TIP: Ben je en beginnende belegger en zie je tussen de bomen het bos niet meer? Wil je en gedegen plan opstellen en de aankomende jaren gestructueerd volgens een plan beleggen? Volg mijn online training met meer dan 6 uur videomateriaal waarin ik álles deel wat ik weet over beleggen! Honderden mensen gingen je al voor. Meer info vind je hier.Binck Bank vs. DEGIRO – Wat is de beste broker?


Binck Bank en DEGIRO zijn twee van de grootste aanbieders voor particuliere beleggers die zelf willen beleggen. In dit artikel vergelijken we de twee aanbieders.

Wil je een rekening openen bij Binck of DEGIRO? Klik dan door naar onderstaande links:


Samenvatting

Zowel Binck Bank als DEGIRO zijn zeer geschikte partijen voor particulieren die zelf willen beleggen. Er zijn wel een aantal verschillen.

Het grootste verschil zit hem in de kosten. In het rekenvoorbeeld hieronder zien we dat we voor DEGIRO zo’n €38,50 per jaar betalen (op basis van het omschreven scenario), terwijl we bij Binck Bank zo’n €246 per jaar betalen. Dat is een enorm verschil en kan flink drukken op het rendement. Bij een belegd vermogen van €10.000 is dat dus al zo’n 2,5% aan kosten.

Een ander verschil is dat Binck Bank een bankstatus heeft, en DEGIRO niet. Dit wil zeggen dat Binck Bank valt onder het depositogarantiestelsel. Laat je alleen niet foppen, want dit is enkel geldig voor cash bezittingen. Jouw aandelen en andere effecten vallen buiten de stelsel. In de praktijk is deze bankstatus dus maar een minimaal pluspuntje voor Binck Bank.

Tot slot is Binck Bank wat uitgebreider in haar informatie voor beleggers. Wanneer je beginnend belegger bent kan DEGIRO wat ingewikkeld lijken. Echter is mijn ervaring dat veel mensen het systeem snel onder de knie krijgen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar DEGIRO, puur vanwege de lage kosten. Wil je gratis een rekening openen om te kijken of DEGIRO wat voor je is? Klik dan hier.

Voor- en nadelen Binck & DEGIRO

Laten we beginnen met een korte opsomming van de voor- en nadelen van beide aanbieders.

Voordelen van Binck Bank

 • Betrouwbare naam, al jaren lang grote aanbieder
 • Geeft meer informatie voor beginnende beleggers

Nadelen van Binck Bank

 • Erg hoge transactiekosten wat het rendement flink kan drukken

Voordelen DEGIRO

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Sterke naam, één van de grootste aanbieders in Europa
 • Zeer lage kosten

Nadelen DEGIRO

 • Het systeem kan op het eerste oog wat ingewikkeld lijken

Gebruikersgemak

Als we naar gebruikersgemak kijken kan je vaststellen dat beide brokers een erg gebruiksvriendelijke Interface hebben. Zelf gebruik ik al langere tijd DEGIRO, met Binck Bank heb ik iets minder ervaring.

Het mooie van de overzichten bij DEGIRO vind ik dat je precies kan zien hoe jouw beleggingen ervoor staan. Zo kan je bijvoorbeeld zien wat je gemiddelde aankoopprijs is, Hoeveel winst of verlies je tot nu toe heb gemaakt, en wat je winst of verlies zou zijn zonder eventuele transactiekosten.

Ook Binck Bank heeft een zeer overzichtelijk overzicht met al jouw beleggingen. Zowel het systeem van Binck Bank als van DEGIRO is erg prettig, en ik zou daarom geen absolute winnaar op het gebied van gebruiksvriendelijkheid kunnen aanwijzen.

Een printscreen van het DEGIRO dashboard

Kosten bij DEGIRO en Binck

De kosten van de verschillende aanbieders kunnen variëren. Ik heb de kosten bekeken bij het schrijven van dit artikel in de zomer van 2020. Bekijk altijd de actuele kosten bij de aanbieder zelf en gaat niet uit van de genoemde kosten in dit artikel. 

Kosten zijn absoluut het grootste verschil tussen de giro en BinckBank. In rekenvoorbeeld Hieronder zie je dat het verschil in kosten een orkaan zijn.in dit rekenvoorbeeld zijn de kosten bij DEGIRO €38,50 terwijl de kosten bij Binck Bank €246 zijn.

De kosten bij DEGIRO zijn vrij duidelijk. De kosten bestaan namelijk uit de volgende onderdelen:

 • €0,50 – €4 transactiekosten
 • €2,50 beurskosten
 • Geen transactiekosten binnen de kernselectie

Bij DEGIRO betaal je tussen de €0,50 en €4 transactiekosten per transactie.  de transactiekosten zijn afhankelijk van de bus waarop je handelt. Voor Amerikaanse beurzen betaal je €0,50, voor Nederlandse beurzen betaal je €2, en voor enkele buitenlandse beurzen betaal je tot €4 per transactie.

Daarnaast betaal je bij DEGIRO nog €2,50 per jaar per beurs waarop je handelt. Stel; je hebt dit jaar aandelen gekocht op de Euronext in Amsterdam, de New York stock Exchange, en de beurs in Milaan. In dat geval betaal je 3 keer €2,50 per jaar. Om het nog iets ingewikkelder te maken betaal je voor de Nederlandse beurs euronext Amsterdam, geen jaarlijkse kosten. In dit voorbeeld betaal je dus €5 per jaar.

De kosten bij Binck bank liggen in heel stuk hoger. De kosten bestaan uit de volgende onderdelen:

 • €3,50 + 0,01% servicefee per maand
 • €1 + 0,15% per transactie met een minium van €8 kosten

Op het eerste oog lijken de kosten bij Binck Bank vrij laag. Echter is  er een minimum van €8 per transactie aan transactiekosten. Hierdoor kunnen de transactiekosten enorm hard oplopen. Alleen wanneer je aandelen met een waarde van €1000 spectaculair verhandeld, is Binck Bank goedkoper dan DEGIRO als we puur naar de transactiekosten kijken. 

Kosten: rekenvoorbeeld

Omdat de transactiekosten per transactie niet super hoog zijn en veel in percentages gerekend wordt, heb ik een rekenvoorbeeld gemaakt wat meer tot de verbeelding spreekt.

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een belegd vermogen van €10000 en twee transacties per maand. Bekijk hieronder hoe ik deze kosten heb berekend. 

DEGIRO: (24 x €1,25 gemiddelde transactiekosten) + €2,50 beurskosten = €38,50 per jaar

Binck: (24 x €8 transactiekosten) + (12 x €4,50 servicefee) = €246 per jaar

Zoals je ziet kunnen de kosten nogal uiteenlopen. Dit zijn ook niet eenmalige kosten, maar deze kosten komen ieder jaar weer terug. Wanneer gaat beleggen zijn er maar weinig zekerheden, maar het maken van kosten is er wel één. Door de kosten zoveel mogelijk te beperken kan je je rendement zo veel mogelijk verhogen. 

In deze video heb ik een ander rekenvoorbeeld waarin ik 8 verschillende aanbieders vergelijk.

Géén transactiekosten met de kernselectie van DEGIRO

Bij DEGIRO heb je nog een optie om zeer goedkoop te kunnen beleggen, en ik vond het wel belangrijk om dit nog even te benoemen.

DEGIRO heeft een zogenaamde kernselectie. Dit is een lijst met enkele honderden ETF’s die je eens per maand zonder transactiekosten kan aankopen of verkopen. Dit zorgt ervoor dat je in theorie zonder kosten te maken kan beleggen bij DEGIRO.

Ik ben bijvoorbeeld groot voorstander van het VanGuard All-World fonds wat binnen de kernselectie van DEGIRO valt. Deze ETF wordt verhandeld in Amsterdam, waardoor ik ook geen beurskosten maak. Voor het maandelijks aanschaffen van deze breed gespreide ETF betaal ik dus helemaal niets!

Verschillen tussen Bink en DEGIRO

Het grootste verschil tussen Binck Bank en DEGIRO is dat Binck Bank een bank status heeft, terwijl de giro dit niet heeft. Een voordeel van het feit dat Binck Bank in bank is, Is dat jouw vermogen beschermd wordt door het depositogarantiestelsel.

Weet alleen wel dat het depositogarantiestelsel alleen toepasbaar is op banktegoeden en niet op aandelen of andere effecten. In de praktijk betekent dit dus dat jouw vermogen vaak niet heel veel veiligheid is bij Binck Bank dan bij degiro.

Daarnaast is DEGIRO een echte ‘executie broker’ en echt bedoeld voor aankopen en verkopen. Binck Bank biedt naast de handel opties ook meer informatie aan beginnende beleggers, je kan hier dus wat gemakkelijker beginnen als beginnende belegger. Vergeet alleen de bovengenoemde kosten niet, het is de vraag of je het dat waard vindt.

Beleggersrekening openen

Mijn blog is partner van zowel DEGIRO als Binck Bank. Wanneer je via mijn links een rekening opent, krijg ik daar een kleine vergoeding voor, dit kost je verder niets extra. Zie het als een bedankje voor het geven van de informatie uit dit artikel 🙂 Alvast bedankt!

Tim van LangzaamRijker.nl

Ik ben Tim! Met Langzaamrijker heb ik 2 missies. Ik vertel je hoe je met jouw online side hustle honderden tot duizenden euro's per maand kan verdienen met affiliate marketing of Youtube. Daarnaast vertel ik je alles over beleggen, zodat je dit inkomen kan laten groeien en uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden!

Recent Content