Wat is een affiliate niche website?


Affiliate niche websites, dat is waar ik veruit de meeste ervaring mee heb. Maar wat is dat nu precies? In dit artikel leg ik uit wat een affiliate niche website is, en geef ik enkele voorbeelden.

Wat is een affiliate niche website

Een affiliate niche website is een website met een specifiek onderwerp, welke geld verdient middels affiliate marketing.

Eigenlijk kunnen we het begrip opdelen in twee delen. Het is namelijk:

  • een affiliate website
  • een niche website

Die twee samen maakt het een gouden combinatie, wat voor jou een extra inkomen kan betekenen.

Een niche website

Wat is een niche website precies? Een niche website is een website die zich richt op één specifiek onderwerp. Dit onderwerp noemen we de niche.

Niche kan je trouwens op twee verschillende manieren uitspreken, er is nogal wat verwarring wat de juiste uitspraak is. Ik spreek het zelf uit als [neesj] maar er zijn ook mensen die het uitspreken als [nitsj]. Volgens mij komt deze verwarring door het verschil in uitspraak in de VS en het VK.

Een niche is dus een specifiek onderwerp, vaak erg klein en afgebakend. Je maakt dus een website over dat onderwerp. Je kan dus een algemene website maken over sport. Echter kan je ook al wat specifieker gaan en een website maken over voetbal. Echter is ook dit vrij breed. Een goede niche zou bijvoorbeeld voetbalschoenen kunnen zijn.

Het voordeel hiervan is dat Google jou ziet als expert op het gebied van voetbalschoenen. Als iemand op zoek is naar informatie over voetbalschoenen voor kunstgras, heeft jouw website een grote kans van scoren in de zoekmachine. Je hebt dan net een streepje voor op een website die zich richt op voetbal, of zelfs sport in het algemeen.

Verderop in dit artikel zal ik nog wat voorbeelden van niche onderwerpen met je delen om een beter beeld te krijgen.

Een affiliate website

Naast dat mijn websites niche websites zijn, zijn het dus ook affiliate websites. Ik zal proberen in het kort uit te leggen wat affiliate is.

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij jij als affiliate, betaald krijgt voor het promoten van andermans producten. Je hoeft dus zelf niets te verkopen, maar verzorgd de promotie van de producten van iemand anders.

Die voetbalschoenwebsite waar we het over hadden kan een mooi voorbeeld zijn. Je verkoopt zelf geen voetbalschoenen, maar schrijft artikelen met informatie. Bijvoorbeeld een artikel met informatie over de beste voetbalschoenen voor kunstgras.

Vervolgens link je in dat artikel naar een webshop zoals Sport2000 of Bol. Wanneer iemand op jouw link klikt, en vervolgens een aankoop bij deze website(s) doet, ontvang jij een commissie over deze aankoop.

Zo hoef je dus niets zelf te verkopen, maar kan je wel geld verdienen. Geen producten verzenden, geen klantenservice, geen retouren. Nee, het enigste wat je hoeft te doen is andere webshops promoten.

Wanneer je een engelstalige website hebt is het interessant om eens te kijken naar het affiliate programma van Amazon. Zij zijn namelijk veruit de grootste in de VS en ook in het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland is mijn ervaring goed met partijen zoals Bol.com affiliate en Coolblue affiliate.

Echter zijn er natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden en hoeven het ook niet per se webshops te zijn. Zo ben ik ook affiliate van de broker DEGIRO en ontvang ik een commissie als men een rekening opent. Verder ben ik affiliate geweest van Booking.com en hierbij kreeg ik een vergoeding voor iedere hotel overnachting die geboekt werd. Het gaat dus zeker niet altijd om webshops!

Waarom ik zo’n fan ben van affiliate niche websites

Het allergrootste voordeel van affiliate niche websites is het feit dat je focust op één onderwerp en daarmee kan gaan scoren in de zoekmachine.

Ontzettend veel mensen beginnen ‘een blog’ en schrijven over zaken zoals lifestyle, sport en voeding. Dit zijn blogs die zich richten op hele brede onderwerpen, binnen een markt met moordende concurrentie.

Wanneer je de juiste niche vindt heb je hier minder last van, en kan je relatief eenvoudig scoren in de zoekmachine en op die manier gratis verkeer naar je website genereren. Zonder verkeer heb je immers geen inkomsten.

Daarnaast raad ik je altijd aan om een site te beginnen over een onderwerp waar je al het een en ander over weet, en waar je interesse in hebt.

In het verleden heb ik de fout gemaakt om websites te starten over onderwerpen waar ik geen affiniteit mee had, en het is dan vrijwel onmogelijk om je te blijven motiveren om de website verder uit te bouwen.

Wat goede onderwerpen voor een niche website zouden zijn laat ik je zometeen hieronder weten.

Hoe maak je een affiliate niche website

Hoe je een affiliate niche website maakt leg ik uitgebreid uit op mijn Youtube kanaal, en nóg specifieker in mijn cursus. Echter kan ik in dit blogbericht alvast een tipje van de sluier oplichten zodat je een beetje een idee hebt.

Ik bouw mijn websites altijd in WordPress. Dit is een open source programma wat je kan gebruiken voor het bouwen van websites. WordPress is relatief eenvoudig en kan je jezelf vrij gemakkelijk aanleren middels video’s op Youtube.

Deze website is ook gebouwd op WordPress, maar ook grote websites van grote bekende merken zijn soms gebouwd op WordPress. Het is het nummer 1 platform voor websites ter wereld.

Stap één is natuurlijk het bedenken van een niche. Vanuit daar ga je verder naar de volgende stappen zoals het registreren van een domeinnaam en het bepalen van de onderwerpen van jouw blogberichten.

Vervolgens ga je content schrijven, eigenlijk precies zoals ik hier op Langzaamrijker doe. Je kiest specifieke onderwerpen uit waar naar gezocht wordt én waar nog niet veel concurrentie in Google is. Hier schrijf je blogartikelen voor met een redelijk lange inhoud. Geen berichten van 300 woorden, denk eerder aan berichten van 1500 woorden.

Dit doe je voor enkele tientallen onderwerpen om je website steeds meer ‘body’ te geven. In de eerste maanden zal je nog vrijwel geen verkeer ontvangen, omdat je in de zogenaamde sandbox van Google terecht bent gekomen. Een soort kluisje waar Google nieuwe websites in plaatst.

Er komen immers iedere dag nieuwe websites online en Google wil voorkomen dat je direct met één of twee pagina’s gaan scoren in de zoekmachine. Pas als je laat zien dat je enkele tientallen waardevolle artikelen hebt geschreven, zal Google jouw website ook gaan tonen in de zoekmachine.

Wanneer je verkeer naar je website hebt is het tijd om je aan te melden voor een affiliate programma. Dat kan dus het programma van een specifieke webshop zijn zoals Amazon, Bol of Coolblue. Maar het kan ook een tussenpartij zijn zoals Tradetracker, Daisycon of Commission Junction.

Je voegt affiliate links toe aan je content en enkele maanden na de start van je website is het al mogelijk om je eerste commissies te genereren.

Dit is uiteraard een zéér korte beschrijving en ik leg dit allemaal veel uitgebreider uit op mijn Youtube kanaal en in mijn cursus.

Voorbeelden van niche affiliate websites

Tot slot wil ik je voorbeelden geven van enkele niche affiliate websites. Bedenk van tevoren of je enkel een Nederlandse website zou willen maken, of je ook zou willen focussen op Engels.

Ik heb de eerste 8 jaar altijd alleen maar Nederlandse websites gemaakt, maar de laatste 2 jaar hou ik me ook bezig met Engelstalige blogs.

Reizen met een gezin

De pagina van gezinopreis.nl die zich richt op “Slovenië met kinderen”

Een eerste voorbeeld wat ik zojuist random tegen kwam toen ik in Google zocht naar ‘Vakantie Slovenië’ is een blog dat zich richt op reizen met een gezin.

Enerzijds redelijk breed, omdat ze zich niet richten op één regio of land. Maar anderzijds toch een echte niche, omdat ze zich richten op reizen met een gezin.

Er zijn enorm veel reisblogs en de concurrentie is ook hier redelijk moordend, maar het zijn veelal 20’ers die bloggen over hun avonturen over de hele wereld. Er zijn maar weinig websites die zich richten op het reizen met een gezin.

Ik kwam dus deze pagina van gezinopreis.nl tegen toen ik zocht naar informatie over een vakantie naar Slovenië.

Ze verdienen in dit geval dus geld met affiliate links naar touroperators en hotels. Daarnaast zie je display advertenties (banners) waarvoor ze een bedrag krijgen per keer dat er een bezoeker op de website komt. Afhankelijk van het onderwerp kan je uitgaan van ongeveer 5 tot 10 euro per 1.000 paginaweergaven.

Ik heb zelf een dergelijke website begin 2020 verkocht voor een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro. Zeker een interessante branche dus, maar wel erg lastig om tussen te komen!

Snowmobile tips

Sneeuwscooter affiliate website

Dit voorbeeld is Engelstalig, de website richt zich op sneeuwscooters. Ik kwam de site tegen met het artikel dat gaat over de beste warme laarzen voor sneeuwscooters.

Heel eerlijk gezegd vind ik de website matig, aangezien je duidelijk kan zien dat de website niet door iemand gemaakt is die Engels als moedertaal heeft. Vaak worden dit soort websites door Indiërs opgezet, en dat zien je dan meestal ook wel terug.

Toch denk ik dat deze website in de winter zeker een paar honderd euro per maand zal opleveren. Er wordt in de artikelen gelinkt naar Amazon en dat zal z’n vruchten afwerpen.

Ondanks dat de website matig is, is het onderwerp wel interessant. Sneeuwscooters is een echte niche waar weinig over geschreven wordt. Het enigste nadeel is alleen dat deze website in de zomer niet veel zal opleveren. Dat weerhoudt veel mensen om dit als onderwerp te kiezen, maar bied daardoor ook meteen weer kansen.

Meer weten over affiliate niche websites?

Ik maak al meer dan 10 jaar dit soort websites en verdien hier enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per maand mee, afhankelijk van hoeveel tijd ik erin stop.

Dit geld beleg ik vervolgens in aandelen om zo mijn kapitaal te laten groeien en zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden.

Wil je meer te weten komen over affiliate niche websites? Volg me dan op Youtube! Ik heb zowel een kanaal over online geld verdienen als een kanaal over beleggen. Ik zie je daar!

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts