Beleggingsdoel bepalen – Mini Cursus Beleggen voor Beginners – Deel 5

We gaan in deel 5 van deze cursus kijken naar je beleggingsdoelen. Het is belangrijk om een doel voor ogen te stellen, omdat je daarmee bijdraagt aan de discipline die je nodig hebt. Alleen wanneer je dat doel voor ogen hebt, is het mogelijk om je aan jouw eigen regels te houden.


Deze cursus wordt gratis aangeboden. Ik heb héél veel tijd in het maken van de cursus gestoken. Heb je nog geen beleggersrekening en wil je wel starten met beleggen? Wanneer je op mijn links klikt en een gratis account aanmaakt bij DEGIRO (favoriet) of BUX Zero, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost je niets extra en op deze manier kan je je blijk van waardering voor deze cursus tonen.

Maak een account aan via deze links voor DEGIRO (klik) of BUX Zero (klik op mobiel)


5.1 Maak een beleggingsdoel voor jezelf

Het is dus enorm belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Het is eigenlijk hetzelfde als topsport. Je kan wel zomaar gaan trainen door 5 keer per week hard te lopen, maar wat is je doelstelling?

Wanneer je weet dat jouw doel is om 10 kilometer binnen 45 minuten te lopen, weet je waar je naartoe werkt. Dit zorgt niet alleen voor een doel om naartoe te werken, maar zorgt er ook voor dat je kan zie wat jouw progressie is.

Misschien begin je wel met 10 kilometer in 80 minuten. Na twee maanden trainen zit je op 55 minuten en een half jaar later heb je jouw doel van 45 minuten behaald. Op deze manier zie je dus dat je progressie maakt. Dat is bij beleggen niet anders!

Mijn doel is om financiële vrijheid te creëren. Dat betekent dat ik genoeg vermogen wil opbouwen dat ik in theorie van mijn vermogen zou kunnen leven en dus met pensioen zou kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat ik ook daadwerkelijk zou stoppen met werken, maar het kán wel!

Het lijkt mij geweldig om te werken omdat je het wil, niet omdat je de rekeningen moet betalen. Je kan ik zo’n situatie ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld een half jaar ergens in het buitenland te gaan wonen, zonder te werken. Ultieme vrijheid!

Hoeveel vermogen je hier nou voor nodig hebt licht ik later in dit deel van de cursus nog toe. Belangrijk is in ieder geval dat je voor jezelf een doel stelt.

Enkele voorbeelden van doelstellingen zouden kunnen zijn:

  • Ik wil voor mijn 50e €750.000 belegd vermogen hebben
  • Ik wil €10.000 belegd hebben voor mijn kind wanneer hij/zij 18 jaar wordt.
  • Ik wil over 15 jaar genoeg belegd hebben om mijn woning compleet te renoveren.
  • etc

Zorg ervoor dat jouw doelstelling SMART omschreven is. Dat wil zeggen; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Weet dus precies welk bedrag je zou willen hebben, wanneer je dit berag wilt hebben en bedenk of dit realistisch is. Dit zijn de beste doelstellingen omdat je precies weet waar je naartoe werkt.


Helaas is dit voor nu het einde van deze mini cursus. Ik heb weken gestoken in het schrijven van deze mini cursus, en bied dit helemaal kosteloos aan. Mijn tijd is echter ook geld waard en ik krijg het niet voor elkaar om de mini cursus op dit moment verder uit te breiden.

Ik focus me volledig op mijn videotraining waarin ik mensen help om vol zelfvertrouwen te beginnen met beleggen. In deze training met meer dan 6 uur videomateriaal krijg je alle handvatten die je nodig hebt. Ook ben ik dagelijks actief binnen de community om vragen van deelnemers te beantwoorden.

Ben je benieuwd naar de volgende hoofdstukken en wil je nóg meer informatie in video format? Interesse? Bekijk de videotraining hier.