TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Beleggen bij DEGIRO of ING Bank. Wat is de beste keuze?


Let op: Na het opstellen van dit artikel zijn de prijzen hier en daar wat gewijzigd. Controleer altijd de website van de aanbieder voor de meest actuele prijzen.

Wanneer je gaat beginnen met beleggen vraag je je misschien af of je beter bij je eigen bank kan beleggen, of bij een online broker zoals DEGIRO. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillen tussen DEGIRO en ING, en vertel ik je waar ik voor heb gekozen.

Zelf heb ik al sinds de ‘Postbank tijd’ een rekening bij ING. Ik herinner me nog dat ik als klein mannetje een Pennymaat had en weet dus ook niet beter dan dat ik mijn geldzaken bij de ING regel.

Een van mijn beste vrienden heeft mij aangespoord om dan toch echt maar te gaan beginnen met beleggen. Hij belegt zelf via ING en liet via zijn ING-app (dezelfde als de betaal-app) zien dat hij al duizenden euro’s rendement had gemaakt over een periode van enkele jaren.

Toen ik mezelf ging verdiepen in beleggen kwam ik echter al snel uit bij online brokers zoals DEGIRO. Uiteindelijk heb ik ook besloten om bij DEGIRO een account aan te maken om vervolgens te starten met beleggen. Waarom? Dat vertel ik je hieronder!

Ik ben affiliate partner van DEGIRO en ontvang een vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe gebruikers. Dit heeft geen invloed op de inhoud van dit artikel, ik beleg zelf ook al mijn vermogen bij DEGIRO. Wil je een account aanmaken bij DEGIRO? Dat kan via deze link (DEGIRO website). Dat kost je niets extra, maar helpt mij om dit soort content te blijven maken.


Kosten, veiligheid en gebruiksgemak bij het beleggen

In mijn ogen zijn er drie zaken extreem belangrijk wanneer je gaat beleggen. Deze drie zaken moeten gewoonweg op orde zijn. Dit zijn gebruiksgemak, lage kosten en veiligheid.

In eerste instantie dacht ik dat met name de veiligheid bij online brokers minder zou zijn. Maar dat blijkt uiteindelijk helemaal niet waar te zijn.


Kosten bij DEGIRO vs ING

Het eerste punt dat we gaan bekijken zijn de kosten bij DEGIRO en ING. Wanneer je gaat beleggen, zijn er maar weinig zaken die zeker zijn. Zo kan je rendementen absoluut niet voorspellen. Wat je wel kan voorspellen zijn kosten, en die wil je graag zo laag mogelijk houden!

Bij het vergelijken van DEGIRO en ING kwam ik er al snel achter dat de kosten bij ING een stuk hoger lagen. De onderstaande kosten heb ik van de websites van de aanbieders gehaald in Februari 2020. Ze kunnen inmiddels verouderd zijn. Ik heb de tarieven van de website van DEGIRO en de website van ING gehaald.

DEGIROING
Basisfee beleggersrekeningn.v.t.€16 per jaar
Service fee€2,50 per beurs (EAM gratis)0,24%
Transactiekosten NL aandeel€2 + 0,03%€4 + 0,05%
Transactiekosten US aandeel€0,50 + 0,004 USD per aandeel€4 + 0,05%
Transactiekosten NL ETF€2 + 0,03%nv.t.

Zoals je ziet, is ING in de meeste gevallen beduidend duurder. Enkel wanneer je indextrackers/ETF’s aanschaft, lijkt ING goedkoper, aangezien ING hier geen transactiekosten voor in rekening brengt.

Echter heeft DEGIRO een groot aantal ETF’s in de kernselectie staan, welke ook eens per maand gratis verhandeld kunnen worden. In de praktijk maak ik hier bij DEGIRO ook geen kosten voor.

Stel we kopen én verkopen dit jaar €10.000 aan Tesla aandelen en €10.000 aan Unilever aandelen. Wat zouden de kosten bij DEGIRO en ING dan zijn?

  • Kosten DEGIRO: €13,63 | €2,50 (vast) + €11,13 (variabel)
  • Kosten ING: €100 | €64 + €36,00 (variabel)

Dit is natuurlijk slechts één voorbeeld. Het zal niet vaak voorkomen dat je slechts 2 aankoop- en 2 verkooptransacties per jaar doet met een waarde van €20.000, maar het laat al snel zien welke enorme verschillen dit op de lange termijn maakt.

Nu lijkt het verschil in dit voorbeeld van €86,37 niet zo heel groot. Maar over een periode van 20 jaar scheelt dit wel €1.727,40 aan kosten! Wanneer je dit verschil ieder jaar had geïnvesteerd met een rendement van 7%, had je hier ook nog eens €1.834,04 aan rendement op gemaakt. Dat maakt dus over 20 jaar tijd een verschil van €3.561,44!

Lost van gebruiksgemak of veiligheid kan het kiezen voor een bank of een broker dus nogal financiële gevolgen hebben. De kleine percentages in de kostenoverzichten lijken niet veel, maar over de jaren kost dit je dus duizenden euro’s.


Is DEGIRO veilig, of kies je beter voor ING?

Het volgende belangrijke punt om te bekijken, is de veiligheid. Laat ik voorop stellen dat ik geen jurist ben en het ook moet doen met de kennis die ik heb. Ik heb verschillende forums, websites en ook de website van de AFM gelezen om meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Kort gezegd zijn er twee punten om te bekijken. Enerzijds moeten we ons afvragen wat er met onze aandelen gebeurt als DEGIRO failliet gaat. Daarnaast moeten we kijken naar het verschil rondom het depositogarantiestelsel voor Europese banken.

Wat nu als DEGIRO failliet gaat?

Dit was de eerste vraag die bij mij opkwam toen ik me ging verdiepen in online brokers. Wat bleek? Ik was niet de enige, want heel REDDIT stond vol met deze vraag.

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Alle effecten worden door DEGIRO in een apart bewaarbedrijf ondergebracht. Hierdoor worden ze beschermt van eventuele crediteuren bij een faillissement. Dit is overigens een verplichting vanuit de regelgeving, dus je ziet dat heel veel brokers het op deze manier oplossen.

Wanneer DEGIRO failliet mocht gaan, vallen je beleggingen dus niet in de failliete boedel, maar blijven ze in het vermogen van het bewaarbedrijf. Meer informatie over veiligheid bij DEGIRO kan je vinden op deze pagina op hun website.

Depositogarantiestelsel voor DEGIRO en ING?

Een verschil tussen DEGIRO en ING is het feit dat ING een bank is, DEGIRO niet. Daardoor valt ING onder het depositogarantiestelsel. Dit is een garantie regeling voor rekeninghouders van banken. Als een bank failliet gaat, garandeert het stelsel de banktegoeden tot een maximum van €100.000. DEGIRO is geen bank en je hebt er dus ook geen bankrekening. Je wordt dus niet gedekt door het depositogarantiestelsel.

Echter geldt het depositogarantiestelsel niet voor beleggingen. Het maakt dus in feite niet uit of je bank en/of broker nu wel of niet onder dit stelsel valt, want jouw beleggingen vallen daar buiten.

Zoals ik al zei, moeten jouw beleggingen bewaard worden in een bewaarbedrijf. Staan de beleggingen echter om een of andere reden toch in de boedel van DEGIRO, dan kan je tot maximaal €20.000 gecompenseerd krijgen vanuit het beleggerscompensatiestelsel. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Is ING veiliger dan DEGIRO?

Een hoop informatie en regelingen, maar de grote vraag is natuurlijk of ING veiliger is dan DEGIRO.

Zowel ING als DEGIRO moeten jouw beleggingen apart bewaren in een bewaarbedrijf. Op deze manier zijn jouw beleggingen dus eigenlijk al veiliggesteld. Mocht één van de twee dan toch failliet gaan, dan zitten jouw beleggingen als het goed is niet in de boedel.

Mocht er iets fout gegaan zijn, dan kan je tot €20.000 vergoed krijgen vanuit het beleggerscompensatiestelsel, afhankelijk van de vordering. Dit is een soort vangnet, dat in principe niet nodig zou moeten zijn gezien het gebruik van een bewaarbedrijf.

Het depositogarantiestelsel geldt wel voor ING, maar niet voor DEGIRO. Het is daarnaast niet van toepassing op beleggingen. In mijn ogen is dit geen probleem. Het is aannemelijk dat je grote hoeveelheden contanten bij een bank onderbrengt. Dit zijn géén beleggingen en dit hoeft ook niet in een bewaarbedrijf bewaard te blijven. Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat je tot €100.000 terug kan krijgen, maar ik kan me niet bedenken waarom je zulke bedragen contant bij een broker laat staan. In mijn ogen is het dus geen probleem dat dit stelsel niet voor DEGIRO van toepassing is.

Een custody vs. een standaard account

Tot slot nog een klein puntje wat ik graag wil benoemen om dit artikel compleet te maken. Bij het aanmaken van een account bij DEGIRO kan je kiezen tussen een standaard account en een custody account.

Bij een standaard account kunnen jouw beleggingen uitgeleend worden aan anderen. Je merkt hier niets van, het gebeurt op de achtergrond. Hier zit een heel klein risico aan.

Wanneer je dit risico wilt afdekken, kan je kiezen voor een custody account. Jouw beleggingen worden dan niet uitgeleend. Als tegenprestatie houdt DEGIRO een klein beetje van je dividend in als vergoeding voor het feit dat ze jouw beleggingen niet kunnen uitlenen aan shorters.


Gebruiksgemak bij DEGIRO en ING

Tot slot wil ik nog met je kijken naar het gebruiksgemak wanneer je gaat beleggen via DEGIRO of via ING.

Dit is natuurlijk een punt dat je niet van buitenaf kan zien. Enkel door te beginnen met beleggen weet je of een programma of dienst prettig werkt. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik veel meer ervaring met DEGIRO heb dan met ING, waardoor ik meer kan zeggen over het gebruiksgemak van DEGIRO dan van ING.

Ik vind de website en de app van DEGIRO erg prettig. Je hebt een duidelijk overzicht, alle aandelen zijn gemakkelijk te vinden en je maakt niet snel fouten. Zelf gebruik ik 90% van de tijd de app op mijn telefoon, zeer sporadisch log ik eens in via de website.

Bij ING kan je eenvoudig beleggen via je eigen portal. Wanneer je al een bankrekening bij ING hebt (dat hebben de meeste beleggers bij ING), kan je eenvoudig beleggen via de ING app die je al gebruikt voor je bankzaken.

Het prettige is dus dat je alles in één vertrouwde app hebt zitten. Verder vind ik de apps redelijk met elkaar overeen komen. Je ziet in één oogopslag wat je rendement van de dag of sinds de start is, je logt eenvoudig in middels een beveiligingscode en ook handelen gaat er eenvoudig.

Kortom; wat gebruiksgemak betreft zitten DEGIRO en ING op één lijn. Ze werken beide erg prettig en geven goed overzicht.


Conclusie: DEGIRO of ING, waar beleggen?

Na het bekijken van de kosten, de veiligheid en het gebruiksgemak heb ik voor mijzelf geconcludeerd dat het beleggen via DEGIRO voor mij de beste optie is.

De kosten zijn hierin doorslaggevend. Zoals je hierboven kan zien scheelt het aanzienlijk wanneer je belegt via een online broker zoals DEGIRO.

Verder vind ik het verschil in veiligheid acceptabel. Ik heb er persoonlijk genoeg vertrouwen in dat mijn geld bij DEGIRO veilig staat.

Wel verwacht ik dat ik uiteindelijk iets meer zal gaan spreiden. Wanneer mijn vermogen groter wordt, zal ik overwegen om een beleggersrekening bij ING te openen. Ik zal daar geen transacties gaan doen, maar simpelweg eenmalig een deel van mijn vermogen in wereldwijde ETF’s wegzetten.

Hierdoor maak ik niet de dure transactiekosten en betaal ik alleen de lopende fee’s. Dit zijn natuurlijk weer extra kosten, maar bij een groot vermogen vind ik het een prettig idee als mijn vermogen ook gespreid staat over verschillende banken of brokers.

Wil je zelf beginnen met beleggen via DEGIRO? Dan kan je hier op de website van DEGIRO een gratis account aanmaken. Dit betreft een affiliate link, ik krijg dus een vergoeding voor het feit dat ik gebruikers naar DEGIRO verwijs. Dit kost jou niets en het heeft ook géén invloed op mijn oordeel over DEGIRO.

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts