TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Is DEGIRO veilig en betrouwbaar?


Wanneer je gaat beleggen en je zuur verdiende geld gaat overmaken naar een broker of bank, wil je natuurlijk graag weten of dat geld ook naar een veilige en betrouwbare partij gaat.

Een vraag die veel gesteld wordt is: is DEGIRO betrouwbaar? DEGIRO is in mijn ogen een hele betrouwbare broker. Ze bewaren jouw effecten in een bewaarbedrijf en staan onder toezicht van de Duitse toezichthouder.

Uiteindelijk ben ik natuurlijk ook maar een blogger met een mening, en kunnen aan mijn uitspraken geen rechten worden ontleend. In dit artikel ga ik je echter uitleggen waarom DEGIRO in mijn ogen zo’n betrouwbare broker is.

Wil je een account aanmaken bij DEGIRO? Dat is gratis en kan op deze pagina (DEGIRO).

Je geld staat veilig in een bewaarbedrijf

De eerste reden waarom ik DEGIRO betrouwbaar vind, is het feit dat ze jouw effecten bewaren in een bewaarbedrijf.

Dit is een verplichting vanuit de Nederlandse wet en op zich niets bijzonders, maar het is wel fijn om te weten hoe het geregeld is.

Een bewaarbedrijf is een apart bedrijf waar alle effecten bewaard worden. Dit zorgt ervoor dat, mocht DEGIRO ooit failliet gaan, jouw beleggingen niet in de boedel van het faillissement vallen.

De enige taak van een bewaarbedrijf is het administreren en bewaren van beleggingen. Het bedrijf voert geen andere activiteiten uit, dat mag namelijk juridisch ook helemaal niet.

Jouw beleggingen vallen dus binnen een ander bedrijf en zijn op die manier veilig. De BaFin ziet erop toe dat dit allemaal volgens de regels gebeurt.

DEGIRO heeft een Duitse bankvergunning

DEGIRO heeft een Duitse bankvergunning. Banken mogen de geld tegoeden van klanten aanhouden en gebruiken voor eigen beleggingen, kredieten en andere investeringen.

Het geld dat je naar DEGIRO overmaakt, wordt op jouw eigen Duitse IBAN rekening geplaatst. Het valt daarmee ook onder het depositogarantiestelsel. Maar let op, het depositogarantiestelsel is alleen van toepassing op de euro’s op jouw bankrekening, niet op de beleggingen.

Wanneer je cash op je rekening bij DEGIRO hebt staan, krijg je te maken met negatieve rente. De negatieve rente wordt op dit moment echter door DEGIRO vergoed, tot een cash positie van € 2.500. Wanneer je meer dan € 2.500 aan cash op je rekening hebt staat, betaal je daar negatieve rente over.

Worden mijn aandelen uitgeleend bij DEGIRO?

Jouw aandelen kunnen door DEGIRO uitgeleend worden aan anderen om te shorten. DEGIRO is in mijn ogen een betrouwbare broker, maar er schuilt altijd een klein potentiëel risico in het uitlenen van effecten. Het is overigens de normaalste zaak van de wereld bij veel brokers.

Wil je niet dat jouw posities uitgeleend worden? Dan kan je ervoor kiezen om een zogenaamde custody profiel aan te maken bij DEGIRO. Jouw effecten worden dan niet meer uitgeleend. Als compensatie voor de gemiste inkomsten voor DEGIRO houden ze wel een klein deel van je dividend uitbetaling achter.

Het beleggerscompensatiestelsel bij DEGIRO

Zoals ik al zei staat DEGIRO onder het toezicht van de BaFin en ze zijn daarmee gemachtigd voor het verlenen van beleggingsdiensten.

Dit zorgt ervoor dat je bij DEGIRO de zekerheid hebt van het garantiestelsel voor beleggersondernemingen.

Het beleggerscompensatiestelsel dekt belegger tot een maximum van €20.000 per persoon per instelling. In het geval van DEGIRO gaat het om het beleggingscompensatiestelsel in Duitsland. Meer informatie daarover vind je op deze pagina.

Mijn review van DEGIRO

Hieronder zal ik kort toelichten wat mijn ervaringen bij DEGIRO zijn. Wil je meer weten over mijn ervaringen met deze broker? Ik heb ook een uitgebreide review van DEGIRO geschreven.

Ik ben erg tevreden met DEGIRO. De kosten zijn laag, het aanbod is groot en het dashboard is gebruiksvriendelijk. Wel zou DEGIRO nog wat kunnen verbeteren op het gebied van achtergrond informatie over bepaalde assets (voor fundamentele analyse).

Ik ben ook groot fan van de kernselectie bij DEGIRO. Dit zijn zo’n 200 ETF’s die je één keer per maand zonder transactiekosten kan kopen verkopen. Zelf koop ik maandelijks VWRL, hier maak ik dus geen transactiekosten voor. Heerlijk!

Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik op deze link om een account aan te maken. Zo steun je mij ook, aangezien DEGIRO mij een kleine vergoeding kan geven voor het verwijzen van nieuwe klanten.

Conclusie: Is DEGIRO een betrouwbare partij?

Ik ben van mening dat DEGIRO zeker een betrouwbare broker is. Ze lijken hun zaakjes goed op orde te hebben en hebben al vele prijzen in de wacht gesleept.

Als je 100% zeker van je zaak wilt zijn moet je natuurlijk zelf onderzoek doen, ik kan je geen garanties geven. Ik weet in ieder geval wel dat ik mijn geld met een gerust hart overboek naar DEGIRO.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts