TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.13 Tips uit de Kernselectie van DEGIRO


In de populaire kernselectie van DEGIRO zitten 200 ETF’s die je onder voorwaarden zonder transactiekosten kunt kopen of verkopen. In dit artikel krijg je 10 tips (en nog 3 bonustips) die je een beeld geven van de vele trackers die voor zowel startende als ervaren beleggers interessant kunnen zijn.

Let op: dit is geen ‘de beste’ lijstje. Het is geen top-10, en ook is de volgorde geheel willekeurig. De lijst is zeker niet volledig, en al helemaal niet bedoeld als financieel advies. Gebruik deze tips als inspiratie of vertrekpunt voor je eigen onderzoek. De bekendste en meest verhandelde ETF’s van DEGIRO zijn bovendien (bewust) overgeslagen. 

Dat betekent geen Vanguard S&P500 (VUSA), Vanguard All World (VWRL of VWCE), VanEck Vectors Global Equal Weight (TGET) of iShares S&P500 (ISSP). Dat zijn uitstekende fondsen als fundament van je portfolio. Tussen de 200 ETF’s uit de kernselectie zitten echter nog zo veel andere interessante – op sectoren of indices gerichte – ETF’s die jouw onderzoek meer dan waard zijn. Zie de tips als een voorzet om je inzichten te geven.

Update kernselectie

Zeker sinds de update van de kernselectie in 2021 – toen er 124 van de 200 ETF’s nieuw beschikbaar kwamen – zijn er mooie kansen bijgekomen voor iedere belegger. De bottom line is uiteraard dat je een gediversifieerd portfolio samenstelt waarin je oog hebt voor risico, de kosten goed bewaakt en ETF’s kiest die complementair aan elkaar zijn. Trend-ETF’s kunnen interessant zijn, maar brengen ook risico mee omdat de focus beperkt is.

Snel door naar de 10 tips uit de kernselectie van DEGIRO!

1. WisdomTree Cloud Computing ETF

Sector: Cloud
ISIN: IE00BJGWQN72
Ticker: WCLD
Beurs: Milaan
Vijf grootste posities: Proofpoint, Box, Dropbox, Adobe, CloudFlare
Waarom mogelijk interessant: Lange termijn groeitrend

Een ETF die zich richt op bedrijven in de cloud, een groeitrend die – net als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie – hot is. Het risico is dat de ETF zich richt op één thema en daarmee bepaalt de ontwikkeling van de sector of dit een succesvolle investering is. Als je gelooft in de groeipotentie maar niet één aandeel wil kiezen, is deze je onderzoek zeker waard.

2. VanEck Vectors Semiconductor ETF

Sector: Semiconductors
ISIN: IE00BMC38736 
Ticker: SMH
Beurs: Milaan
Vijf grootste posities: NVIDIA, TSMC, ASML, Intel, Texas Instruments
Waarom mogelijk interessant: Groei van halfgeleiderindustrie

Semiconductors – en het tekort aan chips – zijn wereldwijd onderwerp van gesprek. De aandelen los zijn duur, met de ETF heb je exposure naar allemaal. Onze trots ASML zit erin en ook is het maximale gewicht van één fonds beperkt tot 10%. Allemaal wereldwijde bedrijven (Europa, VS, Azië) uit de halfgeleiderindustrie; een sector die de toon zet.

3. VanEck Vectors VideoGaming&eSports ETF

Sector: eSports
ISIN: IE00BYWQWR46
Ticker: ESPO
Beurs: Xetra
Vijf grootste posities: NVIDIA, AMD, Tencent, Sea, Nintendo
Waarom mogelijk interessant: Groeipotentie industrie is enorm

Vóór de wijziging in de kernselectie was deze ETF al populair, nu hij (via de Xetra-beurs) ook gratis te verhandelen is, is dat voor veel mensen helemaal goed nieuws. Alle bedrijven uit de ETF halen minstens 50% van hun omzet uit videogames, e-sports of hardware/software. Het groeipotentieel van de gaming-industrie is enorm en de sector groeit door naar volwaardig. 

4. iShares Electric Vehicles and Driving Tech ETF

Sector: EV’s
ISIN: IE00BGL86Z12 | Ticker: IEVD
Beurs: Xetra
Vijf grootste posities: Samsung, BYD, Tesla, Hexagon, NVIDIA
Waarom mogelijk interessant: Blootstelling aan groeiende EV-markt 

Als losse aandelen zijn Tesla en NIO razend populair onder jonge beleggers. En over de hoge waarderingen kun je wel drie artikelen vol schrijven. Feit is: elektrisch rijden lijkt de toekomst. In deze ETF zitten meer dan 130 posities uit de autoindustrie en technologie. Als je blootstelling wil aan deze markt als geheel, kan je deze ETF eens nader bekijken.

5. HSBC MSCI China ETF

Sector: China
ISIN: IE00B44T3H88 | Ticker: CNY
Beurs: Parijs
Vijf grootste posities: Tencent, Alibaba, Meituan, China Construction Bank, JD
Waarom mogelijk interessant: Exposure naar China (met minder risico)

Beleggen in Chinese bedrijven gaat gepaard met risico’s en (vooral) onvoorspelbaarheid. De potentie is enorm, de resultaten zijn sterk, maar de invloeden van onder meer de Chinese regering maken het niet makkelijk om je weg te vinden. Deze ETF bestaat uit fondsen aan de Hong Kong stock exchange. Minder risico en toch exposure naar de grote Chinese fondsen.

6. iShares Global Water ETF

Sector: Water
ISIN: IE00B1TXK627
Ticker: IQQQ | Beurs: Xetra
Vijf grootste posities: American Water Works, Xylem, Geberit, Veolia Environ, Halma
Waarom mogelijk interessant: Vraag en waarde gaan wereldwijd toenemen

Eén van de interessante nieuwkomers na de gewijzigde kernselectie. Water! Het thema staat wereldwijd volop in de belangstelling. Deze (in Duitsland genoteerde) ETF bestaat uit de 50 grootste bedrijven die in water zitten. Een lange termijn trend, een groeimarkt, maar ook een industrie die zeker niet zo bekend is. Deze ETF kan je op weg helpen in deze sector. 

7. VanEck Vectors AEX ETF 

Sector: AEX
ISIN: NL0009272749 | Ticker: TDT
Beurs: Amsterdam 
Vijf grootste posities: ASML, Unilever, Shell, Adyen, RELX
Waarom mogelijk interessant: AEX op recordjacht

De makkelijkste manier om in de AEX te beleggen is via deze tracker, met toegang tot de 25 grootste fondsen van de Amsterdamse beurs. Nadeel is dat de grootste posities zwaar wegen, waardoor je minder goede spreiding hebt en het aantal sectoren is beperkt. Deze ETF geeft je in één klap toegang.

8. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF

Sector: Europese dividendaandelen 
ISIN: IE00B5M1WJ87 | Ticker: SPYW
Beurs: Xetra
Vijf grootste posities: Bouyges, Red Electrica, Fortum, UPM-Kymmene, Enagas
Waarom mogelijk interessant: Interessant rendement, lange termijn-horizon

Dividend-rendement mag volgens veel beleggers niet ontbreken. Dit indexfonds bestaat uit Europese bedrijven die hun dividend in de laatste tien jaar onafgebroken hebben verhoogd. Vooral bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en Zuid-Europa; grote ondernemingen met hoog dividend. In totaal zitten er 30 bedrijven in de ETF, die vooral voor langetermijn-beleggers bedoeld is.

9. VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

Sector: Goud- en zilvermijnen wereldwijd
ISIN: IE00BQQP9G91 | Ticker: GDXJ
Beurs: Milaan
Vijf grootste posities: Pan American Silver Corp, Evolution Mining, Yamana Gold
Waarom mogelijk interessant: Diversificatie portfolio

Er zitten bijna 90 bedrijven in dit mandje, dat het jonge broertje is van de goudmijn-tracker VanEck Vectors Gold Miners ETF. Allemaal liquide jonge bedrijven in de wereldwijde goud- en zilverwinningsindustrie. Een zwaar accent ligt op Canada (net geen 50%) en Australië (20%). Verder: Zuid-Afrika (7%), VS (5%) en Brazilië (4%). Intercontinentale dekking dus.

10. Lyxor Nasdaq 100 ETF

Sector: NASDAQ
ISIN: LU1829221024 | Ticker: NASL*
Beurs: Parijs
Vijf grootste posities: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet Inc, Facebook
Waarom mogelijk interessant: Relatief goedkoop exposure naar dure tech

De Invesco Nasdaq 100 EQQQ is een mooie ETF, maar zit niet in de kernselectie en is dik over de 300 euro. Een heel interessant alternatief: de Lyxor Nasdaq 100 ETF, met toegang tot alle grote namen als Apple, Facebook en Google. Het koersrendement van deze herbeleggende index is hoog. Staat genoteerd als ‘Multi Nasdaq 100’, aan de beurs van Parijs.

*Let op: de gratis tracker uit Parijs heeft géén ticker-naam. Kies dus niet de ticker NASL, want dan koop je de ETF in Londen en die is niet gratis

11. SPDR MSCI World Energy ETF

Sector: Energie (olie en gas)
ISIN: IE00BYTRR863 | Ticker: WNRG
Beurs: Amsterdam
Vijf grootste posities: Exxon, Chevron, TotalEnergies, Shell, BP
Waarom mogelijk interessant: Spreiding tussen energiegiganten

De grote ‘oil majors’ in één mandje bij elkaar. Al moet je erbij zeggen dat deze bedrijven allemaal de omslag naar ‘groen’ aan het maken zijn, met Shell voorop. Wil je toegang tot de markt van olie, gas en nieuwe energiebronnen, waarin met name de klassieke namen vertegenwoordigd zijn? Deze in Amsterdam genoteerde ETF zorgt voor spreiding.

12. Ishares Core MSCI Europe ETF

Sector: Large caps Europa
ISIN: IE00B1YZSC51 | Ticker: IMEU
Beurs: Amsterdam
Vijf belangrijkste posities: Nestlé, ASML, Roche, LVMH, Novartis
Waarom mogelijk interessant: Grote bedrijven met veel waarde, in Euro

Als je balans wil aanbrengen in je exposure naar de dollar versus de euro, dan is IMEU mogelijk interessant voor je. Uit 15 Europese landen zijn grote bedrijven vertegenwoordigd, waarvan de losse aandelen allemaal stevig geprijsd zijn. Neem Nestlé, ASML of het luxemerk LVMH. Deze ETF vertegenwoordigt waarde, koop je in Amsterdam en is dus in euro.

13. iShares DowJones GIobal Sustainability Screened ETF

Sector: Large caps met hoge ESG-criteria
ISIN: IE00B57X3V84 | Ticker: IGSG
Beurs: Amsterdam
Vijf grootste posities: Microsoft, NVIDIA, VISA, TSMC, United Health Group
Waarom mogelijk interessant: Combi van large caps met hoge ESG-scores

In deze tracker vind je vooral bepaalde sectoren niet terug, omdat deze niet bijdragen aan een betere wereld. Geen alcohol, gokken, wapens of adult entertainment bijvoorbeeld. De bedrijven uit deze ETF scoren goed op duurzaamheid, ESG-beleid en een betere toekomst voor iedereen. Veel zwaargewichten uit de technologie en financiële dienstverlening. 

Volledige kernselectie DEGIRO

Dat waren ze. Hopelijk zit er een interessante (of inspirerende) ETF voor je tussen, die jouw nadere onderzoek waard is. Wil je een volledige lijst van alle 200 indexfondsen uit de kernselectie van de DEGIRO nalezen, klik dan op deze link DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf

Let op dat je bij DEGIRO de juiste beurs kiest. Sommige trackers uit de kernselectie – óók uit het bovenstaande lijstje – zijn namelijk op meerdere beurzen te koop. Echter geldt maar één van de beurzen als ‘gratis’. Dubbelcheck daarom eerst voordat je een ETF koopt, om te voorkomen dat je alsnog transactiekosten betaalt. En lees ook goed de voorwaarden die DEGIRO stelt aan het gebruik van indexfondsen uit haar kernselectie.

Disclaimer: De specifiek genoemde ETF’s uit dit artikel zijn geen koopadvies. De meningen in dit verhaal zijn subjectief en geheel persoonlijk. Als je overweegt om te investeren in één van deze ETF’s, doe dan altijd eerst grondig je eigen onderzoek of raadpleeg een professioneel financieel adviseur. De schrijver van dit artikel heeft zelf een positie in VanEck Semiconductors (SMH), WisdomTree Cloud Computing (WCLD) en Lyxor Nasdaq 100 ETF.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts