TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Beleggen voor vrouwen


Ik wil zeker niet alle mannen en/of vrouwen over één kam scheren. Toch viel het me op dat er zoveel mensen vragen naar de verschillen tussen de gemiddelde mannelijke en vrouwelijke belegger. In dit artikel gaan we dus kijken naar de verschillen tussen de gemiddelde belegger (m/v).

De beleggerswereld wordt vaak gezien als een mannen-in-pakken-wereld. Toch blijft het aantal vrouwelijke beleggers de afgelopen jaren stijgen én zijn vrouwen stiekem zelfs betere beleggers dan mannen.

In dit artikel ga ik in op de manier waarop veel vrouwen beleggen en op welke manier je als vrouw kunt starten met beleggen.

Het aantal vrouwelijke beleggers ligt lager dan het aantal mannelijke beleggers. Wel behalen vrouwen over het algemeen een hoger rendement dan mannen op de beurs. Vrouwen maken namelijk beter onderbouwde keuzes, kijken meer naar de lange termijn en nemen minder risico door te kiezen voor bedrijven die ze goed kennen en door meer te spreiden.

Na het lezen van dit artikel wordt duidelijk waarom er minder vrouwelijke beleggers zijn, waarom vrouwen een beter rendement behalen dan mannen en geef ik tips over hoe je kunt starten met beleggen.

Hoeveel vrouwen beleggen?

Het aantal beleggers in Nederland blijft flink stijgen, op dit moment belegd ongeveer één op de zes van de Nederlanders. De reden hiervoor is onder andere de lage (en nog steeds dalende) rente op de spaarrekening en de onzekerheid over het krijgen van een (volledig) pensioen.

Het aantal vrouwen dat belegd is lager tegenover het aantal mannelijke beleggers. De gemiddelde vrouw vindt het vaak wat spannend om te beleggen, denkt dat het heel moeilijk is om te beleggen, en heeft liever veilig haar geld op een spaarrekening staan. Echter komen er, gelukkig, steeds meer vrouwelijke beleggers bij!

Mannen zijn eerder geneigd om risico te nemen en zullen daarom dus ook eerder de stap naar de beurs maken, terwijl vrouwen daar wat terughoudender in zijn.

Vrouwen worden echter ook steeds onafhankelijker en ‘staan hun mannetje’ als het gaat om de financiën. Dit is één van de redenen dat er de laatste jaren steeds meer vrouwelijke beleggers bij komen.

Zijn vrouwen beter dan mannen in beleggen?

Ondanks dat de beleggerswereld voornamelijk bestaat uit mannen zijn het de vrouwen die gemiddeld gezien het beste rendement maken. Vrouwen behalen namelijk ongeveer 1% meer rendement dan mannen. Hierover zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd en deze resultaten worden ook ondersteund door de verschillende brokers.

Dit lijkt op het eerste gezicht een klein verschil, maar dit stukje extra rendement kan op de lange termijn door de samengestelde rente oplopen tot een aardig verschil.

Vrouwen hebben hun blik meer op de lange termijn gericht, ze verwachten geen grote winsten op de korte termijn maar willen vooral hun geld zien groeien zodat ze er in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. Mannen beleggen vaker in meer speculatieve aandelen. Ook handelen vrouwen minder vaak dan mannen, ze kopen en verkopen minder vaak hun beleggingen. Dit komt omdat vrouwen minder worden geleid door de emoties van de korte termijn schommelingen op de markt, ze verkopen dan niet in paniek.

Daarnaast verliezen vrouwen, wanneer ze geld verliezen, vaak minder dan mannen. Omdat vrouwen wat voorzichtiger zijn, hebben ze vaak minder geld geïnvesteerd en daarmee zijn de verliezen ook lager. Vrouwen spreiden hun beleggingen vaak meer en maken daarnaast een stuk minder gebruik van beleggingen met een potentieel hoger resultaat zoals opties en turbo’s. Mannen kiezen hier sneller voor, het is alleen voor de beginnende belegger niet slim om hierin te beleggen omdat je er erg veel kennis van moet hebben om de juiste keuzes te maken.

Ook zijn mannen sneller overtuigd van hun eigen kennis en strategie, terwijl dit vaak niet helemaal klopt en het behaalde rendement vaak berust op geluk of het toevallig op het juiste moment instappen in een aandeel. Vrouwen zijn vaak wat voorzichtiger en denken langer na en doen veel onderzoek voordat ze een keuze maken. Vrouwen zoeken vaker advies van professionele beleggingsadviseurs en wegen hun keuzes veel beter af.

Wat zijn populaire beleggingen onder vrouwen?

Naast dat vrouwen hun beleggingen meer spreiden kiezen ze vaak ook voor grote, bekende bedrijven. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor bedrijven die producten verkopen die ze zelf veel gebruiken.

Denk hierbij aan de shampoo van L’Oreal, de hamburgers van McDonalds, de schoenen van Adidas of de chocolade van Mondelez. Ook kiezen vrouwen vaak voor bedrijven die veel bezig zijn met duurzaamheid en dus bijdragen aan een meer duurzame en betere wereld.

Zelf als vrouw starten met beleggen

Overweeg je als vrouw om te starten met beleggen? Super! De vrouwen zijn nog altijd in de minderheid en het zou tof zijn als er meer vrouwelijke beleggers bij komen.

Een bekende Nederlandse vrouwelijke belegger is Janneke Willemse. Zij is in mijn ogen een mooi voorbeeld van hoe vrouwen zelfverzekerd kunnen beleggen! Ze is presentatrice bij RTL Z en belegd zelf al succesvol sinds 2013. Ook Janneke Willemse is zonder kennis begonnen en heeft in de jaren ervaring opgedaan. Ze heeft een boek genaamd “Blondjes Beleggen Beter” (Bol) geschreven waarin ze je stap voor stap meeneemt hoe je simpel en succesvol kunt beleggen.

Ik heb het boek zelf ook mogen ontvangen, omdat ik het als cadeau aan twee van mijn volgers mocht weggeven. Ik heb het boek gelezen en denk dat het een goed boek is om mee te beginnen wanneer je nog geen kennis hebt over beleggen.

Ook heb ik samen met Ruud van EenPassiefInkomen een beleggerstraining gemaakt waarmee je helemaal voorbereid wordt om te starten met beleggen. In ongeveer 6 uur praten we je middels video’s helemaal bij over hoe je zelf kan beginnen met beleggen. Interesse? Bekijk onze training dan hier (klik).

Conclusie

Het aantal vrouwelijke beleggers ligt vele malen lager dan het aantal mannelijke beleggers. En dat terwijl ze over het algemeen betere rendementen behalen dan mannen.

Deels komt dit denk ik ook doordat de ‘gemiddelde man’ aan het beleggen is geslagen, en het bij de vrouwen een specifieke groep is met interesse en talent.

Wie weet gaan er in de toekomst nog veel meer vrouwen beleggen en kunnen we de vergelijking nog eens maken. Ik hoop het wel, want het aantal vrouwelijke beleggers mag zeker omhoog. Ga jij daaraan bijdragen?

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts