TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Mijn eerste maanden als belegger


Ik ben deze website in oktober 2019 gestart, maar ben sinds juni 2019 daadwerkelijk begonnen met beleggen. Daarom kijk ik graag terug op het begin van mijn beleggingen, zodat ik een compleet beeld van mijn pad naar financiële vrijheid op mijn website heb gedeeld.

Juni 2019 – Hoe ik ben begonnen met beleggen

Begin 2019 ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de wereld van beleggen. Ik heb een eigen eenmanszaak (uit de hand gelopen hobby) waar ik verschillende websites exploiteer om zo een centje bij te verdienen. Als je hier meer over wilt lezen kan je het best even kijken op de pagina over mij.

Het geld wat ik hiermee verdien staat al jaren op een bedrijfsrekening stof te happen. Langzaam maar zeker voelde ik dat ik iets met dit geld moest. Tuurlijk, een buffer achter de hand is fijn. Ook wanneer ik bijvoorbeeld een huis zou willen kopen.

Maar door de jaren heen is deze buffer steeds groter geworden en is de drang om dit geld te investeren ook toegenomen. Dat is de reden dat ik dus begin dit jaar mijzelf ben gaan verdiepen in beleggen.

Wat bleek? Beleggen is helemaal niet zo ingewikkeld en oudbollig als ik dacht! Je hoeft niet dag in dag uit het financiële nieuws bij te houden op zoek naar de beste aandelen. Na enkele maanden research heb ik in juni besloten om dan maar echt een beleggersrekening te openen bij de Giro en te beginnen met beleggen!

Begin juni stortte ik mijn eerste €500 op mijn beleggersrekening bij de Giro. Het idee was om hiermee eens te proeven hoe het systeem werkt en mijn eerste investeringen te doen.

Ik begon met het kopen van mijn eerste ETF, de VWRL. Dit is een wereldwijde ETF van VanGuard. Echter maakte ik direct een fout (onvermijdelijk in  het beginstadium). Ondanks dat ik goed had uitgezocht wat de kernselectie van de Giro inhield, lukte me het toch om transactiekosten te maken.

Hoe? Nou eigenlijk heel simpel. Ik kocht de tracker niet op de Amsterdamse Euronext (EAM) maar in Londen op de London Stock Exchange (LSE). Ik kocht in één keer 3 stuks a $85,07 per stuk en betaalde hierover €4,13 transactiekosten. Slim he?

Ook besloot ik om voor de spreiding een klein bedrag in vastgoed te investeren. Ik kocht voor €40,70 de Nederlandse vastgoed ETF (TRET) van Think ETF’s. Ook deze staat in de kernselectie van de Giro en was dus vrijgesteld van transactiekosten. Wel zo prettig!

Ik had de smaak te pakken en wou meer! Ik had immers zo’n €270 geïnvesteerd, maar had €500 op mijn beleggersrekening gestort. Dat smaakte dus naar meer!

Direct in de eerste maand hield ik mij niet meer aan mijn plan om enkel goed gespreide ETF’s te kopen. Ik zag dat Tesla (TSLA) een flinke duikeling had gemaakt en besloot om deze voor $210,10 aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor Weight Watchers op $19,60. Over beide aandelen betaalde ik $0,50 transactiekosten.

Gelukkig bleek mijn vermoede te kloppen en stegen beide aandelen vrij snel. Acht dagen later verkocht ik Tesla voor $233 en Weight Watchers voor $21,10. Na aftrek van de transactiekosten toch een leuke $23 winst in 8 dagen tijd. Ik bestefte mij echter dat ik ook wel wat geluk had gehad, en besloot het vrijgekomen geld volledig in VWRL te storten. Ik kocht 3 stuks voor een prijs van €76,88 per stuk.

Overzicht Juni:

 • Balans vorige maand: €0
 • Inleg deze maand: €500
 • Inleg totaal: €500
 • Waarde einde maand: €523,65
 • Winst/verlies deze maand: €23,65
 • Winst/verlies totaal: €23,65

Juli 2019 – Mijn tweede maand als belegger

We zijn inmiddels in mijn tweede maand als belegger aangekomen. En goh, wat vind ik het leuk! Eigenlijk is het natuurlijk heel saai, iedere maand ETF’s aanschaffen. Maar ik vind het zo tof dat ik iets met mijn geld kan doen!

Ik weet dat ik er niet te veel naar moet kijken, maar toch check ik iedere dag minstens één keer de koers. Gelukkig heb ik al redelijk wat ervaring met schommelende koersen doordat ik redelijk wat ervaring met cryptocurrencies heb. Daar kan je vermogen in één dag zomaar 20% zakken of dalen. Ik wordt er dus niet warm of koud van.

Ik heb besloten dat ik iedere maand €300 ga investeren in mijn beleggersrekening. Daarom stortte ik deze maand ook €300 op mijn deGiro beleggersrekening.

Vorige maand ben ik begonnen met mijn beleggersrekening en direct heb ik mijn eigen regels aan mijn laars gelapt. Ik was namelijk van plan enkel in VWRL en TRET te investeren, maar ik kocht vorige maand een aandeel Tesla en Weight Watchers. Dit komt voornamelijk doordat alles nieuw was en ik graag wou uitzoeken hoe het systeem werkt.

Gelukkig heb ik zo’n $23 winst gemaakt op deze aandelen, maar ik moet streng op mijzelf zijn. Goed beleggen is nu eenmaal saai! Geen uitstapjes naar losse aandelen dus!

Deze maand deed ik exact wat ik van plan was. Allereerst investeerde ik het grootste deel van de €300 in VanGuard’s All World (VWRL). Deze ETF staat op de kernselectie van de Giro en kent dus geen transactiekosten. Vorige maand kocht ik ze nog per ongeluk op de London Stock Exchange (met transactiekosten), maar deze maand kocht ik ze voor het eerst op de Euronext in Amsterdam.

In totaal kocht ik 3 stuks a €77,34 per stuk. Er kwamen geen transactiekosten bij kijken dus het kwam uit op een totaalbedrag van €232,02.

Daarnaast kocht ik, net als vorige maand, één stuks Think Real Estate (TRET). Deze is ten opzichte van vorige maand redelijk gelijk gebleven en ik kocht hem voor €41 (vorige maand €40,70).

In totaal investeerde ik deze maand dus €273,02. De overige €27 die ik deze maand stortte waren niet genoeg om een ETF te kopen. Deze laat ik dus in euro’s staan en gebruik ik volgende maand of de maand daarna om een extra ETF aan te schaffen.

Daarnaast ontving ik deze maand mijn eerste dividend uitkering. In totaal ontving ik $5,82 dividend voor mijn VanGuard All-World ETF’s (VWRL).

Overzicht juli:

 • Balans vorige maand: €523,65
 • Inleg deze maand: €300
 • Inleg totaal: €800
 • Waarde einde maand: €832
 • Winst/verlies deze maand: €8,35
 • Winst/verlies totaal: €32

Augustus 2019 – Mijn derde maand als belegger

Maand drie van mijn bestaan als belegger is aangebroken. De afgelopen twee maanden heb ik verschillende transacties gedaan en heb ik kennis gemaakt met het systeem van de Giro. Ik voel me er steeds vertrouwder mee.

Dit is ook de reden dat ik deze maand meer geïnvesteerd heb. Allereerst heb ik in plaats van de standaard €300, deze maand €450 ingelegd. Het kwam nu eenmaal zo uit, ik had wat geld over aan het eind van de maand en het leek me goed om dat ook in te leggen.

Daarnaast heb ik midden in de maand nogmaals €300 geïnvesteerd. Vorige maand ben ik op een verre vakantie geweest en ik had alle kosten op voorhand (en tijdens de vakantie) betaald. Ik ging met mijn vriendin, maar we hebben onderweg dus alles van mijn betaalrekening betaald.

Toen we begin Augustus terug kwamen hebben we de balans opgemaakt en heeft mijn vriendin haar deel van de kosten aan mij betaald. Dat was een meevaller dus ik besloot om deze maand in totaal €750 over te maken naar mijn beleggersrekening.

Deze maand ging de beurs op een bepaald moment redelijk onderuit. Alle winst van voorgaande maanden werden teniet gedaan. Dit leek me een extra motivatie om wat extra vermogen in te leggen.

Deze maand kocht ik enkel VWRL. Begin van de maand kocht ik 5 stuks voor €78,20 per stuk. Later deze maand kocht ik er nog eens 4 voor €73,72. Het voelde een beetje alsof ze in de BONUS waren, dus dat is mooi!

Voor de rest heb ik deze maand niets meer gekocht, en dat is ook helemaal prima zo. Ik wil het grootste deel van mijn vermogen in VWRL investeren, met een wat kleiner deel in Real Estate van Think ETF’s om zo te balanceren.

Overzicht Augustus:

 • Balans vorige maand: €832
 • Inleg deze maand: €750
 • Inleg totaal: €1550
 • Waarde einde maand: €1.575,45
 • Winst/verlies deze maand: -€6,55
 • Winst/verlies totaal: €25,45

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts