TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.Binck Bank vs. DEGIRO – Wat is de beste broker?


Let op: Per 20 december 2021 wijzigen de kosten voor DEGIRO. Raadpleeg de website van DEGIRO voor de juiste tarieven op het moment van lezen.

Binck Bank en DEGIRO zijn twee van de grootste aanbieders voor particuliere beleggers die zelf willen beleggen. In dit artikel vergelijken we de twee aanbieders.

Wil je een rekening openen bij Binck of DEGIRO? Klik dan door naar onderstaande links:


Samenvatting

Zowel Binck Bank als DEGIRO zijn zeer geschikte partijen voor particulieren die zelf willen beleggen. Er zijn wel een aantal verschillen.

Het grootste verschil zit hem in de kosten. In het rekenvoorbeeld hieronder zien we dat we voor DEGIRO zo’n € 38,50 per jaar betalen (op basis van het omschreven scenario), terwijl we bij Binck Bank zo’n € 246 per jaar betalen. Dat is een enorm verschil en kan flink drukken op het rendement. Bij een belegd vermogen van € 10.000 is dat dus al zo’n 2,5% aan kosten.

Tot slot is Binck Bank wat uitgebreider in haar informatie voor beleggers. Wanneer je beginnend belegger bent kan DEGIRO wat ingewikkeld lijken. Echter is mijn ervaring dat veel mensen het systeem snel onder de knie krijgen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar DEGIRO, puur vanwege de lage kosten. Wil je gratis een rekening openen om te kijken of DEGIRO wat voor je is? Klik dan hier.

Voor- en nadelen Binck & DEGIRO

Laten we beginnen met een korte opsomming van de voor- en nadelen van beide aanbieders.

Voordelen van Binck Bank

 • Betrouwbare naam, al jaren lang grote aanbieder
 • Geeft meer informatie voor beginnende beleggers

Nadelen van Binck Bank

 • Erg hoge transactiekosten wat het rendement flink kan drukken

Voordelen DEGIRO

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Sterke naam, één van de grootste aanbieders in Europa
 • Zeer lage kosten

Nadelen DEGIRO

 • Het systeem kan op het eerste oog wat ingewikkeld lijken

Gebruikersgemak

Als we naar gebruikersgemak kijken, kan je vaststellen dat beide brokers een erg gebruiksvriendelijke Interface hebben. Zelf gebruik ik al langere tijd DEGIRO, met Binck Bank heb ik iets minder ervaring.

Het mooie van de overzichten bij DEGIRO vind ik dat je precies kan zien hoe jouw beleggingen ervoor staan. Zo kan je bijvoorbeeld zien wat je gemiddelde aankoopprijs is, hoeveel winst of verlies je tot nu toe heb gemaakt, en wat je winst of verlies zou zijn zonder eventuele transactiekosten.

Ook Binck Bank heeft een zeer duidelijk overzicht met al jouw beleggingen. Zowel het systeem van Binck Bank als dat van DEGIRO is erg prettig, en ik zou daarom geen absolute winnaar op het gebied van gebruiksvriendelijkheid kunnen aanwijzen.

Een screenshot van het DEGIRO dashboard

Kosten bij DEGIRO en Binck

De kosten van de verschillende aanbieders kunnen variëren. Ik heb de kosten bekeken bij het schrijven van dit artikel in de zomer van 2020. Bekijk altijd de actuele kosten bij de aanbieder zelf en gaat niet uit van de genoemde kosten in dit artikel. 

Kosten zijn absoluut het grootste verschil tussen DEGIRO en BinckBank. In het rekenvoorbeeld hieronder zie je dat het verschil in kosten enorm kunnen zijn. In dit rekenvoorbeeld zijn de kosten bij DEGIRO € 38,50 terwijl de kosten bij Binck Bank € 246 zijn.

De kosten bij DEGIRO zijn vrij duidelijk. De kosten bestaan namelijk uit de volgende onderdelen:

 • € 0,50 – € 4 transactiekosten
 • € 2,50 beurskosten
 • Geen transactiekosten binnen de kernselectie

Bij DEGIRO betaal je tussen de € 0,50 en € 4 transactiekosten per transactie. De transactiekosten zijn afhankelijk van de beurs waarop je handelt. Voor Amerikaanse beurzen betaal je € 0,50, voor Nederlandse beurzen betaal je € 2, en voor enkele buitenlandse beurzen betaal je tot € 4 per transactie.

Daarnaast betaal je bij DEGIRO nog € 2,50 per jaar per beurs waarop je handelt. Stel; je hebt dit jaar aandelen gekocht op de Euronext in Amsterdam, de New York stock Exchange, en de beurs in Milaan. In dat geval betaal je 3 keer € 2,50 per jaar. Om het nog iets ingewikkelder te maken betaal je voor de Nederlandse beurs Euronext Amsterdam, geen jaarlijkse kosten. In dit voorbeeld betaal je dus € 5 per jaar.

De kosten bij Binck Bank liggen in heel stuk hoger. De kosten bestaan uit de volgende onderdelen:

 • € 3,50 + 0,01% service fee per maand
 • € 1 + 0,15% per transactie met een minimum van € 8

Op het eerste gezicht lijken de kosten bij Binck Bank vrij laag. Er is echter een minimum van € 8 per transactie aan transactiekosten. Hierdoor kunnen de transactiekosten enorm hard oplopen. Alleen wanneer je aandelen met een waarde van € 1000 spectaculair verhandelt, is Binck Bank goedkoper dan DEGIRO wanneer we puur naar de transactiekosten kijken. 

Kosten: rekenvoorbeeld

Omdat de transactiekosten per transactie niet super hoog zijn en veel in percentages gerekend wordt, heb ik een rekenvoorbeeld gemaakt wat meer tot de verbeelding spreekt.

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een belegd vermogen van € 10.000 en twee transacties per maand. Bekijk hieronder hoe ik deze kosten heb berekend.

DEGIRO: (24 x € 1,25 gemiddelde transactiekosten) + € 2,50 beurskosten = € 38,50 per jaar

Binck: (24 x € 8 transactiekosten) + (12 x € 4,50 service fee) = € 246 per jaar

Zoals je ziet kunnen de kosten nogal uiteenlopen. Dit zijn ook niet eenmalige kosten, maar deze kosten komen ieder jaar weer terug. Wanneer je gaat beleggen zijn er maar weinig zekerheden, maar het maken van kosten is er wel één. Door de kosten zoveel mogelijk te beperken kan je je rendement zo veel mogelijk verhogen. 

In deze video heb ik een ander rekenvoorbeeld waarin ik 8 verschillende aanbieders vergelijk.

Géén transactiekosten met de kernselectie van DEGIRO

Bij DEGIRO heb je nog een optie om zeer goedkoop te kunnen beleggen, en ik vond het wel belangrijk om dit nog even te benoemen.

DEGIRO heeft een zogenaamde kernselectie. Dit is een lijst met enkele honderden ETF’s die je eens per maand zonder transactiekosten kan aankopen of verkopen. Dit zorgt ervoor dat je in theorie zonder kosten te maken kan beleggen bij DEGIRO.

Ik ben bijvoorbeeld groot voorstander van het VanGuard All-World fonds dat binnen de kernselectie van DEGIRO valt. Deze ETF wordt verhandeld in Amsterdam, waardoor ik ook geen beurskosten maak. Voor het maandelijks aanschaffen van deze breed gespreide ETF betaal ik dus helemaal niets!

Beleggersrekening openen

Mijn blog is partner van zowel DEGIRO als Binck Bank. Wanneer je via mijn links een rekening opent, krijg ik daar een kleine vergoeding voor, dit kost je verder niets extra. Zie het als een bedankje voor het geven van de informatie uit dit artikel 🙂 Alvast bedankt!

Langzaamrijker maakt onderdeel uit van het affiliate netwerk van DEGIRO en Binck. Tim maakte al vóór het bestaan van Langzaamrijker van DEGIRO en gebruikt deze broker vandaag de dag nog altijd. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven. DEGIRO of Binck heeft (met uitzondering van juridische correctheid) geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts