik ook nog onderstaande tabel gemaakt.

Zoals je ziet duurt de reis van €0 naar €100K meer dan een kwart van het totaal, wanneer we kijken naar het opbouwen van €1M. Dat wil dus zeggen dat je zo’n 25% van de tijd kwijt bent, om zo’n 10% van dat vermogen op te bouwen.

Wil je €1M opbouwen? Dan ben je in dit scenario dus 30,74 jaar bezig. Als we kijken naar de helft van dat vermogen, dan duurt dat ruim 22 jaar, of ruim 72% van de totale tijd. In minder dan 30% van de totale looptijd kan je je geld dus verdubbelen van €500K naar €1M.

Dit toont maar weer aan hoe belangrijk het rente-op-rente effect is.

Wat als je nog niet bij de eerste 100k bent?

Als je nog niet bij de eerste 100.000 euro bent, is het belangrijk om geduld te hebben. Het bereiken van deze mijlpaal kost tijd en toewijding. Het is belangrijk om je niet te laten ontmoedigen door kleine tegenslagen en om te blijven werken aan je beleggingsportefeuille.

Samengevat

Beleggen kan een effectieve manier zijn om je geld te laten groeien. Het bereiken van de eerste 100.000 euro is daarbij van groot belang, omdat het de basis vormt voor al je toekomstige beleggingen. Het is niet gemakkelijk om deze mijlpaal te bereiken, maar het is zeker mogelijk als je op tijd begint, regelmatig belegt, je portefeuille diversifieert, de kosten laag houdt en geduld hebt. Als je nog niet bij de eerste 100.000 euro bent, is het belangrijk om geduld te hebben en te blijven werken aan je beleggingsportefeuille.

Beleggen is een langetermijnstrategie en het is belangrijk om te onthouden dat succes niet wordt bepaald door korte termijn resultaten, maar door een gestage, gedisciplineerde aanpak op lange termijn. Door consistent te beleggen en te werken aan het opbouwen van je vermogen, kun je op de lange termijn een aanzienlijke rijkdom opbouwen.

Als je nog niet begonnen bent met beleggen, is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen en te leren hoe je het beste kunt beleggen. Er zijn veel bronnen beschikbaar, waaronder online cursussen, boeken en beleggingsadviseurs. Door jezelf goed te informeren en een gedisciplineerde aanpak te volgen, kun je jezelf op weg helpen naar financiële vrijheid en succes bij beleggen.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts