TIP: Ben je en beginnende belegger en zie je tussen de bomen het bos niet meer? Wil je en gedegen plan opstellen en de aankomende jaren gestructueerd volgens een plan beleggen? Volg mijn online training met meer dan 6 uur videomateriaal waarin ik álles deel wat ik weet over beleggen! Honderden mensen gingen je al voor. Meer info vind je hier.Flatex vs DeGiro – Wat is in mijn ogen de beste broker?


Let op:

Flatex was een mooi alternatief, maar is vanaf 1 juni 2020 hoge transactiekosten gaan rekenen. Ik zou je dus aanbevelen om een account bij DEGIRO aan te maken. De informatie in dit artikel is dus niet meer actueel.

Wanneer je wilt beginnen met beleggen komt er veel op je af. Een van de zaken waar je als eerste een keus in moet maken, is de broker waarmee je wilt gaan beleggen.

Voor de particuliere beleggers in Nederland zijn zowel DEGIRO als Flatex een populaire speler. DEGIRO is al jaren actief in Nederland, terwijl Flatex pas sinds midden 2019 actief is op de Nederlandse markt (al veel langer in Duitsland).

In dit artikel vertel ik je graag meer over deze twee brokers en over de verschillen tussen beide brokers. Op deze manier kan je hopelijk een goede keuze maken en starten met je eerste beleggingen.


Heb je nog geen beleggersrekening bij DEGIRO of Flatex? Via onderstaande link kan je een account aanmaken. Het zijn affiliate links, waardoor ik mogelijk een kleine vergoeding krijg voor het aanmelden van jou als klant. Dit kost je verder niets extra. Sterker nog, je weet zeker dat je op de juiste pagina een GRATIS account aanmaakt;


Samenvatting

DEGIRO is sinds jaar en dag ongekend populair in Nederland. Flatex is een relatief nieuwe aanbieder in Nederland. Flatex adverteerd met het feit dat ze geen transactiekosten berekenen, en dat klopt.

Flatex maakt gebruik van Tradegate, dit kennen we in Nederland niet. Dit zorgt ervoor dat je ook buiten openingstijd van de markt kunt handelen. In deze periodes kan de spread van een aandeel echter erg hoog liggen, waardoor je mogelijk teveel betaald voor een aankoop. Daar tegenover staat wel dat je géén transactiekosten maakt.

Mijn conclusie is dat beide aanbieders een goede keuze kunnen zijn. Handel je veel en doe je veel transacties? Dan kan Flatex wel eens een goede optie voor je zijn. Ben je (net als ik) een passieve belegger en beleg je maandelijks in een ETF die op de kernselectie van DEGIRO staat? Dan zie ik geen grote voordelen en kan je het best bij DEGIRO handelen.

Voor- en nadelen Flatex

Hieronder kort de voordelen en nadelen van Flatex. Ik kom daar later in dit artikel nog uitgebreid met een toelichting op terug.

Voordelen Flatex

 • Geen transactiekosten
 • Ook buiten openingstijden van de beurs handelen
 • Duits depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000
 • Effecten worden niet uitgeleend

Nadelen Flatex

 • Buiten openingstijden van de beurs kan de spread hoog oplopen
 • Openen van een account duurt lang
 • Valt onder de Duitse wet- en regelgeving
 • Geen iDeal betalingen

Voor- en nadelen DEGIRO

Hieronder kort de voordelen en nadelen van DEGIRO op een rij. Later in het artikel kom ik hier uitgebreider op terug.

Voordelen DEGIRO

 • Grote en vertrouwde naam in Nederland
 • Veel gratis ETF’s (kernselectie)
 • Aanmaken van een account is makkelijk
 • Valt onder de Nederlandse wet- en regelgeving
 • Geld storten met iDeal

Nadelen DEGIRO

 • Kopen van losse aandelen zorgt voor transactiekosten
 • Onder een standaard account worden effecten uitgeleend

Het aanmeldproces bij Flatex en DEGIRO

Hieronder meer informatie over het aanmaken van een account bij Flatex (maak een account aan) en DEGIRO (maak een account aan).

Aanmaken van een Flatex account

Het aanmaken van een Flatex account is, in vergelijking met andere brokers, nogal een klus. Dit komt doordat ze aan zeer strenge wet- en regelgeving uit Duitsland moeten voldoen.

Een van de punten om in gedachte te houden is het kiezen van een risicoklasse. Je kan kiezen uit Klasse A t/m Klasse E. Wil je bijvoorbeeld in CFD’s handelen? Kies dan voor Klasse E. Doe dit natuurlijk alleen als je weet wat CFD’s zijn en je bewust bent van het verhoogde risico.

Verder moet je je indentiteit bij Flatex bevestigen door een live webcam sessie met een veiligheids medewerker. Deze persoon bekijkt of jij daadwerkelijk degene bent die op jouw paspoort staat. Dit is natuurlijk goed en veilig (voorkomt dat jouw buurman een account op jouw naam aanmaakt), maar tegelijkertijd is het wel wat ongemakkelijk om met een wildvreemde een webcam gesprek te hebben.

Wanneer je eenmaal een account hebt moet je natuurlijk geld overmaken om te starten met beleggen. Helaas kan je bij Flatex alleen gebruik maken van bankoverschrijving. Flatex is ook een bank en ze openen een Duitse bankrekening voor je. Je kan dus geen gebruik van iDeal maken en je zal moeten wachten totdat je geld daadwerkelijk is bijgeschreven. Minpuntje in mijn ogen.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

Het aanmaken van een account bij DEGIRO is heel eenvoudig en ook vrij snel. Je kan binnen een half uur een werkend account hebben en beginnen met handelen.

Een een ander artikel beschreef ik uitgebreid hoe je een account aanmaakt bij DEGIRO. Lees dat artikel dus vooral als je hier meer informatie over zou willen.

Kort samengevat komt het erop neer dat je je gegevens moet invullen en een kopie van je paspoort moet uploaden. Deze kopie wordt door een medewerker van DEGIRO gecontroleerd en je ontvangt een email wanneer je account daadwerkelijk is aangemaakt.

Tijdens het aanmaken van een account moet je nog kiezen tussen een standaard profiel en een custody profiel. Dit heeft te maken met de mogelijkheden op shorten. Als je short wilt gaan of turbo’s wilt inzetten moet je DEGIRO ook toestemming geven om jouw effecten uit te lenen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn uitgebreide uitleg in dit artikel. Je vind daar ook een video waar ik het verschil nog is toelicht.

In mijn geval maakte ik om 18.30 een account aan en kon ik om 19.15 beginnen met beleggen. Ik heb dus binnen drie kwartier een account aangemaakt, ideaal!

Je kan vervolgens eenvoudig via je gekoppelde bankrekening met iDeal geld overmaken. Dit vind ik een groot pluspunt. Wanneer ik geld overmaak wil ik ook direct beleggen, ik wil niet één of twee werkdagen moeten wachten, ik ben immers nu bezig met mijn beleggingen.

Conclusie: Een account aanmaken

Het aanmaken van een DEGIRO account is makkelijker en sneller dan het aanmaken van een Flatex account. Je kan je natuurlijk afvragen hoe belangrijk dit is, het aanmaken van een account doe je immers maar één keer.
Wat wel een groot verschil is, is de iDeal optie die DEGIRO wel heeft en Flatex niet. Bij een financiële meevaller wil ik gewoon even snel geld over kunnen maken naar mijn beleggersrekening en het direct investeren. Gemiste kans voor Flatex.

De kosten bij deze twee brokers

Flatex loopt natuurlijk fink te koop met het feit dat ze geen transactiekosten berekenen. Zijn ze echt zo goedkoop? Hieronder vertel ik je er meer over.

Kosten bij Flatex

Flatex heeft de Nederlandse markt betreden met de belofte dat ze géén transactiekosten berekenen. Dat klinkt natuurlijk bijna te goed om waar te zijn en je verwacht een addertje onder het gras. Is dat ook zo?

Ja en nee. Nee, er is geen addertje onder het gras waardoor je bij Flatex ineens veel duurder uit bent dan bij DEGIRO. Maar ja, er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Bij Flatex handel je niet direct met een beurs zoals de Euronext. Flatex maakt gebruik van Tradegate. Dit is een MTF (multilateral trading facility). Een MTF is minder gereguleerd dan een beurs zoals de Euronext of Xeta.

Tradegate volgt in principe de prijs van de beurs, je merkt hier verder niets van. Je kan met Tradegate echter 24/7 handelen, en daar schuilt hem ook het gevaar.

Om goed te begrijpen waarom dat een gevaar is, is het van belang om te weten wat ‘de spread’ is. De spread is het verschil tussen de prijs van een aandeel wanneer je het koopt, ten opzichte van wanneer je het verkoopt.

Als je op een exact tijdstip aandeel X wilt kopen, kost het bij Flatex bijvoorbeeld €100. Wil je echter dit aandeel op dat exacte tijdstip verkopen? Dan krijg je er misschien ‘maar’ €99,90 voor. Het verschil, die 10 eurocent, is de spread. Deze spread is normaal en vind je bij iedere broker.

Tijdens opening van de markt zal de spread via Tradegate vrijwel gelijk liggen aan de de spread op de beurs zelf. Maar wanneer de beurs gesloten is kunnen de gebruikers van Tradegate zelf bepalen wat de waardes van assets zijn. Hierdoor kan de spread toenemen, waardoor je mogelijk te veel voor een aandeel betaalt (of te weinig ontvangt).

Daarom is het verstandig om enkel tijdens de openingstijden van een bepaalde beurs te handelen, ook via Flatex. Als je meer wilt weten over de reden hierachter, kan je het best eens de Flatex review van Mr FOBOpens in a new tab. lezen. Hij beschrijft hierin duidelijk waarom de prijs buiten de opening van de beurs te hoog kan komen te liggen.

Ik hoor je bijna denken; Maar hoe verdiend Flatex dan z’n geld? Ze zijn immers geen liefdadigheidsinstelling.

Flatex krijgt een kleine provisie van de partijen waar ze aandelen aan- en verkopen. Dit vergoeding systeem is in Nederland verboden, maar is in Duitsland wel toegestaan. Ze verdienen dus aan jou als klant, wanneer jij een transactie via Flatex plaatst. Je merkt hier verder niets van, maar dit is wel het verdienmodel en het bestaansrecht van Flatex.

Tot slot nog een opmerking: Flatex rekent in Duitsland wel gewoon transactiekosten. Ook daar zijn ze begonnen met het aanbieden van beleggen zonder transactiekosten. Het zou mij dus niet verbazen als ze dit doen om marktaandeel te winnen, om vervolgens over een tijdje toch transactiekosten te introduceren.

Kosten bij DEGIRO

Bij DEGIRO betaal je wel transactiekosten. Deze transactiekosten zijn wel enorm laag wanneer je dit vergelijkt met transactiekosten van een bank zoals ING of ABN Amro.

Voor een Amerikaans aandeel zoals Tesla betaal je bijvoorbeeld slechts €0,50, terwijl dit bij een bank enkele euro’s kan zijn. Wil je weten wat de transactiekosten van DEGIRO op dit moment zijn? Neem dan even een kijkje bij de kostencalculatorOpens in a new tab. op de site van DEGIRO.

Zelf heb ik vrijwel nooit te maken met transactiekosten. Dat komt omdat ik een passieve indexbelegger ben en ik enkel investeer in trackers die op de kernselectie van DEGIRO staan. Deze trackers kan je, onder bepaalde voorwaarden, gratis verhandelen bij DEGIRO.

Meer weten over gratis handelen op DEGIRO middels de kernselectie? Lees dan meer over dit onderwerp in mijn artikel Kernselectie DEGIRO: Welke ETF’s zijn gratis?.

Conclusie: Kosten bij Flatex en DEGIRO

Flatex rekent inderdaad geen transactiekosten. Wel kan het zo zijn dat je teveel voor een aandeel betaalt wanneer je een transactie buiten de openingstijden van de beurs doet. DEGIRO rekent wel transactiekosten, maar deze zijn enorm laag vergeleken met andere brokers. Daarnaast kan je gebruik maken van gratis ETF’s uit de kernselectie.

Wanneer je veel transacties doet en met name aandelen koopt zal Flatex waarschijnlijk wat voordeliger zijn dan DEGIRO. Investeer je maandelijks in vaste indexfondsen? Dan is er geen verschil tussen Flatex en DEGIRO, aangezien DEGIRO een flinke lijst met gratis te handelen ETF’s heeft.

Onthoud wel dat Flatex in Duitsland gewoon transactiekosten rekent. Ook daar begonnen ze met gratis beleggen. Het zou mij dus niet verbazen als Flatex over enkele jaren gewoon kosten in rekening brengt. Ze beginnen met gratis beleggen om marktaandeel te winnen.

Gebruikersgemak bij DEGIRO en Flatex

Over het gebruikersgemak van DEGIRO en Flatex kan ik vrij kort zijn. Ze zijn namelijk vergelijkbaar. Hier dus geen uitgebreide beschrijving en vergelijking, want dat zou niet zoveel zin hebben en het artikel alleen maar onnodig lang maken.

Beide brokers hebben een eenvoudig maar overzichtelijke website. Ze zijn beide niet geschikt voor fundamentele of technische analyse, wat ik eigenlijk wel jammer vind.

Het liefst zou ik bijvoorbeeld een integratie van Tradingview en Yahoo Finance zien. Dit zijn namelijk websites die ik gebruik voor technische analyse (Tradingview) en fundamentele analyse (Yahoo finance).

Wat wel echt super is, is het feit dat beide brokers een app hebben. Hierdoor kan je gemakkelijk onderweg de status van je beleggingen controleren en zelfs aandelen aankopen. Dit is tegelijkertijd een nadeel wanneer je een passieve belegger bent, aangezien je onnodig vaak jouw aandelen gaat checken en zo vatbaar bent voor emotie.

Al met al zijn beide platformen prima geschikt voor de particuliere belegger zoals jij en ik. Er zijn hier en daar wat verbetermogelijkheden, wie weet gaan deze brokers dat in de toekomst nog oppakken.

Het aanbod bij DEGIRO of Flatex

Voor zowel Flatex als DEGIRO geldt dat ze een breed aanbod hebben. Je kan er handelen in veel verschillende effecten. Je kan kiezen uit duizenden aandelen, obligaties, fondsen en ETF’s. Deze worden verhandeld in uiteenlopende regio’s en beursen. Hierdoor zijn zowel Flatex als DEGIRO geschikt om in te spelen op nieuws.

Daarnaast is het bij Flatex mogelijk om te handelen in zaken zoals Forex en CFD’s. Dit is niet bedoeld voor de beginnende belegger, maar echt voorbehouden aan beleggers die weten welke risico’s dit met zich meebrengt. Je kan hier namelijk ook gebruik maken van een zogenoemde hefboom. Hierdoor kan je heel veel geld verdienen, maar vooral ook heel veel geld verliezen.

Ben je een particuliere belegger die in de meest voorkomende aandelen of ETF’s handelt? Dan is zowel Flatex als DEGIRO wat betreft aanbod geschikt voor jou.

Wet- en regelgeving & veiligheid en risico’s. Nederland vs Duitsland

Hieronder vertel ik meer over de wet- en regelgeving waar Flatex en DEGIRO onder vallen, en de risico’s die daaraan verbonden zijn.

Duitse wet- en regelgeving voor Flatex

Flatex is dus een Duitse bank, gevestigd in Duitsland. Het moet daarom ook voldoen aan de Duitse wet- en regelgeving.

Allereerst is Flatex niet geregistreerd bij de Nederlandse AFM. De Autoriteit Financiële Markten in Nederland heeft dus geen zicht en/of controle op Flatex.

Flatex wordt echter wel gecontroleerd door het Duitse broertje van de AFM, de BaFin. Je vind de inschrijving van Flatex bij de BaFin in ditOpens in a new tab. overzicht.

Verder is Flatex, in tegenstelling tot DEGIRO, ook een bank. Hierdoor vallen jouw beleggingen onder het depositogarantiestelsel wat jouw bezittingen tot een bedrag van €100.000,- veiligstelt.

Ik wil hier wel duidelijk bij aangeven dat dit niet per se een voordeel ten opzichte van DEGIRO is. Veel sites noemen dit depositogarantiestelsel als voordeel, maar dat is niet helemaal waar.

Een bank mag het geld dat klanten bij haar aanhouden gebruiken voor eigen beleggingen, kredieten aan derden en andere investeringen. Doordat dit risico met zich meebrengt, is het depositogarantiestelsel beschikbaar voor banken.

Omdat DEGIRO geen bank is, is het niet toegestaan om geld van klanten op de balans aan te houden of te gebruiken voor eigen investeringen.

Het depositogarantiestelsel is dus geen voordeel op zichzelf. Het is een stelsel om de bijkomende risico’s van een bank af te dekken. Ofterwijl; meer risco, maar een stelsel om dit risico (tot een bepaald bedrag) af te dekken.

Nederlandse wet- en regelgeving voor DEGIRO

DEGIRO valt wel onder het toezicht van de AFM en dient zich te houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

Alleen dit vind ik al een voordeel. Natuurlijk, de regelgeving in Duitsland zal ook prima op orde zijn. Maar wanneer er iets fout gaat zit je wel meet een Duitse partij te kijken en moet je je rotzooi in het Duits gaan oplossen. Doe mij dan maar gewoon Nederlandse contacten.

Daarnaast houdt DEGIRO jouw beleggingen ook niet binnen haar eigen beheer. Het is in Nederland verplicht om de investeringen apart te bewaren in een geldmarktfonds ofwel bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet mocht gaan, zijn jouw beleggingen dus niet in gevaar. Wil je meer weten over het geldmarktfonds van DEGIRO? Dan kan je daar meer over lezen op de websiteOpens in a new tab. van DEGIRO zelf.

Conclusie: Wetgeving en veiligheid van Flatex vs DEGIRO

De wetgeving en veiligheid van Flatex is geregeld middels de Duitse wetgeving en onder toezicht van de Duitse BaFin. Voor DEGIRO geldt dat ze voldoen aan de Nederlandse wetgeving en onder toezicht van de Nederlandse AFM staan.

Het feit dat Flatex onder het depositogarantiestelsel valt is geen voordeel ten opzichte van DEGIRO. Voor mijn gevoel staat mijn geld liever bij DEGIRO. Bij eventuele problemen heb ik dan te maken met Nederlandse contacten en wetgeving en hoef ik niet achter mijn geld in Duitsland aan.

Welke broker kies ik?

Tot slot ben je als lezer wellicht benieuwd naar mijn keuze. Voor welke broker kies ik?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik al een DEGIRO account had voordat Flatex naar Nederland kwam. Toen ik begon met beleggen was DEGIRO eigenlijk de enige logische (voordelige) keus als particuliere belegger.

Nu ik alle ins- en outs van Flatex ken, zou ik nog altijd kiezen voor DEGIRO. Dat komt doordat ik een passieve indexbelegger ben en maandelijks mijn vaste ETF’s koop. Deze koop ik bij DEGIRO zonder transactiekosten. Voor mij heeft Flatex dus geen meerwaarde.

Daarnaast vind ik het wel een prettig idee dat mijn geld bij een bedrijf staat dat onder de Nederlandse wetgeving valt en gecontroleerd wordt door de AFM. De Duitse wetgeving zal ongetwijfeld net zo goed zijn (of misschien zelfs beter), maar ik ben de Duitse taal niet echt machtig. Flatex heeft een goede Nederlandse support. Maar mochten ze ooit failliet gaan, dan mag je in Duitsland achter je eigen geld aan. Daar denk ik liever niet aan.

Kortom; voor nu blijf ik gewoon trouwe klant van DEGIRO en stap ik niet over naar Flatex.


Heb je nog geen beleggersrekening bij DEGIRO of Flatex? Via onderstaande link kan je een account aanmaken. Het zijn affiliate links, waardoor ik mogelijk een kleine vergoeding krijg voor het aanmelden van jou als klant. Dit kost je verder niets extra. Sterker nog, je weet zeker dat je op de juiste pagina een GRATIS account aanmaakt;


Tim van LangzaamRijker.nl

Ik ben Tim! Met Langzaamrijker heb ik 2 missies. Ik vertel je hoe je met jouw online side hustle honderden tot duizenden euro's per maand kan verdienen met affiliate marketing of Youtube. Daarnaast vertel ik je alles over beleggen, zodat je dit inkomen kan laten groeien en uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden!

Recent Content