TIP: Ben je een beginner en nog zoekende naar de basis omtrent beleggen? Dan is mijn gratis minicursus beleggen wellicht wat voor jou. In 45 minuten spreek ik je bij over de absolute basics van beleggen.



Wat is een CFD?


Wellicht heb je er al eens van gehoord; een CFD. Maar wat is een CFD nu precies? En wat zijn de verschillen tussen een ETF, traditioneel aandeel en een CFD? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen.

Laat ik beginnen met te vertellen waar CFD voor staat. CFD is de afkorting voor het Engelse “Contract for Difference”. Een CFD is dus een contract.

In een CFD leggen twee partijen vast dat het waardeverschil van een onderliggend goed in de toekomst met elkaar verrekend wordt.

Niet ieder broker bied CFD’s aan. Een grote bekende broker op dit gebied is Plus500. Nog geen account? Klik dan hier om een account aan te maken.

Disclaimer: 80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk valt het wel mee. De twee partijen zijn jij en je broker. Het onderliggende goed is een aandeel, index of grondstof. Het te verreken verschil is terug te vinden het feit dat je en contract opent met een speculatie op een waarde stijging of waarde daling.

Een CFD kan dus bijvoorbeeld een long (waarde stijging) op het aandeel ING zijn. Stijgt de waarde? Dan moet de broker jou betalen. Daalt de waarde? Dan moet jij de broker betalen.


Wat is een CFD nu precies?

Zoals ik al aangaf staat CFD voor Contract for Difference. Een CFD is een contract tussen jou en jouw broker, wat jullie samen vastleggen. Wanneer je een CFD koopt, koop je dus geen aandeel in een bedrijf of markt, maar sluit je een contract af met een broker.

Een CFD volgt een bepaalde koers, waar jij vervolgens op kan speculeren. Zo kan je bijvoorbeeld een CFD long op goud afsluiten. Je stelt dan een contract met jouw broker op waarin staat dat jij denkt dat de goudkoers omhoog zal gaan. Gaat de koers daadwerkelijk omhoog? Dan verdien je geld.

Het opstellen van dat contract klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Er komt geen papier bij kijken en het voelt hetzelfde als het aankopen van een aandeel of een ETF.

Maar waarom zou je nu voor een CFD kiezen, ten opzichte van andere mogelijkheden zoals aandelen en ETFs? In de volgende paragraaf vertel ik je meer over de voordelen van een ETF.


Voordelen van een CFD

CFDs kennen verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen. Maar vergis je niet, er zijn ook zeker nadelen! Ik ben zelf ook niet per definitie een voorstander van CFDs. Hieronder vertel ik je meer over de voordelen, gevolgd door de nadelen en mijn persoonlijke mening over CFDs.

Onbereikbare markten worden toch bereikbaar

Het eerste voordeel is in mijn ogen het grootste voordeel, en een reden waarom ik in CFD’s zou kunnen handelen. Het maakt het namelijk mogelijk om bepaalde markten te betreden, die anders ontoegankelijk zouden blijven.

Een CFD volgt een bepaalde koers. Je kan niet alleen een CFD afsluiten die de koers van een bepaald aandeel of een bepaalde index volgt, maar je kan ook een CFD afsluiten op bijvoorbeeld een grondstof. Op deze manier wordt het mogelijk om te speculeren op koersen zoals goud, zilver en olie.

Normaal gesproken kan je hier alleen geld mee verdienen wanneer je fysieke grondstoffen aanschaft, maar met een CFD is het dus mogelijk om ook op de koers te verdienen.

Met een CFD kan je shorten

Een ander groot voordeel is het feit dat je met een CFD kan shorten. Je kan dus speculeren op een koersdaling, en op die manier geld verdienen.

Verwacht je dat de AEX  de aankomende tijd een flinke klap naar beneden gaat maken? Dan open je een CFD short op de AEX. Daalt de koers daadwerkelijk? Dan verdien je dus geld op deze koersdaling. Jouw verwachting komt namelijk uit.

Je ziet ook vaak dat CFD handelaren steeds op dezelfde koers handelen. Zo verwachten ze bijvoorbeeld een koersstijging van olie. Wanneer dit uitkomt kunnen ze het contract sluiten, om vervolgens weer een contract voor een koersdaling af te sluiten. Op deze manier profiteren ze maximaal van de schommelingen in de markt.

Met een CFD kan je gebruik maken van een hefboom

Een ander voordeel (maar ook een mogelijk nadeel) is het gebruik van een hefboom. Met een CFD is het mogelijk om gebruik te maken van een dergelijke hefboom. Maar wat betekend dat nou?

Een hefboom is een vermenigvuldiging van je inleg. Stel, je wilt fictief een aandeel van bedrijf X  kopen met een waarde van 100 euro. Met een hefboom van x10 hoef je slechts 10 euro in te leggen.

Stijgt het aandeel van 100 naar 110 euro? Dan kan je het contract sluiten en ontvang je jouw 10 euro inleg, plus de 10 euro winst op het aandeel. Je hebt dus geen 10% winst, maar 100% winst!

Dat kan natuurlijk een voordeel zijn, maar het is tegelijkertijd ook een nadeel. Wanneer de koers de andere kant dan jouw verwachting op beweegt, verlies je dus ook meer geld.

Sterker nog, met een daling van 10% verlies je dus 100% van je inleg! Bij sommige brokers is het zelfs mogelijk om meer dan je inleg te verliezen, denk daar dus goed over na! Helaas zijn er nog altijd veel mensen die in CFD’s handelen zonder het helemaal te begrijpen. Op die manier kan je in één klap heel veel geld verliezen.


Nadelen van een CFD

Zoals ik al zei kleven er niet alleen maar voordelen aan een CFD. Er zijn ook zeker nadelen, die er in mijn ogen zelfs voor zorgen dat CFD’s slechts voor een beperkte groep mensen geschikt is.

Je betaalt rente

Allereerst betaal je bij een CFD vaak rente. Voor een short (speculatie op koersdaling) betaal je rente en voor de hefboom betaal je rente. In beide gevallen dien je namelijk geld van jouw broker te lenen.

Deze rente is niet extreem hoog, maar op de lange termijn kan dit wel oplopen. Zorg er dus voor dat je weet hoeveel rente je betaalt en zorg ervoor dat dit binnen de perken blijft.

De hefboom kan ook een nadeel zijn

Zoals ik al aangaf kan de hefboom ook een nadeel zijn. Je kan zo binnen hele korte termijn je gehele investering (of meer) verliezen.

Zeker CFD’s met een extra hoge hefboom zijn gevaarlijk. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een x100 af te sluiten. Daalt de koers in zo’n geval 1%? Dan ben je al je geld kwijt! Mijn advies is dan ook om geen gebruik te maken van dergelijke hefbomen.

Je ontvangt geen divdend

Een laatste nadeel is het feit dat je met een CFD geen daadwerkelijk aandeel koopt en dus ook geen dividend ontvangt. Een bedrijf kan zijn winst uitkeren aan de aandeelhouders door middel van dividend, maar een CFD handelaar is geen aandeelhouder. Je hebt immers een contract met jouw broker.

Hou er dus rekening mee dat een CFD geen verstandig keuze is als het gaat om lange termijn investeren.


Voor wie zijn CFD’s geschikt

CFD’s zijn voornamelijk geschikt voor handelaren met enige ervaring. Ik zeg bewust handelaren en geen beleggers, omdat CFD’s bedoeld zijn voor mensen die op relatief korte termijn willen speculeren op een koers.

Wil je maandelijks een vast bedrag investeren voor de lange termijn? Blijf dan vooral weg bij CFD’s! Wil je actief bezig zijn met beleggen en op korte termijn speculeren op een bepaalde koers? In dat geval kan een CFD absoluut interessant voor je zijn.

Mijn advies is wel om, zeker in het begin, weg te blijven van een hefboom. Het best kan je eerst ervaring op doen zonder hefboom en zo veel leergeld bespaard blijven. Wil je uiteindelijk toch gebruik maken van een hefboom? Mijn advies is om de hefboom niet hoger dan x5 te laten groeien. Een hefboom van x50 of x100 is extreem risicovol en in mijn ogen niet te verantwoorden. Sterker nog, er zijn verschillende landen waar dit verboden is.


Samenvatting: Verschil tussen een CFD, een aandeel en een ETF

Eigenlijk heb ik hierboven al uitgelegd wat een CFD is en zou je nu ook de verschillen moeten weten. Toch nog even een korte opsomming van de verschillen tussen CFD’s, aandelen en ETF’s.

  CFD Aandeel ETF
Wat koop je? Een contract met een onderliggende waarde Een stukje van een bedrijf Een klein stukje van een index of een groep van aandelen.
Risico’s Hoog Gemiddeld Laag
Voor wie geschikt Handelaren Beleggers Lange termijn beleggers
Waar te koop? CFD brokers Brokers / Banken Brokers / Banken
Geschikt voor beginnende beleggers? Nee Ja, mits.. Ja

Wil je na het lezen van dit artikel gaan ontdekken of CFD’s iets voor jou zijn? Maak dan hieronder een account aan bij Plus500.

Tim van LangzaamRijker.nl

Tim is een particuliere belegger met een lange termijn doelstelling. Op Langzaamrijker deelt hij zijn passie voor beleggen en online ondernemen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste Posts