TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Beleggen onder de 18 jaar. Mag een minderjarige beleggen?


Wanneer je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk jonger dan 18 jaar en benieuwd of je als 18-minner zou mogen beginnen met beleggen.

In dit artikel vertel ik je wat je wel en niet kan, en laat ik je weten hoe je jezelf zo goed mogelijk voor kan bereiden op een financiële toekomst.

Mag je beleggen wanneer je jonger dan 18 jaar bent?

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om als minderjarige een beleggers account te openen bij DeGiro. Voorheen kon dit wel, maar door nieuwe regelgeving is dat momenteel (tijdelijk?) niet mogelijk. Je maaktte het account aan samen met een ouder of voogd. Omdat je als minderjarige nog niet handelingsbekwaam bent, is het dus noodzakelijk om het account samen aan te maken.

Helaas zul je nu dus moeten wachten tot je 18 jaar bent, óf beleggen samen met een ouder of voogd op de naam van je ouder of voogd. Wanneer je het account aanmaakt via deze link weet je zeker dat je op de juiste pagina terecht komt, en help je mij door jezelf via mijn link aan te melden. Dat kost je natuurlijk niets extra.

Wat nou als mijn ouder of voogd hier niet aan mee wil werken?

Niet alle ouders of iedere voogd snapt hoe beleggen werkt. Wanneer je ouders of voogd hier geen ervaring mee hebben, kan het zomaar zo zijn dat ze geen account met je aan willen maken. Wat dan?

Wanneer je minderjarig bent (jonger dan 18 jaar), ben je volgens de wet nog niet handelingsbekwaam. Je mag dus geen rechtshandelingen verrichten.

Het komt er op neer dat je wel kleine aankopen mag doen zoals het kopen van een scooter, auto of kleding. Je mag echter geen grote aankopen doen zoals het aanschaffen van een huis of aandelen.

Je kan je onder de 18 zeker goed voorbereiden en zo een voorsprong op de rest creëren! Lees hieronder mijn tips die je kunt volgen tot je 18e en lees ook zeker even de vergelijking tussen Erik en Niels!

Nog geen rekening? 6 Tips om je onder de 18 voor te bereiden op beleggen

  1. Allereerst kan je wel een spaarrekening openen. Je kan iedere maand geld opzij zetten en zo een potje opbouwen. Wanneer je 18 wordt, kan je direct een beleggersrekening openen. Zelf zou ik aanbevelen om een account aan te maken bij DeGiro.
  2. Verder kan je alvast wat ervaring op doen door online een ‘nep-account’ aan te maken. Zo kan je alvast leren hoe je aandelen beoordeelt, koopt of verkoopt. Wel moet ik erbij zeggen dat ik zelf géén losse aandelen koop en heel saai iedere maand een standaard ETF koop. Daar is vrij weinig kennis voor nodig.
  3. Heb je vrienden of familie die al wel beleggen? Vraag eens of je met ze mee mag kijken. Sommige mensen laten liever niet zien wat ze met hun geld doen (heb daar dan ook begrip voor), maar anderen vinden het geen probleem.
  4. Abonneer je op mijn Youtube Kanaal en leer zo langzaam steeds meer over investeren en beleggen. Daar pluk je in de toekomst de vruchten van!

Dit is waarom vroeg beginnen met beleggen zo belangrijk is!

Beleggen doen we om ons geld voor ons te laten werken en zo op lange termijn geld te verdienen met ons geld. Wanneer je een lange termijn belegger (passieve belegger) bent, geldt dat je zo vroeg mogelijk zou moeten beginnen met beleggen.

Dit komt doordat je met beleggen gebruik maakt van het fenomeen samengestelde rente. Wanneer het goed gaat met jouw aandelen, kan het zo zijn dat het bedrijf dividend uitkeert. Dit is een klein deel van de winst van het bedrijf, die uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders.

Dit dividend kan je vervolgens weer inzetten om meer aandelen te kopen. Over deze aandelen ontvang je ook weer dividend, wat je vervolgens weer kan inzetten om aandelen te kopen. Je snapt het idee, je geld groeit!

Je geld groeit echter niet lineair (in een rechte lijn), maar exponentieel (in een gebogen lijn). Daardoor is het zo ontzettend belangrijk om zo vroeg moeilijk te beginnen met beleggen!

Wanneer je bijvoorbeeld vanaf je 18e gaat beleggen, verdien je vele malen meer dan iemand die op zijn 28e begint met beleggen. Het verschil is niet je inleg over die 10 jaar, maar een veel groter bedrag!

Niels belegt €200 per maand van 28 tot 65 jaar

Niels is een gemiddelde Nederlandse man van 28 jaar oud. Tijdens en na zijn studententijd heeft hij flink genoten van het leven en ging hij regelmatig naar de kroeg en naar feestjes. De maanden waren vaak net iets langer dan zijn portemonnee diep was. Toen Niels 28 jaar was, besloot hij om te beginnen met beleggen.

Hieronder een berekening voor Niels zijn investeringen over een periode van 37 jaar, met een rendement van 5% per jaar. Een dergelijk rendement is realistisch wanneer je wereldwijd spreidt over aandelen en hier vervolgens de inflatie vanaf haalt.

Je ziet in de afbeelding dat Niels over een periode van 37 jaar €88.000 in zijn beleggingen heeft gestopt. Met een rendement van 5% per jaar, komt Niels na die 37 jaar op €256.100 uit. Niels zijn geld is dus bijna 3x zo veel waard geworden! Niet slecht, toch?

Erik belegt €200 per maand van 18 tot 65 jaar

Erik is 17 jaar oud en hoort voor het eerst over de magie van samengestelde rente. Hij besluit om zich te verdiepen in het investeren in wereldwijde aandelen en opent op zijn 18e verjaardag een beleggersrekening. Vanaf dat moment legt ook Erik €200 per maand in, met een rendement van 5% per jaar.

Erik is er op tijd bij, en voor hem gaat het plaatje er heel anders uit zien!

In die 47 jaar investeert Erik iedere maand €200, wat uitkomt op €112.800 over 47 jaar. Hij legt dus €24.000 euro meer in dan Niels over die 37 jaar gedaan heeft.

Het eindresultaat is echter verbluffend! Erik zijn uiteindelijk vermogen is véél meer dan die €24.000 die hij extra geïnvesteerd heeft.

Na 47 jaar is Erik zijn uiteindelijke vermogen in dezelfde omstandigheden gegroeid tot €452.856! Dat is bijna €200.000 meer dan Niels die op zijn 28e pas begon met beleggen, omdat hij zo graag twee keer per week de kroeg in ging toen hij jong was!

Niels vs. Erik

Moraal van het verhaal is, dat het ontzettend belangrijk is om zo vroeg mogelijk te beginnen met investeren en beleggen! Je hebt niet alleen die 10 jaar voorsprong, jouw gehele portfolio heeft over de gehele looptijd 10 jaar voorsprong!

Hierdoor zijn de verschillen niet het bedrag dat je in die 10 jaar extra geïnvesteerd hebt, maar een veelvoud daarvan!

In dit voorbeeld heeft Erik dus €24.000 meer geïnvesteerd door vroeg te beginnen, waardoor hij op zijn 65e €200.000 meer vermogen heeft opgebouwd. Dat is een gigantisch verschil!

Open vandaag nog een beleggersrekening, ook als minderjarige!

Ik beleg zelf voornamelijk bij DeGiro en ben hier erg tevreden over. Je kan een aantal zaken zonder transactiekosten aankopen en het werkt erg prettig via de app op mijn mobiel.

Wil je nou ook een rekening bij DeGiro openen? Door een account aan te maken via deze link (ga naar DeGiro) kom je direct op de juiste pagina én help je mij. Het kan namelijk zo zijn dat DeGiro mij een vergoeding geeft voor het doorsturen van mensen die interesse hebben in beleggen. Dank alvast voor het gebruiken van mijn link!

Ik hoop dat dit artikel een duidelijk beeld heeft gegeven van wat je als 16, 17 of 18 jarige kan doen met betrekking tot beleggen. Ik wens je heel veel succes en hoop dat je op termijn een mooi portfolio kan opbouwen!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts