TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Hoe werken AH koopzegels en wat levert het op?


Wie aan koopzegels denkt, denkt al snel aan ouderen die boekjes vol zegels plakken. Toch zijn koopzegels tegenwoordig steeds interessanter, zeker met de lage rentestanden van vandaag de dag. Ook zijn de koopzegels van Albert Heijn tegenwoordig helemaal digitaal.

In dit artikel leg ik je uit hoe de koopzegels werken én of het interessant is om hier gebruik van te maken.

Koopzegels van Albert Heijn

Bij Albert Heijn koop je voor €0,10 je één koopzegel per €1 aan boodschappen. Een vol digitaal boekje van 490 zegels kost je €49. Wanneer je deze inlevert ontvang je €52. Dat is een rendement van ruim 6%.

Hoe werken koopzegels bij Albert Heijn

Koopzegels kan je zien als een soort spaarpotje bij een supermarkt. Iedere keer dat je boodschappen doet, kan je een klein beetje extra betalen en ontvang je koopzegels.

Bij Albert Heijn kan je voor iedere €1 aan boodschappen één koopzegel kopen. Deze koopzegel kost je dan €0,10. Je hebt 490 koopzegels nodig voor een volle spaarkaart. Je moet dus voor €490 aan boodschappen doen en daar €49 extra bijbetalen, om een volle spaarkaart te realiseren.

Overigens kan je bij Albert Heijn ook koopzegels kopen als je online besteld, of bij een zelfscan kassa. Daarnaast zijn de koopzegels tegenwoordig volledig digitaal. Hierdoor hoef je niet meer fysieke boekjes vol te plakken en voorkom je ook dat je zegels kwijt raakt.

Spaar je nog geen koopzegels? Dan kan je dit gemakkelijk aanvragen via de AH App. Deze koppel je eenvoudig aan je bonuskaart en zo kan je beginnen met sparen.

6% Rendement op koopzegels bij Albert Heijn

Je koopt de koopzegels natuurlijk om rendement te maken. Tegenwoordig levert sparen op de bank niets op (soms zelfs negatieve rente) dus dan worden dit soort spaaracties alleen maar interessanter.

Het rendement kunnen we gemakkelijk uitrekenen. Je betaalt dus €49 voor een volle spaarkaart van 490 koopzegels. Wanneer je deze weer inlevert ontvang je €52 van Albert Heijn.

Je ontvangt dus €3 meer dan je betaald hebt. 3 euro op 49 euro is een rendement van 6,12%. Dat rendement is ook nog eens gegarandeerd en met vrijwel geen risico. Dat is dus enorm hoog!

Toch moeten we ons enthousiasme wat inperken. Je kan immers niet zomaar onbeperkt sparen. Je moet daadwerkelijk boodschappen doen om de koopzegels te kopen. Je moet dus sowieso voor minimaal €490 boodschappen doen voordat je een volle spaarkaart hebt. Dat kan, afhankelijk van de hoeveelheid boodschappen, enkele weken tot maanden duren.

Procentueel gezien is het dus een enorm hoog rendement, maar in absolute getallen valt het tegen. Doe je voor €70 per week boodschappen bij Albert Heijn? Dan kost het je 7 weken voordat je een spaarkaart vol hebt. Je verdient dus nog geen €0,50 per week.

In mijn ogen vooral een gevalletje “wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”.

Hoe kan je de koopzegels verzilveren bij Albert Heijn?

Wil je de koopzegels verzilveren? Dat kan contant bij een infobalie van Albert Heijn of

Ga dan naar de AH App. Vervolgens kies je voor “Koopzegels uitbetalen”. Je ontvangt een code die je aan de cassiere kan laten zien, of zelf kan invullen bij de zelfscan kassa.

Zorg er wel voor dat je de telefoon daadwerkelijk meeneemt naar de winkel, een screenshot maken zal niet lukken. De code wordt namelijk regelmatig ververst.

Het is mogelijk om per transactie maximaal drie volle Koopzegel boekjes uit te laten betalen.

Waarom bieden supermarkten koopzegels aan?

Nu vraag je je wellicht af waarom supermarkten dit überhaupt aanbieden. Voor ons consumenten is die 6% in absolute getallen niet veel, maar met miljoenen klanten moet dat voor de Albert Heijn natuurlijk flink in de papieren lopen.

Supermarkten zien koopzegels echt als een stuk klantbinding. Je gaat altijd naar dezelfde supermarkt omdat je graag koopzegels wilt ontvangen. Spaar je koopzegels bij Albert Heijn? Dan voel je er waarschijnlijk niets voor om eenmalig tijdens een weekendje weg bij Jumbo boodschappen te doen. Ook wanneer Albert Heijn net wat verder weg is, kies je er waarschijnlijk voor om je boodschappen bij Albert Heijn te doen.

Ook zijn mensen geneigd om meer uit te gaan geven, omdat ze weten dat ze koopzegels ontvangen. Hierdoor doe je gemakkelijker een impulsaankoop. Let daar dus voor op, want dat is uiteraard een sigaar uit eigen doos.

Daarnaast raakte veel mensen de spaarboekjes kwijt, of vergaten ze de zegels in de boekjes te plakken. Ik kan me nog herinneren dat er bij mijn ouders volle boekjes in de keukenla lagen, die ze al jaren niet meer hadden aangeraakt. Dat is nu echter verleden tijd omdat alles digitaal gaat.

Hoe zit het met andere supermarkten?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om ook bij andere supermarkten koopzegels te sparen. Op die manier ben je minder afhankelijk van die klantbinding en kan je ook bij andere supermarkten boodschappen doen zonder koopzegels te missen.

Het rendement op je koopzegels verschilt nogal per supermarkt. Albert Heijn zit met 6,12% aan de hoge kant. Grote concurrent hier in de regio is Jumbo, die precies 4% rendement geeft. Absolute winnaar wat rendement betreft is PLUS met maar liefst 50% rendement! Als je daar voor 200 euro boodschappen doet, kan je voor 4 euro koopzegels kopen. Wanneer je deze inlevert ontvang je 6 euro.

Er zijn ook supermarkten waar je zogenaamde punten koopt, die je altijd weer kan inleveren. Je hoeft dan dus niet door te sparen totdat je een volle spaarkaart hebt. Voorbeelden daarvan zijn Hoogvliet en Vomar.

Tot slot heb ik hieronder nog een klein overzicht te maakt met de opbrengst bij de grootste supermarkten. Zo kan je vergelijken wat de opbrengst per supermarkt is. Overigens zou ik niet enkel naar de opbrengst van de spaarprogramma’s kijken om je keuze op te baseren, maar daar kom ik zo nog even op terug.

Boodschappen p/wAHJumboPLUS
€50€15,91€10,40€26,00
€75€23,87€15,60€39,00
€100€31,82€20,80€52,00
€125€39,78€26,00€65,00
€150€47,74€31,20€78,00
€200€63,64€41,60€104,00
Opbrengsten per supermarkt per jaar

Samenvatting: Mijn persoonlijke ervaring

Ik denk dat het allereerst belangrijk is om alleen van koopzegels gebruik te maken als je altijd naar dezelfde supermarkt gaat. Zorg er ook voor dat je niet meer geld gaat uitgeven om meer koopzegels te ontvangen, want dat is een sigaar uit eigen doos.

Daarnaast moet je er ook weer niet te veel van verwachten. De procentuele rendementen zijn natuurlijk mooi, maar je moet er heel wat boodschappen voor doen. Verwacht dus niet meer dan enkele tientjes rendement per jaar, zoals je hierboven in het overzicht kan zien.

Persoonlijk zou ik niet meedoen met spaaracties waar je de koopzegels nog zelf moet plakken. Ik ken mezelf en weet dat ik dan zegels kwijt ga raken of ga vergeten. Een digitale spaaractie zoals bij Albert Heijn is wel gemakkelijk.

Het enige nadeel vind ik dat het wat ingewikkelder wordt om bij te houden hoeveel je nu precies uitgeeft aan boodschappen. Ik hou mijn uitgaven bij en zou dan dus 10% meer uitgeven aan boodschappen. Tegelijkertijd kan je eens in de paar weken de spaarkaarten weer inleveren en vallen de boodschappen in die week laag uit. Onder aan de streep maakt het dus niet zo veel uit, maar het is wat verwarrend voor mijn overzichten.

Onder aan de streep denk ik dat een digitaal spaarsysteem zoals bij AH, Vomar of Hoogvliet zeker interessant zijn. Gegarandeerd rendement met nauwelijks risico is natuurlijk mooi meegenomen. Doe het wel alleen als je vrijwel altijd bij dezelfde supermarkt boodschappen doet, en voorkom dat je meer gaat uitgeven.

Succes met sparen!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts