TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.12 Tips om jouw financiële vrijheid te creëren


Steeds meer Nederlanders zijn op een missie om financiële vrijheid te creëren. Maar wat betekend dat nou precies?

Financiële vrijheid is een situatie waarin je vrij bent van schulden en kan leven van de bezittingen die je hebt. Je hoeft niet meer te werken voor je geld, maar het mag natuurlijk wel.

Enkele voorbeelden van dit soort bezittingen is vastgoed voor de verhuur, aandelen, obligaties of andere zaken die maandelijks passief geld opleveren.

Je bent in een situatie aanbeland waarbij je niet meer werkt om te overleven, maar omdat je het leuk vindt of omdat je geld wilt voor extra’s die niet noodzakelijk zijn in het leven.

In dit artikel geef ik je 11 tips die jou kunnen helpen bij het creëren van jouw financiële vrijheid.

1. Definieer duidelijke en haalbare doelen

Allereerst is het belangrijk om, voordat je begint met het creëren van financiële vrijheid, duidelijke en haalbare doelen definieert.

Waar wil je over een jaar staan? En over 5 jaar? En hoe ga je dit bereiken?

Het is hierbij van groot belang dat je doelen realistisch zijn én binnen jouw eigen macht liggen. Stel dat jouw doel is om iedere maand een vast bedrag in aandelen te investeren om zo je kapitaal te laten groeien. Dan zou je doel moeten zijn om iedere maand te investeren. Niet om jouw kapitaal binnen een X periode te laten verdubbelen.

Dit ligt namelijk niet binnen jouw macht! Als de beurs volgende week in een crisis schiet en 50% daalt, heb je dan gefaald? Nee, want dit ligt buiten jouw eigen macht.

Wel kan je je zelf verantwoordelijk houden voor het feit dat je wel of niet iedere maand een X bedrag hebt geïnvesteerd.

Zelf beleg ik iedere maand een vast bedrag van 300 euro in een wereldwijde ETF. Of de koers nu stijgt of daalt, ik koop iedere maand netjes bij en verkoop niet. Dat is mijn doel, zo simpel kan het zijn!

Zorg dus dat je jouw doelen vaststelt en dat ze binnen jouw cirkel van invloed liggen. Het best kan je je doelen opschrijven en in een fotolijstje inframen. Zo wordt je iedere dag weer herinnerd aan jouw persoonlijke doelstellingen.

Schrijf je doelen op zodat je ze in de toekomst terug kan lezen

2. Hou je uitgaven bij

De tweede tip richt zich op je uitgaven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat meer moeite heb met het bijhouden van mijn uitgaven. Ik moet daar simpelweg meer moeite voor doen dan voor andere zaken.

Toch is het enorm belangrijk. Je kan alleen overzicht in jouw financiële situatie krijgen, wanneer je ook weet waar jouw uitgaven uit bestaan.

Wellicht denk je het ongeveer wel te weten, maar je zal versteld staan van de verhoudingen wanneer je jouw uitgaven daadwerkelijk op papier zet.

Je uitgaven bijhouden kan je het best doen door middel van een huishoudboekje. Dit hoeft niet met pen en papier, maar kan simpelweg in Excel of online. Er zijn tal van websites die een dergelijk huishoudboekje aanbieden.

Sterker nog, ik overweeg om er zelf een te maken en op mijn website te delen. To be continued zullen we maar zeggen..

3. Spendeer minder dan je inkomsten

Dit is wellicht een binnenkoppertje, maar het is natuurlijk belangrijk om minder te spenderen dan dat er binnen komt. Alleen zo hou je iedere maand geld over wat je apart kan zetten.

Je kan dit echter ook breder trekken. Laatst sprak ik een vriend die 300 euro loonsverhoging op zijn werk had gekregen. Hij was er erg blij mee en gaf aan dat hij daar minstens twee keer per maand voor uit eten kan gaan.

En dat klopt, je zou dat kunnen doen. Hij heeft besloten om op dit moment van zijn geld te genieten en maakt zich later pas zorgen over de toekomst. Ik doe dat niet. Ik denk nu aan de toekomst, omdat nú investeren een veel groter effect heeft dan over een jaar of 20 (meer daarover in de volgende tip).

Wanneer ik 300 euro loonsverhoging zou krijgen, zou ik dit direct verwerken in mijn doelstelling. Stel die 300 euro bruto is zo’n 150 euro netto. Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om jouw doelstelling van 300 euro investeren per maand, om te zetten in 450 euro investeren per maand.

Je leeft immers al van het salaris dat je op dit moment ontvangen en zal dus niet merken als je het extra salaris ook apart zet. Wanneer je van het extra salaris gaat leven (en 2 keer per maand vaker uit eten gaat), ga je hieraan wennen. Het zal dan de rest van je leven moeilijker zijn om minder te gaan spenderen, want dat voelt als een stapje terug.

4. Investeer vroeg

Dit is één van de belangrijkste tips uit deze lijst, en hopelijk komt het voor jou niet te laat. Het is ontzettend belangrijk om vroeg te beginnen met investeren!

Een maandelijkse investering van je 18e tot je 28e is later zo veel meer waard dan diezelfde maandelijkse investering van je 28e tot je 38e. Je geld heeft namelijk 10 jaar langer de tijd gehad om te renderen. Door het effect van samengestelde rente (rente op rente) is het verschil enorm!

Eerder schreef ik al een artikel over beleggen als minderjarige. Daarin gaf ik het voorbeeld van Niels en Erik die beide gaan beleggen. Erik begint op zijn 18e met 200 euro inleg per maand, terwijl Niels liever 2 keer per maand uit eten gaat en op zijn 28e begint met beleggen.

Het verschil is dus 10 jaar x 12 maanden x 200 euro = €24.000 euro zou je zeggen?

Fout! Op hun 65e heeft Erik maar liefst €196.756 euro méér vermogen dan Niels. Dat is de kracht van samengestelde rente in combinatie met vroeg beginnen met investeren!

Helaas is het belletje bij mij pas op mijn 27e gaan rinkelen en heb ik tot die tijd niet geïnvesteerd in de markt. Zonde natuurlijk, want nu ik wel ben begonnen moet ik veel hoger inkopen dan ik jaren geleden had kunnen doen.

Mijn spaargeld heeft minstens 10 jaar op een spaarrekening stof liggen happen. Sterker nog, het is alleen maar minder waard geworden door de inflatie die we kennen.

Kortom, begin zo vroeg mogelijk met investeren!

5. Investeer met regelmaat

Regelmatig investeren is ook een tip die ik je mee wil geven. Wanneer je met regelmaat investeert ben je er serieus mee bezig en is het niet een zaak die sporadisch voorkomt.

Sommige mensen investeren veel geld in één keer, en dat is prima. Stel je krijg een grote erfenis, dan zou je die in één keer kunnen investeren in bijvoorbeeld vastgoed.

Wanneer je voor de lange termijn investeert om financiële vrijheid te creëren, doe je er goed aan om met regelmaat te investeren. Zoals ik al aangaf investeer ik iedere maand €300 euro in een wereldwijde ETF. Op deze manier ben ik er (minstens) maandelijks mee bezig en wordt ik ook herinnerd aan mijn doelstellingen.

Besparen op je vaste lasten zoals vervoer kan maandelijks het verschil maken

6. Bespaar op vaste lasten

Minder uitgeven dan er binnen komt kan op twee manieren. Je kan de inkomsten verhogen, en je kan de uitgaven verlagen.

Besparen op je uitgaven kan lastig zijn. Toch is het goed om eens kritisch naar je uitgaven te kijken (wanneer je het overzicht van tip 2 hebt gemaakt).

De grootste besparing kan je maken op je vaste lasten. Besparen op je woning is wellicht de grootste klapper die je kan maken. Zeker wanneer je een woning huurt kan je hier eens kritisch naar kijken.

Ben je alleen en woon je in een huis met 4 slaapkamers? Dan woon je misschien wel te groot. Of woon je in het centrum van een grote stad terwijl je eigenlijk niet veel gebruik maakt van de faciliteiten om je heen? Dan zou je wellicht goedkoper in een buitenwijk kunnen wonen.

Deze zaken kunnen honderden euro’s per maand schelen, die je beter kan investeren dan in het bodemloze putje genaamd huur te gooien.

Daarnaast kan je besparen op vaste lasten zoals vervoer, internet en tv, telefonie, verzekeringen, etc.

Zelf ben ik aan het overwegen om mijn auto in te ruilen voor een kleiner model. Een tijdje geleden maakt ik dit artikel over het rijden in een kleinere auto, waar ik berekende wat het mij op de lange termijn zou besparen.

Maar ook op internet en tv kan je besparen. Zit je al jaren bij dezelfde aanbieder van internet en TV? Bel ze eens op met de mededeling dat je graag wilt opzeggen. Er gaat een wereld van kortingen voor je open!

Daarnaast kan je flink besparen op je telefonie. Sinds een jaar of 3 heb ik een sim-only abonnement en koop in mijn telefoons los. Ik ben niet het type dat zegt “Ik mag een nieuwe telefoon uitkiezen”, want dat slaat werkelijk nergens op (en je hoort het zó vaak). Ik vind dat mijn telefoon minstens 3 á 4 jaar mee kan gaan en koop dan liever los het één na laatste model in plaats van de nieuwste modellen.

Moraal van het verhaal; ga je vaste lasten na en kijk hoe je hier op kunt besparen. Dit zijn de makkelijkste besparingen, omdat ze iedere maand weer terug komen.

7. Bespaar op luxe

Naast besparen op vaste lasten, kan je natuurlijk ook besparen op luxe. Zelf ben ik niet zo’n luxe paardje (veel van mijn lezers ook niet), dus voor mij valt er minder te besparen.

Maar denk aan het besparen op uitjes, etentjes, vakanties en kleding. Persoonlijk ga ik net zo graag naar een leuk en betaalbaar lokaal restaurant als naar een of ander duur sterren restaurant. Het gaat mij om de sfeer en de gezelligheid. Als het eten goed is, is het goed.

Vakanties kunnen bij mij wel wat duurder uitvallen. De afgelopen 3 jaar ben ik naar New York, Dubai, Frankrijk, Italië en Brazilië geweest.

Gelukkig kon ik zowel in New York als in Brazilië bij bekenden overnachten, wat enorm veel kosten bespaard. De vluchten waren dus redelijk duur (beide zo’n 700 euro), maar het verblijf is binnen de perken gebleven.

En ook op vakantie geef ik mijn geld liever in de supermarkt of een barretje uit, dan aan een of ander chique restaurant.

8. Deel de kosten

Het delen van de kosten kan je in de breedste zin van het woord zien. Er zijn zo ontzettend veel manieren om kosten te delen.

Een vriend van me heeft een appartement met twee verdiepingen gekocht. Hij woont zelf in de bovenste verdieping, terwijl hij de onderste verdieping huurt. Op die manier woont hij als het ware gratis. De hypotheek wordt gedekt door zijn huurders. De enige uitgaven die hij nu nog heeft zijn het gas, water en licht.

Een woning is natuurlijk de grootste besparen, maar wat dacht je van vervoer? Helaas heb ik niemand kunnen vinden die vervoer met mij wilt delen, maar het is zeker een optie voor mij! Ik gebruik mijn auto zo’n één of twee keer per week, de rest van de week staat hij stil. Als er iemand anders in de buurt in dezelfde situatie zit, is het wellicht een optie om de kosten te delen.

Maar ook op kleine zaken kan je besparen door de kosten te delen. Ik weet niet of het officieel mag, maar vrijwel iedereen deelt zijn Spotify of Netflix account met een ander. Het zou me overigens niets verbazen als ze dit expres laten gebeuren en over een tijdje een of andere update doorvoeren waarbij het niet meer kan. Maar voor deze ene keer hebben ze dan natuurlijke en special offer voor ons.

Het delen van kosten wordt in ieder geval vaak vergeten, maar kan ontzettend goed werken. Zeker wanneer je gelijkgestemde om je heen hebt met eenzelfde doelstelling als jou (tip 12).

9. Creëer extra inkomen

Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over investeren en besparen. Maar ook een hoger inkomen kan natuurlijk helpen op de weg naar financiële vrijheid.

Ze zeggen niet voor niets dat de gemiddelde miljonair maar liefst 9 inkomstenbronnen heeft.

Zelf heb ik 3 hoofd inkomstenbronnen, waarvan de derde weer verdeeld is in allerlei kleinere onderdelen. Ik heb het salaris uit mijn werk (ik werk 32 uur), ik krijg een vergoeding voor vrijwilligerswerk dat ik doe (klein bedrag) én ik ben ingeschreven als ZZP’er.

Het inkomen als ZZP’er bestaat natuurlijk weer uit allerlei andere inkomstenbronnen. Voorheen waren dat voornamelijk klanten, tegenwoordig gelukkig steeds meer passief inkomen. Alles wat ik als ZZP’er verdien zet ik apart, ik ga er dus niet luxer door leven. Dit geld wil ik gebruiken om te investeren voor later.

10. Bereid je voor op tegenslag

Investeren in financiële vrijheid is leuk, vooral wanneer het goed gaat. Maar ik heb nieuws voor je; het gaan niet altijd goed.

Zelf heb ik, als investeerder, nog nooit een recessie op de beurs meegemaakt. De laatste crash was in 2008, maar het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat we weer een crash gaan zien.

Gelukkig heb ik de afgelopen 2 jaar wel ervaring op gedaan binnen de wereld van cryptocurrencies. Ik heb dagen meegemaakt waar mijn investering -30% deed.

Sterker nog, ik heb de piek van $18,000 bitcoin meegemaakt en heb de dip van zo’n $3,000 bitcoin meegemaakt. Mijn investering was op het dieptepunt maar liefst 85% minder waar dan op de piek! Gelukkig heb ik niet op de piek gekocht, maar het heeft me wel geleerd om de rust te bewaren.

Zeker wanneer je maandelijks investeert is een crash op de markt (op lange termijn) niet zo’n ramp. Sterker nog, je kan lekker goedkoop inkopen! Het geld wordt verdiend wanneer het bloed door de straten stroomt.

Zorg er in ieder geval voor dat je weet dat een dergelijke situatie ook gaat voorkomen en bedenk wat je dan gaat doen. Mijn tip is om niets te verkopen en al je investeringen te laten staan. Waar mogelijk koop je het liefst zelfs extra bij. Je weet namelijk dat het op de lange termijn allemaal wel weer goed zal komen.

11. Licht je familie en vrienden in

Deze tip heb ik wat lager in het lijstje gezet, omdat niet iedereen het ermee eens is. Moet je je omgeving nu wel of niet inlichten van de plannen die je hebt?

In mijn ogen is het het best om het wél te doen. Ze weten dan namelijk beter waarom je niet ieder jaar mee op wintersport gaat of waarom je niet per se naar het duurst restaurant hoeft tijdens dat weekendje met vrienden.

Of ze het echt begrijpen is echter een tweede. Echt begrijpen doen mensen die niet met financiële vrijheid bezig zijn niet. Maar het helpt wel om te voorkomen dat je ontzettend veel vragen krijgt. Al is het maar omdat ze zeggen “Oh ja, hij is zo zuinig omdat hij 2 jaar eerder wil stoppen met werken”.

Laat ze maar, denk ik dan..

12. Zoek contact met gelijkgestemden

Tot slot zou ik je nog als tip mee willen geven om contact te zoeken met mensen die met dezelfde financiële zaken bezig zijn. Dit kan fysiek, maar ook op social media of internetdiensten zoals Youtube of Telegram.

Het helpt om van elkaar te leren en het voelt prettig als er andere mensen zijn die jou begrijp.

Heb je nou zelf nog extra tips of wil je graag jouw ervaringen delen met andere gelijkgestemden op deze website? Laat dan hieronder even een reactie achter, dat vind ik leuk!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts