TIP: Ben je en beginnende belegger en zie je tussen de bomen het bos niet meer? Wil je en gedegen plan opstellen en de aankomende jaren gestructueerd volgens een plan beleggen? Volg mijn online training met meer dan 6 uur videomateriaal waarin ik álles deel wat ik weet over beleggen! Honderden mensen gingen je al voor. Meer info vind je hier.Is DEGIRO veilig en betrouwbaar?


Wanneer je gaat beleggen en je zuur verdiende geld gaat overmaken naar een broker of bank, wil je natuurlijk graag weten of dat geld ook naar een veilige en betrouwbare partij gaat.

Een vraag die veel gesteld wordt is: is DEGIRO betrouwbaar? DEGIRO is in mijn ogen een hele betrouwbare broker. Ze bewaren jouw effecten in een bewaarbedrijf en staan onder toezicht van de AFM.

Uiteindelijk ben ik natuurlijk ook maar een blogger met een mening, en kunnen aan mijn uitspraken geen rechten worden ontleend. In dit artikel ga ik je echter uitleggen waarom DEGIRO in mijn ogen zo’n betrouwbare broker is.

Wil je een account aanmaken bij DEGIRO? Dat is gratis en kan op deze pagina (DEGIRO).

Je geld staat veilig in een bewaarbedrijf

De eerste reden waarom ik DEGIRO betrouwbaar vind, is het feit dat ze jouw effecten bewaren in een bewaarbedrijf.

Dit is een verplichting vanuit de Nederlandse wet en op zich niets bijzonders, maar het is wel fijn om te weten hoe het geregeld is.

Een bewaarbedrijf is een apart bedrijf waar alle effecten bewaard worden. Dit zorgt ervoor dat, mocht DEGIRO ooit failliet gaan, jouw beleggingen niet in de boedel van het faillissement vallen.

De enige taak van een bewaarbedrijf is het administreren en bewaren van beleggingen. Het bedrijf voert geen andere activiteiten uit, dat mag namelijk juridisch ook helemaal niet.

Jouw beleggingen vallen dus binnen een ander bedrijf en zijn op die manier veilig. De AFM ziet erop toe dat dit allemaal volgens de regels gebeurt.

Vooral dat laatste (AFM) vind ik wel een prettig idee. Vermogensscheiding is namelijk in ieder land anders geregeld. Er kunnen landen zijn waar vermogensscheiding niet mogelijk of niet wettelijk vereist is. Ik zou mijn geld dus ook niet zo snel op een buitenlandse beleggingsrekening zetten.

DEGIRO is geen bank

DEGIRO is geen bank, maar een beleggingsonderneming. Banken mogen de geld tegoeden van klanten aanhouden en gebruiken voor eigen beleggingen, kredieten en andere investeringen.

Het geld dat je op jouw ING rekening hebt staan kan dus best in aandelen of iemand zijn hypotheek zitten. Bij DEGIRO is dat niet het geval. Omdat DEGIRO geen bank is, is het niet toegestaan om geld van klanten op de balans aan te houden.

Het geld dat je bij DEGIRO stort wordt door DEGIRO in een geldmarktfonds gestopt. Geldmarktfondsen zijn beleggingsfondsen die als doel hebben om met zo min mogelijk risico een rendement te behalen dat gelijk of hoger is dan de marktrente. De waarde van deze fondsen kan fluctueren.

DEGIRO staat op het moment van schrijven garant voor een vermogen tot €2.500. Als je minder dan €2.500 in het geldmarktfonds hebt zitten zal DEGIRO dus garant staan voor de waarde van jouw inleg.

Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat ik met een gerust hart tot €2.500 aan besteedbaar vermogen op DEGIRO laat staan.

Een veel gemaakte fout is overigens om te denken dat je beter bij een bank kan beleggen dan bij een broker, omdat een bank valt onder het depositogarantiestelsel. Het klopt dat Europese banken hier onder vallen, maar beleggingen vallen hier niet onder. Ook niet bij een bank. Dit bied dus geen extra zekerheid.

Worden mijn aandelen uitgeleend bij DEGIRO?

Jouw aandelen kunnen door DEGIRO uitgeleend worden aan anderen om te shorten. DEGIRO is in mijn ogen een betrouwbare broker, maar er schuilt altijd een klein potentiëel risico in het uitlenen van effecten. Het is overigens de normaalste zaak van de wereld bij veel brokers.

Wil je niet dat jouw posities uitgeleend worden? Dan kan je ervoor kiezen om een zogenaamde custody profiel aan te maken bij DEGIRO. Jouw effecten worden dan niet meer uitgeleend. Als compensatie voor de gemiste inkomsten voor DEGIRO houden ze wel een klein deel van je dividend uitbetaling achter.

Het beleggerscompensatiestelsel bij DEGIRO

Zoals ik al zei staat DEGIRO onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ze zijn daarmee gemachtigd voor het verlenen van beleggingsdiensten.

Dit zorgt ervoor dat je bij DEGIRO de zekerheid hebt van het garantiestelsel voor beleggersondernemingen.

Het beleggerscompensatiestelsel dekt belegger tot een maximum van €20.000 per persoon per instelling. Wil je meer weten over dit stelsel? Bekijk dan de website van de Nederlandse Bank.

Mijn review van DEGIRO

Hieronder zal ik kort toelichten wat mijn ervaringen bij DEGIRO zijn. Wil je meer weten over mijn ervaringen met deze broker? Ik heb ook een uitgebreide review van DEGIRO geschreven.

Ik ben erg tevreden met DEGIRO. De kosten zijn laag, het aanbod is groot en het dashboard is gebruiksvriendelijk. Wel zou DEGIRO nog wat kunnen verbeteren op het gebied van achtergrond informatie over bepaalde assets (voor fundamentele analyse).

Ik ben ook groot fan van de kernselectie bij DEGIRO. Dit zijn zo’n 200 ETF’s die je één keer per maand zonder transactiekosten kan kopen verkopen. Zelf koop ik maandelijks VWRL, hier maak ik dus geen transactiekosten voor. Heerlijk!

Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik op deze link om een account aan te maken. Zo steun je mij ook, aangezien DEGIRO mij een kleine vergoeding kan geven voor het verwijzen van nieuwe klanten.

Conclusie: Is DEGIRO een betrouwbare partij?

Ik ben van mening dat DEGIRO zeker een betrouwbare broker is. Ze lijken hun zaakjes goed op orde te hebben en hebben al vele prijzen in de wacht gesleept.

Als je 100% zeker van je zaak wilt zijn moet je natuurlijk zelf onderzoek doen, ik kan je geen garanties geven. Ik weet in ieder geval wel dat ik mijn geld met een gerust hart overboek naar DEGIRO.

Tim van LangzaamRijker.nl

Ik ben Tim! Met Langzaamrijker heb ik 2 missies. Ik vertel je hoe je met jouw online side hustle honderden tot duizenden euro's per maand kan verdienen met affiliate marketing of Youtube. Daarnaast vertel ik je alles over beleggen, zodat je dit inkomen kan laten groeien en uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden!

Recent Content