TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Wat is een 401K en bestaat het in Nederland?


Wanneer je interesse hebt in beleggen en sparen voor je pensioen, ben je het vast wel eens tegen gekomen in een Amerikaans artikel of een video op Youtube. De zogenaamde “401k” regeling. Maar wat is dit nou precies, en bestaat zoiets ook in Nederland? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Wat is een 401k

Een 401k is een pensioenplan uit Amerika. In Amerika ontvangen werknemers net als in Nederland een bruto inkomen. Van dit bruto inkomen gaan allerlei zaken af zoals zorgkosten en inkomstenbelasting. Dat is dus vergelijkbaar met Nederland.

Het 401k pensioenplan helpt werknemers in de Verenigde Staten om te sparen voor hun eigen pensioen. Je kan namelijk een x-bedrag van je bruto inkomen sparen in een zogenaamde 401k. Over dit bedrag hoef je dus géén belasting te betalen, wat een 401k enorm populair maakt.

Anthony investeert iedere maand zijn zijn 401k account

Als rekenvoorbeeld kijken we naar Anthony. Anthony is een verpleegkundige in een ziekenhuis in Los Angelos. Anthony heeft een bruto-inkomen van 100.000 dollar per jaar.

Iedere maand investeert Anthony 15% van zijn bruto salaris in zijn 401k account. Hij zet dus ieder jaar 15.000 dollar apart voor zijn oude dag. Het grote voordeel is dat Anthony géén inkomstenbelasting over deze 15.000 dollar hoeft te betalen. Hij betaald dus inkomstenbelasting over 85.000 dollar per jaar.

Het geld dat Anthony in zijn 401k account inlegt, wordt belegd in verschillende zaken. Denk aan aandelen, obligaties of index fondsen. Over de lange termijn rendeert zijn investering en wordt het dus meer waard dan Anthony zelf heeft ingelegd.

Anthony’s werkgever heeft een ‘401k match’

Naast dat Anthony netjes iedere maand geld apart zet, bied zijn werkgever ook zogenaamde ‘401k matching’ aan. In dit geval betekend dit dat zijn werkgever iedere dollar in het 401k account aanvult met 50 cent.

Dus Anthony investeert niet alleen 15.000 dollar per maand in zijn 401k, zijn werkgever vult dit nog eens met 7.5000 dollar per maand aan! In totaal groeit zijn 401k dus (zonder rekening te houden met rendement) met 22.500 dollar per jaar.

Het zogenaamde ‘401k matching’ is enorm populair in Amerika. Bedrijven doen dit niet alleen omdat ze om hun werknemers geven, het wordt ook gebruikt voor werving van nieuw personeel. Een werkgever met een ‘401k matching’ regeling is veel interessanter dan een werkgever die geen matching aanbiedt.

In de meeste gevallen houdt de machting het volgende in:

  • Een dollar voor een dollar tot maximaal 5% van het jaarsalaris
  • 50 cent voor een dollar tot maximaal 10% van het jaarsalaris (Anthony)
  • Een percentage van de winst gaat naar de 401K’s van de werknemers

De kosten van een 401k account

Een 401k is dus erg interessant om voor je oude dag te sparen, helemaal omdat Amerika veel minder regelingen vanuit de overheid heeft. De 401k regelingen zijn ook allemaal regelingen tussen de werkgever en de werknemer, de overheid heeft hierin geen bijdrage.

Een 401k is echter niet gratis. Zoals ik al zei worden de investeringen belegd in aandelen, index fondsen of obligaties. Dit wordt door een vermogensbeheerder gedaan. Deze vermogensbeheerder vraagt veelal zo’n 2-4% fee om het vermogen te beheren. In het geval van Anthony dus zo’n 450 tot 900 dollar (in het eerste jaar). Er zitten dus heel wat kosten in zo’n 401k pensioenplan.

Werknemers kunnen vaak globaal zelf kiezen hoe hun vermogen belegd wordt. Denk hierbij aan verschillende risico classificaties met de bijbehorende rendementen. Hoe meer rendement je wilt behalen, hoe meer risico je investering loopt.

Het rendement op een 401K is gemiddeld gezien zo’n 5-8% per jaar. Vergeet echter niet dat hier weer 2-4% aan fee’s voor de vermogensbeheerder vanaf gaan. Een hoop verlies van rendement dus!

Belasting over je 401k

Zoals ik al aangaf kan je dus belastingvrij investeren in je 401k. Je investering wordt simpelweg van je bruto salaris afgehaald en geïnvesteerd in je 401k.

Dit betekend echter niet dat je nóóit belasting hoeft te betalen! Je betaalt namelijk belasting wanneer je je vermogen uit je 401k laat uitbetalen. In de meeste gevallen is dit ná de pensioenleeftijd, waardoor je (ook in Amerika) minder belasting over je inkomen hoeft te betalen.

Je investering heeft dus tijd gehad om te renderen én je betaalt minder belasting omdat je ouder bent. Win-win situatie dus.

Het is ook niet voor niets dat veel mensen ervoor kiezen om maximaal te investeren in een 401k.

401k eerder laten uitbetalen

Een 401k loopt zo lang je deze afspraak met je werkgever hebt. Er zijn een aantal situaties waarin een 401k zal beëindigen.

  • Wanneer je stopt met werken om met pensioen te gaan. Wanneer je 59,5 jaar of ouder bent, heb je een pensioen voordeel.
  • Als je stopt met werken bij de werkgever die het 401k plan aanbied.
  • Wanneer je zelf besluit om het geld uit je 401k op te nemen

Wanneer je 401k stopt en/of je besluit om het geld op te nemen, betaal je natuurlijk wél belasting. Is dit vóór je pensioenleeftijd van 59,5 jaar? Dan betaal je ook een extra boete van 10% voor het vroegtijdig opnemen van je 401k.

Je 401k is altijd je eigen verantwoordelijkheid. In Nederland zorgt de werkgever voor een pensioen, in Amerika ben je helemaal zelf verantwoordelijk. Wanneer je jouw 401k niet op tijd overzet naar je nieuw werkgever, kan je 401k automatisch uitbetaald worden. Het gevolg is dus dat je belastingen en een boete dient te betalen.

De minder populaire roth 401k

Naast het 401k plan bestaat er ook een zogenaamd roth 401k plan. Dit plan is in de basis hetzelfde, maar je betaald je inkomstenbelasting vooraf en niet bij het uitbetalen van je pensioenplan.

Het is een stuk minder populair, omdat je normaal gesproken minder belasting zal betalen wanneer je jouw pensioenleeftijd hebt behaald. Daarnaast kan je ook minder investeren, waardoor het rente-op-rente effect minder groot is.

Toch zijn er mensen die kiezen voor een roth 401k. Dit zijn voornamelijk mensen die verwachten dat ze een hoog rendement zullen maken op hun investeringen. In zo’n geval kan een roth 401k interessant zijn.

Geschiedenis van het 401k pensioenplan

Ondanks de populariteit van het 401k pensioenplan van vandaag de dag, werd het in 1980 bij wijze van ongeluk bedacht.

Het begon allemaal toen het Congres de Revenue Act van 1978 goedkeurde, die een bepaling bevatte die werd toegevoegd aan de Internal Revenue Code – Artikel 401 (k) – die werknemers toestond te voorkomen dat ze werden belast op uitgestelde beloningen (salaris wat je niet nu maar later laat uitbetalen).

In 1980 verwees uitkeringsadviseur Ted Benna naar artikel 401 (k), terwijl hij onderzoek deed naar manieren om belastingvriendelijkere pensioenprogramma’s voor een klant te ontwerpen. Hij kwam met het idee om werknemers toe te staan ​​om vóór belastingen geld te sparen in een pensioenplan terwijl ze een werkgeversmatch ontvangen. Zijn klant verwierp het idee, dus besloot Benna om als eerste met zijn bedrijf een 401 (k) pensioenplan te verstrekken.

In 1981 gaf de IRS nieuwe regels uit waarmee werknemers hun 401k konden financieren door middel van loonaftrek, waardoor de populariteit van de 401k werd gestimuleerd. Binnen twee jaar bood bijna de helft van alle grote bedrijven 401k’s aan of overwogen het, volgens het Employee Benefits Research Institute.

Mijn mening over de Amerikaanse 401k regeling

Ik vind het mooi dat beleggen er in Amerika met de paplepel in wordt gegoten. Een 401k is enorm populair, bijna 80% van de Amerikanen heeft een 401k account.

Tegelijkertijd moet je in Amerika een beroep doen op je zelfredzaamheid. Niet iedereen is goed met geld en ziet/snapt het belang van een goed pensioen. Als je in Amerika niet belegd voor je pensioen heb je in principe gewoon een groot probleem. in Nederland hebben we sociale voorzieningen zoals een AOW. Dat is ook heel wat waard!

De gemiddelde Nederlander is wel een stuk minder druk bezig met zijn/haar pensioen dan de gemiddelde Amerikaan, juist doordat het hier allemaal geregeld wordt door de werkgevers en de overheid. Veel Nederlanders ‘gaan er vanuit’ dat het allemaal goed geregeld zal zijn als het eenmaal zo ver is.

Veel Nederlanders bouwen via hun werkgever een pensioen op. Dit geld wordt ook belegd om uiteindelijk een pensioen van te betalen. Mensen houden zich er echter niet mee bezig, aangezien dit allemaal voor hen gedaan wordt. Of dat nu zo verstandig is, valt nog te betwijfelen.

Zoals je wellicht weet staan de pensioenen constant onder druk. Er is een enorme vergrijzing en het zou mij niet verbazen als er, tegen de tijd dat ik met pensioen kan, geen AOW meer bestaat in Nederland.

Dat is één van de redenen dat ik nu al actief met beleggen bezig ben. Enerzijds omdat ik er niet op vertrouw dat de overheid mijn pensioen nog kan betalen in 2069. Anderzijds omdat ik niet wil wachten om met pensioen te gaan totdat ik 70+ jaar oud ben en geen energie meer heb om van de mooie zaken in het leven te genieten.

Mijn doelstelling is om vroeger te stoppen met werken doordat ik financieel onafhankelijk ben geworden van een werkgever. Dat is waar het in mijn ogen om draait. Vrijheid om te doen wat je wilt is voor mij ultiem geluk.

401k in Nederland; is dat mogelijk?

In Nederland is het voor werknemers helaas niet mogelijk om een 401k pensioenplan op te stellen. Er zijn in Nederland wel tal van andere mogelijkheden om een extra pensioen op te bouwen.

Aanvullend pensioen sparen voor werknemers

Voor werknemers betekend dit dat je dit veelal met je werkgever moet oppakken. Zelf bouw ik via mijn werkgever een pensioen op via Brand New Day. Ik kan daar extra pensioensparen en mijn pensioen aanvullen met mijn bruto salaris. Dit heeft dus wel wat weg van een 401k!

Wanneer je zelf meer voor je pensioen wilt gaan sparen, moet je berekenen wat je jaarruimte is. Dit is het maximale bedrag dat je jaarlijks zelf fiscaal vriendelijk mag opbouwen voor een aanvullend pensioen. Wil je jouw jaarruimte zelf berekenen? Bekijk dan deze pagina van de Belastingdienst.

Zelf kan ik bij Brand New Day een kleine 100 euro per maand extra bijleggen voor mijn pensioen. Dit bedrag komt dus van mijn bruto-salaris en over deze 100 euro hoef ik dus géén inkomstenbelasting te betalen! Wel betaal ik inkomstenbelasting wanneer ik mijn pensioen laat uitbetalen, maar op die leeftijd betaal je over het algemeen een lager percentage.

Aanvullend pensioen sparen voor ondernemers

Ben je een ondernemer? Dan is het mogelijk om met je bruto winst te beleggen. Je hoeft dat net als bij een 401k géén belasting over je winst te betalen, maar betaald pas belasting wanneer je jouw beleggingen laat uitbetalen.

Zelf heb ik geen ervaring met het zakelijk beleggen. Ik zou mijzelf hier in de toekomst wel in willen inlezen, aangezien ik ook een eenmanszaak heb. Wellicht is het fiscaal interessant om op die manier extra te beleggen.

Zelf beleg ik via DEGIRO en Flatex, hier kan je zelf eenvoudig beleggen. Er zijn ook mogelijkheden om te laten beleggen zoals bij Binck en Brand New Day.

Conclusie: 401k in Nederland?

We kunnen concluderen dat een 401k in Nederland niet beschikbaar is. Wel zijn er verschillende manieren om zelf voor je pensioen te sparen en te beleggen, hetgeen waarvoor een 401k bedoeld is. Denk hierbij aan;

  • Extra pensioen sparen (in overleg met werkgever)
  • Zelf beleggen via DEGIRO of Flatex
  • Je vermogen laten beleggen door een derde partij

Ik hoop dat dit artikel wat duidelijkheid heeft gegeven over een 401k en dat je nu begrijpt wat een 401k precies is. Dit zal helpen wanneer je in de toekomst Amerikaanse video’s of artikelen bekijkt, je weet nu in ieder geval waar ze het over hebben.

Bedankt voor het lezen en ik hoop je terug te zien in één van mijn andere artikelen of op mijn Youtube kanaal.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts