TIP: Ben je en beginnende belegger en zie je tussen de bomen het bos niet meer? Wil je en gedegen plan opstellen en de aankomende jaren gestructueerd volgens een plan beleggen? Volg mijn online training met meer dan 6 uur videomateriaal waarin ik álles deel wat ik weet over beleggen! Honderden mensen gingen je al voor. Meer info vind je hier.Het verdienmodel van Flatex


Sinds midden 2019 kan je in Nederland ‘gratis beleggen’ via Flatex. Flatex is een Duitse broker die nu ook beschikbaar is op de Nederlandse markt. Maar hoe betrouwbaar is Flatex nu eigenlijk, en wat het verdienmodel van Flatex? Deze vraag heb ik al vaak voorbij zien komen, daarom leek het me goed om hier wat dieper in te duiken.

Wil je zelf gaan beleggen via Flatex? Via deze link (Flatex) kom je direct op de juiste pagina uit en kan je vandaag nog beginnen met beleggen zonder transactiekosten.

Waarom is Flatex anders dan de rest

Bij Flatex [flet-ex] betaal je géén transactiekosten. Dat zorgt er dus voor dat je erg voordelig kan beleggen. Dit is met name interessant voor de mensen die regelmatig aandelen kopen en/of verkopen.

Zelf beleg ik veel in ETF’s, deze koop ik via DEGIRO. Ik maak namelijk gebruik van de kernselectie en kan deze ETF’s daardoor eens per maand gratis kopen of verkopen.

Daarnaast heb ik een deel van mijn vermogen in losse aandelen geïnvesteerd. Met name om het ‘leuk’ en ‘spannend’ te houden. Het kopen van losse aandelen doe ik zelf ook via Flatex.

Géén transactiekosten. Hoe dan?

Deze vraag heb ik zelf al héél vaak voorbij zien komen op chats, forums en Facebook groepen. En dat is op zich logisch, want het handelen zonder transactiekosten kennen we in Nederland eigenlijk helemaal niet.

Toch is het niets nieuws, in Amerika zie je dat dit al de normaalste zaak van de wereld is. Daar begon het met Robinhood, die als eerste de markt open brak door géén transactiekosten meer te rekenen. De rest volgde uiteindelijk ook en het handelen zonder transactiekosten is in de US eigenlijk de normaalste zaak van de wereld.

In Nederland mogen brokers geen commissie ontvangen van derde partijen, brokers kunnen op deze manier dus geen geld verdienen. Dat is de reden dat we in Nederland nog altijd transactiekosten betalen voor het uitvoeren van onze transacties.

Flatex is echter een Duitse broker. In Duitsland mag een broker onder bepaalde voorwaarden wel commissies ontvangen. Dit mag alleen wanneer het om een zogenaamde executie only broker gaat. Bij zo’n broker bepaal jij (de belegger) dus zelf óf en wélk aandeel je koopt. In zo’n geval is het volgens de Duitse wet dus geen probleem als een broker een commissie ontvangt voor het maken van een transactie.

Die commissie wordt betaald door de marktmaker.Jeroen Sonsma van Flatex gaf tijdens een presentatie waar ik bij was aan dat er verschillende stappen zijn wanneer je een transactie plaatst. Jij plaatst hem bij de broker, die hem op zijn beurt (met wat tussenpersonen) bij de marketmaker plaats. De marketmaker doet de daadwerkelijke transactie voor hen.

Jouw order is geld waard (ook al zijn wij Nederlanders gewend dat dit juist geld kost). De marketmaker is bereid geld te betalen om jouw order uit te mogen voeren. Deze commissie gaat naar Flatex, waardoor Flatex dus geld verdient. Ze kunnen daardoor de transactie zonder enige kosten aan de consument (jij en ik) aanbieden.

Andere brokers zoals Binck noemen het ‘valsspelen’ omdat Flatex onder de Duitse vlag in Nederland opereert. Maar het is gewoon legaal en dus een geduchte tegenstander voor de Nederlandse brokers.

Zit er een addertje onder het gras bij Flatex?

Allemaal leuk en aardig, maar zit er dan geen addertje onder het gras als je kijkt naar het beleggen via Flatex?

Nee, in principe niet. Waarom in principe?

Omdat ik Flatex niet de meest gebruiksvriendelijke broker vind. De website en de app zijn niet erg overzichtelijk. De interface van DEGIRO vind ik vele male prettiger, maar de interface van Flatex is op zich wel gewoon werkbaar.

Een ander nadeel vind ik dat Flatex je een krediet kan verschaffen. Afhankelijk van jouw situatie kan Flatex je geld lenen. In mijn geval had ik ineens €1.000 meer bestedingsruimte. Dit kwam doordat Flatex bereid is mij €1.000 te lenen (tegen hoge rente natuurlijk). Ik vond het niet erg netjes dat ik hier geen e-mail over ontving. Ik kwam erachter doordat ik een bericht in de Flatex app zag staan. Hier had ik ook geen melding van gehad.

Een ander nadeel van Flatex is dat ze natuurlijk gericht zijn op de Duitse markt. Zo zie je dat ze bijvoorbeeld geen jaaropgave bieden op dit moment. Volgens mij hebben ze ondertussen, na alle slechte reacties, ook wel door dat ze hier volgend jaar iets mee moeten. Maar dit soort kinderziektes vind je dus wel terug bij een Duitse broker.

Het laatste nadeel is dat je bij Flatex gebruik maakt van een Duitse bankrekening. Je kan je geld niet met iDeal overmaken naar je account, maar je moet het storten op die Duitse rekening. Erg frustrerend als je om wat voor reden dan ook snel wilt kopen. Je wacht dan enkele uren voordat het geld op je account staat.

Is Flatex betrouwbaar?

Met mijn kennis over Flatex durf ik wel te beweren dat ze betrouwbaar zijn. Ik kan uiteraard geen garanties geven en je moet het ook zelf uitzoeken als je zekerheid wilt, maar ik zet met een gerust hart mij geld bij Flatex neer.

Ze zijn de grootste broker van Duitsland en Oostenrijk en hebben meerdere prijzen gewonnen op het gebied van online beleggen. Daarnaast hebben ze een bankstatus en zijn ze al jarenlang actief. In Nederland zijn ze dus nieuw, maar in Duitsland zijn ze al jaren een begrip.

Zelf beleggen zonder transactiekosten Flatex?

Wil je zelf aan de slag gaan bij Flatex? Je vind de website van Flatex door hier te klikken. Je ziet dan ook meteen of ze lopende acties hebben. Heb je vragen? Stel ze even onder mijn video op Youtube, dan probeer ik er zo snel mogelijk op terug te komen.

Tim van LangzaamRijker.nl

Ik ben Tim! Met Langzaamrijker heb ik 2 missies. Ik vertel je hoe je met jouw online side hustle honderden tot duizenden euro's per maand kan verdienen met affiliate marketing of Youtube. Daarnaast vertel ik je alles over beleggen, zodat je dit inkomen kan laten groeien en uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden!

Recent Content