TIP: Ben je en beginnende belegger en zie je tussen de bomen het bos niet meer? Wil je en gedegen plan opstellen en de aankomende jaren gestructueerd volgens een plan beleggen? Volg mijn online training met meer dan 6 uur videomateriaal waarin ik álles deel wat ik weet over beleggen! Honderden mensen gingen je al voor. Meer info vind je hier.Review: Mijn ervaring met Flatex


Benieuwd naar Flatex en wil je weten of Flatex voor jou een goede keuze is? In dit artikel neem ik je mee in de voor- en nadelen van Flatex, zodat jij kan beslissen of dit een goede keuze voor jou zou zijn.

Nieuwe tarieven 1 juni 2020

Let op: Vanaf 1 juni 2020 gaat Flatex transactiekosten rekenen. Met €3,90 per transactie is Flatex in mijn ogen niet meer zo interessant als voorheen.

Mijn favoriete (en voordeligste) broker is DEGRO. Bekijk hier hoe je een gratis rekening opent.

Gister was ik aanwezig bij een Flatex Expert Sessie. Het was een vier uur durende avond met verschillende sprekers. Goldman Sachs, IEX en Flatex kwamen aan het woord. De avond begon met een presentatie van Jeroen Sonsma, de CEO van Flatex Nederland.

Mijn huidige ervaringen én de informatie die ik gister heb ontvangen hebben mij ertoe gezet om deze review te schrijven. Hopelijk zal dit je op weg helpen bij het vinden van de juiste broker.

Samenvatting: Mijn ervaring met Flatex

Flatex is een Duitse bank en broker met een erg goede reputatie in Duitsland en Oostenrijk. Midden 2019 is Flatex naar Nederland gekomen als concurrentie voor de gevestigde namen.

Mijn reden om voor Flatex te kiezen is het feit dat je géén transactiekosten berekend. Verderop in dit artikel leg ik uit hoe dat kan, maar het klopt echt. Je betaalt echt géén transactiekosten.

De website en de app zijn wat minder overzichtelijk dan de concurrent DEGIRO. Ik gebruik Flatex voornamelijk voor het kopen van losse aandelen omdat ik hiermee veel transactiekosten bespaar.

Wie is Flatex?

Misschien niet het meest sexy onderwerp, maar de geschiedenis van een broker is in mijn ogen wel belangrijk. Je wilt je geld immers niet bij de eerste de beste partij onder brengen. Het moet een partij zijn met ervaring, die weet wat hij doet.

Flatex is midden 2019 in Nederland gekomen, maar het is absoluut geen hele nieuwe partij. Veel mensen kennen de naam niet, maar Flatex heeft een lange history.

Het bedrijf heeft voorheen onder andere namen bestaan en verschillende bezigheden gehad. Voorheen werd het bedrijf FinTech genoemd, maar sinds enkele jaren staat het bekend als Flatex.

Er werd mij overigens op het hart gedrukt dat het géén [flaateks] is maar [fleteks]. De engelse uitspraak is dus de juiste, even dat jullie het weten 😉

Flatex is één van de grootste brokers van Duitsland en heeft op dit moment een marktaandeel van zo’n 25%. In Oostenrijk is Flatex al de grootste met een marktaandeel van zo’n 50%!

In totaal heeft Flatex ruim 275.000 klanten, waarvan inmiddels zo’n 30.000 Nederlandse klanten.

Nederland is het eerste niet-Duitssprekend land wat Flatex aan het veroveren is. Na Nederland is Spanje de volgende in rij, gevolgd door twee andere (nog onbekende) Europese landen. Flatex wil zich als een olievlek over Europa gaan verspreiden.

Ze willen daarmee een nieuwe standaard zetten, de standaard van ‘geen transactiekosten’.

Flatex heeft al vele prestigieuse prijzen gewonnen in zowel Duitsland als Oostenrijk. In Nederland nog niet, ze zijn immers relatief nieuw.

Leuk weetje: de Nederlands sprekende klantenservice zit gewoon in Duitsland, net over de grens bij het noorden van Nederland. Je spreekt dus gewoon met Duitsers die ook Nederlands spreken (tot op bepaalde hoogte). Eerlijk is eerlijk, dat zie je op de website ook nog wel terug. Het Nederlands op de website laat hier en daar wat te wensen over.

Kortom; Flatex is een Duitse partij en stond voorheen bekend als FinTech. Ze hebben jarenlang ervaring en zijn één van de grootste brokers van Duitsland.

Aanmaken van een account bij Flatex

Het aanmaken van een Flatex account (ga naar Flatex website) is, in vergelijking met andere brokers, nogal een klus. Dit komt doordat ze aan zeer strenge wet- en regelgeving uit Duitsland moeten voldoen.

Een van de punten om in gedachte te houden is het kiezen van een risicoklasse. Je kan kiezen uit Klasse A t/m Klasse E. Wil je bijvoorbeeld in CFD’s handelen? Kies dan voor Klasse E. Doe dit natuurlijk alleen als je weet wat CFD’s zijn en je bewust bent van het verhoogde risico.

Verder moet je je indentiteit bij Flatex bevestigen door een live webcam sessie met een veiligheids medewerker. Deze persoon bekijkt of jij daadwerkelijk degene bent die op jouw paspoort staat. Dit is natuurlijk goed en veilig (voorkomt dat jouw buurman een account op jouw naam aanmaakt), maar tegelijkertijd is het wel wat ongemakkelijk om met een wildvreemde een webcam gesprek te hebben.

Wanneer je eenmaal een account hebt moet je natuurlijk geld overmaken om te starten met beleggen. Helaas kan je bij Flatex alleen gebruik maken van bankoverschrijving. Flatex is ook een bank en ze openen een Duitse bankrekening voor je. Je kan dus geen gebruik van iDeal maken en je zal moeten wachten totdat je geld daadwerkelijk is bijgeschreven. Minpuntje in mijn ogen.

Gebruikersgemak van het Flatex dashboard

Als we kijken naar het gebruikersgemak van Flatex, moet ik toegeven dat ik dit absoluut niet de meest gebruikersvriendelijke broker vindt. Echt overzicht heb je niet. Hieronder zie je een kopie van een deel van mijn portefeuille. Wellicht valt het je op dat je niet in één oogopslag kan zien wat de stand van zaken is.

Ik weet niet precies wat het is, want alle informatie is wel aanwezig, maar toch vind ik het overzicht veel minder overzichtelijk dan bijvoorbeeld DEGIRO.

Verder is het wat lastiger om aandelen te vinden in het systeem van Flatex. Wanneer je zoekt naar een specifiek aandeel, kan je dit aandeel soms niet in één keer vinden. Je zal dan moeten achterhalen wat de ISIN code is en daar op moeten zoeken.

Tot slot vind ik de grafieken bij Flatex niet erg overzichtelijk. Ik gebruik hiervoor liever een tool zoals Tradingview of eventueel Google Finance.

Het aanbod bij Flatex

Als we naar het aanbod bij Flatex kijken, zien we dat Flatex een mooi gespreid aanbod heeft. Je kan er eigenlijk alles vinden wat een gemiddelde belegger nodig heeft.

Althans, als je goed zoekt! Het valt me wel op dat de zoekfunctie niet altijd even prettig werkt en daardoor vind je soms niet precies wat je zoekt. Mijn tip is om te zoeken op de ISIN code, dan gaat het eigenlijk altijd goed.

Je kan bij Flatex de volgende zaken terug vinden:

 • Aandelen
 • Obligaties
 • Fondsen
 • ETF’s
 • Trubo’s
 • CFD’s

Wat we nog missen zijn futures en opties. Jeroen Sonsma (CEO Nederland) gaf aan dat deze waarschijnlijk in 2020 zullen volgen, maar dat deze niet gratis aangeboden zullen worden. Dit heeft te maken met de hoge kosten die daar aan vast hangen (ook voor Flatex zelf).

Voor mij zelf heeft Flatex eigenlijk alles wat ik nodig heb. Ik ben een groot voorstander van het beleggen in ETF’s. Zelf ga ik Flatex denk ik gebruiken om ook wat losse aandelen ‘voor de fun’ aan te houden. Dat kan ik het best bij Flatex doen, aangezien ik dan geen transactiekosten maak.

Géén transactiekosten. Hoe dan?

Dit is een vraag die volgens Flatex héél vaak gesteld wordt. En dat is logisch, want het handelen zonder transactiekosten kennen we in Nederland eigenlijk helemaal niet.

Toch is het niet zo gek, in Amerika bieden vrijwel alle grote bekende brokers dit aan. Het begon met Robinhood, die als eerste de markt open brak door géén transactiekosten te rekenen. De rest volgde uiteindelijk ook.

Ik hoor je denken. “Hoe kan het dat we tot nu toe nooit een broker zonder transactiekosten hebben gehad?” Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Dat komt doordat brokers in Nederland geen commissies mogen ontvangen van derde partijen. Ze kunnen dus enkel geld verdienen wanneer ze jou laten betalen voor een transactie.

Jeroen Sonsma van Flatex gaf aan dat er verschillende stappen zijn wanneer je een transactie plaatst. Jij plaatst hem bij de broker, die hem op zijn beurt (met wat tussenpersonen) bij de marketmaker plaats. De marketmaker doet de daadwerkelijke transactie voor hen.

Flatex is Duits en valt dus onder de Duitse wet. In Duitsland mag een broker wel commissies ontvangen, mits het gaat om een execution only broker. Jij besluit immers zelf welk aandeel je wel of niet koopt, dus het verbod op commissies is in dat geval niet van toepassing.

Jouw order is geld waard (ook al zijn wij Nederlanders gewend dat dit juist geld kost). De marketmaker is bereid geld te betalen om jouw order uit te mogen voeren. Deze commissie gaat naar Flatex, waardoor Flatex dus geld verdient. Ze kunnen daardoor de transactie zonder enige kosten aan de consument (jij en ik) aanbieden.

Andere brokers zoals Binck noemen het ‘valsspelen’ omdat Flatex onder de Duitse vlag in Nederland opereert. Maar het is gewoon legaal en dus een geduchte tegenstander voor de Nederlandse brokers.

Hoe veilig is je geld bij Flatex

Omdat Flatex onder het Duitse recht valt, wordt Flatex gecontroleerd door de Duitse BaFin. Dit is de Duitse versie van de AFM die we in Nederland kennen.

Je kan er dus vanuit gaan dat Flatex er alles aan doet om aan de Duitse regelgeving te voldoen. Wat de Duitse regelgeving precies inhoudt weet ik zelf ook niet, maar het stelt me in ieder geval gerust dat er toezicht is op deze broker.

Flatex bewaart jouw bezittingen, net zoals Nederlandse brokers, in een bewaarbedrijf. Dit zorgt ervoor dat jouw bezittingen veilig zijn in het geval van een eventueel faillissement van Flatex. In Nederland is deze constructie verplicht, ik weet niet of dit in Duitsland ook het geval is, maar Flatex pakt het dus hetzelfde aan als een Nederlandse broker zoals DEGIRO.

Daarnaast is Flatex officieel een bank. Je maakt dus niet alleen een account aan bij Flatex, maar krijgt ook een Duitse bankrekening toegewezen. Hierdoor valt jouw geld onder het Europese depositogarantiestelsel. Dit zorgt ervoor dat jouw vermogen tot een bedrag van €100.000 bescherm wordt door de Europese regelgeving.

Voor wie is Flatex geschikt?

Flatex is in mijn ogen vooral geschikt voor beleggers die flink wat transacties uitvoeren. Het scheelt natuurlijk enorm in de kosten als je hier geen transactiekosten voor hoeft te betalen.

In mijn geval koop ik iedere maand een ETF bij DEGIRO uit de zogenaamde kernselectie. Hierdoor betaal ik ook bij DEGIRO geen transactiekosten. Flatex is voor mij wel interessant als tweede broker, voor wanneer ik wat meer losse aandelen wil gaan kopen.

Tijdens de expertsessie werd de vraag nog gesteld wie opdraait voor het overzetten van de bezittingen van broker X naar Flatex. Daar was Flatex heel duidelijk in: dat betaal je zelf.

Het is dus misschien wat minder interessant voor mensen die al een groot portfolio hebben opgebouwd en misschien zelfs in de afbouwende fase zitten. In dat geval is het wellicht prettiger en vertrouwder om bij je eigen broker of bank te blijven.

Voordelen en nadelen van Flatex op een rij

Tot zo ver mijn review van de broker Flatex. Hieronder som ik de grootste voor- en nadelen nog eens op zodat je in één oogopslag ziet waarom je wel of juist niet voor Flatex zou moeten kiezen.

Voordelen:

 • Géén transactiekosten
 • Valt onder het depositogarantiestelsel

Nadelen:

 • Niet erg overzichtelijk
 • Geen iDeal, geld moet je overmaken naar een Duitse rekening
 • Het is een Duitse broker, bij eventuele problemen moet je in Duitsland achter je geld aan

Tim van LangzaamRijker.nl

Ik ben Tim! Met Langzaamrijker heb ik 2 missies. Ik vertel je hoe je met jouw online side hustle honderden tot duizenden euro's per maand kan verdienen met affiliate marketing of Youtube. Daarnaast vertel ik je alles over beleggen, zodat je dit inkomen kan laten groeien en uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden!

Recent Content