TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Gratis aandeel bij Trade Republic? Mijn eerste indruk


Eind 2021 kwam de Duitse broker Trade Republic naar Nederland. Deze broker is pas enkele jaren actief in Duitsland, en probeert nu de rest van de Europese markt te veroveren. Dat doen ze met een enorm grote actie, waarbij men een gratis aandeel krijg bij het openen van een rekening via een vriendenlink. Dit zijn niet zomaar aandelen, maar aandelen met een waarde tussen de €20 en €200.

Maar hoe kan dat eigenlijk, zo veel gratis aandelen? Dat zou zo’n partij toch terug moeten verdienen, zou je zeggen? In dit artikel geef ik mijn eerste indruk van Trade Republic. Later zal ik nog met een uitgebreidere review komen, mocht ik Trade Republic langere tijd testen. Dit is puur mijn eerste indruk na enkele dagen gebruik van Trade Republic.

Wie of wat is Trade Republic?

Trade Republic is een Duitse broker, actief sinds 2015. Ze groeien hard en hebben inmiddels meer dan 1 miljoen klanten in Europa. Ze staan onder toezicht van de Duitse BaFin en hebben een Duitse banklicentie. Daarmee vallen ze onder het depositiegarantiestolsel. Dit wil zeggen dat je euro tegoeden (niet aandelen/ETFs) tot een bedrag van €100.000 gegarandeerd worden door de Europese Unie.

Trade Republic is dus druk bezig met het uitbreiden naar andere landen. Op dit moment zijn ze net nieuw in Nederland, en dat is in mijn ogen ook nog wel te zien. De website is enkel in het Engels te bekijken, een Nederlandse versie hebben ze (nog) niet. Voor zover ik kan nagaan, is ook de klantenservice enkel in het Engels te bereiken.

Tot slot zal je merken dat bepaalde functies gewoonweg nog niet beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een pensioenbelegrekening. Ook vraag ik me af ze bijvoorbeeld een overzicht bieden dat je kan gebruiken voor je aangifte inkomstenbelasting. Mijn ervaring is dat buitenlandse brokers dit vaak niet hebben, omdat dit een document is wat we specifiek in Nederland nodig hebben.

Spaarplan bij Trade Republic

Één van de mooie features van Trade Republic vind ik de spaarplannen. Je kan simpelweg een eigen spaarplan opstellen. Dit zorgt ervoor dat je heel passief kan gaan beleggen.

Een buy and hold strategie (icm dollar cost average) is een veel gebruikte strategie. Je ziet echter in de praktijk dat mensen toch wat moeite hebben met het uitvoeren van hun plan. Ze proberen toch de beurs te timen, of vergeten na een tijdje om op een vast moment in te leggen op hun beleggersrekening. Deze spaarplannen kunnen daar bij helpen. Je stelt simpelweg één keer je spaarplan in, en achter de schermen regelt Trade Republic periodiek de rest.

Géén transactiekosten?

Trade Republic roept het graag van de daken. Ze hebben géén of hele lage transactiekosten. Wanneer je gebruik maakt van een spaarplan, worden er geen transactiekosten in rekening gebracht. Koop je losse aandelen of ETF’s? Dan betaal je slechts €1 per transactie.

Dat is natuurlijk heel mooi, en er is ook geen woord aan gelogen. Wanneer we naar het kostenoverzicht kijken, zien we inderdaad geen verborgen transactiekosten. Wat mij nog niet helemaal duidelijk werd, is hoe Trade Republic omgaat met de valutakosten. Je kan enkel in euro’s handelen, maar Amerikaanse producten worden op de moederbeurs natuurlijk in dollars genoteerd. Hier wil ik nog wat meer onderzoek naar gaan doen.

Het uitkeren van dividenden gebeurt altijd in euro’s, ook als het bedrijf gelist is in bijvoorbeeld de VS. Op deze pagina is terug te vinden welke conversie Trade Republic gebruikt. Op het eerste oog lijk je 0,14% conversiekosten te betalen over dollar dividend wat in euro’s uitgekeerd wordt.

Hoe kan Trade Republic zo’n lage kosten in rekening brengen? Dat komt doordat ze verdienen aan het verkopen van jouw orders. Meer daarover in de volgende alinea.

Alleen handelen op de LS Exchange

Géén transactiekosten dus, maar ze moeten toch ergens hun geld mee verdienen. Dit doen ze vooral door jouw orders te verkopen. Dit noemen we ook wel Payment for Orderflow.

Bij Trade Republic handel je niet op de bekende beurzen zoals Euronext, Xetra, NYSE, etc. In plaats daarvan, handel je op de LS Exchange. Deze partij betaald Trade Republic vergoedingen voor het doorsturen van orders. In Nederland is dit verboden, in Duitsland niet. Het is te vergelijken met de Tradegate beurs die DEGIRO aanbiedt. Trade Republic geeft zelf aan dat er voordelen zitten aan deze handelswijze, maar er zijn ook wel enkele aandachtspunten.

Zelf geeft Trade Republic aan dat de spread (het verschil tussen koop- en verkoopopdrachten) erg laag is. Toch zal het volume op deze exchange een stuk lager liggen dan de bekende gereguleerde beurzen. Bij grote orders kan het gebrek aan volume dus een probleem worden. Zeker wanneer je een market order doorvoert.

In deze korte eerste indruk van Trade Republic zal ik verder niet ingaan op deze LS Exchange, maar weet dus dat je niet op de normale gereguleerde beurs handelt.

Via Trade Republic kan je in ongeveer 8.000 verschillende aandelen en ETF’s handelen. Hou er wel rekening mee dat het aanbod wat anders is dan bij bijvoorbeeld DEGIRO, dus je favoriete ETF’s zijn mogelijk niet beschikbaar.

Overigens lees ik ook in reviews dat Trade Republic bijvoorbeeld vrij langzaam was bij het overzetten van aandelen Shell van Nederland naar het VK. Men kon 42 uur niet over zijn/haar eigen aandelen beschikken. Dit soort zaken zijn wel nadelen van het gebruik van eigen beurzen.

Tip 1: Let op met handelen buiten de beurstijden

Trade Republic is op het eerste oog dus goedkoop, maar wie niet goed oppast kan de bespaarde kosten gemakkelijk teniet doen met minder zichtbare kosten. Dit kan bijvoorbeeld door ten prooi te vallen aan een grote spread.

Een spread is het verschil tussen de aankoopkoers en de verkoopkoers van een product. Stel, je koopt aandeel X voor €100 en verkoopt hem een seconde later weer voor €99. Dan hebben we te maken met een spread van 1%. Deze spread is voor de gemiddelde belegger niet meteen duidelijk, maar een spread is er wel.

De grote beurzen zoals Euronext en NYSE hebben enorm veel volume. De gehele wereld handelt via dit soort beurzen. Dat zorgt ervoor dat de spread laag blijft, omdat er in principe altijd wel iemand is die een aandeel wil kopen of verkopen. Bij Trade Republic maak je dus gebruik van de LS Exchange, waardoor je te maken hebt met de spread van de LS Exchange.

Op het eerste oog lijkt de spread van de LS Exhange prima en vergelijkbaar met de referentiebeurs (de moederbeurs). Je kan echter ook buiten de openingstijden van de referentiebeurs handelen. Bij Tradegate (de beurs die je via DEGIRO buiten de openingstijden kan gebruiken) zien we een spread die toeneemt. Mijn verwachting is dat dit bij de LS Exchange ook het geval is. Wanneer je gaat handelen buiten de beurstijden, kan je die lage transactiekosten dus ongemerkt snel opkrikken met een grotere spread. Je voordeel kan dan snel verdwenen zijn, zonder dat je daar zelf echt besef van hebt.

Tip 2: Maak geen gebruik van market orders

Het volume op een beurs zoals LS Exchange is simpelweg lager dan op de referentiebeurs. Wanneer je een market order op de Euronext of NYSE doorvoert, is er genoeg volume om jouw order op te vangen. Dat wil dus zeggen dat er altijd wel mensen zijn die rond de huidige koers van jou willen kopen of verkopen.

Wanneer je gebruik maakt van een externe beurs zoals LS Exchange, kan het zijn dat deze mensen er niet zijn. Wanneer je bijvoorbeeld voor een groot bedrag zou willen kopen, kan dit ervoor zorgen dat jouw order de prijs van het aandeel doet stijgen. Er zijn simpelweg niet genoeg mensen die voor de huidige koers aan jou willen verkopen. Dit is in mijn ogen een belangrijk punt om rekening mee te houden, zeker als je relatief grote orders wilt doorvoeren.

Gebruikservaring van de Trade Republic app

Trade Republic is een app-only broker. Ze hebben dus alleen een mobiele applicatie, handelen via de desktop is niet mogelijk. Ze hebben wel een website, maar deze doet niet meer dan het tonen van informatie voor klanten.

De app en website zijn (nog) geheel Engels. Het is dus wel belangrijk om de Engelse taal machtig te zijn, want sommige zaken kunnen in het Engels wat gecompliceerd zijn.

De applicatie zelf vind ik erg overzichtelijk. Ik ben geen voorstander van app-only, en maak liever gebruik van een desktop. Maar als je dan toch een app moet gebruiken, is de app van Trade Republic prima. Je kan effecten gemakkelijk vinden en ook een spaarplan aanmaken.

Hoe veilig is Trade Republic?

Zoals ik al aangaf staat Trade Republic onder toezicht van de Duitse BaFin. Ze hebben dus geen AFM vergunning. Met deze Duitse vergunning mogen ze gewoon in Nederland actief zijn, dat is iets wat we bij bijvoorbeeld DEGIRO ook zien.

Ook maakt Trade Republic gebruik van een bewaarbedrijf. Ik heb dit al in andere artikelen uitgebreid uitgelegd, maar onder aan de streep komt het hier op neer; jouw beleggingen worden ondergebracht in een apart bedrijf. Mocht Trade Republic failliet gaan, dan vallen jouw beleggingen niet binnen de boedel en dus niet binnen het faillissement. Dit is overigens een structuur die in verschillende Europese landen verplicht is.

Je effecten worden bij Trade Republic niet uitgeleend. Dit is verboden volgens de Duitse wet, dus dat is niet aan de orde.

Tot slot heeft Trade Repbulic, zoals ik eerder ook al aangaf, een Duitse banklicentie. Ze vallen daarmee onder het depositogarantiestelsel. Dit wil zeggen dat euro tegoeden tot €100.000 veilig staan. Maar let op, beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel.

Beleggen bij Trade Republic? Mijn persoonlijke conclusie

Trade Republic lijkt op het eerste oog heel goedkoop en een ideaal alternatief voor personen die veel kosten maken bij hun broker. Er zijn echter wel wat punten om rekening mee te houden.

  • Je handelt bij Trade Republic altijd via de LS Exchange en niet via de referentiebeurs. Dit kan onduidelijke kosten met zich meebrengen.
  • Handel alleen tijdens openingstijden van de referentiebeurs en gebruik enkel limiet orders
  • Het spaarplan is een handige feature die veel inconsistente beleggers zou kunnen helpen
  • Alles is mobile-only en in het Engels

Voor mij geldt dat ik Trade Republic wel in de gaten ga houden, want de features die ze bieden hebben absoluut potentie. Toch vind ik het voor nu geen goed alternatief voor DEGIRO, doordat je via de LS Exchange moet handelen en daardoor wat minder controle hebt.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts