TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Beleggen kosten & tarieven vergelijken: DEGIRO, Binck, Lynx, ING, ABN, Rabobank


Let op: Na het opstellen van dit artikel zijn prijzen hier en daar gewijzigd. Raadpleeg altijd de website van de aanbieder voor de meest actuele prijzen.

Beleggen kan bij ontzettend veel partijen. Verschillende banken en brokers bieden in Nederland hun diensten aan, maar hoe zit het nu met de kosten?

In dit artikel vergelijk ik de kosten bij de verschillende aanbieders, om jou meer inzicht te geven in de verschillende tarieven die aanbieders hanteren. Dit kan op jaarbasis honderden euro’s verschillen.

Wat is de beste broker van Nederland?

Zelf ben ik erg tevreden met DEGIRO. DEGIRO is absoluut de meest prettige website/app en erg voordelig. Wil je gaan beginnen met beleggen maar heb je nog geen account? Registreer je via deze link gratis bij DEGIRO, je kan binnen een half uur al aan de slag!

Waarom kosten vergelijken?

Kosten bij het beleggen zijn enorm belangrijk. Veel gebruikers kijken enkel naar de transactiekosten, maar dit is vaak nog niet eens de belangrijkste kostenpost. In dit artikel kijken we naar alle bijkomende kosten.

Je zal misschien zeggen dat een broker met €0,- transactiekosten en 1% fee interessanter is dan een broker met €5 transactiekosten, maar schijn kan bedriegen! Juist deze rente percentages zijn door het rente-op-rente effect een enorme rendement killer.

Stel: Je hebt €10.000 tot je beschikking en investeert daarnaast 30 jaar lang €300 met een rendement van 7% per jaar. Daarnaast een voorbeeld van wederom €10.000 en 30 jaar lang €300 per maand, maar met een rendement van 6% per jaar (door hogere kosten).

In het geval van 7% rendement per jaar, heb je na die 30 jaar een vermogen van €447.156, terwijl je met 6% rendement per jaar na 30 jaar slechts €361.580 vermogen zou hebben. Dat is een verschil van meer dan €85.000! Die ene procent kan dus ontzettend belangrijk zijn op de lange termijn.

Naast kosten voor een broker heb je overigens ook nog kosten voor indextrackers/ETF’s wanneer je daar gebruik van maakt. Deze laat ik in dit artikel buiten beschouwing, aangezien dit voor alle ETF’s geldt. Zorg echter wel dat je goed naar deze kosten kijkt voordat je een ETF aanschaft. Dat kan een hoop geld schelen!

Samenvatting: de kosten bij de verschillende beleggingsrekeningen

Voordat ik verder ga met het artikel alvast een samenvatting van het geheel. Hieronder zie je in de tabel precies welke kosten je fictief zou maken bij de verschillende aanbieders.

Zelf maak ik voornamelijk gebruik van DEGIRO (bekijk website). Ik gebruik DEGIRO kosteloos om iedere maand te investeren in ETF’s. Ik vind het leuk om losse aandelen te picken, maar heb niet de illusie dat ik de markt kan verslaan. Ik wil met maximaal 10-20% van mijn vermogen in losse aandelen beleggen.

Ik ben hierbij uitgegaan van één aankoop per maand á €300 in een wereldwijde ETF óf twee aankopen per maand á €300 in twee verschillende aandelen. Daarnaast ga ik uit van een vermogen van €10.000.

Broker / BankTotale kosten (1 NL ETF per maand)*Totale kosten (2 US aandelen per maand)*Account openen
DEGIRO€0€17Meer info (tip)
Binck Green€126€246Meer info
Binck Fundcoach€18Niet mogelijkMeer info (tip)
Lynx€72€120Meer info
ING€40€137Meer info
Rabobank€85,80€147,60Meer info
ABN Amro€99,60€251,40Meer info

*O.b.v. eigen berekening met tarieven uit februari 2020. Tarieven kunnen wijzigen, aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.


De kosten en tarieven bij DEGIRO

Als eerst gaan we kijken naar de verschillende soorten kosten bij DEGIRO.

Transactiekosten bij DEGIRO

Als eerste betaal je transactiekosten bij DEGIRO. Hoe hoog deze transactiekosten zijn, is afhankelijk van het soort effecten dat je aanschaft.

Zo betaal je voor een Nederlands aandeel €2 + 0,03%, terwijl je voor een Amerikaans aandeel €0,50 + $0,004 per aandeel betaald.

Ook kent DEGIRO de zogenaamde kernselectie. Een lijst met allerlei ETF’s die je eens per maand gratis mag aanschaffen of verkopen. VWRL valt in deze kernselectie waardoor ik géén transactiekosten maak.

De meest actuele tarieven vind je hier op de website van DEGIRO.

Service fee per beurs op DEGIRO

Naast de transactiekosten betaal je bij DEGIRO géén service fee of startbedrag. Wel rekent deze broker €2,50 kosten per jaar per markt waarop je dat jaar hebt gehandeld.

Stel je hebt aandelen op de NASDAQ, XETRA en LSE. Dan betaal je dus 3 x €2,50 = €7,50 per jaar.

De Euronext Amsterdam en Brussel zijn gratis, daar betaal je dus geen beurs fee voor. VWRL valt binnen de EAM (Euronext Amsterdam) dus ik betaal hier geen service fee voor.

Dividendkosten bij DEGIRO

Tot slot is goed om te weten dat DEGIRO twee soorten accounts heeft, hier zal je uit moeten kiezen wanneer je een account aanmaakt.

Je hebt de keuze uit een custody of een standaard account. Bij het custody account worden je effecten niet uitgeleend. Het uitlenen van effecten kent een klein risico en DEGIRO verdiend hier geld aan. Wanneer je voor een custody account kiest, houdt DEGIRO een klein deel van je dividend achter als vergoeding. Meer info over de account soorten vind je in dit artikel.

Bij een custody account wordt bij iedere dividend uitbetaling €1 vergoeding en 3% van het dividend afgehouden. Dit is in het geval van VWRL dus 4x (ieder kwartaal) €1 en daarnaast 3% van het dividend. Het dividend is ongeveer 2% dus bij een vermogen van bijvoorbeeld €10.000 betaal je €4 vaste fee en €12 variabele fee per jaar.

Zelf heb ik echter een standaard profiel, ik maak deze kosten dus niet. Ik overweeg wel om in de toekomst over te stappen op een custody account, maar ik moet me hier nog verder in verdiepen.

Voorbeeld kostenberekening DEGIRO per jaar

1 NL ETF p/m

Transactiekosten: €0 p/j
Service fee: €0 p/j
Totaal: €0 per jaar

2 US Aandelen p/m

Transactiekosten: €12 p/j
Service fee: €5 p/j
Totaal: €17 per jaar


De kosten en tarieven bij Binck Green

Hieronder vind je de verschillende soorten kosten bij het ‘Zelf Beleggen Green’ pakket van Binck Bank.

Transactiekosten bij Binck Bank

Allereerst kijken we ook bij Binck naar de transactiekosten die ze in rekening brengen. Daar zien we al gelijk dat de transactiekosten een stuk hoger liggen dan bij DEGIRO.

Voor een aandeel, ongeacht welke beurs, betaal je €1 + 0,15% met een minimum van €8 per transactie.

Voor een ETF betaal je €1 + 0,1% met een minimum van €6 per transactie.

Dat tikt dus nogal hard aan! Zeker wanneer je voor kleine bedragen van een paar honderd euro koopt zoals ik en vele andere particuliere beleggers. Dit is in mijn ogen alleen interessant wanneer je hele grote transacties doet.

De meest actuele tarieven van Binck Green vind je hier.

Service fee bij Binck Bank

Naast de transactiekosten betaal je ook een service fee. Bij het Binck Green account betaal je €3,50 + 0,01% per maand.

Dit tot een bedrag van €450.000, bij een hoger bedrag betaal je geen service fee. Ik kan me echter niet voorstellen dat veel van mijn lezers al boven de €450.000 zitten.

Voorbeeld kostenberekening Binck Green per jaar

1x NL ETF p/m

Transactiekosten: €72 p/j
Service fee: €54 p/j
Totaal: €126 per jaar

2 US aandelen p/m

Transactiekosten: €192 p/j
Service fee: €54 p/j
Totaal: €246 per jaar


De kosten en tarieven bij Binck Fundcoach

Hieronder vind je de kosten van Binck Fundcoach, waar je zonder transactiekosten periodiek kan beleggen.

Transactiekosten Binck Fundcoach

Zoals ik hierboven al schreef kan je met Binck Fundcoach zonder transactiekosten beleggen. Dat wil zeggen dat je automatisch een gespreide beleggingsportefeuille kan opbouwen zonder daar iedere maand transactiekosten voor te betalen.

Dit gaat alleen voor een geselecteerd aantal ETF’s en beleggingsfondsen. Dit kan dus niet met losse aandelen, deze zijn in dit account niet te koop.

Voor de automatische maandelijkse koop van ETF’s betaal je dus géén transactiekosten.

Voor de losse aankoop van ETF’s betaal je €1 + 0,10% met een minimum van €6.

Voor de losse aankoop van beleggingsfondsen betaal je €1 + 0,15% met een minimum van €8.

De meest actuele tarieven van Binck Fundcoach vind je hier.

Service fee bij Binck Fundcoach

Naast de transactiekosten betaal je ook hier weer een service fee. Op dit moment zijn de eerste drie maanden gratis, maar die tel ik niet mee. Ik zie dit meer als een lokkertje.

Je betaalt vervolgens 0,015% per jaar ofwel 0,18% per jaar over je vermogen.

Voorbeeld kostenberekening Binck Fundcoach per jaar

1 NL ETF p/m

Transactiekosten: €0 p/j
Service fee: €18 p/j
Totaal: €18 per jaar

2 US Aandelen p/m

Transactiekosten: n.v.t.
Service fee: n.v.t.
Totaal: n.v.t.


De kosten en tarieven bij Lynx

Hieronder vind je de kosten voor het beleggen bij Lynx

Transactiekosten bij Lynx

Lynx rekent net als vrijwel alle andere brokers ook transactiekosten. De transactiekosten verschillen ook hier per land.

Zo zijn de transactiekosten voor een Nederlandse transactie momenteel 0,06% met een minimum van €6. In de praktijk komt dit erop neer dat je onder een waarde van €10.000 dus altijd €6 transactiekosten betaalt.

De transactiekosten voor Amerikaanse aandelen zijn iets anders opgebouwd. Je betaalt namelijk $0,01 per aandeel, met een minimum van €5. Daarnaast betaal je een maximum van 2% over de transactiewaarde.

De kosten voor ETF’s zijn overigens gelijk als de kosten voor aandelen. Wil je meer weten of de actuele kosten? Bekijk dan deze pagina op de Lynx website.

Service fee bij Lynx

De service fee is bij Lynx vrij voordelig. Je betaalt namelijk maximaal €5 per maand aan service fee. Dit bedrag wordt echter verminderd met de betaalde transactiekosten.

Als je dus géén transacties maakt die maand, betaal je €5 service fee. Betaal je €2 transactiekosten, dan betaal je €3 service fee. Betaal je meer dan €5 transactiekosten, dan berekent Lynx géén service fee.

Voorbeeld kostenberekening Lynx per jaar

1 NL ETF p/m

Transactiekosten: €72 p/j
Service fee: €0 p/j
Totaal: €72 per jaar

2 US Aandelen p/m

Transactiekosten: €120 p/j
Service fee: €0 p/j
Totaal: €120 per jaar


De kosten en tarieven bij ING

Hieronder vind je de kosten voor zelf beleggen via ING

Transactiekosten bij ING

Uiteraard rekent ook ING kosten voor gemaakte transacties. Voor een transactie van een aandeel, ongeacht welke beurs, betaal je bij ING €4 + 0,04% van de transactiesom. Het maximale bedrag dat je per transactie betaalt is €150, maar daar zullen wij retailbeleggers niet aan komen.

Beleggingsfondsen en indextrackers (ETF’s) kunnen daarentegen gratis verhandeld worden bij de ING. Dat vind ik een groot voordeel aangezien ik zelf groot voorstander van indexbeleggen ben. Dit scheelt over het hele jaar toch weer een slok op een borrel.

Service fee bij ING

Naast de transactiekosten betaal je ook bij ING een service fee. Deze bestaat uit twee delen. Een daadwerkelijke service fee, en een vast bedrag (basis fee) voor het hebben van een beleggingsrekening.

De service fee bedraagt 0,24% tot een vermogen van €75.000. Daarna gaan de kosten naar beneden. Van €75.000 tot €500.000 is de fee 0,12%. Van €500.000 tot €2.500.000 is de fee 0,06%.

De basis fee bestaat uit €4 per kwartaal, ofwel €16 per jaar voor het hebben van een beleggingsrekening. Zie dit als dezelfde kosten die je betaalt om een betaalrekening te hebben bij ING.

Voorbeeld kostenberekening ING per jaar

1 NL ETF p/m

Transactiekosten: €0 p/j
Service fee: €40 p/j
Totaal: €40 per jaar

2 US Aandelen p/m

Transactiekosten: €97,44 p/j
Service fee: €40 p/j
Totaal: €137,44 per jaar


De kosten bij Rabobank

Hieronder vind je de kosten voor het zelf beleggen bij Rabobank

Transactiekosten bij Rabobank

Voor aandelen en ETF’s op de Euronext in Amsterdam, Brussel of Parijs betaal je bij Rabobank €5 + 0,05% met een maximum van €150 per transactie.

Ga je over de grens kijken en bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen kopen? Dan betaal je €5 + 0,10% over de beurswaarde.

De complete en meest actuele tarieven vind je op deze pagina bij Rabobank.

Service fee bij Rabobank

Ook bij Rabobank betaal je helaas een service fee. Deze service fee kan je zelf berekenen. De onderstaande fee is de fee per kwartaal.

Minimum: €5
Tot: €100.000: 0,06%
Over het meerdere vanaf: €100.000: 0,03%
Maximum: €10

In ons voorbeeld met €10.000 belegd vermogen betaal je dus zo’n €6 per kwartaal aan service fee bij Rabobank.

Voorbeeld kostenberekening Rabobank per jaar

1 NL ETF p/m

Transactiekosten: €61,80 p/j
Service fee: €24 p/j
Totaal: €85,80 per jaar

2 US Aandelen p/m

Transactiekosten: €123,60 p/j
Service fee: €24 p/j
Totaal: €147,60 per jaar


De kosten bij ABN Amro

Hieronder vind je de kosten voor het zelf beleggen bij ABN Amro

Transactiekosten bij ABN Amro

Ook bij ABN kijken we eerst naar de transactiekosten, en die zijn niet mals!

Voor een aankoop op de Euronext beurzen betaal je €6,50 + 0,10% per transactie.

Voor westerse aandelen, waaronder Amerikaanse aandelen, betaal je €9,50 + 0,15% per transactie.

Dit zijn in vergelijking met andere aanbieders erg hoge transactiekosten.

Service fee bij ABN Amro

Naast de transactiekosten betaal je bij ABN Amro ook een service fee.

Dit is 0,18% per jaar over de waarde van je beleggingen, met een minimum van €15. De service fee is dus niet zo enorm hoog wanneer we dit vergelijken met andere banken.

Voorbeeld kostenberekening ABN Amro per jaar

1 NL ETF p/m

Transactiekosten: €81,60 p/j
Service fee: €18 p/j
Totaal: €99,60 per jaar

2 US Aandelen p/m

Transactiekosten: €233,40 p/j
Service fee: €18 p/j
Totaal: €251,40 per jaar


Waarom verschillende kosten zo enorm?

Zoals je ziet verschillende kosten enorm per aanbieder. Over het algemeen zijn banken in ieder geval een stuk duurder dan online brokers. De voordeligste Nederlandse aanbieder is DEGIRO.

Er zijn echter genoeg mensen die liever niet bij een broker handelen, maar voor een bank kiezen. Je vermogen valt dan onder het depositogarantiestelsel. Dat is een prettige gedachte, maar dit geldt alleen voor de euro’s op je rekening. Beleggingen vallen nooit onder het depositogarantiestelsel, ook niet bij een bank.

Daarnaast kennen we ook het beleggerscompensatiestelsel van de AFM die ons tot een maximum van €25.000 dekt wanneer er toch iets fout mocht gaan.

Voor welke broker kies ik?

Ik maak hoofdzakelijk gebruik van DEGIRO. Dit is een professionele partij met een groot aanbod en lage kosten.

Wil je beginnen met beleggen bij één van deze brokers? Wanneer je via mijn link een account aanmaakt ontvang ik een kleine vergoeding voor het aanbieden van nieuwe gebruikers. Zie het als een bedankje voor het maken van deze informatieve artikelen 🙂 Je kan hier een DEGIRO account aanmaken. Het aanmaken van een account is verder kosteloos!

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO en Binck. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO en Binck hebben (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts